Проф. Димитров: Трябва по-категорично да помагаме на Украйна

Снишаването и неутралитетът не работят в тази ситуация, смята той
11 окт 2022 16:05, Анисия Иванова
94

Интензивният ракетен обстрел срещу Украйна е вътрешна реакция на очакванията в Русия как ще се реагира след атаката на Кримския мост. На това мнение е ректорът на УНСС и експерт по национална сигурност проф. Димитър Димитров.

"Има нов командващ на войските, който също трябва да покаже нещо. Войната може да продължи по различен начин, възможна е още по-голяма ескалация. Не са ясни целите на Русия и какво иска - дали само Донбас, дали сваляне на правителството", заяви той в студиото на "България сутрин".

Камионът, участвал във взрива на Кримския мост, е тръгнал от България. Това беше докладвано на Владимир Путин от председателя на следствения комитет.

Още по темата

"Този камион не е излизал от България. Търговските отношения с Русия почти ги няма. Бързо трябва да се каже какво се е случило. Този камион няма откъде другаде да мине, България е подходяща за пропагандна история: "Ето, НАТО участва". Русия няма да нападне страна от НАТО, защото това означава война с 30 държави с огромна мощ", коментира проф. Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Не му се струва много вероятно Русия сама да е взривила Кримския мост. Проф. Димитров не очаква и Русия да използва ядрено оръжие, защото това би означавало Трета световна война.

Президентът Румен Радев отказа да подпише декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО.

"Той има собствени съображения за това и едно от тях е, че би могло НАТО да бъде включено във военните действия. България все пак е по-близо до войната. Радев има докладите на службите и знае повече. Отдавна трябваше да сме се определили и по-категорично да помагаме на Украйна. Говори се, че през проксита пак изнасяме оръжие за Украйна. Снишаването и неутралитетът не работят в тази ситуация, защото светът се определи", каза още ректорът на УНСС.

Според него санкциите имат дългосрочен характер и се разчита да бъде сломена икономическата мощ на дадената държава.

"Военните действия са много странни, има търговия между страните - газопроводи от Украйна изнасят газ за Европа, има търговия на нефт между Русия и САЩ", отбеляза проф. Димитров..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изразът :Целият цивилизован свят подкрепя Украйна" показва много низко ниво на образованост. Тези, които подкрепят Украйна и заплашват другите страни, за да не изразяват мнението си, са държави, много, много по-късно развили се и то унищожавайки видяните от тях развити цивилизации. Чрез болести, измами и подобни. Откога персите имат наука? Че да пратят "мъдреци звездобройци" да се поклонят на Христос младенеца? В Етиопия са най-ставите книги, влезли в Библията. Отделно Китай, Индия и т.н.
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А най-много ме е яд не толкова, че такива като тоя се продават, продажници винаги има, а че се продават евтино....
47
2
 
13
 
! Отговори
ЕХо преди 1 година
Този камион не е излизал от България. Браво господине от УНСС, ама как точно ти го разбра? Някой ти каза или понеже на всички така ни се иска?
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най -точното изречение казано от господина" и те си преценят възможностите" .
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна набират доброволци, дай личен пример, професоре!
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,и тоя си е купил титлата . Къв професор си бе . Бонуси от Америка за България и ги карат да си трошат краката. ***
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не мое ли по-категорично да си помогнем на себе си?!? Или сме много богати, всичко сме си оправили у нас и ни остават излишни ресурси да помагаме на другите?
42
1
 
21
 
! Отговори
Батко преди 1 година
Заминавай бате, не ни убеждавай
41
2
 
7
 
! Отговори
германеца ХахоКуКу преди 1 година
Шолц при разпад на Русия ще каже на мюсюлманите в Краснодар:"Като няма хляб яжте пасти".............Толкова усилия от Брюксел и Берлин мюсюлманите да изтребят всички германци.......... Икономическата катастрофа на Евросъюза идва и е неизбежна но няма да засегне САЩ.........и Русия която под санкции е със средната за ЗАПАДА инфлация...факт
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Целия цивилизован свят подкрепя Украйна." -- когато запитали Мохендес Ганди, водача на освобождението на Индия от британска колониална власт, какво мисли за западната цивилизация, той казал -- това би било добра идея ! (добре щеше да бъде ако имаше такава).
39
2
 
23
 
! Отговори
Предатели и Подлоги преди 1 година
Хора тези предатели не трябва да остават безнаказани!!! Точно такива западни подлизурковци съсипаха държавата , а сега искат окончателно да я затрият! Трябва да се изчистим от такива , а не да им даваме трибуна и да ги правим професори и преподаватели да пълнят главите на подрастващите с пропагандата на господарите си!
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв експерт по национална сигурност си като не знаеш този камион дали е тръгнал от България или не? Последно време видяхме и то официално ( представете си неофициалното) как полицаи карат пияни. Как имигранти под надзор карат автобуси и убиват полицаи. Как не могат да намерят никого. Вчера прекосих цяла България и видях само две полицейски коли. И то едната теглеше другата. Такива като вас са срам , голям срам. Мислите само с ненаситния си търбух. Много сте алчни. Продавате майка и род за $$$$
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този го сложете за началник на охраната на унсс, за ректор не става.
36
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целия цивилизован свят подкрепя Украйна. Дори онези, които традиционно да против САЩ, подкрепят Украйна. Само еритрейците, беларусите, таджикистанците, севернокорейците и българските русофили подкрепят Русия. Не се ли усещате колко сте смешни и жалки воглаве с оная МЪнго Джери Костадинов??
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
' "Снишаването и неутралитетът не работят в тази ситуация, защото светът се определи", каза още ректорът на УНСС.' -- как се е определил, всичко е в динамика, като дойде януари и свършат запасите на газ в германия например, тебе ли ще слушат немците или ще излязат на улицата и ще свалят чиновника шолц ? Такъв елементарен ректор на икономически университет, направо съм сащисан. Има ли принос за последното място на бг в ес ?
34
4
 
1
 
! Отговори
Господин Иванов преди 1 година
Чеченеца Рамзан Кадиров се разграничи от тероризма а Украйна още не е и то от чеченския.............Журналиста на Зеленски твърдят че Крим не е на украинците а на татарите по тяхното ТВ............Войната на Путин в Украйна явно е война 2 срещу тероризма и два САЩ мандата има до 2030...........Проблема е че може да има война ТРИ срещу тероризма,4,5,6,7,8 и т.н.......справки дори А.Азимов за как ще дойде края на Земята.....Аз Украйна и украинците винаги съм ги подкрепял.....против тероризма съм
33
2
 
14
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Този изку-фял проф е типичен представител на предателите на НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
32
4
 
6
 
! Отговори
Наборник Z преди 1 година
Дайте ми автомат и да видим колко евроатлантици мога да взема с един залп! Ако имам шанс ще се пробвам и за втори!!!
31
1
 
17
 
! Отговори
Курти Куртев преди 1 година
Тоя " професор " веднага да се запише доброволец и да заминава на фронта да се бие с гадните руснаци !!!! Да вземе със себе си Соломн Паси , Ал Йорданов и всичките накичили се с украйнското знаме !!!!
30
0
 
20
 
! Отговори
Z преди 1 година
Ходи помагай! Вземи една пушка и цялото си семейство да освободите Украйна! Ако мен ме мобилизират и въоръжат, ще се целя в такива като тоя на снимката!