Плевнелиев: Трябват ни работещи институции и решения

Паси: В уникална ситуация сме, трябват уникални решения
Обновена: 22 окт 2022 10:51 | 22 окт 2022 10:09, Елка Василева
85
Плевнелиев: Трябват ни работещи институции и решения

„Дойдох с една-единствена цел да търсим решение по националните приоритети. Трябват ни работещи институции и решения“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев преди началото на разговорите с ГЕРБ-СДС.

Той и президентът Росен Плевнелиев (2012-2017г.) днес започват разговори с парламентарни формации в опит на търсене на общи точки между политическите сили в 48-ия парламент. Идеята за контактната група беше на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Първата среща е с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Още по темата
„Не говорим за каквото и да било създаване на коалиция“, подчерта Плевнелиев. „Ще се радваме независимо с кой мандат да има правителство, а ние да сме допринесли за това. Сега трябва да се работи за работещи институции“, добави той.

„Нагърбихме се с д-р Паси с нелеката задача да накараме партиите да излязат от окопите, да си говорят и да търсят заедно решения и съгласие“, каза Плевнелиев и подчерта, че това изобщо не означава, че „говорим за създаване на коалиция“.

„Напротив това означава, че по най-прагматичния начин едно по едно ще минем през един много дълъг лист на приоритети и решения, които са спешни и неотложни, които гражданите очакват. Ще се радваме независимо с кой мандат, в какъв формат и вид НС да даде хоризонт за правителство, а ние да сме допринесли за това. Нямаме излишни амбиции и его. Изхождаме от това, че сега трябва да се работи за работещи институции“, заяви той.

Президентът Плевнелиев подчерта, че ще преминат през всички стратегически теми, които са свързани с европейското и демократично развитие на България. „Достойно и спешно интегриране на България в еврозоната и Шенген, превъоръжаването на българската армия, за да се гордеем с нейните способности“, каза той и добави, че ще се търсят решения по Плана за възстановяване, борбата с корупцията, правосъдната реформа.

„Ще зададем един много важен и елементарен въпрос на всички партии, които се видят с нас: Готови ли сте да търсите съгласие по тези решения и приоритети и ако се намери такова съгласие, готови ли сте в какъвто и да било формат и с който и да било мандат да поемете отговорност“, заяви президентът Плевнелиев.

Соломон Паси определи тяхната мисия като нещо по средата на „Мисията невъзможна“ и „Умирай трудно“.

Той подчерта, че от падането на Берлинската стена до днес никога геополитиката не е влияла толкова силно на вътрешния политически живот у нас.

„Ние сме в уникална ситуация и в тази уникална ситуация трябва да се намерят уникални решения“, каза Паси и добави: „Ние виждаме, че има много повече общи неща между партиите, отколкото това, което ги разделя. Проблемът е, че липсва диалог. Ние с президента Плевнелиев решихме да облекчим диалога“.

До този момент отказ от разговори са заявили БСП и „Продължаваме промяната“. Днес президентът Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще се срещнат с ГЕРБ-СДС и „Български възход“, а в понеделник, 24 октомври, ще се състои среща с ДПС. Все още се очаква отговор „Демократична България“, посочва БГНЕС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Бойко ще влезне ли в затвора, или ще оставим каскета да го пази, заедно Пеевски и ДПС, за това ще разговаряме ли , или ще го замитаме с?
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двамата Бг Клоуни на общо фото! -)))
24
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 26"Единствения президенТ, който е бил охраняван от жена МУ : )" - вапротив, жена му даже не му даваше да си вижда децата, за да гш опази от лошото му влияние - истинска и достойна Майка...
23
6
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Работещи институции са тези, които ще извадят Бълтария от ЕС и НАТО!
22
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Може да се разберете с нормални хора, ама с ту-ру-ци случайници едва ли.
21
2
 
11
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Единствения президенТ, който е бил охраняван от жена МУ : )
20
3
 
0
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
55/189 спрямо смъртоносто ужилване:))) радисоне, ама нали си потенциал над преслаеца:)))
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що не си вземете двамата една стая в хотел
18
2
 
17
 
! Отговори
Снимката преди 1 година
предизвиква погнуса,отвращение и презрение към двамата национални предатели!
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя на физиономията му е изписано - нагаждач. Толкова слугинска физиономия нама. Като лакей изглежда.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 .. по добре мултак, отколкото пиерас и науйн*ик избягал в чужбина и приел чуждо гражданство, който чака тато да му каже какво да прави..
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами наистина имаме нужда от работещи институции. Доживяхме Плевнелиев да ни го каже. Да отричаш тотално другите и да смяташ само себе си за последна инстанция това си е чист комунизъм. Дай сега всички които не ни харесват да ги чегъртаме. Българинът още не е доживял да разбере какво е демокрация.
14
2
 
2
 
! Отговори
Вечна Дружба преди 1 година
БСП-ДПС-ГРОБ
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова може Буци. Праща ви Мултак за шеф на парламента и тия двамата смешковци да правят правотелство. Просто това му е капацитета на Банкя Еоод.
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах интервюто с Вежди Рашидов, говореше за ангела Илия Павлов - най-чистия човек в България, добрия Бойко и др. Как щял да управлявал парламента, но щял да бъде подчинен на своята партия ГЕРБ. Човек направо да се просълзи от умиление.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА - Вярваш ли?
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА - Вярваш ли?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комедиен сериал с трагичен завършек. Това е Ганнювстан днес. Случая с тия двамцата е като да пратиш комшията да ти търси жена. Смех!!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже 45 години официалният курс беше да се толерират пр..и..ми..тивите и да се слагат всевъзможни спънки на по-интелигентните, инициативните и с чувство за достойнство - ако не са АБПФК или деца на АБПФК, затова сега ще ни управляват и ще са на водещи позиции хора от българската нация, които обаче не са българи. Не че имам нещо против някоя отделна личност, но не мога да не си направя определени изводи.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те сдами са се упълномощили? Боре я ги изтокмаквай по наглите им мутри.