Българската полиция отбелязва професионалния си празник

Вътрешният министър отмени честванията заради инцидента на границата
8 ное 2022 08:33, Анисия Иванова
15
Българската полиция отбелязва професионалния си празник
Снимка: БГНЕС

Българската полиция отбелязва днес професионалния си празник. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев отмени официалното му честване заради инцидента на българо-турската граница, при който загина полицай, прострелян от нелегални мигранти.

Отбеляззването на Архангеловден като празник на полицията започва през 1924 година. След 1944 година то е прекратено за десетилетия наред по време на комунистическото управление. Възстановено е през 1994 година по предложение на Националния полицейски синдикат, а с решение на Министерски съвет от 29 януари 1999 г. църковният празник 8 ноември е обявен за професионален празник на служителите от Национална служба „Полиция“ на МВР.

Полицейската институция в България започва своето съществуване след приемането на Търновската конституция на 16.04.1879 г. На 5 юли 1879 г. с указ №1 на Княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. В по-ново време инициативата за учредяване на патронен празник на българската полиция датира от 1924 година. Тя принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. На 29 август 1924 година в рапорт до министъра на вътрешните работи и народното здраве той предлага да бъде избран за патрон на полицията един от светците на Църквата с мотива, че това е „в интерес на службата, за да се поддържа по-добре религиозното чувство на полицаите и да се ръководи още по-правилно тяхното възпитание”. Министърът на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев възприема идеята на градоначалника и с благословението на Българския Екзарх и Софийски митрополит Стефан I, спира вниманието си на празника посветен на свети архангел Михаил.

Изборът на патрон на полицията се аргументира с факта, че свети архангел Михаил символизира Божието войнство, небесните сили и защитничеството, като проява на мъжество и хуманизъм, присъщи и на обществената дейност на полицията. Така на 21 ноември (8 ноември по нов стил) 1924 г. за първи път е отбелязан патронния празник на цялата полиция в Царството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: полицияМВРпразник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес въобще да не ги тестват за алкохол и наркотици,че няма да има един редовен тест,до един ще са дефектни. Навремето Колю полицая от Габрово, заедно с още четирима като него,баш на празника си се отъркаляха пияни в нивата между Крън и Енина,едва оживяха,ама ги покриха,нали са от бандата клесавци на държавна хранилка.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е празник, а честване. На празник не се работи за това се нарича празник защото идва от празен ден. А полицията не може да не работи.
7
2
 
6
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Това е разпад на българската държава. Всичко е окрадено от Борисов, Пеевски и Доган и за обикновените полицаи няма нито пари, нито оборудване. Държавата затъва в дългове и скоро ще трябва да се закриват болници и училища.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под фуражка акъл не вирее.
5
1
 
14
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Професионален празник на всички служители с полицейски правомощия трябва да е Хелоуин - интелектът им е по-нисък от този на тиквите.
4
1
 
8
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
Благодарение на тях и служителките на банка ДСК все още не съм в затвора ! Затова им пожелавам все така да пият , да се " друсат " и да свалят предимно банковите служителки и богаташките девойки .
3
0
 
8
 
! Отговори
Фуражко Фуражков преди 1 година
" Крадеца вика , дръжте крадеца или къде си тръгнал да гониш Михаля " ? !
2
1
 
8
 
! Отговори
Asd преди 1 година
Прогнила
1
3
 
7
 
! Отговори
престъпник преди 1 година
да са живи и здрави и все така да ни пазят!