Кой раздава кодовете на машините? Нов скандал в НС

Над 7 часа депутатите обсъждат на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс
25 ное 2022 21:42, Красимир Ангелов
74
Кой раздава кодовете на машините? Нов скандал в НС
Снимка: БГНЕС

Повече от 7 часа депутатите обсъждат на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс, съобщава БТА.

Сред коментираните предложения бяха въвеждането на видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините след края на изборния ден, въпросите, свързани с изборен район „Чужбина“, замяната на "тъмните" стаички с паравани за гласуване, ролята на Обществения съвет към ЦИК, както и възнагражденията на членовете на секционните комисии.

Надежда Йорданова от "Демократична България" (ДБ) коментира, че от БСП подкрепят предложенията на ГЕРБ машинният вот де факто да бъде ликвидиран. Тя се обърна към ГЕРБ и БСП, ако действително тяхната воля е да дадат възможност за избор на своите избиратели, а не "да сложат кръст" на машинното гласуване, да не подкрепят предложенията за премахване на записващите устройства от машините и от камерите за видеонаблюдение.

Радостин Василев от „Продължаваме Промяната“ (ПП) прочете от трибуната позиция на Младежкото обединение на БСП-София, в която се обявяват против връщането на хартиената бюлетина.

Колегата му Искрен Митев отбеляза, че в дебата са чули, че вече много организации от страната, които са част от БСП под една или друга форма, се обявяват срещу хартиените бюлетини, срещу избора на БСП да подкрепя "този мракобесен закон". Видяхме, че младите хора в организацията са против, даже ги пратиха в Америка на обучение, коментира той, визирайки народния представител Явор Божанков. Какво биха спечелили БСП, защо толкова много настояват да се случи тази хартиена бюлетина, попита той.

"Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги, ето затова БСП няма да оттегли закона", заяви Георги Свиленски от "БСП за България". "Защото вашият съпредседател и бивш премиер ето там, дойде и каза - оттеглете закона и ще ви дам кодовете на машините. Кой е той, че ще държи кодовете на машините", коментира депутатът от левицата.

Той предупреди представителите на ПП да внимават какво говорят и правят с БСП. "От вашата парламентарна група ще останете 15 човека", каза Свиленски. "Българите ще гласуват с хартия, членовете на секционните избирателни комисии ще броят и никой няма да има право да държи кодовете в тази държава повече", каза още той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че сега става ясно защо е тази истерия с т.нар. вълшебна флашка. „Аз ще добавя и вълшебните кодове“, коментира тя.

Атанасова посочи, че ще продължат да отстояват демокрацията, а по думите й демокрация е всеки да избира свободно и по начин, по който реши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
10
 
! Отговори
Аха преди 1 година
До Радослав. Виж как сам си противоречиш. Партиите искат връщане на бюлетините, точно защото нямат доверие на машините. Второ, ГЕРБ, а преди това и Тройната коалиция, не са имали самостоятелно управление, а са били в коалиции.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kиpo agминa oттyka минa...
33
0
 
5
 
! Отговори
така де преди 1 година
Тодор Живков: Може да раздава тоа, който има пари, бе!
32
9
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До аха: а и щом без приет бюджет и още преди да са започнали да мислят дали въобще ще има правителство 2 месеца след изборите, а бързат да променят закона, значи закона сега си е прекрасен и им пречи да си правят подмяната на вота. Да си правят правителство, да приемат нов бюджет и едва тогава да говорят за промяна на изборният закон. Да не говорим дори за факта, че НС с 20% подкрепа няма законовото право да променя изборният закон. Да съберат първо 50% подкрепа и едва тогава да пипат закона!
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега Гешев е на ход.
30
9
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До аха: ако вота беше подменен щеше да има протести, партиите да оспорят резултатите, щом няма масови протести, 2-3 милиона да излязат по улиците и да крещят, че вота е подменен значи всичко е наред. Преди с хартията все имаше поне оспорване на резултатите, искане за преброяване отново, а сега всички се съгласиха, че това е резултата.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе като имаше машини, защо пак имаше купуване на гласове? И защо трябва да се разкарват машини в чужбина.
28
5
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До аха: в момента всички партии в парламента взети заедно с мъка събират 20% подкрепа, което е близо до доверието в парламента. С други думи, машините изкараха реалната избирателна активност. А щом има 6 партии и дори 2 заедно немогат да управляват и парламента е силно фрагментиран значи и изборите са били реални. Ако имаше партия с мнозинство да се съглася, че са пипали машините, но в момента няма партия която да има масова подкрепа от народа, няма такава!
27
2
 
5
 
! Отговори
Аха преди 1 година
До Радослав. Партиите на запад си купуват избиратели със социални помощи, субсидии, квоти и др. привилегии. Скандалът с Костинброд доказва, че фалшифицирането на избори с бюлетини е по-трудно, отколкото само да манипулираш софтуера за броене на гласове.
26
7
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Факт: хайде обясни как преди герб събираха по 2-1.5 милиона гласа, а в същото време парламента в който те бяха мнозинство и управляваха се радваше на доверие от 1 милион човека? Как става този цирк? Хем гласували за партията която управлява парламента, а в същото време не вярват в същият този парламент? По едно време парламента имаше 12-13% доверие! Към 850000 души! Тоест едва половината гласували за ГЕРБ вярват в парламента които те са избрали! Как става това драги факт?
25
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не зная останаха ли още наивници в тази държава, които вярват, че ПП може да въплъщава някаква промяна. С нищо не се различават от така наречените системни партии. Пардон, с почти нищо - по-некадърни са, по-нагли и арогантни. Решили че една държава може да се управлява като някаква фирма или предприятие. До коя круша я докараха си видяхме.
24
7
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Факт: в нито една държава в Европа ромското малцинство готово да си продаде гласа за 2 кебапчета и 50 лева не е 1/4 от гласоподавателите + в нито една държава в Европа умрелите не възкръсват само за да гласуват и после хоп в гроба. В нито една държава в Европа не набараха цяла печатница с готови, попълнени бюлетини в деня на изборите. Така, че ние не сме Европа драги, а някъде между Африка и Средновековие.
23
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банкянският шебек пусна иглата и ся всички я търсят в копата сено
22
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро си е търговец, ама това за кода си е шега. Свиленски се е вързал, та даже се пеняви.
21
9
 
2
 
! Отговори
Бесепари преди 1 година
Този бесепарина с голата глава е голям безкрупулен лъжец. Всичко обръща в лъжа. Откровен лъжец. БСП е патерица на ГЕРБ и това не може да го скриете от малкото останали ви гласоподаватели, каквото и да правите. Не можете. Крайно време е БСП да глътне водицата и да оттече в канала на забравата.БСП е патерица на ГЕРБ! Партии на статуквото.
20
10
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 16 Абе то и герб преди имаха почти 2 милиона избирателя, ама нещо паднаха на 1/4 от това. Даже когато те самите организираха изборите падаха яко. Пък сега с колосалната подкрепа от 8% се пънат да управляват държавата. Просто машините показаха това което всички знаем, че 80% от гласоподавателите са отвратени от всички партии и политици!
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама как се правят на луди "кой държи кода на машините ?". За 10 000 лева на месец и аз мога така да играя . Народа не знае как ще си плаща комуналните сметки , храната с колко ще вдигнат , а тия се правят че не знаят за някъв код !!!!!!! А за тецовете, аец- тите ,лукойл и затях незнаете но степодписали и предподписали да ги спирате и фалирате(лукойл )-ГЕРБ и ПП. Бойко преди 2 години в оня запис си го каза "Когато се правиш на *** е лесно .За всичко може да сеоправдаеш с простотията си"
18
2
 
15
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
В нито една държава в ЕС не се гласува с машини!!!
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много неща за машинациите на Продължава Подмяната ще излязат наяве, "избирателите" им-колкото и да са малко, ще прогледнат!!!
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от примитивните им скандали! Оправи държавата, та тръгнали за някакви глупави машини да се боричкат. Но нали все пак - всеки е захапал кокала и не иска да го пусне. Тази ццицкааа е много сладка, за да се спре да се цоца