Кой раздава кодовете на машините? Нов скандал в НС

Над 7 часа депутатите обсъждат на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс
25 ное 2022 21:42, Красимир Ангелов
74
Кой раздава кодовете на машините? Нов скандал в НС
Снимка: БГНЕС

Повече от 7 часа депутатите обсъждат на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс, съобщава БТА.

Сред коментираните предложения бяха въвеждането на видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините след края на изборния ден, въпросите, свързани с изборен район „Чужбина“, замяната на "тъмните" стаички с паравани за гласуване, ролята на Обществения съвет към ЦИК, както и възнагражденията на членовете на секционните комисии.

Надежда Йорданова от "Демократична България" (ДБ) коментира, че от БСП подкрепят предложенията на ГЕРБ машинният вот де факто да бъде ликвидиран. Тя се обърна към ГЕРБ и БСП, ако действително тяхната воля е да дадат възможност за избор на своите избиратели, а не "да сложат кръст" на машинното гласуване, да не подкрепят предложенията за премахване на записващите устройства от машините и от камерите за видеонаблюдение.

Радостин Василев от „Продължаваме Промяната“ (ПП) прочете от трибуната позиция на Младежкото обединение на БСП-София, в която се обявяват против връщането на хартиената бюлетина.

Колегата му Искрен Митев отбеляза, че в дебата са чули, че вече много организации от страната, които са част от БСП под една или друга форма, се обявяват срещу хартиените бюлетини, срещу избора на БСП да подкрепя "този мракобесен закон". Видяхме, че младите хора в организацията са против, даже ги пратиха в Америка на обучение, коментира той, визирайки народния представител Явор Божанков. Какво биха спечелили БСП, защо толкова много настояват да се случи тази хартиена бюлетина, попита той.

"Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги, ето затова БСП няма да оттегли закона", заяви Георги Свиленски от "БСП за България". "Защото вашият съпредседател и бивш премиер ето там, дойде и каза - оттеглете закона и ще ви дам кодовете на машините. Кой е той, че ще държи кодовете на машините", коментира депутатът от левицата.

Той предупреди представителите на ПП да внимават какво говорят и правят с БСП. "От вашата парламентарна група ще останете 15 човека", каза Свиленски. "Българите ще гласуват с хартия, членовете на секционните избирателни комисии ще броят и никой няма да има право да държи кодовете в тази държава повече", каза още той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че сега става ясно защо е тази истерия с т.нар. вълшебна флашка. „Аз ще добавя и вълшебните кодове“, коментира тя.

Атанасова посочи, че ще продължат да отстояват демокрацията, а по думите й демокрация е всеки да избира свободно и по начин, по който реши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Киро е махленка-клюкарка. Политик от него никога няма да стане. Дай му скандали, да се перчи и да демонстрира колко е п..р..0..с..т!
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то ако Киро пРо3тото не държи кодовете, нямаше да спечели и 2 %
13
1
 
11
 
! Отговори
Аха преди 1 година
До мдаа Друго си е машините да нагласят резултата и да не се броят разписките. Така не се налага да се подменят чували с бюлетини, което е много по-лесно да се хване. Ако не разбираш от електроника и софтуер, как ще хванеш измамата. Чувалите с бюлетини всеки застъпник и наблюдател може да ги снима, да присъства на броенето им, на предаването на протоколите в РИК.
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не напразно неговите приятели му викат киро aйдyka
11
1
 
11
 
! Отговори
Каносания преди 1 година
Като кодовете ги дава ЦИК, ония каносания (Малее как личеше че е с боядисана коса), откъде ще има кодовете. Хартиените папки няма как да ги хакнеш. Доказателство са Български пощи - докато бяха на хартия никой не можа да ги хакнеш.
10
12
 
3
 
! Отговори
Аха преди 1 година
До хахаха ГЕРБ държат повечето областни градове, разпределят общ. поръчки, назначават родата на държ. работа, така че резултатите ним са обясними.
9
19
 
4
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
ГЕРБ, ДПС и БСП се надяват да фалшифицират вота на изборите с хартиените бюлетини като в миналото.
8
14
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Ако Киро имаше кодовете, щеше да има 50+% и вече щеше да има правителство! БСП лъжат защото без хартиената бюлетина на следващите избори ще последват Атака, ВМРО, Марешки, Ние идваме и всякакви други временни индивиди! Там е проблема на БСП, че на следващите избори и 1 депутат няма да имат ако няма хартия! И кое е по важно за държавата? Бюджет за догодина 1 месец преди края на тази или 200-тия поред ремонт на изборният закон?
7
2
 
2
 
! Отговори
Аха преди 1 година
До 3 Идеите за президентска република и мажоритарно гласуване ги пускат от американското посолство, както беше с машинното гласуване. Така властта ще е концентрирана в по-малко хора и партии. Съответно ще има по-малко хора за корумпиране и изнудване.
6
14
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
До 5 Аха. А пък снимките на Боко с кюлчетата и пачките ги видя цал ЕС.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не напразно неговите приятели му викат киро aйдyka
4
15
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Кодовете на машините ги раздава ЦИК!!! А в ЦИК са болшинството представителите на хартиената мафия ГЕРБ, БСП и ДПС!!!
3
2
 
16
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Силно се съмнявам в изборните резултати на ПП дори и при ниска изб. активност. Соц.мрежи и сайтове са пълни с видеа как Кирчо си прави нескопосан Пи Ар с обикновени хора, пострадалите от наводнения, а те го псуват и гонят. ДБ получават горе-долу, колкото винаги, още повече, че те са коалиция от няколко партии.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пародия на парламент. Цирк. Трагедия. Няма значение какво иска народа - важна е партията. Определено вече съм за президентска република. Няма да храним 240 клоуна, които и без това нищо не вършат!
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kиpo Лoca npogaвa npoцeнти oт вoтa...