България е доставяла оръжие на Украйна и преди решението на НС

Армията не изнася новопроизведено въоръжение, уточни Димитър Стоянов
13 яну 2023 07:00, Нели Христова
92
България е доставяла оръжие на Украйна и преди решението на НС
Снимка: БГНЕС

България няма възможност да предоставя на Украйна тежко въоръжение от рода на зенитно-ракетни комплекси и самолети, докато не се намерят заместващи платформи, а към този момент такива няма. Това заяви пред БНТ министърът на отбраната Димитър Стоянов.

"България предоставя въоръжение на Украйна без решение на НС доста отдавна – това е самата истина. Това, че боеприпасите не стигат директно до Украйна, е ясно на всички. Предишното правителство могат да го отричат колкото искат", заяви той.

Уточни обаче, че българската армия не изнася новопроизведено въоръжение, а само това, което Народното събрание е решило и утвърдило като списък. Стоянов коментира и визитата си в Украйна от края на миналата година: "Няма нищо тайно в това, че посетих Украйна. Още в началото на декември беше планирано работно посещение на министър Резенков в България, тъй като бях отправил покана към него. Поканата беше свързана с взетото решение на НС от 3 ноември за намиране на т.нар. заместващи платформи при предаване на въоръжение на украинската страна. По съвсем обективна причина – войната, Резенков не успя да посети България и съответно отправи покана към мен. Най-вероятно тайнствеността, която се получи около посещението ми в Украйна на 19 декември, е поради мерките за сигурност, които бяха предприети от украинската страна".

Стоянов посочи, че основните теми по време на разговорите са били от какво въоръжение се нуждае Украйна, какво може да предостави България и откъде може да получат заместващи платформи.

"От Украйна поискаха това, което се знае от цялата българска общественост, а именно ракетни комплекси, боеприпаси и т.н.", добави министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
8
 
! Отговори
Ефрейтор преди 1 година
Щом е така това с доставянето на оръжия, сега вече трябва да предоставяме такива и на Русия. Дори и без НС си ставаттези неща. Както е казал министърът на отбраната. Аз пък си мисля, че загубите на България от войната ще са по-малки, ако президентът уволни депутатите от поредния български парламент. Ще икономисат от разходите за заплатите им.
52
12
 
7
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Абе товарищи русофилчета, Украйна така или иначе ще мине и без нашето оръжие,ако ще цяла Българив да отиде на фронта да помага на Русия ,това няма да я спаси ,първия етап беше разпада на СССР ,сега е предстои вторият разпад на самата РФ
51
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да се разкарат античните МиГ-29 и С300. Това са АНТИКИ. Да, панелните бачкери русофили лаят как Ф-16 бил стар, но си нямат и бегла идея, че само формата му има общо с първите Ф-16, а откъм радари, авионика, двигатели и електроника е един модерен изстребител. Ако го сравним с нашите, е Тесла срещу Москвич. Относно С300- тотално остарял комплекс. Имаме 3Д модерни радари, които трябва да функционират с модерни зенитно-ракетни комплекси, а не антики от СССР.
50
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никой на запад и отвъд океана няма интерес булгаристана да просперира, да успява и да се развива. Колкото по задлъжняли, бедни и продажни е по-добре за всеки от тях. Който знае историята когато Балканите в началото на минали век искат да се съюзят и да направят съюз за подпомагане и развитие се намесват великите сили и се започва Балканската война като резултат. Въщото е и сега и Сърбия е близо до война отново заради тях.
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Пък вчера путин заповядал да построят 700 пътнически самолета?" -Това е заради санкциите вече нямат резервни части да летят повечето им самолети, защото са европейско и американско производство. Не че им трябват толкова самолети де. Повечето летища по света са затворени за руснаци, а алкохолиците не са се затичали да летят до Китай или Индия.
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нормално е да даваме .Ако Китай влезе в Сибир ще даваме на Русия , ако има нужда , това е бизнес .
47
2
 
5
 
! Отговори
Иван и Андрей : преди 1 година
Това го знае всяко дете!
46
2
 
8
 
! Отговори
Джо Бидона преди 1 година
От мен да мине - получавате тиквен медал хо-хо-хо
45
1
 
14
 
! Отговори
1234 преди 1 година
УРАААААА ОТКРИХМЕ ТОПЛАТА ВОДА.
44
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е в уникално изгодна ситуация, заради тази война. Оръжие - заводите бълват, работят нонстоп; електроенергия - на Балканите сме свръхпроизводител; пшеница, царевица, слънчоглед също. Вероятно ще има и изгода от производство на трансформатори и електросъоръжения за Украйна. Ако не се крадеше толкова държавата щеше да цъфти.
43
6
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Пък вчера путин заповядал да построят 700 пътнически самолета?!? Още се търкалям от смях тука :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писмото на самата Нинова показа: За 4 месеца (от 01.03 до 30.06. 2022г.) сме изнесли оръжие и боеприпаси на стойност над 1 милиард евро. За комисионната от износ на оръжие няма да коментирам. Комисионната е минимум 20%. Голяма гуша направиха.
41
3
 
3
 
! Отговори
Махни прилагателното преди 1 година
А би ли могло г-н министърът да го без прилагателно това нещо? Примерно, ето така: "Армията ни не изнася оръжие за Укр.?" - Едва ли
40
13
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ще има ли съд за изпратилите оръжие? Или викате в ЕС да си ппестъпник е норма?!
39
6
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Естествено. Евроатлантическите политици ВИНАГИ лъжат.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, добро утро, свате!
37
4
 
11
 
! Отговори
в болницата преди 1 година
във видин мишки и мизерия, отворили сметка доброволци да събират пари за ремонт ... те дали за *** половин милиард само като хуманитарна помощ, а като оръжия още няколко милиарда ... смятайте сега и за ваксините за измислената пландемия, които урсула на задължи да купим с договори за 2 години и хвърляме в канала.. миналата година 2.1 млн броя за над 50 млн лв, а тази чакаме още 8 млн, тоест още 200 млн в канала, ама парите в джобовете на урсулите, останалите чиновници и фарма мафията
36
4
 
15
 
! Отговори
Въпросчета преди 1 година
Нищо ново не казваш, защо мълча толкова време? Ние сме изпратили пари и на САЩ за да произвеждат оръжия за Украйна нали? Тоест доста сериозно участие имаме в конфликта.
35
12
 
7
 
! Отговори
??? преди 1 година
епа гато ни то тургаха от русия ония 45г, пък и сега та точно тогава давахме оръжия на виетнам! После давахме оръжия и не само и на иран, давахме оръжия и на куба! давахме оръжия и на бая африкански държави, едната беше либия! после давахме оръжия и на македония, давахме оръжия и на армения! И ся пак даваме! И ко? ше даваме! давали сме даваме и ше даваме! само се чудя как тука толкоз народ не си знае собствената история!? Но пък за сметка на това е готов пак да ни продаде на рашистан!?
34
4
 
12
 
! Отговори
РАЗЛИКА преди 1 година
Каката е продавала и е лапала, а сега се подарява.