Митрофанова за 3-ти март: Паметта на Русия най-накрая е зашита в генетичния код на българите

Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват, призова тя
3 мар 2023 11:32, Нели Христова
696
Митрофанова за 3-ти март: Паметта на Русия най-накрая е зашита в генетичния код на българите
Снимка: БГНЕС

Поздравявам ви с националния празник - Деня на Освобождението на България от османско иго.

Няма добри войни, има войни справедливи. Точно такава е Руско-турската война от 1877-1878 години, която без преувеличение се превърна в крайъгълно събитие в общата история на нашите страни и за много години напред определи характера на руско-българските отношения. Това се казва в изявление на посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова по случай Националния празник на България. Изявлението си Митрофанова публикува в профила на руското посолство във Facebook.

На този ден преди 145 години е подписан Санстефанският договор, с който започва нова страница в живота на българския народ. Това, към което са се стремили и чакали дълги векове жителите на поробената страна, се сбъдва. България отново се появява на политическата карта на света като самостоятелна държава.

Опитвайки се да отхвърли оковите на робството, българският народ никога не се предава и отново и отново прави отчаяни опити за съпротива. Мъдростта на "народните будители" и самоотвержеността на четниците-революционери не позволяват да угасне тлеещият пламък на мечтата за независимост.

Освободителната война се превръща в уникален пример за военна доблест, безкористност и самоотверженост. Стотици хиляди руски войници и български опълченци платиха с кръвта си свободата на България, която е толкова необходима и днес.

Ролята на Русия в Освободителната война е записана не само върху хартия. За нея говорят имената на българските села и улици, отлети от бронз паметници, дори основите на държавното устройство. Паметта й най-накрая е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин освен чрез унищожаване на самия народ, посочва Митрофанова.

Знам, че всяка година на този ден в цялата страна се провеждат тържествени церемонии, полагат се венци и цветя на паметниците на загиналите воини. И макар сега преминаваме през далеч не най-добрия етап на отношенията ни, в известен смисъл сме от различните страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен.

Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват над краткосрочните политически интереси. Героите да не се забравят. Войната срещу паметници да няма място – в нея липсва и смисъл, и благородство, и доблест.

Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество.

Поздравявам ви, скъпи приятели, с Деня на Освобождението на България!, се казва още в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


696
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
447
9
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
До Грозната истина: Грозната истина е че България е възстановена от Русия а *** като тебе омаловажават факта.
446
2
 
8
 
! Отговори
Дедо ви преди 1 година
До БАБА ВИ. Робската психика няма лечение. Я ми обясни кой от българските възрожденци е бил "втора, трета ръка" човек. Български възрожденци имат образование от Виена, Париж, Одеса и други европейски градове. Това хора втора ръка ли са ? По същото време крепостните в Русия са част от земята - демек инвентар.
445
0
 
2
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 1 година
ЧМО
444
4
 
8
 
! Отговори
463 преди 1 година
До БАБА ВИ Там е работата,че самите руснаци пишат за "окупация",а не за "освобождение"!Ама да спориш с русофил е все едно да говориш с вятъра!
443
1
 
13
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
Ако някой намери текст в договора от Сан Стефано в който се говори за свободна или независима България ще му дам 5лева. А и не е зле да се запитате защо 3 март не е празник в Сърбия и Черна гора, които всъщност според договора стават свободни и независими. Според този договор княжество България е васално на Османската имерия и окупирано от Русия, освен това трябва две години да храним 50000 руски окупатори отдадени на безделие и грабежи. Това е договор между 2 империи които си разпределят влияни
442
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците ще ви 'зашият' вас ... съвсем скоро и окончателно !
441
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт!
440
4
 
6
 
! Отговори
БАБА ВИ преди 1 година
До 468... Ти не може да вденеш простия факт, че преди това сме били 2-ра трета ръка хора. Като вървиш и срещу теб върви Турчин, трябва да слезеш от коня и да се кланяш. Нямаше как да се освободим, поради близостта си до Истанбул. Няколкостотин хилядна армия влиза тук и със цената на десетки, стотици хиляди жертви и нашите борци разбира се се освобождаваме. Естествени че ще искат нещо. Защо не додйдоха любимите ти англичани да го направят. Как ти се извъртява главата да пишеш подобни глупости нз.
439
4
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Как няма! Руснаците са българи...
438
6
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До БАБА ВИ: Руските *** се опитват да направят преврат и арестуват княза за да го предадат на Русия където да бъде съден за предателство. Преврата е неуспешен, Стамболов беси предателите по дърветата. Русия предлага да признае съединението но княза да абдикира, никак не искат БГ да се управлява по нормален начин и да я има. Стамболов ги праща на... Княза си отива по собствено желание. От 300 г. Русия води антибългарска политика и само промитите русофилски мозъци не виждат това.
437
2
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До БАБА ВИ: По време на съединението Русия напуска страната защото местните руски офицери и администратори, са убедени, че БГ не може да се справи нито да води война без тях. Следва предложение до Султана за подялба на България. Насъсква Сърбия и Румъния срещу нас. Алчните сърби нападат но хитрите румънци чакат да видят какво ще стане. БГ се справя блестящо но военната победа ни е отнета от Австро-Унгария и Русия. Руския император заплашва БГ с Война. Запада заплашва Русия с ответни мерки.
436
5
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До БАБА ВИНа баба ти ... Русия идва и окупира България. С разрешение на Берлинския конгрес и се разрешава да остане за 2 г. до 1882 г. Тя не си тръгва в определения срок. За времето което остава не допуска израстване на бг-офицери повече от капитан. Изнася 27 тона старопечатни и ръкописни книги. Принуждава младата държава да и плати 33 тона злато за освобождението. Създава про-руска корумпирана върхушка и агентурна мрежа. Опитва се да въведе падежи в българския език и започва да го русифицира
435
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия повече разчита на Кадировци ,а Путин на приятела си Ердоан.
434
9
 
7
 
! Отговори
БАБА ВИ преди 1 година
Някои русофоби тук облъчват за някакви робство. Абе крейзита Руската армия влиза освобождава ни и излиза. Няма ама, какво как. Не са ни окупирали, а са си тръгнали. 200 хил човека са си оставили костите тук. Как може да има толкова непризнателни и промити мозъци. Благодаря на Освободителка Русия ! Ние помним!
433
2
 
6
 
! Отговори
до 460 преди 1 година
Така е, но младите поколения не знаят и се залита по лъскавите реклами за богатсва и ухолен живот.Разни моделки и силиконки промиват мозъците на младите момичета а напомпани младежи от фитнесите се перчат и мислат за киборги.Една бомба да падне в София и всички ще запищят и ще бягат защото не знаят как се изгражда държава и какво е държавност.
432
4
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
некой генетик да ми припомни колко платихме за Съединението, и що отпада Сан Стефанския договор
431
10
 
9
 
! Отговори
Анал*лизатор преди 1 година
РООСИЯ направи много за България.До1944г ток е имало само в София,а промишленост няколко текстилни и тютюневи фабрики.Сравнете направеното за 30 години от 1944-1974 и деградацията 1990-2020г,Да ви *** у демократите
430
10
 
16
 
! Отговори
българин до 452 преди 1 година
Левски е бил много прав,като е казал,че който ни освободи,той ще ни и пороби!Затова от руско робство или ще се освобождаваме сами или ще изпаднем в поредното робство.
429
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като видях какво направи руската армия в Украйна нито искам да чувам за Русия,нито нещо руско повече ще купя.Спрях да гледам даже и руски клипове в YOUTUBE,руски филми и руски програми по телевизиите.Отвратен съм и съм изумен как цял един народ тръгна след пропагандата на Путин.Явно са много зависими от алкохола и не разсъждават трезво,защото никога не са трезви!Изводът ,поне за мен е,че не трябва да имаме никакви отношения с Русия-търговски,културни-въобще никакави!
428
5
 
6
 
! Отговори
борит преди 1 година
До Анонимен г-н мутрофат отиди със добро