Митрофанова за 3-ти март: Паметта на Русия най-накрая е зашита в генетичния код на българите

Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват, призова тя
3 мар 2023 11:32, Нели Христова
696
Митрофанова за 3-ти март: Паметта на Русия най-накрая е зашита в генетичния код на българите
Снимка: БГНЕС

Поздравявам ви с националния празник - Деня на Освобождението на България от османско иго.

Няма добри войни, има войни справедливи. Точно такава е Руско-турската война от 1877-1878 години, която без преувеличение се превърна в крайъгълно събитие в общата история на нашите страни и за много години напред определи характера на руско-българските отношения. Това се казва в изявление на посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова по случай Националния празник на България. Изявлението си Митрофанова публикува в профила на руското посолство във Facebook.

На този ден преди 145 години е подписан Санстефанският договор, с който започва нова страница в живота на българския народ. Това, към което са се стремили и чакали дълги векове жителите на поробената страна, се сбъдва. България отново се появява на политическата карта на света като самостоятелна държава.

Опитвайки се да отхвърли оковите на робството, българският народ никога не се предава и отново и отново прави отчаяни опити за съпротива. Мъдростта на "народните будители" и самоотвержеността на четниците-революционери не позволяват да угасне тлеещият пламък на мечтата за независимост.

Освободителната война се превръща в уникален пример за военна доблест, безкористност и самоотверженост. Стотици хиляди руски войници и български опълченци платиха с кръвта си свободата на България, която е толкова необходима и днес.

Ролята на Русия в Освободителната война е записана не само върху хартия. За нея говорят имената на българските села и улици, отлети от бронз паметници, дори основите на държавното устройство. Паметта й най-накрая е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин освен чрез унищожаване на самия народ, посочва Митрофанова.

Знам, че всяка година на този ден в цялата страна се провеждат тържествени церемонии, полагат се венци и цветя на паметниците на загиналите воини. И макар сега преминаваме през далеч не най-добрия етап на отношенията ни, в известен смисъл сме от различните страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен.

Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват над краткосрочните политически интереси. Героите да не се забравят. Войната срещу паметници да няма място – в нея липсва и смисъл, и благородство, и доблест.

Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество.

Поздравявам ви, скъпи приятели, с Деня на Освобождението на България!, се казва още в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


696
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
2
 
10
 
! Отговори
село преди 1 година
МНОГО,СКЪП ШЕВ-ТРИДЕСЕТ И ДВА ТОНА ЗЛАТО.
426
5
 
10
 
! Отговори
339 преди 1 година
Това е най-съдържателния и точен анализ и констатации за българо-руските отношения който някога съм чел.Откровен съм и не искам на никого да се натрапвам.По отношение на паметниците-те са вечни като народите.
425
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От една страна са русия които уважават и държат да има на картата България, но са използвали това винаги за геополитически си интереси, от друга страна са англосаксонския свят за които съществуването на България е грешка за техните геополитически интереси.това се нарича между чук и наковалнята е основаването на втората българска държава.
424
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия да си остане в историята ние трябва да вървим напред Не вярвах в 21 век да стана свидетел на варварска и кървава война от 19 век но със сигурност като свидетел това ще ми остане в памета за империята на злото Русия ние живем сега и трябва да помислим за бъдещето да децата си
423
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще се освободим от Руското робство ???
422
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДидоВярно е какво питаш руснаците, те не знаят, разгледай регистрите на османската империя, финансовия данък е бил 10 %,не са разчитали българите да ги финансират, по важно за тях е кръвния данък, все пак не всички българи са били роби само частта от българите които са жертвани като данък.
421
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майко мила това с генетичния код да сме зашити с блатниците е направо унижение Когато е имало България в Европа Русия не е съществувала Всъщност Митрофанова по имперски иска да каже ние ви освободихме за са завладем Босфора но това не се случи но ние бъдете благодарни че ни станахте роби
420
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В моята памет е че Русия е голямото зло на България Факт е че и до ден днешен държат България да бъде построена по техния бандитски модел Ако България тръгне напред по правилния път Русия веднага намира начин това да бъде заличено Ужасен съм от наглоста на Митрофанова
419
3
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Към 436. На Шипка бяха Българското опълчение , а не руски воиници( украинци,финландци,поляци и др. ) рисски фа--ша--ги нямаше
418
2
 
13
 
! Отговори
Лицемерка преди 1 година
Б.е кат имаш такава памет...щ.о не разрешавате на Българите в Татарстан, Чувашия и т.н да се наричат Българи и да си върнат името Волжка България??? и още и още...Защо сте ги разселвали и преименували на татари...като дори вашите руски учени признават че са Българи!!! Какво против имате срещу Българите във вашата страна...
417
8
 
10
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Г-жо Митрофанова,вярно ли е,че турците са събирали 10% данък от раята,а когато сте дошли Вие през 1878 година данъка се покачва на 20%. Отговора на този въпрос е много важен защото ще даде яснота и на друг въпрос. Дали великите сили не са ни спасили когато са разделили България на две. Ша *** звиниш *** другарке саде питам де!!!
416
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Б.е май май руснаците генетично се оказват повече фини и нямат нищо общо със славянството. Тъй че айде спрете с измислиците за "славянска братска страна"! Само ни ползват азбуката щ.о.т така са свикнали да използват и все някой да им е длъжен! Тъй че другарке не се изказвай неподготвена....аааа верно че остана без готвачи...хахаха
415
2
 
11
 
! Отговори
Хайде, преди 1 година
няма нужда. Не сме промити мозъци като вас. Не сме изверги като вас. Всичко помним - вие сте най-вредното, което ни се е случвало някога.
414
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Другарке...видно е, че завиждате, злобни и необразовани сте. Знам че те боли, щото пишете с писмото на малка България. Но това са историческите факти! Когато България е била държава...вие още сте били в тайгата!!! А златната орда ви е оставила доста в генофонда ви!
413
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия повече разчита на Кадировци ,а Путин на приятела си Ердоан.
412
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тьотка Мутрафонова , в моя генетичен код Русия винаги ще бъде враг на България , както винаги е била !
411
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото си по на запад от Русия, толкова живота е по добър. Факт.
410
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова денонощно бомбардирате братята си украинци.
409
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това първи в света газа ни спряха.
408
17
 
18
 
! Отговори
русия преди 1 година
Не американски войници а руски се сражаваха на Шипка.Те умряха за да ни има нас!