Теди Москов: Моля ви, не наричайте Народния театър Светиня на духовността!

По думите му театърът винаги е бил слуга на властта
11 мар 2023 12:48, Йоана Цонева
65
Теди Москов: Моля ви, не наричайте Народния театър Светиня на духовността!
Снимка: БГНЕС

Режисьорът Теди Москов взе отношение по темата с Народния театър и скандалите, които се вихрят там от няколко месеца. Това той направи в профила на театралния режисьор Лилия Абаджиева във "Фейсбук"

"Народният Театър гордо наричаме „първата ни сцена“. Една от причините е, че в него разполагат с по- добри технически възможности от всички други театри. Сценичната площадка се върти, потъва, издига и се мести наляво, надясно. Осветлението е последен писък на техниката. Техническият персонал е на доста високо ниво. Артистите, пък притежават необходимия арсенал от актьорски умения, достатъчни, за да изпълняват режисьорските прищевки на добрите, на лошите и най- вече на средните режисьори.

Умереният кич на интериора на театъра- фоайета и сценичен портал е изчислен, така че да не подразни естета, а и да допадне на по-семплия зрител. Същото важи и за репертоара му. Толкоз за Народния Театър! А, не! Забравих да спомена, че земята под близкия до него ресторант по нотариален акт се води на театъра.

Обединяването на ресторант и театър би трябвало да е първа задача на всеки нов директор. Наемът, който ресторантът би плащал ще подпомогне финансово първата ни сцена.

Моля ви, не наричайте този театър Светиня на българската духовност! Не помните ли, че той изпълняваше, като „верен пинчер“ поръчките на комунистическия режим? А и винаги е бил слуга на властта. Бих му простил това, заради малкото наистина добри спектакли в афиша му, дължащи се най- вече на Сашо Морфов, но… Но да се уволняват кадърните у нас е традиция. Така че случващото се с Морфов не е изненада, а е резултат от 1300 годишни натрупвания.

Още по темата
Александър Морфов е от режисьорите, които няма как да останат без работа. Не се притеснявайте за него! Не мога да се сетя за театър, който не би го поканил на своя територия. Все едно да уволниш Меси от футболен отбор! Защо обаче „треньорът“ на националния ни театрален отбор трябваше да използва термина „дисциплинарно“ за нареденото от него уволнение? Като наследник на комунистическите традиции той сигурно си е спомнил „соца“, при който с такова уволнение нямаше как да бъдеш назначен на никое друго място. Може би с тази цел го е извършил. Или с цел да унижи Сашо. Но това унижение има формата на бумеранг и се връща към извършващия го. Нищо пък не пречи на уволненият да обжалва това административно решение. Дай Боже да дочакам с подобна интензивност да се говори за представление, а не за скандал в този театър!

Предложение: Нека едновременно да напуснат театъра и директор и режисьор и да почне всичко отначало! Нови конкурси например! За всички. И за артисти и за технически персонал. Нека се помисли за нов различен принцип за театралните конкурси, в които да участва по- широк кръг от състава на театъра! Или по германски тертип да се създаде абонаментна публика, която също да има глас в избора. Чудя се защо в този тъй важен театър няма детски отдел, защо няма оекестър!? Едно време в доста театри имаше оркестри. А защо да не се извършват и кинопрожекции, лектории, уъркшопове? И защо към театъра да не се създаде актьорска школа?пп: За първи път атмосферата в този театър е толкова близка и до атмосферата в държавата ни и до психологията на населението й. Затова едва днес можем да го наречем наистина „Народен“ и да го почувстваме такъв. Честито! А, би могло вътрешното му пространство да се отдава под наем за провеждане и на други скандали!", написа той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
19
 
20
 
! Отговори
Пропов преди 1 година
Морфов и Москов са доказани капацитети. Величия. Твърде големи са за да са послушни. И знаят и виждат повече от останалите. Затова аз им вярвам и вземам тяхната гледна точка за правилна.
35
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фурнаджийски лопати. Какъв театър, какви 5 лв!
34
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради такива "величия", като Морфов, хората ще престанат да ходят на театър.
33
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога Стефан Цанев е анти комунист?Преди 89 г е писал стихове прославящи комунизма.Днес същият е анти комунист.Е има ли по -жалък пример за нагаждане към властта.
32
8
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
До четете BAY GANYOКое им е правото на тия, изброените от тебе? Те са едно минало-свършено време с пиеси, режисура, роли. Дайте път на младото в сегашно време. Тия са забравени и връщне назад няма
31
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и шоуто "Улицата" не е светиня на духовността, ама хайде...
30
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя културтрегер (пишман-режисьор) изпълзя от бърлогата си да коментира неща, които никой не го интерисуват. Зашо не си гледа режисурата, защото хвана много ръжда. Явно, полага "грижа" да я лъсне малко. Минало-свършено трудно се лъска с настоящо политиканстване.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-голяма светиня от неговата светиня няма. Не останаха много бастиони на духовността, той какво предлага?
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До четете BAY GANYO Затрудняваш се да мислиш със собствената си глава и поради това се оглеждаш да видиш накъде вървят овчарите, та да заблееш и ти след тях? Класика! Блей си на воля!
27
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отделно искам да попитам тези театрали, режисьори и хора на културата.Вие бяхте ли слуги на световната олигархия, която ни разигра тази отвратителна пиеса преди 3г.- за пари основно.Защо за първи път в световната история т нар творци застанаха зад властта на световната олигархия срещу народите си.Стефан Цанев е типичният жалък пример и човече.Той каза, че сме масови убийци защото имахме достойнство и не играхме тая отвратителна пиеса.Този човек не е поет, а нагаждач към всяка власт и преди и сег
26
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
26 Не, не са. Просто искат пиесите им да се играят. Трябват им пари. Всички те също бяха слуги на партията, кърмилница БКП/БСП. Нека не се правят на съдници отстрани. Изкуството при соца бе бездънна яма с пари. Тя привличане сценаристи, писатели, поети, режисьори, актьори, художници, като меда пчелите. Морфов/няма нищо общо с Христина Морфова/, сега е една морална и физическа развалина, която драска по врати в държавно учреждение и пиянства. Която поставя пиеси в агресивна Русия. Докато тя убива
25
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стефан Цанев е б....к .Каза на своя народ, че е масов убиец, защото повечето имахме достойнство и не сложихме нацистките ваксини.Отделно е едно мрънкало втръснало на всички.
24
19
 
26
 
! Отговори
четете BAY GANYO преди 1 година
Когато зад казусът Морфов застанат Камен Донев, Стефан Цанев, Павел Попандов,Теди Москов, Захари Карабашлиев и куп други именити артисти и режисьори не ви ли светва лампата че Те са прави, бе, хора? Всички Те са свободни и талантливи хора и нямат Директори!!! Послушайте ги, а не тези на топла заплатка, навряли се да забавлят посредствеността!!!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здрав дух в здраво тяло! Така казват римляните! Другото не е здраво!
22
10
 
37
 
! Отговори
Пффф преди 1 година
Отврат. Театралите са най-жалкото съсловие. Егоисти, дребнави, алкохолици, повечето бивши или настоящи маргинали. С една дума ***.
21
14
 
42
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Някакви хора, не могат да разберат, че вече не е 1992 година и халтурата, която правят не е ценена. Освен това не разбират, че тия разговори за комунизъм са огромна отживелица. Освен това не разбират, че обикновената простащина и вандалщина отдавна не се толерират дори и в Бг. Морфов и Москов да кажат, ако направят тия неща да пишат със спрейове, да чупят и прочее в някой от театрите в Германия, където твърдят че са били, какво ще им се случи. Няма да ги погледнат повече, а отделно ще ги осъдят.
20
7
 
33
 
! Отговори
Теди Москов преди 1 година
а какво ще кажеш, че Морфов е взел аванс от 50000 лева от Плевенския театър за Антигона, и не си е свършил работата. Стига сте обвинявали директора. Той го върна на работа, обаче Морфов е скандалджия, вандал и пияница, и се мисли за светило, което не е.
19
7
 
28
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Светиня на Духовноста в Бг може да се нарече Рилският Манастир и Българската Православна Църква, въпреки, че тя леко отстъпва позициите си пред натиска на Западните "цености". Но да наречеш "светиня" на Бг духовност Театъра??? Знаете ли каква е била думата за театър в миналото - "Позорище" , в някои славянскъ държави този термин съществува и до днес!
18
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойкот на Народния театър!
17
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо Морфов още не е арестуван, той за някакъв нов Кирил Петков ли се изживява и иска да е над законите и реда в страната?