3% дефицит - постижим, ако партиите спрат политиката на разхищения

Данък свръхпечалба щял да натовари и малкия бизнес
73
3% дефицит - постижим, ако партиите спрат политиката на разхищения
Снимка: БГНЕС

"Постигането на 3% дефицит не е толкова голямо предизвикателство, колкото се опитват да го изкарат, ако се спре тази политика, която стана традиция в последните Народни събрания, в които нямаше управляващо мнозинство - политическите партии да предлагат най-различни разхищения на бюджета. Трябва да се върнем в ситуацията на стабилност и тя може да бъде гарантирана, като приключат всички временни мерки, дадени заради пандемията, заради войната в Украйна – намаляването на данъчни ставки и акцизи", смята Лидия Шулева, бивш министър на икономиката и на социалната политика и бивш вицепремиер.

Още по темата

"Има разхищения в бюджета, които доведоха до сериозни непропорционални печалби в определени сектори за сметка на други и е крайно време това да бъде прекратено. Няма по-лоша форма на управление на публичните средства от раздаване на компенсации и  помощи на калпак", коментира тя пред БНР.

Според нея изпълнението на бюджетните приходи не е толкова голямо, колкото се предполагаше, че ще бъде заради инфлацията.

Данъкът свръхпечалба е доста шокираща мярка, смята Шулева.

По думите ѝ "компенсациите, които се раздадоха, отидоха при фирми, които генерираха свръхпечалби и най-малкото трябва да бъдат спрени".

Ако не се раздават – това са по-сигурни пари, отколкото събирането на хипотетичен данък печалба от всички дружества, каза тя.

"Непропорционално е това. И ако се спрат тези субсидии, точно това, което се очаква от данък свръхпечалба да бъде получено, ще бъде получено от спрените компенсации", предупреди Шулева.

Според нея данък свръхпечалба ще се отрази на малките и средни фирми, които бяха засегнати най-много и по време на пандемията.

Сега най-малкото увеличение, което те биха имали, трябва да се облага с този данък, което е несправедливо, подчерта тя.

По думите ѝ тези компании едва са успели да възстановят своите приходи и показатели от периода преди пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
0
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Нашите финансови задължения са огромни и ще продължават да растът, нямаме никаква промишленост, сел. стопанство е унищожено от десетилетия, зависими сме от туристическите услуги, но и там "отрязохме клона, на който седяхме" със санкциите ни срещу Русия! Посочете, откъде ще дойдат постъпленията в държавната ни хазна, може би, от поредния евротранш? Но ЕС също "потъва", тоест, финансовите траншове ще бъдат орязани! Очаква ни ръст на инфлацията и цените, обезценяване на доходите и безработица!
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе вижте кой се изказва по темата и после дискутирайте! Откъде я изровихте специално за изборите тази компроментирана личност!?
63
0
 
0
 
! Отговори
от 57 до съответния преди 1 година
Това какво мислиш си е твоя работа, не ти се бъркам..Но можеш да се запознаеш с по-подробно с икономическия модел на Китай и пак да дискутираме, ако имаш желание..Китайската икономика е планова, ако и на теб да не ти изглежда така..Поставят се конкретни цели със съответните срокове на изпълнение..Най-интересното е , че се и осъществяват..
62
0
 
2
 
! Отговори
до 57 от 63 преди 1 година
... така че модела на западния умно-красив бизнес предприемач, който е единствения богопомазан да живее охолно, за сметка на работниците, които изнасят целия труд .. та този модел е доста по-разчупен в Китай, който позволява и на обикновения работник, който не е умно-красив ("***"), да живее доста добър живот, защото просто има дарба в областта, която практикува.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Си е на среща с Путин в Москва. Някаква новинка така и за това не дотам маловажно събитие, ***?!? :) Или българите трябва да останат с впечатление, че нищо не се случва и че ФАЩ са си шефчетата на света? Жаалки БГ медийки!
60
1
 
2
 
! Отговори
до 57 преди 1 година
Не мисля, че в Китай е точно планова икономика, но със сигурност модела, който имат е по-добре от пазарната икономика на САЩ. В Китай може да имаш твой бизнес по правилата на пазарите и да вадиш добри пари. Но може и да си обикновен работник, който не е роден с бизнес нюх, но ако си вършиш отлично работата и си първенец, получаваш от държавата доста преимущества - хубава кола, хубава къща - и това с нещо като ваучърна система, която работи в държавните предприятия.
59
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Дефицит не значи ли, че сме изхарчили повече отколкото сме произвели? Един ден тези пари нали пак ще ги платим .. и то с лихва.
58
1
 
0
 
! Отговори
Друг българин преди 1 година
Истината явно боли, като гледам как цъкате минуси..
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП доведе България до фалит и до МВФ!
56
0
 
1
 
! Отговори
Не знаех преди 1 година
Че политиката е разхищение, мислех, че се нарича подкуп.
55
1
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Ушатко,Лена,Баджанаците,Кокорчо и сие "променители",сите са планирани производни на червената олигархия във България,под мотото"промяна"те се отърваха от рекета на лоестият и започнаха да пълнят необезпокоявани от никого ударно своите джобове!
54
4
 
1
 
! Отговори
Друг българин преди 1 година
Китай доказа нагледно предимствата на плановата икономика..Па, ти си лалай, не ми пречиш..
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лена и Баджанаците ни разказаха играта
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да пресметне,ако държавата преустанови своите субсидии към бизнеса които за 2022 година възлизат на около 13 милиарда лева,с колко ще е на излишък бюджетът на България?
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата след Кирчо и Кокорчо - двойни и тройни разходи и свити приходи поради рязко ограничаване на потреблението, тепърва държавата няма да може да покрива нуждите за здравеопазване, инфраструктура и образование защото всичко е повишено и то в пъти.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кражбата ако спре даже ще сме на излишък
49
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ НА ЕВРОТО!
48
3
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
рашките са пред нас защото се кефят че воюват, а ние сме по-нещастни заради факта че ни пробутват джендаризма
47
2
 
0
 
! Отговори
селянин преди 1 година
що не пишете че и у нас банките фалират или са по особен надзор
46
2
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 38: ако по време на Боко държавата имаше излишък нямаше всяка година да се вкарват нови и нови данъци и да се чудят как да национализират вторият пенсионен стълб за да кърпят НОИ и да я спасят още 2-3 години от фалит!