Доц. Лозанов: Румен Радев говори за национална сигурност, но не спомена дори веднъж НАТО

Очевидно има хибридна война, подчерта бившият председател на СЕМ
Обновена: 6 май 2023 18:26 | 6 май 2023 18:15, Йоана Цонева
297
Доц. Лозанов: Румен Радев говори за национална сигурност, но не спомена дори веднъж НАТО
Снимка: БГНЕС

"Една моя изненада - слушах речта на президента по повод Гергьовден. Той говори за националната сигурност, за това, че България има нужда да защити своята национална сигурност, но нито веднъж не спомена НАТО, все едно не сме НАТО-вска държава. Бях много изненадан, защото в крайна сметка основата на нашата национална сигурност в момента е тази колективна сигурност, която НАТО осигурява. Иначе кой знае по какъв начин сега отново щяхме да сме под силно съветско влияние, нещо като Беларус. Не е лошо в този ден, освен за нашата армия, да поговорим и за нашите партньори, на които твърде много разчитаме". Това каза пред БНР доц. Георги Лозанов - преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет и бивш председател на СЕМ.

Очевидно има хибридна война, подчерта доц. Лозанов.

"Тя е пропаганда + корупция, която върви от Изток на Запад. Тя има за цел по един или друг начин да промени прозападната ориентация на българското общество и не само на българското, като създаде фалшиви конспиративни теории, така че Западът, западният свят, либералната демокрация да се окаже лошият избор, а бившата ни просъветска ориентация да се окаже истинската национална перспектива пред България. За съжаление, доста големи жертви на ниво съзнание взима тази пропаганда".

Той се надява традиционната журналистика да не е изгубила битката срещу социалните мрежи:

"Битката продължава и се надявам, че ще има обрат. В момента действително през социалните мрежи върви основната атака срещу общественото съзнание. Журналистиката повече или по-малко е в фонова позиция, вместо да е обратното. Създаде се нагласа, че едва ли не социалните мрежи са медии, а това не е така, защото за да са медии, трябва да има редакционна отговорност, а там няма такава".

Според доц. Лозанов живеем в ситуация на постистина:

"Постистината е такава манипулация върху съзнанието, че ти започваш да приемаш нещо за свой избор, което е срещу твоя интерес. И после си разочарован от това, което сам си избрал".

Още по темата
По думите му е много трудно всичко това да бъде регулирано и овладяно. Шансът е с възвръщането на авторитета на качествената журналистика, категоричен е той.

Доц. Георги Лозанов гледа с радост изкачването ни в класацията на "Репортери без граници":

"Една от причините да стоим ниско в класацията е обвързаността и влиянието на властта върху медиите. В последните 2-3 години тъй като властта няма ясна композиция, тя е доста несигурна, сменяща се, не е ясно кой е на власт, затова медиите някак по случайност са в доста по-свободна позиция. Много е важно това да се запази и да се превърне в тенденция".

Основният въпрос за медиите е дали изпълняват критическата си функция по отношение на властта - дали поставят представителите на властта в дискомфорт и да ги подлагат на критика, коментира още той и добави:

"Когато някой политик се съпротивлява срещу това, започва да чете присъди на медиите и да им размахва пръст, очевидно, че му липсват достатъчно демократични качества"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
6
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
няма търпение да се разправим лично със американската атлантическа предателска пета колона !За предателите и натовците само камата !
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Black River С такива хора като тебе България винаги ще бъде последна дупка на кaвaла. Единствената държава която може да се защити сама в съвременния свят са САЩ. Нали видя какво се случи с руските перковци дето пъррдяха наляво и дясно че са самододтатъчни да се защитят и да победят НАТО. Русия се насссра на 20 километра от границата си, а щеше да завоюва Европа за 10 дни.
23
3
 
11
 
! Отговори
мак преди 1 година
Пореден грачещ срещу Радев. плевня, т.лупа, цв.цв., деса очилатата, все такива намирате. Пък и защо трябва да споменава нато не ми е ясно. А украйна спомена ли или направи "грешка" да я пропусне? Някои във всяко изречение споменават европ. ценности без да знаят, какви точно са те, или еврозона или чакалня, и какво, по-добри политици ли са?
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе,Лозанов,всяка жаба да си знае гьола.Какво да ги споменава,като нищо не са ни дали,а цялата ни техника е руска.Ако останем и без нея,тогава какво правим?
21
0
 
3
 
! Отговори
Язе преди 1 година
От кога под/ло/га се цензурира????
20
3
 
5
 
! Отговори
М преди 1 година
Абе Рошко, Костадинов за такива като тебе говори, че сте на хранилка от Козяк. Каква сигурност като вече почти нямаме държава бе. Народът намаля до 6 милиона. Не се раждат деца. Каква сигурност???
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този човек е милионер, нищо че е дрипав
18
2
 
7
 
! Отговори
Язе преди 1 година
Гого, а поне на този празник да не изтъкваме, че пак сме ***, ама сега хамерикански ***.
17
8
 
13
 
! Отговори
мюрето на КГБ преди 1 година
Качила се въшка на чело - та и този!!! Един селянин от хасковско руснаците ни го нахендриха за президент и сега държавата е в колапс .
16
3
 
24
 
! Отговори
Black River преди 1 година
Не го знам тоя, какъв доцент е, обаче е малко неумен. НАТО няма нищо общо с националната ни сигурност! България е суверена държава и ТРЯБВА ДА ИМА СВОЯ СИЛНА АРМИЯ, каквато имаше до 1990 година. За 33 години, евро-растите и псевдо демократчетата пребоядисани комунисти първи членове на СДС, разтуриха и унищожиха армията. Чакайте сега на сатаНАТО да ни спасява. Българите вечно чакат някой да им свърши работата. С епилирани мъжлета армия не се прави.
15
2
 
14
 
! Отговори
тин - тири - минти преди 1 година
Тоя таласъм от къде го изтърваха ?
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повръща ми се от тоя клyн все едно е излязъл от цирка .
13
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 Какви ефки чакаш ти бе. Румен Радев се бори 20 години срещу тия ефки той иска ефките да му ги сервират на момента. Ако не бяха обструкциите на Румен Радев щяхме да имаме ефки преди 15 години.
12
11
 
10
 
! Отговори
смее ли ... преди 1 година
Нали тогава началника му Решетников ще го млати с лопата по главата ...
11
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Р.Радев споменава НАТО когато трябва и където трябва.Не е нужно непрекъснато да му е в устата.Достатъчно е,че има други,които лягат и стават с ЕС и НАтО.
10
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лозанов, в качеството си на какъв експерт по военно дело се изхождаш? Точно твоето НАТО уби българската армия защото за да влезем в този съюз условието беше да си съсипем автономните бойни способности за да разчитаме на колективните в съюза...Това ако не е политическа идиотия** и предателство аз не знам какво е...Върви във мола за папионки ...май са пуснали розови и спри да бръщолевиш умнокрасиви речи!!!!
9
4
 
22
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 година
Доцента може и да обича НАТО, ама ние НЕ! От къде на къде някакъв доцент ще дава наклон на оная ми работа? Ай сиктир!
8
7
 
30
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Изключително адекватен президент и продажно ***, наречено доцентче, готово на всичко за потупване по рамото, но не и за защита на българските интереси.
7
5
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нато не е нац сигурност само неприятности ще имаме както от ес така и от натовиждате какво става с украина
6
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румен Радев обича само Русия и мрази всички останали.