Социолог: Българското общество ще преглътне създадената коалиция

Няма как да се очаква примирие на ГЕРБ, ПП и ДБ в битката за местната власт
7 юни 2023 09:55, Елка Василева
175
Социолог: Българското общество ще преглътне създадената коалиция
Снимка: архив, БГНЕС

"Очаквам, че българското общество ще преглътне създадената коалиция. Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО". Това обясни пред БНР Добромир Живков, социолог и управител на агенция “Маркет линкс”.

Още по темата
"Това си е формат на коалиция. Имайки стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение", каза той.

Живков обаче не се ангажира с прогноза колко точно може да продължи съществуването на новото редовно правителство. "Дори 9 месеца ми се струват трудно достижими. Това е една крехка конструкция, която ще трябва да понася удари от различни посоки, а и вътре в себе си".

Той изрази надежда, че ще се възстанови нормалното функциониране на парламентарната ни република.

"Нашата държава не може да работи добре в състояние на служебни кабинети. Видя се как президентът отказва да се съобразява с решения на НС. Това показва от една страна неговите амбиции, от друга – желание за властова експанзия.

Трябва да се решават и оперативни задачи. Те са свързани с бюджета, но и са определящи стратегическата посока на страната – там отбелязваме отслабване на позициите, особено по пътя ни към еврозоната", каза Живков.

Той прогнозира, че отношенията на новото правителство и президентството ще се нормализират. "Президентът ще трябва да приеме сегашната ситуация, колкото и да се  опитва да въздейства против това политическо движение, на което се решиха ПП, ДБ и ГЕРБ".

Слонът в стаята остава възстановяването на чувството за справедливост у българските граждани, напомни социологът.

"По-голяма част от тях все още очакват ясни отговори от правораздавателната система по отношение на различни обвинения и изтичане на записи и скандали от последните 10 години. Това ще се превърне в основен въпрос, особено като се започне с по-сериозно реформиране на Прокуратурата и съдебната система. Този процес може да предизвика напрежение", каза социалогът.

Друга линия, по която може да възникне напрежение в новосъздаденото правителство, са местните избори, отбеляза Живков.

"Но там ще се играе на местна почва, ще има обвинения към кандидати за кметове и към настоящи кметове. Няма как да очакваме в битката за местната власт ГЕРБ, ПП и ДБ да сключат примирие. Резултатите от местните избори ще преначертаят в някаква степен политическата карта", смята Живков.

Той не очаква сериозни вътрешни брожения в ГЕРБ по линия на правителството.

"В партията има едно ядро, което сериозно отстоява евроатлантическата ни ориентация и което беше склонно и дори настояваше да се търси коалиция с ПП-ДБ. Част от тези хора чисто биографично произлизат от българската десница – дали от ДСБ, дали от СДС. Там има споделяне на обща идеологическа основа. ГЕРБ решиха да тръгнат смело в тази посока. Тази политическа линия се разгърна през последните няколко месеца. Виждаме един ГЕРБ и един Борисов, които са много склонни да правят отстъпки и компромиси. За момента изглеждат склонни да бъдат по-предвидим партньор", оцени Живков.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
2
 
! Отговори
ОСЪЗНАЙТЕ СЕ, БЕ преди 10 месеца
КАКВО ГЪЛТАНЕ - ТРЯБВА ПРАВИТЕЛСТВО, А НЕ СТАРШИНА-ПРЕЗИДЕНТ ДА СИ РАЗВЯВЯ БАЙРАКА, ПЪК И ЮМРУКА!!!!
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще преглътне един друг път и това ще се види на следващите избори, но които ПП ще отпадне от парламента.
118
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Засега обществото гълта. Гълта като мисирка. Обшеството е с промит мозък, орязани правомощия, безгласно. Медиите са окупирани от евроатлантически продaжници, шепа кресливи умно красиви наглеят, вземат властта... Идилия. И на никой не му светва лампичката, че това долнo, rнycно, низко.
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Така е ..То бива да си полезен *** ама чак толкова не бива!
116
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никога. Поне не и нормалните мислещи хора. Без-мозъчните не ги бърка нищо. Тро - оловет - също.
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще преглътне , но нека да изхарчи парите под душека и бързите кредити теглени за да ходи на море. Есента, когато децата тръгнат на училище и скочат сметките за ток,а и трябва да връща бързото кредитче, дето взе за море ... тогава ще разбере, че кадето взе тия 50 лв. за да гласува за Баце ще му излязат болезнено през аналното отверстие.
114
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ей социолог продажен , гледай ти да не глътнеш нещо скоро
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прегръщат Copocouguте, захлебили добре от идващите трансфери към НПО
112
4
 
14
 
! Отговори
Иван Асен II преди 10 месеца
Аз пък да ти кажа на повечето българи тази коалиция им е противна по много причини, но истината е че сами са си виновни като не гласуват. Ако гласуваха купените и контролирани гласове на ББ и ДПС нямаше да съберат 100 депутата, а 30. Тогава можеше да има по-нормално управление, но при положение, че явно гласуването е много "трудно" друг начин няма.
111
18
 
4
 
! Отговори
Иван Асен преди 10 месеца
Лично на мен не ми се ходи повече на избори и най-разумното беше това което се случи , въпреки многото условности.Възраждане е антиевропейска партия и това е причината никога да не мога да бъда пристрастен от изявите им,колкото и патриотично да изглеждат на пръв поглед.Все пак и на децата стана ясно,че при тях всичко е за пари видно от дебелата политическа палитра в биографията на лидерите й!
110
2
 
20
 
! Отговори
рамтарарам преди 10 месеца
На България и служебно правителство и върши работа!Само че запада иска редовно на всяка цена!Служебно не ги устройва!Кой знае какво са намислили за нас!?Мирише ми на голяма беля!
109
23
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 10 месеца
ГЕРБ и ПП направиха най доброто възможно за момента. Връщат България на правилния коловоз. Избрания път е не обратим.Радев , Нинова и Костадинов да го ду...т.Възможно е в бъдеще двете партии да са обединят в една , и тогава Европейска България е бетонирана.
108
1
 
20
 
! Отговори
И кво преди 10 месеца
Да направи обществото? Най многото да не отиде да гласува. Чудо голямо - нали вече си имаме машини за алабализми - демокрацията не е това което беше. Вече и кюфтета не раздават
107
1
 
25
 
! Отговори
На българите преди 10 месеца
Им е ясно отдавна, че ги управляват корумпета с чекмеджета , готови и майка си да продадат за една капа евра, а народа само преглъща сухи трички и пици и т.н. Ще преглътнат и това
106
2
 
19
 
! Отговори
Пералнята преди 10 месеца
Делян Пеевски е най-големият евроатлантик! Напред с Дельо Войвода към светлото атлантика!
105
1
 
31
 
! Отговори
Прани гащи преди 10 месеца
Ей, тази държава е уникална...Значи, последната седмица всички говорят как президентът бил диктатор едва ли не, понеже казал, че ПП и ГЕРБ предават освен електоралния, но и държавния интерес. Но никой не говори, че де факто сега външната ни политика се контролира ИЗЦЯЛО от Щатите, а вътрешната ни от Делян Пее и ББ (на които висят съдебната и конст реформи).Хвърлят се тук там едни фрази за евроинтеграция, демокрация, атлантизъм и народът е доволен вече...Няма такава държава
104
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чудя се досега как нито една фондация не ме потърси да ме пита искам ли и аз да стана евроатлантик.
103
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този социолог не е взел нито една стотинка от никаква фондация. Просто си евроатлантик човека. Той и дядо му е бил такъв!
102
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разбира се, че ще преглътнем, то какво ли не преглъщахме за толкова години.... вече нищо не може да ни впечатли, ама и ние сме умрели в кожата си, нито сме по площадите, нито пред парламента.
101
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя новият ни министър-предеседател ми прилича на същият чехлю като Плевнелиев,винаги готов да служи на господарите си и мачка народа си,но няма да забрави и да си напълни джобчета със семки и бонбонки...