Димитър Ганев: Разломът на жълтите павета приключи с новия кабинет

Статукво и промяна се обединиха, ГЕРБ се бори за перспективата
99
Димитър Ганев: Разломът на жълтите павета приключи с новия кабинет
Снимка: БГНЕС

С формирането на редовното правителство "Денков-Габриел" ПП-ДБ максимално се възползват от ситуацията и играят за момента, докато играта на ГЕРБ-СДС е точно обратната. Те не играят за момента, не консумират никаква власт, а играят за перспективата, заяви в интервю пред БГНЕС политологът Димитър Ганев от "Тренд".

"ПП-ДБ съвсем ясно си дадоха сметка, че ако не се направи сега кабинет с ГЕРБ, ще трябва да отидат на избори, на които дистанцията между тях и партията на Бойко Борисов ще се увеличи. Ще бъдат в по-лоша преговорна позиция и ще трябва да направят това, което направиха сега с още по-голям компромис и с участието вероятно и на трети играч", обясни Ганев.

Според него по тази причина те са взели рационалното решение да се възползват от позицията си в момента, а не от по-лошата си позиция си след три месеца след нови избори.

И ако ПП-ДБ играят за момента, при ГЕРБ ситуацията е точно обратната – те разчитат на бъдещи ползи.

Хоризонтът, на който може да разчита ГЕРБ е краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план:

Краткосрочният хоризонт

Бойко Борисов се справя със своя основен политически опонент през последните години. За никой не е тайна, че щетата за ПП от тази коалиция, от изтеклите записи и от консумацията на властта ще бъде много сериозна и вече не застрашава лидерството на ГЕРБ.

Средносрочният хоризонт

ГЕРБ остава основна политическа сила на предстоящите местни избори без да има сериозен конкурент в съществуващата в момента партийна система. И ако изборите в София, Варна и Пловдив ще са трудни за ГЕРБ, то в останалата част от страната няма да е така. ГЕРБ остават единствени на терена – с прилична електорална подкрепа, силни местни структури и без голяма политическа сила срещу себе си.

Дългосрочен хоризонт

При ръст на „Възраждане“ от още няколко процента, партията на Костадинов може да се окаже заплашително близо до първото място. Тогава ГЕРБ може да разказва за себе си като единственият политически субект, способен да спре „Възраждане“ и да задържи България в евроатлантическа посока. Това е много желана позиция за Борисов – подобна на тази в която беше десетилетие с БСП, а именно – "може да не ме харесвате, но вижте какво идва, ако не сме ние".

Той подчерта, че отговорът дали политическата криза е свършила във вторник с гласуването на редовното правителство на "Денков-Габриел" ще бъде даден след няколко години.

"В момента не знаем дали се намираме в продължаваща политическа криза, в какъв етап на тази криза сме. Не можем да кажем дали политическата криза е свършила. Но можем да кажем категорично какво свърши – свърши 2020 година политически. Този огромен разлом, който се отвори на жълтите павета през лятото на 2020 г., приключи този вторник. Тези, които протестираха направиха коалиция с тези, срещу които протестираха", заяви политологът.

Само по себе си края на този разлом е гигантска новина. "Той предопределяше политическия процес през последните три години. Това бяха маркерите – дали си от статуквото, или си от промяната", заяви Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: Димитър Ганев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
3
 
! Отговори
Новия Бай Миле Боко преди 10 месеца
Само Д Добрев и Слави са направили повече магистрали от мен
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Десните изненадващо се обединиха с десните, и заръфаха от менюто. Менюто гледа тъжно и се чуди как не е предвидило развръзката. Пак.
48
4
 
4
 
! Отговори
Ние сме ПП ДБ преди 10 месеца
До 54 Честито Ти ше си първия на който ше му го сложим в руzкия *** преди да го изпратим с шут към мацква.
47
1
 
14
 
! Отговори
Пп дб преди 10 месеца
Бойко и шиши ще ви оправят васХа ха ха
46
6
 
7
 
! Отговори
Ние сме ПП ДБ преди 10 месеца
И ще ви изгоним от България руzки агенти
45
8
 
11
 
! Отговори
Слава ПП ДБ преди 10 месеца
ПП ДБ изиграха Росийските продажници така както от 44та никой не ги е изигравал.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе където може да се пише коментар в Нета Е окупирано от копейки. Има и от руски тролски фабрики драскачи.. Московците не разбраха, или не желаят да повярват, че в бг страна от ЕС и Нато ,страшно важна стратегически за USA и ЕС няма как да се доберат до политическо влияние Русофилите повечето умряха А младите живеят в такъв свят че няма как да станат русофили. Тези които са уж русофили го правят за пари.А не от убеждения. Руснаците да се концентрират повече в западните балкани.Там има хляб
43
2
 
10
 
! Отговори
Жълто Паветните преди 10 месеца
Умно Красиви - така, както ППДБ ги Изиграха (да не използвам друга дума, че да ме изтрият), никой друг за 33 години не ги е Изигравал - така! Кефче ми е!!
42
3
 
6
 
! Отговори
Друм Друм преди 10 месеца
Гарата,Мацква руzки патриоти
41
0
 
12
 
! Отговори
Герб преди 10 месеца
Още вчера шиши им каза - розовите облаци свьршиха
40
2
 
10
 
! Отговори
Герб преди 10 месеца
От - пп ще слушат и изпьлняват стриктно какво им нареждат шефчетата бойко и шиши заедно с доган , иначе на избори отиват право в канала на посолството
39
1
 
6
 
! Отговори
ЕДИН преди 10 месеца
ЕХХХ ДЕНКОВ..... МНОГО СИЛНО СЕ НАДЯВАМ ДА НЕ ОПРАВИШ БЪЛГАРИЯ КАКТО ОПРАВИ ОБРАЗОВАНИЕТО.... АМА НАДАЛИ!!!
38
4
 
7
 
! Отговори
Минувач преди 10 месеца
А за мен е по-важно да има български кабинет... Всекакви други кабинети обслужват чужди интереси...
37
7
 
7
 
! Отговори
Вьзмутен преди 10 месеца
Не сьм гласувал за - бойко и шиши а за промяна - на новите избори надявам се да са сьвсем скоро като бацо натири промяната - ще се гласува за - костя
36
2
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 10 месеца
И теб ще те свършат не се коси психоДесен... Надявам се това да стане поне ще изчезнете ... хахха
35
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важното е, че България има редовен, стабилен, евроатлантически кабинет!! Всичко друго са писаци на русофили.
34
2
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Единственото правилно решение за България е цялостно преосноваване на държавата, част от което е и преместване на столицата. София е натоварена с толкова лоша карма, че просто няма накъде.
33
12
 
4
 
! Отговори
За ЕС о НАТО преди 10 месеца
Кабинета Денков ще управлява докато не изчисти България от мафията и русофилите!! Ако трябва и 10 години!!
32
2
 
4
 
! Отговори
Хаха ха преди 10 месеца
Асенча вьрнал спецов в бьлгария и сега ще управлява нап
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дано да гръмне аец