Кирил Петков да е кандидатът за еврокомисар на България?

Самият той имал желание да играе все по-видимо на европейска сцена
14 юни 2023 07:00, Елка Василева
269
Кирил Петков да е кандидатът за еврокомисар на България?
Снимка: архив, БГНЕС

Кирил Петков е вероятният български кандидат за еврокомисар.

Новината за тази номинация неофициално обикаля кабинетите на най-висшия състав в Еврокомисията в Брюксел. Първоначалната идея на “Продължаваме промяната” била Мария Габриел да бъде заменена в Брюксел от Даниел Лорер. И на това се отдаваше отсъствието на бившия министър на иновациите в правителството на акад. Николай Денков, пише „24 часа“.

Още по темата
Появиха се обаче неочаквани бариери за този пост пред Лорер, който е един от тримата лидери в ПП заедно с Асен Василев и Кирил Петков. Основната пречка е изискването на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен постът на Мария Габриел отново да бъде зает от жена, за да се запази половото равенство в ЕК. Допълнително от ГЕРБ настояват или да запазят “квотата” си в комисията, или поне кандидатурата да е непартийна.

На този фон във вторник се появи друга новина - че Виолета Лорер, съпругата на Даниел Лорер, е предложена от Асен Василев за представител на България в борда на Европейската инвестиционна банка в Люксембург. Часове по-късно финансовият министър оттегли кандидатурата ѝ след кратка, нервна, но ползотворна среща между “Промяната” и ГЕРБ в кабинета на премиера Николай Денков.

Самият Петков още след изборите пред своите е споделял желание да играе все по-видимо на европейска сцена.

В първоначалния състав на кабинета “Денков” бившият премиер е имал намерение да е вицепремиер с портфейл Шенген и еврозоната. В тези посоки Петков настоявал и парламентарната комисия по въпросите на ЕС да смени името си и да стане комисия по присъединяването към Шенген и еврото.

В партията на Борисов не са обсъждани конкретни имена за еврокомисар, но е категорично мнението, че ГЕРБ трябва да го излъчи. След телефонния разговор между Фон дер Лайен и акад. Денков, в който тя съобщила, че ще иска от България кандидатура за член на комисията, сега в ГЕРБ очаквали официално писмо от Брюксел, за да предложат своята кандидатура за еврокомисар.

Те се позовават и на ЕНП, от чието семейство е ГЕРБ, която не желае да намаляват еврокомисарите от десния политически спектър. Има и очаквания, че осемте премиери от ЕНП в Европейския съвет могат да спрат новия български еврокомисар, ако не е от ГЕРБ. А за да бъде назначен нов комисар, е нужно единодушно одобрение от съвета.

Както е известно, ПП още не принадлежи към нито едно от европейските политически семейства, но амбицията е да станат част от либералите, където са ДПС и съпартийците на френския президент Макрон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йотова: Правителството работи точно така, както му беше предписано в онзи запис
230
0
 
1
 
! Отговори
:-) преди 1 година
УБАВ Е КАТО АКТЬОР ОТ ИНДИЙСКИ СЕРИАЛ... МИСЛЯ ДА СТАНЕ НАПРАВО ШЕФ НА ЕВРОКОМИСИЯТА ЗАЩОТО ВЕЧЕ УСПЯ ДА ДИСКРЕДИТИРА УРСУЛА, ТАКА ДЕ ТОЙ СИ Е ЗАСЛУЖИЛ ПОСТА И, ПОСЛЕ ДА НАПРАВЯТ СРЕЩА НА ВИСОКО НИВО С РИШИ СУНАК...СЛЕД ТОВА ДА ГО НАЗНАЧАТ И ЗА АМЕРИКАНСКИ, РУСКИ И КИТАЙСКИ ПРЕЗИДЕНТ... ДАЖЕ МУ Е МАЛКО ОЩЕ ПОСТОВЕ ДА МУ ДАДАТ... ШЕФ НА ООН, МВФ, ЮНЕСКО, УЕФА, ФИФА, КОНМЕНБОЛ, АВСТРАЛИЙСКИ ПРЕМИЕР И ТАКА НАТАТЪК...
229
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколкото разбирам ГЕРБ и ПП са се обединили.
228
0
 
4
 
! Отговори
PS преди 1 година
Петков на ротационен принцип да бъде сменен от Пеевски. Резултатът след еднагодина ще е Евроекзит.
227
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсурд! Ще издигат провален политик. Що за държава сме?
226
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако отиде ще срине авторитета на европейските институции до този на българските.
225
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тия пепйците са по-алчни за власт от сталиниститее..
224
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕДЛАГАМ ДА ИЗПРАТИМ ПО-КАЧЕСТВЕНИЯ КАНДИДАТ ШКУМБАТА. Пак ще говори глупости, ама поне ще ни е по-весело.
223
0
 
2
 
! Отговори
След преди 1 година
Бареков, Слабаков, Станишев що не
222
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, не, ако това стане, европейците ще видят какво е некомпетентност, мекоф казано, в действие, с Киро про100. Ще се "хвърли" в устрем да променя ЕС, да строи по 5 моста на година само у нас, да приема 30 европейски държави, да прокопава тунели от Брюксел до Шумен...
221
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Какъв Киро еврокомисар, Урсула повръща само при споменаването на това име. Медиите съвсем изтрещяха.
220
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той не беше ли кандидат за затвора?
219
1
 
4
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Защо не ? Идеален е , предател на всички български интереси , какви е защитил ТОВА за Бг, той си има родина - Канада , поне е наясно, че повече Парламент няма да видят. В Евр Парламент ще може официално да предава интересите на страната за $$$. Явно и бизнеса с кисело мляко не върви. 4 дете чака, отново момиче.
218
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ имат законното право, да предложат заместник на Мария Габриел на овакантеното място. Стига компромиси, ГЕРБ да си влязат в ролята! Агенти на САЩ в ЕП не са нужни. Кирил Петков не е подготвен за такъв пост, може само, да опозори България, със своята некадърност и зависимост. Няма и моралното право, отнесе се сексистки и подигравателно, към Габриел, което чуха всички в записа.
217
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля ви се, какъв комисар Киро, кой ще му разбере какви ги бръщолеви? И, както ги плещи където каквото му дойде без много, много да мисли....
216
2
 
12
 
! Отговори
Км преди 1 година
Неееее.Този го пратете на южния полюс в нашата база на остров Ливингстън.Веднъж годишно Пимпирев ще ходи да го проверява дали е жив?
215
1
 
5
 
! Отговори
no justice преди 1 година
бягай докато още можеш Кире, че народът няма да те съди в съд, ами ще има мигновена присъда на площада ;-)
214
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Щом искат пак жена, веднага пращайте Лена. Тъкмо за нея работа, къде ще ги сравнявате тия наште мижави парапети с европейските!
213
1
 
13
 
! Отговори
Берлиоз преди 1 година
Абсолютно подкрепям тази инициатива, защото Петков ще стане за смях на цяла Европа
212
1
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Да идва Киров Брюксела,ама...тук няма парапети...