Йорданова: Кой да бъде национален празник зависи от всички нас

По думите й главният прокурор няма да има цялата власт
24 юли 2023 11:28, Нели Христова
90
Йорданова: Кой да бъде национален празник зависи от всички нас
Снимка: БГНЕС

Служебно правителство като институт ще продължи да има, но той ще бъде с по-ограничени правомощия, по-кратък период ще бъде страната без действащ парламент - 1 месец. Президентът няма да има неограничен избор по състава - кабинетът в оставка ще продължи да действа като служебен, така ще се запази връзката между парламент и изпълнителна власт.

Това каза депутатът от ДБ-ПП Надежда Йорданова пред NOVA по повод предложените от коалицията вчера конституционни промени.

Практиката показва, че когато правителството в оставка изпълнява функциите на служебно правителство, новоизбраното мнозинство по-бързо сформира кабинет, обясни тя.

Как ще протече дебатът кой да бъде българският национален празник зависи от всички нас - политиците, обществото, и доколко ще можем да го проведем спокойно, продължи Йорданова.

Има няколко важни гаранции в предложенията за да не стигаме до ситуация главният прокурор да е бухалка за едни и чадър за други - той няма да има цялата власт да преценява срещу кого да обвинява или не. Важна гаранция е структурата на прокурорския съвет - мнозинство ще има избраната от парламента квота, така главният прокурор ще има ефективно противодействие отвън, а не главната част от съвета да е съставена от подчинени нему прокурори, каза тя.

Предлагаме напълно да бъде променен онзи текст, който даваше възможност на главния прокурор да има власт върху всеки един от прокурорите. Прокурорският съвет също няма да се доминира от него, посочи бившата правосъдна министърка.

Идеята да се ограничат мандатите на кметовете до 2 е огледална на идеята за ограничение на президентските мандати. Това не е опит за бухалка срещу който и да е кмет. Това правило ще се прилага от тук за в бъдеще. Ще трябва да се изкарат два мандата и чак тогава, а няма да удари действащи кметове, категорична бе тя.

Обсъждали сме част от тези предложения с ГЕРБ и ДПС. Имаме подкрепа по голяма част от тях. Колегите от ГЕРБ работят върху промените в Инспектората на ВСС. Предложенията на ДПС пък до голяма степен се припокриват с нашите така че аз съм оптимист, че в един момент ще постигнем консенсус, допълни Йорданова.           

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Опитайте да свалите Радев и да прокарат турска конституция за да видим колко търпелив е българина.
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Даже комунистите са питали народа след 9 септември 1944 година дали иска да е република или монархия.
39
1
 
13
 
! Отговори
Бай Чеп преди 9 месеца
"Как ще протече дебатът кой да бъде българският национален празник зависи от всички нас - политиците, обществото, и доколко ще можем да го проведем спокойно, продължи Йорданова". Е виж сега Пиги, струва ми се, че ако дебатът го провеждате както сега, положението няма да остане спокойно.
38
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофилите колкото и да беснеят, 3 март е просто едно недоразумение, тъй като от подписания тогава Сан Стефански договор, релано не остава НИЩО, и Освобождението на България е уредено с Берлинския договор от юли 1878г.! Т.е. ние празнувам едно правно нищо! Не случайно дори комунистите не го смятаха за достатъчно русофилски, и национален празник беше 9 септември...
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Понеже комунистите разбраха, че няма как да славят Русия на 9 септември, спешно им трябваше заместител и така ни стовариха 3 Март. В Сан Стефано няма нито един българин. Това си е договорка м/у имперски сили, като идеята е Русия и Турция да си поделят сферите на влияние на Балканите.
36
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Национален празник си има и е 3 март. Сега може да е някой друг от 365 дни но точно 3 март е добре.
35
5
 
7
 
! Отговори
HELL преди 9 месеца
Интересно да говорите за РЕФЕРЕДУМ, като вече хвърлихте един в кофата за бо-клука. Ама първо да обсебим народа да го промиен хубаво за избора и тогава референдум както на вас ви изняса(ТОВА Е КОМУНИЗЪМ)
34
3
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 9 месеца
На колко години си? Ако си под 40, няма как да знаеш. Изобщо не се празнуваше преди 1990 година. Денят беше работен и учебен за всички. Тези неща трябва да се знаят, а не да се говорят глупости.
33
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някои искат да празнуват на 3. март, за да веят руски знамена. На 24 май, а особено на 6.и 22. септември няма как да веят руски знамена. Русия е била против Съединението и против Независимостта на Бг.
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докато нашия император ЕС ни върти на малкия си пръст, такова ще е
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да живее и Цар Борис Трети дет не прати един българин да се бие за нацистката кауза и плати с живота си.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Главният прокурор ще, ще, ще... ама и до сега главният прокурор издава нареждания на подчинените нему. Сменихте един, пак същото. Ровене в стари дела и разследвания с изтекъл давностен срок в провинцията, докато тежката корупция и кражбите в особено големи размери са в Парламента и министерствата. Затворите пълни с хора за дребни неща, а тези с "едри" неща(милиони и милиарди) са в Парламента. Успивате хората с празни обещания.
29
2
 
10
 
! Отговори
ДРУГАРИ, преди 9 месеца
ВЪПРОСЪТ НЕ Е ДАЛИ СА НИ ОСВОБОДИЛИ РУСНАЦИТЕ, А КОЯ Е НАЙ- ВАЖНАТА ДАТА В 1850 ГОДИШНАТА НИ ИСТОРИЯ! ИМАЙТЕ МАЛКО СРАМ!
28
5
 
10
 
! Отговори
До 26 преди 9 месеца
Ами не е точно така, трети март се празнува доста по от рано.
27
1
 
1
 
! Отговори
до 24 преди 9 месеца
Внимавай какви ги драскаш тука. Да не стане играчка - плачка.
26
2
 
6
 
! Отговори
Лорд Милнър преди 9 месеца
Русия е помагала на САЩ през гражданската война срещу конфедерацията зад, която са стояли империалистите от Британия и Франция. Руския имперски флот е вардил Ню Йорк и Сан Франциско.
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нормално, няма защо да се празнува на трети март. Не е имало 500 години робство, а присъствие и турците са се грижили за нас и са ни образовали, не е имало баташко клане, а било инсценировка целяща да дискредитира пашата. Не се учудвам, че и помакинята от Кубрат мисли така.
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ОНЯ ДЕН ПИЩЯ ТУК ЗА ЛУКОЙЛ, СЕГА ЗА 03 03. ВИКАШ ПАТРИОТ СИ А? ПАТРИОТ, НО РУСКИЙ!
23
12
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 9 месеца
Хайде стига с тези папагалски приказки на Копейкин за преддатели. Имаш ли представа изобщо какво е предателство. До 1945 година, Българкият Национален Празник е 24 МАЙ! ( 11 май до 1916 година по стария калебдар) 3 Март е само една дата, която бегло се отбелязваше в учебниците по история. През 1990 година на комунистите спешно им трябваше заместител за 9 септември. И това е цялата истина за т.н. "национален празник".
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички в това НС да се изведат на площада и да бъдат разстреляни!