Йорданова: Кой да бъде национален празник зависи от всички нас

По думите й главният прокурор няма да има цялата власт
24 юли 2023 11:28, Нели Христова
90
Йорданова: Кой да бъде национален празник зависи от всички нас
Снимка: БГНЕС

Служебно правителство като институт ще продължи да има, но той ще бъде с по-ограничени правомощия, по-кратък период ще бъде страната без действащ парламент - 1 месец. Президентът няма да има неограничен избор по състава - кабинетът в оставка ще продължи да действа като служебен, така ще се запази връзката между парламент и изпълнителна власт.

Това каза депутатът от ДБ-ПП Надежда Йорданова пред NOVA по повод предложените от коалицията вчера конституционни промени.

Практиката показва, че когато правителството в оставка изпълнява функциите на служебно правителство, новоизбраното мнозинство по-бързо сформира кабинет, обясни тя.

Как ще протече дебатът кой да бъде българският национален празник зависи от всички нас - политиците, обществото, и доколко ще можем да го проведем спокойно, продължи Йорданова.

Има няколко важни гаранции в предложенията за да не стигаме до ситуация главният прокурор да е бухалка за едни и чадър за други - той няма да има цялата власт да преценява срещу кого да обвинява или не. Важна гаранция е структурата на прокурорския съвет - мнозинство ще има избраната от парламента квота, така главният прокурор ще има ефективно противодействие отвън, а не главната част от съвета да е съставена от подчинени нему прокурори, каза тя.

Предлагаме напълно да бъде променен онзи текст, който даваше възможност на главния прокурор да има власт върху всеки един от прокурорите. Прокурорският съвет също няма да се доминира от него, посочи бившата правосъдна министърка.

Идеята да се ограничат мандатите на кметовете до 2 е огледална на идеята за ограничение на президентските мандати. Това не е опит за бухалка срещу който и да е кмет. Това правило ще се прилага от тук за в бъдеще. Ще трябва да се изкарат два мандата и чак тогава, а няма да удари действащи кметове, категорична бе тя.

Обсъждали сме част от тези предложения с ГЕРБ и ДПС. Имаме подкрепа по голяма част от тях. Колегите от ГЕРБ работят върху промените в Инспектората на ВСС. Предложенията на ДПС пък до голяма степен се припокриват с нашите така че аз съм оптимист, че в един момент ще постигнем консенсус, допълни Йорданова.           

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първо се пробвайте да смените националния празник на америка и като го променят те, тогава сменете и нашия.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ho npegи вcичko, тpябвa ga бъge cъrлacyвaн c nocoлcтвoтo!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кои сте всички вас?
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каквото искате правете, но винаги ще съм благодарен на руския народ, че са ни освободили от турско робство, сърцето ми не лъже.
17
2
 
13
 
! Отговори
Зависи преди 9 месеца
какво ще ни наредят от ЕС и САЩ. Ето от това зависи, продажници такива
16
2
 
16
 
! Отговори
Ясно преди 9 месеца
Само референдум може да реши важен въпрос като този за нац.празник.А не с натиск от чуждо посолство...
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И на това ще посегнат. Срам нямат.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да изчегъртаме Борисов! Резултат- изпрахме го, сега ще му изтъркаме и гърба. Докато усъвършенстваме теляшките техники- Габриел е вице, а после ще е прайм. Пеевски (ДПС)- наМагнитен (ДПС са проклятието...), ура! Резултат- ходите му на крака, в стаята на Проклятието да пишете конституция и да отменяте Българщината. Излъгахте избирателите си, погазихте си всички принципи и накрая се цунахте и седнахте да си делите парата и комисионите.
13
3
 
17
 
! Отговори
Зевзек преди 9 месеца
Значи ако правителството падне след огромни протести.....то ще остане на власт като служебно.По голяма глу.пост не съм чувал.Хващат Премиера в корупция и той остава на власт за да си прикрие следите.....просто супер.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Женицата си я спомням само с изтритите снимки от свадбата и tabledance! Мислете каквото си искате, но с белия ролс роис беше тя! Съдете какви ви управляват! Стремеж за признание до небето!
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отмениха намалението на ДДС за битови потребители за тока и парното и го направиха пак 20%, нещо което засяга 95% от нормалните трудещи се пора в страната, които нямат привилегията на депутатите да им актуализират заплатата четири пъти годишно по закон. Сега и трети март искат да премахнат. Мисля, че им е време да си ходят. Даже паветата на площада пред народното събрание са извадени и подредени за да им се помогне да се омитат по-бързо, че явно сами не искат.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи правителството се е осрало, парламента е разпуснат, но ще продължи да управлява. Това заедно с титаните на юридическата мисъл Пеевски и Христо Иванов ли го измислихте? За нея знаем, че си е обикновена секретарка изградила кариера имено в бастионите на ДПС в държавната администрация.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва им 160 човека, те имат 158. Ко прайм ?
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България има национален празник. И това Трети март! Той се почита от всички българи. Това, че шепа предатели - слуги на чуждо посолство и държава, се чудят как да разединят народа и да доподарят де каквото е още останало от България на своите задокеански господа, нито омаловажава този празник, нито ще промени неговата святост и чистота в сърцата на българите. Спорове може да има само в техните кухи глави, в които дрънкат само центове в междуушното пространство.
7
2
 
14
 
! Отговори
От хората преди 9 месеца
Бля,бля. Направете допитване до народа, кои са тези да решават.А,да,народни представители,но не казват каква част от народа представляват.Знаем каква е избирателната активност.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Референдум ли ще има?
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
лужебно правителство като институт ще продължи да има, но ... Президентът няма да има неограничен избор по състава - кабинетът в оставка ще продължи да действа като служебен, така ще се запази връзката между парламент и изпълнителна власт. Това каза депутатът от ДБ-ПП Надежда Йорданова. ---- Ако това беше в сила само преди две години при организация изборите Бойко Борисов щеше да ограничава ГЕРБ и ДПС при закупуване на гласовете. ДСБ са предатели, ако изобщо някога са били за промяна.
4
6
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
нямате право да пипате 3 март защото сте в нс при 40 процента изб активностследващото нс ще го върне обратно оставка и нови избори вие сте позор какможе да гласувате за подобни индивиди
3
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много по-важната част е да се орежат правомощията на служебното правителство, за да не може вече такива руски агенти като Рундьо да разполагат с цялата власт както намерят за добре! А иначе, кой щял да е националния празник е формалност, и дори щом копейките толкова искат, може да се пусне на референдум! Проблемът е, че как ще включим в референдума примерно 4 празника? Или после ще ходим на балотаж между първите два? Смахната копейковкса работа
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия се чудят как да отклоняват вниманието на хората от големите проблеми на народа! Сега пък националния празник им бърка в г*** !