Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството

Поведението му било на ръба на противоконституционното
267
Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Истинско двувластие е имало в българската история и това е опасно състояние, които обозначава, че на всяко ниво на вземане на решения имаш два центъра, които излъчват заповеди и изпълнителите се чудят на кого да се подчинят".

Това каза пред БНР проф. Евгени Дайнов, преподавател по политически науки в НБУ.

"Може би президентът е вече на ръба на разрушително, противоконституционно поведение", заяви Дайнов, който вижда "все по-неприлично заяждане с легитимно съставеното правителство", посочи той.
"Румен Радев се отклонява от умереното поведение и непрекъснато изостря настроенията, опитва се да изостря несъгласия, за да ги доведе до някакъв сблъсък", каза Дайнов.

Още по темата

На всички български президенти, които са влизали във втори мандат, е започнала да им отеснява дрехата, смята Евгений Дайнов. По думите му "разбирали са, че нямат достатъчно власт, за да оставят своя отпечатък върху събитията" и е имало и други подобни случаи, но опитът на сегашния президент е "най-невъзпитаният".
"Очевидно го дърпа към връщане на тази ситуация, която той смята за нормална – той да заповядва, другите да козируват", посочи още той.

Според Дайнов президентът е носител на "обречен политически проект", който определи като антиевропейски и антидемократичен и добави, че негови изразители у нас освен него са още БСП и "Възраждане".
Рейтингът на държавния глава не е реален, той е "митологичен" и "психологически", "закачен за поста" и не преминава в политически партиен рейтинг впоследствие, отбеляза политологът. Той предположи, че Радев може да е "обмислил вече как да заобиколи този капан", но "не го е измислил".

"От много месеци е ясно, че Бойко Борисов е попаднал в ситуация, в която няма особено голям избор какво да прави. Единственият му реален избор е да се скрие зад ПП и ДБ и да казва – аз съм европеец, не съм оня. Времето на разюздания антидемократ свърши. Той няма друг ход, освен да е в подчинено положение. В партията, която е свикнала да бъде предводител, не са доволни, че са в слугинско положение", коментира Дайнов в предаването "Преди всички". Заради това и според него периодично Борисов вдига "антиправителствена шумотевица" и изпълнява сложен танц, но "няма обективен интерес да разрушава управлението".

"Сенчестата, тъмната страна на политическите му действия се върна да го преследва", изтъкна преподавателят по повод завръщането на Васил Божков и показанията, които той дава срещу Бойко Борисов.

"90-арските баланси и равновесие приключиха. Над главата на Бойко Борисов  надвисват рискове", посочи Дайнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
10
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
дайнова е бивш комунист, от кумунистическо семейство... ===)))
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Критиката не е заяждане, а и то това не е правителство, а политическа манджа с грозде.
30
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То па едно правителство.Какво направиха?Поведоха война с 70 годишни паметници,скараха се с Русия и ходиха да се целуват със господарят им Зеленски.Сега след нова година ще вдигат тока Няма да е много от 200 лв на 1000. Левче киловат нищо скъпо нали така ?Евгени Дайнов е типичният хамелеон.Вчера беше червен днес е син после е накъдето има келепир.
29
5
 
15
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
дайнова стана милионер от краварски и юрохейски грантове, да руши България 33 години... ===))) тоя, кат меркела искаше да вкара милион мигранти от авганистаня ви подобрят расата... Некъпан смр... Ъдливец....
28
4
 
11
 
! Отговори
ГМО правителство преди 8 месеца
Заченати сме в храстите на посолството.Всичко друго е АЛАБАЛА.
27
12
 
13
 
! Отговори
!! преди 8 месеца
Господарите на Радев го притискат за резултати, а нещо резултати няма. За това и толкова се напъва.Може и по-зле да стане, че на рашистите нещо не им върви войната напоследък и ще им трябват външни "победи" - като например България да се опита да излезе от НАТО или ЕС.
26
15
 
15
 
! Отговори
адолф преди 8 месеца
Гони си целите човека, а именно разединение на нацията и влизане в сферите на руското влияние.То не че сме излизали от тия сфери де....
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много добре! Гавра и оставка, нови избори при първа възможност!!! Сегашното правителство да се обяви за нулево и всяко прието нещо да бъде зачеркнато!!!
24
2
 
12
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 8 месеца
Taзи политическа класа показва вече 33 години, че няма класа. Станахме Мексико на Балканите по ръководсвото на силовият апарат на бивши ДС и други номенклатурчици озорпирали деградиралият морал на обществото с разни полугерои.Изходът е един, но той ще послужи и за вход! Проблема не е Радев, проблемът на обществото е собственото му мнение налагано вече десетилетият от чужди влияния. Ако има нещо неясно, то е какво ще ядем след два дена, това ни е проблема. С уважение льо Барон фон Мюльхаузен.
23
6
 
8
 
! Отговори
Кико преди 8 месеца
Този ПСЕВДО професор е дърт Гербаджия който го е страх да не го махнат от някъде. И какво ме интересуват личните му възгледи и да ми го дават някъде този дърт пробит к-ондом!!!!!!!!
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВАЖНОТО Е ЧЕ Бойко вече е добър! Нито кирчо, нито кокорчо нито нещастните им поддръжници говорят за "модела ГЕРП", за "Мафията", за "кражбите на Борисов", за "чувалите с пари", "за кюлчетата", "за пачките" - всички тихо мълчат, протакат имунитета на Бойко и перат ли перат със сапуна ризите на Борисов, Пеефски, Доган и другите от групата. А Христо Иванов забрави как се кара лодка на Росенец, щото вече ходи там на отчет с кола на НСО - смех и срам за всички "демократи" от ДБ и ПП !!!
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много ми хареса как КИРЧОВЦИТЕ И ПП се изгаври и изплю върху лицата на избирателите си -шиши , Бойко и Кире -вечна дружба
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бащата на тъмно синия дебар Ивайло Мирчев е партиен секретар на БКП в една българска община и агент на ДС, та в тая връзка да питам избирателите на ДБ - знаете ли това и как ще го коментирате?!?
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имам познат бивш военен, който е бил състудент с Тагарев. Разказа ми, че е бил комсомолски секретар на випуска. И все повтарял по събрания: Дружбата ни с Москва е жизненоважна за нашата армия. С две думи - Тодор бил тъмночервен по убеждения. Лесно станал и член на БКП, и когато трябвало да се издигне в партийната номенклатура, дошъл 10 ноември и всичко се сринало. Егати и фурнаджийската лопата е този човек. Ама какво ли се учудвам, то цялото правителсво е съставено от шарлатани.
18
7
 
19
 
! Отговори
Разбира се преди 8 месеца
Ами естествено ще се заяжда като , това правителство води народа към обедняване. Цените нагоре , заплатите замразени и те така. Румен Радев не е оная кукла на конци Плевнелиев.
17
9
 
22
 
! Отговори
истина е преди 8 месеца
Добре ,че беше Радев защото още щеше да сме под герберистко робство !!
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Понеже на парапетчето и в суперскъпия хотел в Солун на държавни разноски е много прилично... Или уйдурмата за сметка на избирателите....
15
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да питам демократите от ДБ и ПП: харесва ли ви да ви пердашат (бр. онодат) бойко и пеефски на почивки всеки ден? На мен ми харесва да ви гледам провисналите физионимии (като на атанас атанасов) всеки ден! хахаха
14
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България правителство няма! Това е една шайка айдуци и национални предатели, които скоро ще бъдат съдени, ако не от съд, то от съда на Линч!
13
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Денков, не се занимавай и не обещавай нищо българско, щото твоето безродно правителство продава България! Ти, Денков що не вземеш да си правиш сапуна, щото на кирчовците и кокорчовците и мравоядите от ПП и ДБ им трябва доста перилен препарат за да доизперат пеефски и бойко всеки ден, всеки час! ПП и ДБ са слуги на ГЕРП и ДПС! Честито на избирателите им, воюващи против мафията - хахахаха!