Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството

Поведението му било на ръба на противоконституционното
267
Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Истинско двувластие е имало в българската история и това е опасно състояние, които обозначава, че на всяко ниво на вземане на решения имаш два центъра, които излъчват заповеди и изпълнителите се чудят на кого да се подчинят".

Това каза пред БНР проф. Евгени Дайнов, преподавател по политически науки в НБУ.

"Може би президентът е вече на ръба на разрушително, противоконституционно поведение", заяви Дайнов, който вижда "все по-неприлично заяждане с легитимно съставеното правителство", посочи той.
"Румен Радев се отклонява от умереното поведение и непрекъснато изостря настроенията, опитва се да изостря несъгласия, за да ги доведе до някакъв сблъсък", каза Дайнов.

Още по темата

На всички български президенти, които са влизали във втори мандат, е започнала да им отеснява дрехата, смята Евгений Дайнов. По думите му "разбирали са, че нямат достатъчно власт, за да оставят своя отпечатък върху събитията" и е имало и други подобни случаи, но опитът на сегашния президент е "най-невъзпитаният".
"Очевидно го дърпа към връщане на тази ситуация, която той смята за нормална – той да заповядва, другите да козируват", посочи още той.

Според Дайнов президентът е носител на "обречен политически проект", който определи като антиевропейски и антидемократичен и добави, че негови изразители у нас освен него са още БСП и "Възраждане".
Рейтингът на държавния глава не е реален, той е "митологичен" и "психологически", "закачен за поста" и не преминава в политически партиен рейтинг впоследствие, отбеляза политологът. Той предположи, че Радев може да е "обмислил вече как да заобиколи този капан", но "не го е измислил".

"От много месеци е ясно, че Бойко Борисов е попаднал в ситуация, в която няма особено голям избор какво да прави. Единственият му реален избор е да се скрие зад ПП и ДБ и да казва – аз съм европеец, не съм оня. Времето на разюздания антидемократ свърши. Той няма друг ход, освен да е в подчинено положение. В партията, която е свикнала да бъде предводител, не са доволни, че са в слугинско положение", коментира Дайнов в предаването "Преди всички". Заради това и според него периодично Борисов вдига "антиправителствена шумотевица" и изпълнява сложен танц, но "няма обективен интерес да разрушава управлението".

"Сенчестата, тъмната страна на политическите му действия се върна да го преследва", изтъкна преподавателят по повод завръщането на Васил Божков и показанията, които той дава срещу Бойко Борисов.

"90-арските баланси и равновесие приключиха. Над главата на Бойко Борисов  надвисват рискове", посочи Дайнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Яка снимка с тия уши. После що на руснаците им викали о р к и....
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Положението в България е следното: Пеефски клати всички "демократи от ПП и ДБ" на бавни обороти, докато бойко ги пердаши с 300 образно казано!
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВАЖНОТО Е ЧЕ Бойко вече е добър! Нито кирчо, нито кокорчо нито нещастните им поддръжници говорят за "модела ГЕРП", за "Мафията", за "кражбите на Борисов", за "чувалите с пари", "за кюлчетата", "за пачките" - всички тихо мълчат, протакат имунитета на Бойко и перат ли перат със сапуна ризите на Борисов, Пеефски, Доган и другите от групата. А Христо Иванов забрави как се кара лодка на Росенец, щото вече ходи там на отчет с кола на НСО - смех и срам за всички "демократи" от ДБ и ПП !!!
9
4
 
15
 
! Отговори
От хората преди 8 месеца
На калпавия все някой му пречи.
8
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наели точно Дайнов да защитава правителството. Хвърлени на вятъра пари.
7
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Румен Радев е избран ПРЯКО с гласовете на 1 500 000 граждани на България. Така нареченото правителство дори не е спечелило изборите, ОСТАНАХА ВТОРИ и са НАЗНАЧЕНИ ОТ ПОСОЛСТВОТО НА САЩ , против волята да българския народ. Как изобщо смеят да си отварят мpъcните уста, с които правят cвирки в посолството тези американски пoдлоги срещу президента на българския народ?????
6
8
 
32
 
! Отговори
azz преди 8 месеца
точно генчо невчесания и некъпания ли трябва да дава мнения..????сороски измекярин....
5
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Президента има право да помилва. Ако обяви ,че ще помилва всеки който удари шамар на министър, това неприлично заяждане ли е?
4
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радев бледнее пред заяждането на българския народ с правителството. И ако си отпушат дупките в МС за да ни чуят ще осъзнаят колко им е бедна фантазията за заяждане след това, което сътвориха само за няколко месеца
3
15
 
30
 
! Отговори
Нане преди 8 месеца
Румба свиквай ни под знамената... Да се разправиме и с мафията и със слугите краварски... Точно 1 седмица и са приключени... ===)))
2
11
 
36
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
А това, че правителството се заяжда с волята на народа? Пука ли му на някой? Радев заема позиция, която е много по-близка до тази на повечето Българи. Но понеже не е слуга на чужди интереси, като ПП/ДБ/ГЕРБ, затова им е трън в очите. Но историята помни и не прощава. Нов народен съд ще има рано или късно.
1
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кое правителство - онези наглеци които искат да вадят болни деца от спешното заради техните отрочета ли?