Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството

Поведението му било на ръба на противоконституционното
267
Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Истинско двувластие е имало в българската история и това е опасно състояние, които обозначава, че на всяко ниво на вземане на решения имаш два центъра, които излъчват заповеди и изпълнителите се чудят на кого да се подчинят".

Това каза пред БНР проф. Евгени Дайнов, преподавател по политически науки в НБУ.

"Може би президентът е вече на ръба на разрушително, противоконституционно поведение", заяви Дайнов, който вижда "все по-неприлично заяждане с легитимно съставеното правителство", посочи той.
"Румен Радев се отклонява от умереното поведение и непрекъснато изостря настроенията, опитва се да изостря несъгласия, за да ги доведе до някакъв сблъсък", каза Дайнов.

Още по темата

На всички български президенти, които са влизали във втори мандат, е започнала да им отеснява дрехата, смята Евгений Дайнов. По думите му "разбирали са, че нямат достатъчно власт, за да оставят своя отпечатък върху събитията" и е имало и други подобни случаи, но опитът на сегашния президент е "най-невъзпитаният".
"Очевидно го дърпа към връщане на тази ситуация, която той смята за нормална – той да заповядва, другите да козируват", посочи още той.

Според Дайнов президентът е носител на "обречен политически проект", който определи като антиевропейски и антидемократичен и добави, че негови изразители у нас освен него са още БСП и "Възраждане".
Рейтингът на държавния глава не е реален, той е "митологичен" и "психологически", "закачен за поста" и не преминава в политически партиен рейтинг впоследствие, отбеляза политологът. Той предположи, че Радев може да е "обмислил вече как да заобиколи този капан", но "не го е измислил".

"От много месеци е ясно, че Бойко Борисов е попаднал в ситуация, в която няма особено голям избор какво да прави. Единственият му реален избор е да се скрие зад ПП и ДБ и да казва – аз съм европеец, не съм оня. Времето на разюздания антидемократ свърши. Той няма друг ход, освен да е в подчинено положение. В партията, която е свикнала да бъде предводител, не са доволни, че са в слугинско положение", коментира Дайнов в предаването "Преди всички". Заради това и според него периодично Борисов вдига "антиправителствена шумотевица" и изпълнява сложен танц, но "няма обективен интерес да разрушава управлението".

"Сенчестата, тъмната страна на политическите му действия се върна да го преследва", изтъкна преподавателят по повод завръщането на Васил Божков и показанията, които той дава срещу Бойко Борисов.

"90-арските баланси и равновесие приключиха. Над главата на Бойко Борисов  надвисват рискове", посочи Дайнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Обичат се младите, Радев е все по-навит да оплющи цялото правителство.
191
30
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Във всички случаи Румен Радев е по-достоен от всички в измисления парламент.
190
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НА БЪЛГАРИТЕ ИМ БЕШЕ ВНУШЕНО КОЛКО ДОБЪР ИЗБОР Е ЛЕТЕЦ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И КОЛКО Е СТРАШНО ДА СЕ ИЗБЕРЕ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА, ПОНЕЖЕ НЕ Е ХУБАВИЦА НА 20 ГОДИНИ С ДЖУКИ,МИГЛИ ПЕДЯ И СИЛИКОН!СТРАШНО НЕЩО Е ДА СИ УМЕН И ДА ПРАВИШ УМЕН ИЗБОР!ЗАТОВА Е ЛЕСНО ДА СИ ПАДАШ ПО ЛЪСКАВИТЕ КОПЧЕТА И ШАПКА/ПОД ШАПКАТА потно и празно/
189
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами нали за това е сложен агент радев, коммунето Данайлов открито се хвалеше, че той го е избрал с одобрението на Решетников. Още не мога да повярвам, че 80%овите го избраха пак, по жалък резидент не сме имали никога, даже Гоце Първанов беше по-добре.
188
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Евгени Дайнов професор?!? Тоя натегач от СДС и марионетка на посолството вече е професор... Лъчо мозъка и той станал с научна степен, обаче по история (защото в този факултет властват само седесари) нищо, че е доктор. Значи и аз моето куче мога да го направя професор, само да платя колкото и където трябва.
187
3
 
11
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 8 месеца
До Нане (4): А тези, с които искате да се разправите, те - какво? Ще стоят и ще ви чакат ли, бе, русофилчовец смотан?! А? Папир няма да остане от вас - чуждопоклонници, родоотстъпници, руски ставленици! 'баси!... Нека ви свика фърчо - зеления чорап/червения НАТО-вец под парцаливите ви знамена, па - тогава...
186
14
 
8
 
! Отговори
Списаревски преди 8 месеца
Добре че го има Президентът - иначе ония кухи *** ще ни разплачат и домашните любимци - котката. Неам думи!!! А ние ще си плачем - кой когото избирал - да духа сега супата, както е казал Любо Пенев и Тодор Колев...
185
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На разделението на властите, което е задължително, за за няма произвол, вече му казват ОПАСНО ДВУВЛАСТИЕ. Властите не са две , а три. Явно двете са се сраснали. Явно само Президента си върши работата.
184
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Големоухия докога ще го бавят с импийчмънта?
183
1
 
15
 
! Отговори
ХА! преди 8 месеца
Когато Радев беше против ББ, всички бяхте сдоволни! Сега сърба собствената си "попара"!В крайна сметка се разбра, че в България няма политици,които да мислят за нея, а не за себеси!
182
3
 
15
 
! Отговори
Та тоз ми ти преди 8 месеца
Президент води ли няква външна политика в полза на България или се е концентрирал предимно върху вътрешната:)))Като гледам Евро колегите му не го виждам до никой от тях.Ходи тук там е но никой не го еб... отразява. Оти тъй? Питам се и дали докато виреят такъв тип политици и водим такава политика дали някога ще види от ф 16, шенген и тн или пак ще се чудим що не ни приемат европейците и гледат на нас като на.....
181
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Злобен двуличен и фалшив РР
180
3
 
8
 
! Отговори
Еми то само със преди 8 месеца
заяждане не върви. Турна ги тия *** на власт, сега да те видим как ще ги разкараш. Кръволок до кръволока.
179
3
 
8
 
! Отговори
Картинката се преди 8 месеца
изясни,като прочетох,че горното словоблудство е произведено от Дайнов.Дайнов,към нарушител на конституцията(според конституционния съд) можело да има противоконституционно поведение?Хайде реши кой е по-противоконституционен-РР или КП.Що се касае за взаимоотношенията Радев-ППДБ-на суровия татко се иска да напляска непослушните си дечица,но вече е късно,няма да може да ги постави под родителския си контрол.Отвори бутилката на разрухата и омразата,джинът излезе от нея,няма да го върне.
178
9
 
18
 
! Отговори
Гори му чергата преди 8 месеца
На румбата защото не вървят нещата както му се иска а и се изживява и на роден закрилник но забравя че който нож вади от нож умира
177
12
 
20
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 8 месеца
Никога когато зад кормилото на властта е заставал човек на БСП не се е случвало нещо хубаво за България. Саботаж на ЕС , слугинаж на руски фирми и интереси, корупционни сделки в интерес на руските фирми, защита на тоталитарни паметници и символи.
176
13
 
21
 
! Отговори
да се махат преди 8 месеца
Това правителство не става...................по-голямата част от тях са лъжци, манипулатори и национални предатели......................работят повече за украйна, отколкото за България!!
175
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Откритията му.
174
20
 
18
 
! Отговори
Това преди 8 месеца
Радев като главнокомандващ трябва да извика армията и да ги вкара тия по затворите барабар с трооловете и протестърите им като няма прокуратура съд и мвр. Тук не е Сащ и Канада.
173
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
182 още с първите глупости доказа че си платен либераст. Дайнов няма как да се приема от нормален човек. Той е в десетки НПОта и май беше в тукашната редакция на дойче зеле.