Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството

Поведението му било на ръба на противоконституционното
267
Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Истинско двувластие е имало в българската история и това е опасно състояние, които обозначава, че на всяко ниво на вземане на решения имаш два центъра, които излъчват заповеди и изпълнителите се чудят на кого да се подчинят".

Това каза пред БНР проф. Евгени Дайнов, преподавател по политически науки в НБУ.

"Може би президентът е вече на ръба на разрушително, противоконституционно поведение", заяви Дайнов, който вижда "все по-неприлично заяждане с легитимно съставеното правителство", посочи той.
"Румен Радев се отклонява от умереното поведение и непрекъснато изостря настроенията, опитва се да изостря несъгласия, за да ги доведе до някакъв сблъсък", каза Дайнов.

Още по темата

На всички български президенти, които са влизали във втори мандат, е започнала да им отеснява дрехата, смята Евгений Дайнов. По думите му "разбирали са, че нямат достатъчно власт, за да оставят своя отпечатък върху събитията" и е имало и други подобни случаи, но опитът на сегашния президент е "най-невъзпитаният".
"Очевидно го дърпа към връщане на тази ситуация, която той смята за нормална – той да заповядва, другите да козируват", посочи още той.

Според Дайнов президентът е носител на "обречен политически проект", който определи като антиевропейски и антидемократичен и добави, че негови изразители у нас освен него са още БСП и "Възраждане".
Рейтингът на държавния глава не е реален, той е "митологичен" и "психологически", "закачен за поста" и не преминава в политически партиен рейтинг впоследствие, отбеляза политологът. Той предположи, че Радев може да е "обмислил вече как да заобиколи този капан", но "не го е измислил".

"От много месеци е ясно, че Бойко Борисов е попаднал в ситуация, в която няма особено голям избор какво да прави. Единственият му реален избор е да се скрие зад ПП и ДБ и да казва – аз съм европеец, не съм оня. Времето на разюздания антидемократ свърши. Той няма друг ход, освен да е в подчинено положение. В партията, която е свикнала да бъде предводител, не са доволни, че са в слугинско положение", коментира Дайнов в предаването "Преди всички". Заради това и според него периодично Борисов вдига "антиправителствена шумотевица" и изпълнява сложен танц, но "няма обективен интерес да разрушава управлението".

"Сенчестата, тъмната страна на политическите му действия се върна да го преследва", изтъкна преподавателят по повод завръщането на Васил Божков и показанията, които той дава срещу Бойко Борисов.

"90-арските баланси и равновесие приключиха. Над главата на Бойко Борисов  надвисват рискове", посочи Дайнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радев не Плевньо, крайно време е народа да измета ПП и ДБ.
131
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Толкова слаб президент не е имало. Като махленски тийнеджер... ужасно ниско ниво
130
7
 
15
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
До Анонимен 138 Зад него има две тумби от максуда. Ако зад него беше България, нямаше на изборите за президент да лъже, че е "натовски" генерал с прозападни разбирания, а щеше да излезе и открито да каже, "ето, аз съм за ориентация на България в посока Русия/Изтока/ БРИКС" и щеше да ЛЪСНЕ колко му е РЕАЛНАТА подкрепа.
129
10
 
21
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
До обективен Повечето ми познати не само, че подкрепят редовния кабинето, но и знаят точно защо - за да не позволят да се реализира пълзящата диктатура на рузкия чорап. И всичките до един са свестни и сравнително добре живеещи.
128
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-великите президент който сме имали. Напред г-н Радев, напред г-н президент, напред генерале, зад теб е България!
127
17
 
16
 
! Отговори
обективен преди 8 месеца
Не познавам нито един почтен българин ,който да харесва кабинета "Плъх-Гаргамел".Нито един.И на децата е ясно ,че това правителство е назначено от Посолството.То защитава интересите на ФАЩ в България ,Европа и особено в Уссрайна.Марионетките на ФАЩ плащат от нашите пари за ненужни оръжия ,подаряват въоръжение на укропите ,хрантутят над 50 000 фашаги , събарят паметници ,трият историята и изправят българи срещу българи.Само и само да се харесат на подлите кравари.Пфу ,изменници и предатели.
126
10
 
8
 
! Отговори
gergana преди 8 месеца
Пълен глу.пак Защо трябва да четем личното некомпетентно мнение на сул.ьо и пул.ьо
125
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дайнов, Дайнов, ако ти разменят обувките, няма да можеш да се обуеш завалията.
124
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
няма импийчмънт. нямааа.. после катт ти свърши мандата, ще се разправим с теб, рузко ме кере...
123
9
 
10
 
! Отговори
По същество преди 8 месеца
Правителството излиза извън правомощията си и нарушава разделението на властта. Действат противоконституционно и са нелегитимни на този момент. Това че са на власт за мен е признак на слаби институции и липсващо общество.
122
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радев знаеш ли.. има една такава поговорка : Който гроб копае другиму сам пада в него!
121
5
 
18
 
! Отговори
Евгений Дайнов преди 8 месеца
Синът на Държавна сигурност.
120
0
 
2
 
! Отговори
я преди 8 месеца
До Анонимен 121 Де да беше така.....Да, ама не!
119
11
 
15
 
! Отговори
днъкоплатец преди 8 месеца
Този нека дър ен представител на отворено общество може ли да не ни занимава с некомпетентните си анализи. Правителството се чуди как да скрие нищоправенето и безхаберието си. Сигурно президента налива пари в частни квартали? Сигурно той руши училища и църкви в градчета и села? Сигурно той не намира решения за водоснабдяването на селата? Сигурно тий ни държи най бедната нация в Европа? Дайнов върни си заплатите и бъди по отговорен към обществото като ти дават трибуна.
118
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъвто правителството такъв и народа
117
5
 
9
 
! Отговори
карачанаков преди 8 месеца
До БАНко 123 Аве БАНко това президента ли е ве,пък аз си помислих че е оня герой от Междузвездни войни Джабата ли беше Чубака ли с големите уши.
116
25
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 8 месеца
ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ , ТИ СИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН И РОДОЛЮБЕЦ !!! НЕ СЕ ДАВАЙ НА ПОДОЛОГИТЕ КИРО КАНАДКАТА , ХРИПТО ИВАНОВ , ТИКВАТА , И ПЕЕВСКИ - ,,СРАМНАТА КОАЛИЦИЯ ". !!!!
115
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От това правителство , половината са за затвор- Борисов, Арнаудова, Горанов, Петков, Пеевски,....Това тези с доказателствата срещу тях! Почти съм сигурен ,че и още толкова поне има , за който просто няма доказателства! Хазарта какво прави в парламента ,като пушеше трева като луд - и това е за затвор , според нашето правосъдие!
114
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българите постоянно спорят и мислят ,че разбират от политика...Хора, политиката е кофти игра - за да си добър играч там, трябва да си и кофти човек...Понеже Президента не е, само се чудят как да го прекарат! Цял живот ще се проклина Боко,че реши да сложи на първите избори срещу Радев, Цецка Цачева! Можеше още тогава да превземе цялата държава ! Много кофти ,как служебните правителства оправиха кашите на предишните на власт!
113
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Из битието на пияницата Дайнов:През '90-те години работи за фондация ''Отворено общество'' на Сорос, като през 1998 г. става шеф във фондацията.[4]