Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството

Поведението му било на ръба на противоконституционното
267
Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Истинско двувластие е имало в българската история и това е опасно състояние, които обозначава, че на всяко ниво на вземане на решения имаш два центъра, които излъчват заповеди и изпълнителите се чудят на кого да се подчинят".

Това каза пред БНР проф. Евгени Дайнов, преподавател по политически науки в НБУ.

"Може би президентът е вече на ръба на разрушително, противоконституционно поведение", заяви Дайнов, който вижда "все по-неприлично заяждане с легитимно съставеното правителство", посочи той.
"Румен Радев се отклонява от умереното поведение и непрекъснато изостря настроенията, опитва се да изостря несъгласия, за да ги доведе до някакъв сблъсък", каза Дайнов.

Още по темата

На всички български президенти, които са влизали във втори мандат, е започнала да им отеснява дрехата, смята Евгений Дайнов. По думите му "разбирали са, че нямат достатъчно власт, за да оставят своя отпечатък върху събитията" и е имало и други подобни случаи, но опитът на сегашния президент е "най-невъзпитаният".
"Очевидно го дърпа към връщане на тази ситуация, която той смята за нормална – той да заповядва, другите да козируват", посочи още той.

Според Дайнов президентът е носител на "обречен политически проект", който определи като антиевропейски и антидемократичен и добави, че негови изразители у нас освен него са още БСП и "Възраждане".
Рейтингът на държавния глава не е реален, той е "митологичен" и "психологически", "закачен за поста" и не преминава в политически партиен рейтинг впоследствие, отбеляза политологът. Той предположи, че Радев може да е "обмислил вече как да заобиколи този капан", но "не го е измислил".

"От много месеци е ясно, че Бойко Борисов е попаднал в ситуация, в която няма особено голям избор какво да прави. Единственият му реален избор е да се скрие зад ПП и ДБ и да казва – аз съм европеец, не съм оня. Времето на разюздания антидемократ свърши. Той няма друг ход, освен да е в подчинено положение. В партията, която е свикнала да бъде предводител, не са доволни, че са в слугинско положение", коментира Дайнов в предаването "Преди всички". Заради това и според него периодично Борисов вдига "антиправителствена шумотевица" и изпълнява сложен танц, но "няма обективен интерес да разрушава управлението".

"Сенчестата, тъмната страна на политическите му действия се върна да го преследва", изтъкна преподавателят по повод завръщането на Васил Божков и показанията, които той дава срещу Бойко Борисов.

"90-арските баланси и равновесие приключиха. Над главата на Бойко Борисов  надвисват рискове", посочи Дайнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
9
 
14
 
! Отговори
Владо преди 8 месеца
На корумпирано правителство всички са му криви.
151
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Все калпави президенти, но Рундьо е върхът на и.дио.ти.ята.
150
12
 
16
 
! Отговори
Истината е преди 8 месеца
На Зeления чopaп това му е капацитета: дава заповеди, а като не стане на неговото не знае в казармата праща в ареста, а извън казармата не знае какво да прави
149
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Президента с нулеви правомощия как точно попречи на правителството, заради него ли бензина гони 3лв ?
148
5
 
18
 
! Отговори
Ясно преди 8 месеца
Но когато незаконно назначи Кирчо, беше много приличен !
147
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 94. Защото искат да изхвърлят френските колонизатори от държавите си и за това са руски поклонници. Блестящо умозаключение! Брилянтен ум! :)
146
5
 
9
 
! Отговори
Радев преди 8 месеца
Танковете да дойдат!
145
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На крива ракета президента и пречи.
144
0
 
8
 
! Отговори
До 151 преди 8 месеца
Пишеш истинноподобен коментар. Защо Бойко Борисов стана генерал-лейтенант през 2004 като главен секретар на МВР след като МВР било девоеннизирано. Кои участваха в правителството, с което беше съгласувано назначаването на главния секретар преди две години? Денков, Петков,...Има и още за всеки текст от коментара ти.
143
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изпълнителната власт не е работа на президента и той небива да кадрова в нея. Дори и ролята му на главнокомандуващ, трябва да бъде съобразена и координирана с военния министър. Радев да отговори, защо генерал е главен секретар на МВР, ако вътрешното ведомство е девоенизирано още през 2002? Конституционните промени са наложителни. Жалко, няколко месечния курс в НАТО не направиха от Радев натовски генерал. Доказа го, с пропусната си политика за Украйна и като порази решения на парламента.
142
12
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Правителството се заяжда все по-неприлично с президента Радев
141
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По-точно не може да бъде казано от Дайнов.
140
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички евроатлантици в един глас ви стартираха. Да не ви обещаха улеснена процедура за да преминете към третият пол?
139
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радев си е див селски бег който си мисли ,че държавата му е бащиния.
138
6
 
16
 
! Отговори
неразбрал преди 8 месеца
Този мърляв пияница и жалък прислужник ,кога е станал професор?Че той не може да чете , а когато фъфли сам не си разбира брътвежите?От къде изпълзя пак ,нали се беше сврял в някакво габровско село?Да не е свършила водката в селската кръчма?
137
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както винаги,Женята пак е изплискал лигена.Един път щеше да влиза в президентството директно с колата си,явно пак е бил под въздействието на алкохола.Само не го чух да роптае срещу Простото Киро,който се движи,не по ръба,а направо си погазва конституцията. И то доказано от конституционния съд,а не от Евгени Дайнов,пияндурника.
136
1
 
14
 
! Отговори
Радко преди 8 месеца
Прецедента Шо сЪ заяжда с децата си? Нали са негово дело. Той ги доведе да чегъртат нещо... *** какво. Изчегъртаха ни джобовете.. Техната....
135
12
 
10
 
! Отговори
реалист преди 8 месеца
Жельо , Коня ,Гоце ,Плювню и алтирнативата Цецка общо и заедно не могат да се мерят и на 50% с ген Радев.
134
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дайнов,колко питиета пак си обърнал?Сега и на конституционен съдя се правиш.Гиди сороспио недна.
133
5
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
Само забележете как въпросния "дайнов" ЛАЕ с/у Радев,и после преценете кой с кого се заяжда !...Нема майтап,в моя не съвсем кратък живот такова ОФИЦИАЛНО малоумие,демонстрирано от съвременните ПАЛЯЧОВЦИ,не съм виждал !...Такъв ЧУТОВЕН СЛУГИНАЖ от СЛУГИ на "Съвременния Бг Господар-УСА",просто е немислим за другите нации...Какво става с нас ?!..