Проверка има ли връзка между наводненията и застрояването по Черноморието

Тепърва ще става ясно какви са причините за бедствието
Обновена: 6 сеп 2023 14:14 | 6 сеп 2023 12:17, Камелия Цветанова
193
Проверка има ли връзка между наводненията и застрояването по Черноморието
Снимка: БГНЕС

Тепърва ще се проверяват какви са причините за бедствието, коментира премиерът Николай Денков.

„Правят се проверки, но това е природно бедствие. Такива валежи - от 300 литра на квадратен метър за по-малко от 24 часа, се случват рядко, и когато паднат, има сериозни проблеми. Когато има такива обеми води, има огромна опасност от наводнения и жертви. В Гърция и Турция също има бедствия”, посочи той.

Още по темата

Денков е категоричен, че за да се види има ли нарушения в конструкцията на моста, трябва да излязат резултатите от проверките. Засега такива данни нямало.

„Такива обеми вода не са свързани с 1-2 малки дерета. Цялостен обем се свлича от Странджа към морето. Локално ще се провери дали е имало последствия от застрояването. Резултатите от проверките ще бъдат огласени публично. Възстановяването на инфраструктурата ще бъде подпомогнато чрез Комисията по бедствия и аварии, със сигурност ще има щети за десетки милиони”, допълни Денков.

Според него е обнадеждаващо, че след като спряха дъждовете, се нормализира обстановката, постепенно пътищата стават проходими.

Той увери, че е осигурено всичко, което е необходимо, за да не бедстват хората -  храна, вода.

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане от днес вече са на терен.

„Те обикалят наводнените къщи, говорят с хората и им обясняват какви са необходимите действия от тяхна страна, за да могат да получат помощ“, обясни Николай Денков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: наводнениеДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
17
 
! Отговори
Няма я преди 8 месеца
Гражданска защита! Унищожена и остатъците натъпкани в пожарната. Машите за спасяване подарихме на Окрайна.. И сега цъкаме с езици....
112
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това не е бедствие, а престъпност на строителната мафия и местните богаташи велможи, които командват кмета и местната мафия. Да се осъдят кмета и застроилите пътя на водата местни велможи. Съд за престъпниците.
111
3
 
17
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 8 месеца
На некомпетентното и корумпирано правителство!
110
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е какво сега 14 часа вали дъжд и бедствие? Ама сериозно ли?Едно време пак валеше, че и по 20 часа, защо нямаше потопи тогава?
109
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бетонната лакомия води до това. Но природата и морето ще си върнат своето по един или друг начин.
108
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Министерствата ни, многобройните агенции, ведомства, комисийки, са препълнени с отегчени и равнодушни чиновници, чакащи края на работния ден, някоя премия и добра пенсийка. Българинът е длъжен активно и отговорно да се интересува къде и как се използват неговите пари. Обществото не е семейство, в което чакаш да се погрижат за теб. То се учи и създава.
107
0
 
21
 
! Отговори
Азимов преди 8 месеца
Да проверят затрупаните и урегулирани дерета ;) ама да не се окаже случайно, че са на наши хора и проверката да заглъхне изведнъж.
106
0
 
23
 
! Отговори
Азимов преди 8 месеца
Какви проверки, какви пет лева. Всеки местен в района може да им каже моментално за какво иде реч. Ако някой си мисли, че е от валежите, значи е изключително наивен. Нищо черезвичайно няма във валежите. И друг път е имало такива. И по-продължителни е имало.
105
8
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 8 месеца
Русофилите ги натегат докрай за да не изпуснат България БЪЛГАРИНО ОСЪЗНАЙ СЕ
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Oт всичко по малко е. Обаче ще кажат, че от някои неща проблем няма.
103
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато властите спят природата върши работата си. Лакомията по нашето черноморие няма граници.
102
3
 
24
 
! Отговори
ха-ха преди 8 месеца
Кмета на Царево Г.Лапчев ще излезе от бедственото положение по-богат с поне 3-5 милиона!Гарантирано от Герб.
101
0
 
26
 
! Отговори
обективен преди 8 месеца
Ако видите от стари снимки как изглеждат плажовете на Царево ,Лозенец и Ахтопол и ги сравните със сегашното им състояние ,ще ви стане ясно всичко.Всички сухи корита и устия на реки бяха запушени , насипани и застроени от местните кметове-феодали и роднините им.ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ!Лозенец ,Оазис ,Арапя ,Царево ,Нестинарка...всичко е под вода ,която преди е минавала свободно.
100
0
 
21
 
! Отговори
Митака преди 8 месеца
А как и колко се сече в Странджа? И най-важното кой е покровителствал безконтролната сеч? Пак назад през годините вижте и ще лъсне истината. Ама надали - гарван, гарвана око не вади.Един проливен дъжд заваля - и починали хора, бедствие и т.н. То тва не е държава, а направо коптор.Ами, ако зимата завали силен хубав сняг?Сигурно ще затрие 100 хиляди човека.
99
0
 
19
 
! Отговори
мак преди 8 месеца
След дъжд качулка, имитиране на дейност. Знае се, че презастрояване, бетониране, сеч, липса на контрол и адекватни наказания само увеличават щетите от наводнения, без тези дейности щетите щяха да са по-малки. Но академикът се прави на загрижен и строг, проверки ще прави. Ако не беше наводнение, въобще нямаше да си мръдне пръста, дали всичките човешки дейности са законни и такива, които не увреждат природа и не допринасят за трагедии.
98
0
 
9
 
! Отговори
Модус операнди преди 8 месеца
в България:1.Алчност -2. Някои стават много богати за сметка на държавата/качество/правила/човешки животи 3.Трагедия 4. Квазипроверки ( винаги след) 5. Нещата минават, резултати и наказани няма. Едно и две са перпето мобиле в нашето общество , от три натам цикличният резултат.В дългосрочен план или изчезваме или някакъв инстинкт за самосъхранение като общество се задейства.
97
1
 
27
 
! Отговори
Хах преди 8 месеца
Ама аз още сега мога да позная как ще завърши тая на практика безсмислена проверка! Вина има виновни няма!
96
2
 
6
 
! Отговори
Денко Гномски преди 8 месеца
Вашингтонски - ПоТрива ДоВолно Лапички - какво Крадеще сега ще Панде от Кризисни и Фондове за Извънредни Ситуации и това Преди - Ротацииката - та да се НАгуши за Още Апартаменти като този Дето си Купи само за 1 година в Политиката!!
95
2
 
16
 
! Отговори
Тагарев преди 8 месеца
Дадохме Бтр-те защото тука не трябва д аима нищо, изпепелена земя, разчистваме територията от вас, така ни е наредено!
94
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами причината за потопа в Аспарухово преди няколко години бе една махала, която се намираше в едно от отводнителните дерета, а любимият спорт на жителите й беше горската сеч нагоре по склона.