Атанасов зове: Радев да уволни Пламен Тончев

Време е българските специални служби да заработят професионално, пише той
4 ное 2023 17:42, Нели Христова
62
Атанасов зове: Радев да уволни Пламен Тончев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев да подпише указ за уволнението на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Това призова съпредседателят на "Демократична България" генерал Атанас Атанасов.

Той поздрави премиера акад. Николай Денков, който в петък поиска от президента да освободи шефа на ДАНС.  

Според Атанасов, ако Радев освободи председателя на ДАНС, ще постави "начало на дебата за необходимостта от радикална реформа на българските специални служби".

"Недопустимо е въвличането им в активни мероприятия за дестабилизиране на властта и манипулиране на вота на гражданите с цел политическо инженерство, недопустима е липсата на обективна и трезва оценка на външните заплахи за националната сигурност. Скандален е отказът за предоставяне на актуална оперативна информация на висшия орган на изпълнителната власт, с което се възпрепятства възможността за вземане на своевременни и правилни държавнически решения в защита на националния интерес", пише ген. Атанасов във фейсбук профила си.

По думите му е наложителна спешна актуализация на Стратегията за национална сигурност на Република България, която да отразява динамиката на съвременните рискове и заплахи в средата за сигурност, както и да посочва националните интереси, приоритети и политики в тази област. Според него първостепенно внимание трябва да се отдели на противодействието на руското хибридно влияние и шпионаж, киберсигурността, сигурността на суровините и енергията, защита на критичната инфраструктура, противодействието на прането на пари.

"Ще предложа засилване на правомощията на Съвета по сигурността към МС, който да се превърне в ефективен контролен и координационен орган на дейността на разузнавателната общност, наред с парламентарния контрол", заяви съпредседателят на ДБ.

"Време е българските специални служби да заработят професионално, обективно и безпристрастно при спазване на принципа за политически неутралитет, подобно на модерните служби на страните членки на НАТО и ЕС", пише още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И в най-смелите си мечти Пеевски не се е надявал на толкова добро и ефективно изпиране. От човек, попаднал в списъка Магнитски, който се появяваше веднъж в годината пред медиите, предизвикал мащабни протести през 2014 г. се превърна в момента в говорител на партиите, които искаха да променят статуквото. Христо Иванов и сие през 2014 година са протестирали не защото Пеевски не трябва да бъде шеф на ДАНС, а защото тогава са му предложили прекалено ниска позиция в държавата.
14
7
 
10
 
! Отговори
Неутрален ли? преди 6 месеца
До 13 Анонимен всички знаем колко неутрални са ПП ДБ и всички други!
13
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Късият Танас да не надига глас. Да е чувал за разделението на властите?
12
3
 
19
 
! Отговори
Майора преди 6 месеца
Абе Атанасов , това което искате няма да стане! Времето в което живяхте отдавна е безвъзвратно и не може да искате каквото каже партията , това и да правите! А и няма смисъл от съвет към МС , утре както ви махнат , какво ще стане с него! Стига с тия комунистически номера!
11
4
 
12
 
! Отговори
Айде мерси! преди 6 месеца
Всички знаем каква ще е реформата!
10
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Грешиш назначен е от радев Негов човек е А трябва да е неутрален
9
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В данс на радев всичко е русофили Аферата със записите , стачките една след друга, аферата с машините Всичко това са конспирации една след друга на русофилите в бг със съдействието на данс Целта сваляне на правителството И завзема на власта пак от радев
8
0
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 6 месеца
Я не обиждай кучето!
7
4
 
15
 
! Отговори
Радев към Ананасов преди 6 месеца
Аз с гномчета не се съобразявам.Я марш в дупчицата ти !Кой ще е шеф на ДАНС аз решавам!Мухльоооо....
6
3
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 6 месеца
Как може пекинез да зове ? Обикновено лаят.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Атанасов до кога ще е на държавна ясла ? Докато смъртта ни раздели ли ?
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ППДБ са АУТ! В София загубиха подкреоа. В СОФИЯ! Не взеха един важен гран на първи тур. Почти никъде не водеха на първи. На места ги биха БСП! Вие сте пътници!
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Генерал-гномът пак го раздава фактор!
2
2
 
21
 
! Отговори
ЕДИН преди 6 месеца
Ха ха ха пълен см&ешник е тоя. Да му се спре пиенето.
1
3
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
АТАНАСОВ: КРАЙНО ВРЕМЕ Е ПП-ДБ ДА ТУРИ РЪКА И ВЪРХУ ДАНС ЗА ДА НИ ПОКРИВАТ ЗОЛУМИТЕ А НЕ ДА ГИ ИЗКАРВАТ ПУБЛИЧНО!