Доц. Лозанов: Този паметник трябваше да се демонтира още през 90-те

Според Андрей Райчев ще се плати висока цена
15 дек 2023 11:42, Нели Христова
139
Доц. Лозанов: Този паметник трябваше да се демонтира още през 90-те
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Социологът Андрей Райчев, медийният експерт доц. Георги Лозанов и политологът проф. Росен Стоянов дискутираха в ефира на NOVA скандала около Паметника на Съветската армия.

От защитниците на паметника това е силно драматизирано. Това е технологичен процес. После с оксижен всички части ще се съберат. От другата страна по-скоро има опит за нормализация на това, което се случва. Струва ми се че тази мощна вълна, която се разиграва на съпротива срещу паметника е главно са московска публика. Този паметник стоя 30 години. Трябваше да се демонтира през 90-те години, когато и този на Ленин. Сега тази драма се случва, защото това се проточи”, обясни медийният експерт доц. Георги Лозанов по повод демонтирането на Паметника на съветската армия.

"Няма съмнение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена. Правят грешка. Върху част от българите се извърша символично насилие. Властта показва, че е силна и може да докара кран и да реже статуи. Всичко това се развива на фона на украинско-руския въпрос. България е разделена на две. Едните казват, че ще има победа срещу Русия, другите казват трябва преговори. На този фон демонтажът е опит да се каже че ще победим руската държава. Няма да стане. По изкуствен начин се опитват отново да ни противопоставят един на друг", обясни Райчев.

"Според мен големият въпрос е дали това е реваншизъм или раздаване на справедливост . Дали това е символичен акт или е тенденция, която ще продължи", каза Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
2
 
! Отговори
ПРАВИ МИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ преди 4 месеца
....ЧЕ И ХЕОПСОВАТА ПИРАМИДА И РУСКИЯ СОЦ---СА ПОСТРОЕНИ С РОБСКИ ТРУД , ЗА "БЕЗ ПАРИ"!!!!
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
явно Германия и Австрия /между другото родината на оня с мустачките и перчема/ отявлено подкрепят Русия, СССР и Червента армия, щом още не са нарязали местните *** в Берлин и Виена...ние винаги сме били по- католици от папата... затова сме и на това дередже...
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо много се изхвърля този нищо правещ човек през целия си съзнатеен живот. Освен да бърбори излишно и да се украсява като борово дърво с папионките си той не означава нищо за обикновения човек .Един от многото , които се имат за нещо , но без всякакво покритие , излишен човек без полза за обществото.
32
10
 
7
 
! Отговори
Гледам с кеф.... преди 4 месеца
....КАК се сгромолясва руската соц-*** У нас и по света!!!...ЩАСТЛИВИ СМЕ ДА ГО ВИДИМ С ОЧИТЕ СИ !!!!
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като си ходил по полето и в консервните заводи, не ти ли е правило впечатление колко продукция сме произвеждали? И ако не е била помощта от работници и ученици тази продукция щеше да изгние по полето? А сега може ли да направиш сравнение при развития капитализъм какво се произвежда? 00 знаеш къде се слагат тия две нули. Сега само пшеница, дето и тогава е прибирана само с машини.....
30
11
 
7
 
! Отговори
Айде сега.... преди 4 месеца
...И ПЛОВДИВСКИЯ АЛЬОША!!!!!!!!!
29
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 28 - И ти си от дървените философи. Аз съм от тия, ходили безплатно да работят. Никога няма да изпиташ удовлетворението от добре свършената работа. Само пари са ви в главите сега, затова много има да ходите нещастни. И, не, не гледам с удоволствие глупостите, които творят някакви недоучени харварди.
28
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този паметник е много висок. За да се разгледа добре и да се види колко са красиви фигурите, трябва да се сниши. Това отдавна трябваше да се случи, но все не му беше времето.
27
14
 
8
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
ТОВА Е НАЙ-ХУБАВИЯТ КОЛЕДЕН ПОДАРЪК ЗА БЪЛГАРИНА, ЖЕРТВА НА РУСКАТА СОЦ-ТИРАНИЯ И РОБСТВО!!!!СЛАВА НА ПП-ДБ!
26
2
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 4 месеца
Альошата още не ....коги дръпнат заем от 20-30 милиарда тогава ! На спокойствие да поделят плячката докато народа гледа към Альоша !
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е какво друго да каже Райчев? Човекът си е живял добре по времето на соца, трябва да демонстрира благосарност. А другите, с гайдите, от дълбоката провинция, дето ходиха по два месеца лято и есен да се трудят безплатно и задължително от невръстна възраст по полето и консервните комбинати, те гледат с удоволствие демонтажа.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И Лозанов трябваше да го оставим в 90те,но уви... Има нпо пари за усвояване
23
3
 
13
 
! Отговори
До До 2 преди 4 месеца
а сега прочети как благодарение на тая армия минаваме от Остта в другия лагер и сме единствената победена страна дето не само не плаща репарации ама и си увеличава територията!!!! прочетете и колко българи са загинали с тая армия! фанете попрочетете някой ред история, бе!!!!
22
5
 
9
 
! Отговори
Пловдив преди 4 месеца
А Льошата кво го правим?
21
3
 
3
 
! Отговори
незнайко преди 4 месеца
То и 9.9НЯМАШЕ ДА ИМА,АКО ОРГАНИТЕ СИ ГЛЕДАХА РАБОТАТА,КАКТО ТОГАЗ,А И СЕГА.
20
1
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 4 месеца
Този паметник падна в името на българската конституция ....стана жертва на шетането на конституцията ни ! Двете неща съвпаднаха ....може би случайно :) На никой не му пречеше просто беше "Коз в ръкава" на собствениците на България !
19
7
 
7
 
! Отговори
Живял там и тогава преди 4 месеца
Тогава не беше възможно според мене, защото почти всички ги беше страх от това да не се върне Москва в София, нямаше нито НАТО, нито Европейски съюз. През следващите десетилетия имаше прекалено много проруски политици, прекалено много. Но е чудесно че си отива основният символ на комунизма в тази държава. Брюксел има сериозни грешки, но другото е.... нечовешко, въпрос на оцеляване на нацията.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Селянче. Ти ше кайш кое има място в България.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
добре щом е трябвало. И ся кво да прайм ?
16
12
 
11
 
! Отговори
Селянче преди 4 месеца
Всички руски каменяци требва да се бутат и зариват, щото немат место У България!