Доц. Лозанов: Този паметник трябваше да се демонтира още през 90-те

Според Андрей Райчев ще се плати висока цена
15 дек 2023 11:42, Нели Христова
139
Доц. Лозанов: Този паметник трябваше да се демонтира още през 90-те
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Социологът Андрей Райчев, медийният експерт доц. Георги Лозанов и политологът проф. Росен Стоянов дискутираха в ефира на NOVA скандала около Паметника на Съветската армия.

От защитниците на паметника това е силно драматизирано. Това е технологичен процес. После с оксижен всички части ще се съберат. От другата страна по-скоро има опит за нормализация на това, което се случва. Струва ми се че тази мощна вълна, която се разиграва на съпротива срещу паметника е главно са московска публика. Този паметник стоя 30 години. Трябваше да се демонтира през 90-те години, когато и този на Ленин. Сега тази драма се случва, защото това се проточи”, обясни медийният експерт доц. Георги Лозанов по повод демонтирането на Паметника на съветската армия.

"Няма съмнение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена. Правят грешка. Върху част от българите се извърша символично насилие. Властта показва, че е силна и може да докара кран и да реже статуи. Всичко това се развива на фона на украинско-руския въпрос. България е разделена на две. Едните казват, че ще има победа срещу Русия, другите казват трябва преговори. На този фон демонтажът е опит да се каже че ще победим руската държава. Няма да стане. По изкуствен начин се опитват отново да ни противопоставят един на друг", обясни Райчев.

"Според мен големият въпрос е дали това е реваншизъм или раздаване на справедливост . Дали това е символичен акт или е тенденция, която ще продължи", каза Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лозанов е обслужвач, има рефлексите от комунизма и се навежда удобно. Даже не е оригинален, скудоумно повтаря неща, в които няма нещо интересно. Райчев мисли цветно и оригинално и винаги е удоволствие да се слуша.
14
14
 
14
 
! Отговори
АНАТОЛИЙ ХАЛАЧЕВ преди 4 месеца
Елате в понеделник всички будни българи в 10 часа пред Столична община,за да дадем отпор на талибанската хайка "с флексовете",узурпирала власттав страната ни. Която под натиска оказван и от Посолството има намерение да вкара страната ни във война с Русия, в която ще загинат хиляди от нас !
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Евгени Бакърджиев - Няма нужда да идваш, че и ти се озори докато го събори тоя мавзолей, почивай си. Може само да си обереш вересиите, че да рахатясаме малко.
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А кога започват да строят паметник на Посолството,на мястото на МО.ЧА. Паметник на пилотите бомбардирали София през ВСВ вече имаме. Напук на Списаревски, за когото почти никой вече не знае. А може и на Борис Трети заедно с Хитлер да сложат. Вече е актуално.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мазен далавераджия !
10
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
..ше гътнеме и. пловдивския руски камик .....
9
6
 
4
 
! Отговори
Дони преди 4 месеца
Факт е, трябваше! Самото му толериране създава усещането за правота в атакизирани и изродени yнтерменши!!!
8
10
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 4 месеца
Ами защото не е паметник за победата над фашизма в ГЕРМАНИЯ, А ТАКЪВ ЗА ПОСРЕЩАНЕТО НА СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИОННА АРМИЯ В БЪЛГАРИЯ!!! ТАМ НЯМА КОМПОЗИЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА БИТКАТА ЗА БЕРЛИН НАПРИМЕР! НО ОПРЕДЕЛЕНО ИМА ТАКАВА КАК ЛАКЕИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПОСРЕЩАТ ***! ДА БЕШЕ ГЛЕДАЛ ОТБЛИЗО!
7
5
 
15
 
! Отговори
тя преди 4 месеца
Тоя луд с папионката ли беше !?
6
11
 
11
 
! Отговори
ГОЛЕМА МЪКА, ЕЙЙЙЙ.. преди 4 месеца
РУСКОТО РОБСТВО ГО ОБЕЗГЛАВИХА И ГО РЕЖАТ С ФЛЕКСОВЕ....ХАХАХА....
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 4 - Бил е и още как. И много добре се е възползвал от положението си, както и сега се опитва. Ветропоказателите все се уреждат. Според мен, още 90 година трябваше да спрат да го показват по тв и да си разтегля експертните мнения на събеседниците по чашка.
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И Лозанов трябваше да бъде "демонтиран", защото НИЩО не става от него, но повече от 30 години си получава заплатата със слугинаж. Преди 89г друго каканижеше...
3
1
 
21
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 4 месеца
Този медиен експерт не е ли бил партиен член (преди 1989)?
2
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
и защо е трябвало да се махне паметник, напомняш за победата над фашизма през ВСВ? щото фашистите не могат да гледат паметник на тия дето са ги били ли?
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този толкова противен лакей винаги като се изказва много голям обаче изобщо каква работа върши и какво е донесъл на България?