БТР-ите за Украйна са събрани, но кога ще бъдат транспортирани?

Тагарев: Очаква се да дойде фирмата, която осигурява железопътния транспорт
161
БТР-ите за Украйна са събрани, но кога ще бъдат транспортирани?
Снимка: БГНЕС

БТР-ите са събрани, очаква се да дойде фирмата, която осигурява железопътния транспорт, за да ѝ помогнем да бъдат натоварени и да заминат за Украйна. Това каза  министърът на отбраната Тодор Тагарев преди отбелязването на две години от началото на войната в Украйна в Централния военен клуб в София. Коментарът му е в отговор на въпрос защо бронетранспортьорите от България още не са предоставени на Украйна.

Въпросът с БТР-ите се преекспонира изключително много. Армията си е свършила работата, посочи Тагарев и допълни, че не може да отговори на въпроса кога ще заминат бронетранспортьорите, защото този въпрос вече е в „други ръце“. „Предполагам, че е въпрос на дни“, каза министърът.

Още по темата

България много е помогнала. Знаете, че повечето от решенията за конкретно оказаната помощ са класифицирани, но България е една от страните, които помага най-много, заяви министър Тагарев, попитан с какво България е помогнала на Украйна по повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че България всъщност не била изпратила нищо на Украйна.

Тодор Тагарев посочи, че не можем да се мерим с показателите на решенията за оказване на помощ на други страни, но постоянно преглеждаме исканията и възможностите ни да окажем подкрепа. Можем да помогнем още с материални средства - като имаме готовност, ще обявим, отново без конкретика обаче, каза още министърът.
Тагарев отговори отрицателно на въпроса дали отлагането на приемането на Стратегическия преглед на отбранителната политика няма ли да отложи помощта за Украйна. „Стратегическият преглед има много по-широк обхват, не е фокусиран върху помощта за Украйна. Той се провежда, за да предложим решения на кабинета, ако е необходимо и на Народното събрание, как по най-добър начин да адаптираме нашата отбранителна система в съвременната среда на рискове“, обясни министърът на отбраната.

Според него двете години война в Украйна са променили много неща за Българската армия. „Най-малко имаме условия за ускоряване на развитието на отбранителните способности“, посочи министърът. По думите му се работи с доста висока скорост за адаптиране на цялостната система към новите предизвикателства.

Министърът поздрави авторите на филма „Пулсът на Украйна“, който ще бъде прожектиран във военния клуб. „С голям интерес очакваме този филм. Това е един от начините да отразим втората годишнина от войната в резултат на жестоката агресия на Русия срещу Украйна и да подкрепим нашите приятели“, посочи Тагарев. /БТА, Биляна Иванова, Николай Трифонов/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: БТРТарагев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
8
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Не стига, че ги даряват, ами и транспоета за българската страна.Защо не?
39
2
 
9
 
! Отговори
По същество преди 3 месеца
Тагаревизмът в България е рядък вирус ходещ по хората с пари и власт. Хваща се в американското посолство и се предава само като приемеш пари и власт от човек с такъв вирус. Вреден е за живота на всички директно и индиректно засегнати от болния с този вирус. Лечение няма. За да се избегне разпространение трябва всички с този вирус да се идентифицират (където и да са в света) и да им се сложи една Столипиново вратовръзка.
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един кръвожаден вожд бе казал, как за три дни щял да стигне до Киев. Нашия министър пък казал, че за три години нашите БТРи щели да стигнат до Киев.
37
2
 
9
 
! Отговори
До 35 преди 3 месеца
То като не им трябват на Украинците, това не означава, че немогат да ги продадът в Африка.
36
1
 
9
 
! Отговори
Питане преди 3 месеца
Защо украинците викат на Александър Олександър? За един приятел питам....
35
7
 
1
 
! Отговори
Молния преди 3 месеца
Друзя, укрите шльопнаха още един А50. Как вам такое?
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Магаренко,магаренко толкова си прозрачен че чак дрънкаш,намери набързо два и половина милиарда лева за да платиш на американците за 150-200 Stryker ама 300 хиляди евро не можа да намериш за транспорта на въпросните БТР,комисионна ли няма в тая"помощ" за Украйна или кво?
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След 5 години ще си спомняме с умилени днешния ден когато сме пращали само техника и въоражение, а не и войници. И ще си викаме как се карахме тогава за еди БТРи, а сега чакаме сина да се обади от фронта и да каже че е добре
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали Кулеба или някой там от украинците направи наскоро изявление, че нямало да им трябват? Сега що им ги пращате?
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този захлюпения, да са скрива ,че ни въвлича във беля, от такива безмозачни помощи. То бива бива ама този е рекордьор по простотия.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Събраха ги" звучи все едно са в насипно състояние или на части.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Споко и догодина ще отбелязваме 3 години от войната. До тогава ще са стигнали. Няма за какво да се бърза. Тази война ще е дълга, когато и да отидат, все ще са от полза.
28
1
 
13
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 3 месеца
и после ще ги видим как нашите бтри стрелят по евреите в газа мухахахахах
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БТР - ритне сбирщайн ли са? Как така ги събраха?
26
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Правителство трябва да отпусне парите за транспорт. Това е в ресора на Денков и Асен Василев. Тагарев свърши своята работа.
25
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 12 "Ноември са ни поискали 6 хиляди чифта зимни ръкавици! Още не са изпратени." -ми пращай бе, про'с'так европеиден, какво чакаш?!
24
14
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 3 месеца
До исторически парк. Тези кремълски фантазии ги четем още от първия ден на войната. Утре стават две години. Няма значение дали рашистан ще заграби там някаква част от територията. Тя ще стане същата клоака като останалата част от просията. А Украйна ще бъде свободна демократична и просперираща държава, членка на ЕС и НАТО.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тагаренко, те са събрани, но дали ще могат да се движат? Да не се окаже че още набавяте откраднатите липсващи части по тях през годините от тия които са ги съхранявали? Не се притеснявай, наркоманския просяк даже и БТР които не могат да се движат ще ги ползва за фургони на бойното поле. Той нищо не отказва. А и са все пак подарък, така че няма се сърди изобщо. Муаххахаххахахаа...
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те Руснаците ша ги изтряскат още при извозването, така че нямаше нужда тоя тапет да се прави на солидарен.
21
3
 
12
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Той има ли бг гражданство?