Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт

Според него това би се случило при изпращане на войски на ЕС в Украйна
27 фев 2024 13:06, Нели Христова
389
Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт
Снимка: БГНЕС

Без сигурност и стабилност на Западните Балкани не може да има сигурност и стабилност в Европа.

Около това мнение се обединиха българският държавен глава Румен Радев и президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, предаде БГНЕС.

Радев подчерта, че посещението на президента на приятелска Словения е свидетелство за отличния диалог между двете държави, включително и на най-високо политическо ниво.

"Отношенията ни се основават на отлично приятелство, обща отговорност и привързаност към нашите цели", каза той и посочи, че със словенския държавен глава са обменили конкретни идеи за активиране на двустранните отношения.

Радев и Наташа Пирц Мусар са се обединили, че има голям неизползван потенциал и е нужно засилване на сътрудничеството във всички сфери, сред които важни области като търговия, инвестиции, енергетика нови технологии, стартъпи, селското стопанство и др.

Българският държавен глава открои сериозните перспективи в енергетиката. "Двете страни от години развиваме своята ядрена енергетика и имаме амбиции за разширяване на нашите ядрени мощности, и можем да си взаимодействаме много сериозно. България и Словения бяха рамо до рамо, когато водихме битката в ЕК в Европейския съвет за признаването на ядрената енергия като чиста зелена енергия", добави той и допълни, че това е бъдещето на нашия регион.

"Споделихме своята тревога от двегодишната война на Русия срещу Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че стратегията за постигане на победата на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. Напротив, броят на жертвите расте, разрушенията растат; опустошителна демографска криза в Украйна; повишен риск от глобален сблъсък и също така икономически и социални проблеми не само в Русия и в Украйна, а в цяла Европа и по света. Следим с интерес и мога да кажа и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави.

Защото всички ние виждаме, че стратегията на даване на още и още, и още оръжия явно не дава резултат. И тук трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. И аз вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт. Защото изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък; означава неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт."

Българският президент очаквал и премиерът (Николай Денков) да даде повече разяснения и за това, което той вчера вече изложил като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България.

"И моят призив е наистина за един много внимателно обмислен, балансиран подход. Ние не можем да оставим, да изоставим Украйна сама, защото това означава ние да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право; в правото на всяка една страна да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък. Така че очакваме балансирани решения, разумен подход, най-вече от страна на българското правителство", добави Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
4
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
в момента, в който явно в унгария нещо замириса и орбан се покри и почна да подписва без да гледа, пъкна нашио класик и почна да плаши с ядрена война хора, дето по ги притеснява факта, че целенасочено изчезват медикаменти, че осемте въртолета станаха три и че бейовете, назначени за бизнесмени вдигнаха с още 20 процента храната и услугите.
253
3
 
6
 
! Отговори
Слаб политик преди 2 месеца
А и на отосително слаб пост тои си мънка правителството си прави бомби и муниции за Украйна тои си мънка против войните ама рецепта за спиране няма ,ама си мънка Те Руснаците него ще питат само да стигнат дотук де ,,,, аслъ фигурант !
252
3
 
4
 
! Отговори
Умънква умънква... преди 2 месеца
Мъчи да го играе неотрален дас е измъкне намазал се е със мас сакън да се изплъзне ,ама мастя е ем да се измъкнеш ама и да не ни го NAMAAT....че сме много повратливи нещо ...
251
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви братя са ти руснаците бе копейко? Дори един русофил знаеш ли с деца в русия? Ми не плюха на скапаната русия.
250
3
 
8
 
! Отговори
Цар Борис преди 2 месеца
И ние искахме неотралитет ама германската армия като застана на дунава и каза или доброволно или насила ще минем ... А де.... и после комунистите Г-н Радев вашите хора ни съдиха като фашисти . Та ти можеж да се правиш на миротворец колкото си искаш ,но игратае друга и си никой ,а и не става да си пас ,не става или или !!! Хаиде избираи де като Борис или със Русия или със ЕС ама не ти да им казваш ате ти казват ,а ти изпълняваш ,като военен без да мислиш !
249
10
 
13
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
Импийчмънт на фърчо - зеления чорап/червения "НАТО-вец"! Импийчмънт! Импийчмънт! Импийчмънт!
248
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До да_някакви слабоумни путинисти и фюрера им искат Европа да влезе във война, но няма да стане, слабоумни путинисти мислят, че като имат ядрени глави, трябва всички да им се кланяме!
247
2
 
7
 
! Отговори
Германец преди 2 месеца
Да се снишим по примера на Левски и Ботев!!! А.... чакай....
246
11
 
3
 
! Отговори
да преди 2 месеца
тук разни слабооумни евроатлантици ни обясняват как трябвало да се води война срещу ядрена сила... аме лоботтомисти като ви се умира отивайте на фронта, или вие искате война, но не вие да ходите на фронта...
245
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
радев послушника на петков
244
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 271 заминавай за фронта
243
10
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
242
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
радев, заминавай за москва
241
5
 
1
 
! Отговори
Кирил петков преди 2 месеца
Ще мобилизирам всички гласували за нас, защото те са най надъхани и ще ги пратя на фронта! УКРАЙНА ПОБЕДА!
240
0
 
3
 
! Отговори
Сержант преди 2 месеца
Крадеца вика дръжте крадеца. Онези от Москоу такова ако иска...ха. Хем са виновни, хем се оплакват. Да се захваща и по скоро да приключва.
239
1
 
4
 
! Отговори
грийн сок преди 2 месеца
ех радев радев явно песков ти е дал текста и двамата в един глас се разридахте против еу и нато срам срам ти поне си натовски генерал а той не може да каже друго
238
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
и нищо за еднокракия шива?
237
4
 
2
 
! Отговори
Ист...... преди 2 месеца
Защо има над 10 мил. украинци по света. От тях поне 1 мил. са мъже годни за война, защо не са на фронта??? Нали са националисти??? Какво ми викат слава украине от чуждите площади??? Това ли са мъже??? Ако недай си боже има война между Русия и НАТО , аз няма да се бия с братята!!! Но като чета форума ще имам доста работа у нас. После да не ревете за цвета на нацията!!!!
236
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Май баба Ванга се е преродила в Радев?!!! И да почне Трета световна война никой няма го пита, точно него - никога! И за Запада и за Русия е той е г-н Никой! Но откакто Зеленски го шамароса насред президентството той съвсем превъртя! Беше такова унижение, че няма шанс никога да се оправи!
235
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
рУМБАА, *** НАТО е там от две години беее, питай московските си куратори с кого се бият, хахахаххххххх