Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт

Според него това би се случило при изпращане на войски на ЕС в Украйна
27 фев 2024 13:06, Нели Христова
389
Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт
Снимка: БГНЕС

Без сигурност и стабилност на Западните Балкани не може да има сигурност и стабилност в Европа.

Около това мнение се обединиха българският държавен глава Румен Радев и президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, предаде БГНЕС.

Радев подчерта, че посещението на президента на приятелска Словения е свидетелство за отличния диалог между двете държави, включително и на най-високо политическо ниво.

"Отношенията ни се основават на отлично приятелство, обща отговорност и привързаност към нашите цели", каза той и посочи, че със словенския държавен глава са обменили конкретни идеи за активиране на двустранните отношения.

Радев и Наташа Пирц Мусар са се обединили, че има голям неизползван потенциал и е нужно засилване на сътрудничеството във всички сфери, сред които важни области като търговия, инвестиции, енергетика нови технологии, стартъпи, селското стопанство и др.

Българският държавен глава открои сериозните перспективи в енергетиката. "Двете страни от години развиваме своята ядрена енергетика и имаме амбиции за разширяване на нашите ядрени мощности, и можем да си взаимодействаме много сериозно. България и Словения бяха рамо до рамо, когато водихме битката в ЕК в Европейския съвет за признаването на ядрената енергия като чиста зелена енергия", добави той и допълни, че това е бъдещето на нашия регион.

"Споделихме своята тревога от двегодишната война на Русия срещу Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че стратегията за постигане на победата на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. Напротив, броят на жертвите расте, разрушенията растат; опустошителна демографска криза в Украйна; повишен риск от глобален сблъсък и също така икономически и социални проблеми не само в Русия и в Украйна, а в цяла Европа и по света. Следим с интерес и мога да кажа и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави.

Защото всички ние виждаме, че стратегията на даване на още и още, и още оръжия явно не дава резултат. И тук трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. И аз вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт. Защото изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък; означава неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт."

Българският президент очаквал и премиерът (Николай Денков) да даде повече разяснения и за това, което той вчера вече изложил като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България.

"И моят призив е наистина за един много внимателно обмислен, балансиран подход. Ние не можем да оставим, да изоставим Украйна сама, защото това означава ние да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право; в правото на всяка една страна да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък. Така че очакваме балансирани решения, разумен подход, най-вече от страна на българското правителство", добави Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
2
 
1
 
! Отговори
I-Burns! преди 2 месеца
До Майната ВиПалячо, нали ако излезем ТрираничниятРепресивенАпарат на Демократичната уж държава ще скочи, Сега живеем в диктатура! Да не мислиш, че не можем да запаме с боя Посолства и Паметници? Можем, но това го правят ОркоДебилите защоото им се разминава! Какво ще му се случи на човек в Демократичната Уж държава ако залее САЩ посолството с боя, колко време ще е свободен? Защото Мъжа (съществото ЕвропИдал) на Годината (смях!!!) заля Руското посолство с боя и го наградиха! Анти-демокрация!
233
4
 
2
 
! Отговори
СунакХан преди 2 месеца
Европейците си живеели живота хахахах било е преди 10 години сега жените им са опипвани, бити и насилвани а дъшерите насилвани от новоинтегрираните. Мъжете не смеят да се обадят - а се обадят бой, отвърнат ли 100 НПО-организации им скачат в зашита на бежанци и имигранти. ЛГБТ_общноста създава свои закони където ако не си Хомо си 2-ра категория човек. Това ли е живота, за това ли има бълна от стачки?! Такъв живот ли искате, к$рди да ви бият и изнасилват? Над 50% от Англия са с Арабски Имена!
232
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До.259 Ами ходи и си говори с тоя окупатор бе кво ни занимаш с украинските си простотии
231
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
О, вече и "КоZяк " и производните му зазвездвате! Голям смях с тази квази-медия.
230
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
това *** да го кажеш на окупатора, кажи му да спира войната, че света иска да се развива, ане да води първобитни войни
229
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 257!Е на теб ти личи, че си управлявал само колело Украйна и няколко пъти си си падал на главата
228
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 256 Е напиши им го в някой руски сайт тук нито е Русия нито Урколандия
227
1
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Днес забравих да си взема хапчетата, които ми ги изписаха когато ме пуснаха от Карлуково.
226
10
 
12
 
! Отговори
Бармалей преди 2 месеца
Руски фашистчета, скоро ще виснете на бесилото! Хистлеристката путинска шайка ще отиде при патрона си Хитлер.
225
1
 
3
 
! Отговори
И КАТО ПРАТЯТ ВОЙСКИ преди 2 месеца
ЩЕ ГО ЗАБРЪСНАТ
224
8
 
8
 
! Отговори
(^.^) преди 2 месеца
Какво очаквате от човек летял на руШки миг и клел се като военен по времето на тошо, когато за такива като радеФ, България беше 16 реСпублика на СеСеСерето ... !!!
223
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До.Сата НАТО,а народа гласува такива като Киро канадеца и цялата сглобка да са в затвора
222
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ни чака. Аз лично стягам куфарите и отивам на Курилите. Или в Арктика. Да си гледам спокойствието, а вие чакайте повиквателна от военните, мятайте пушките през рамо и с бодра стъпка се отправяйте на фронта.
221
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев ти си виновен тези мишки от ПП да се правят на дипломати,ти ни ги натресе.
220
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Успокойте се наркоманчета! Във форума на Днес няма да намерите наивници на идеята да тръгнат за Украйна. Това ще стане само след личния ви пример. Знам положението в Армията и ще ви кажа, че там няма да намерите повече от 10 човека готови да ходят да се бият за укрорайха. Колкото и да се плюмчите тук, никой няма да излъжите. А Радев е политика с най-голямо обществено доверие.
219
1
 
4
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 месеца
Докато всички войнолюбци не изпитат на свой гръб войната и бедствията,те винаги ще разпалват конфликти и ще хвърлят другите в огъня.
218
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До.Саката НАТО е не разбрали ,че тук е България и тия евтини лозунги не вървят
217
1
 
4
 
! Отговори
Гризел преди 2 месеца
Какво стана с желанието за преговори?Уж пишехте,че Швейцария ще кани еди-кои си страни,пък днес пак се дрънка оръжие.Изглежда,че на част от света,начело с част от управниците на водещите сили им се воюва.Ами след като им се воюва,да си воюват,но после да не прехвърлят отговорността на други.Всяка кръв е върху тях и Създателят ще търси сметка - както да подстрекателите,така и на поръчителите и изпълнителите.
216
2
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Бате дай някой лев за Украйна, жината болен дицата и той и мишки има от ей такива дупки влизат .Аз имам едно малко брадва с него спа
215
0
 
5
 
! Отговори
Еврейоатлантик преди 2 месеца
Да отиват всички лгбт, армията ни, мвр, кметове, съветници, дупетати и всички други на държавна заплата, другите при първа възможност се изнасяйте някъде далече от ***.