Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт

Според него това би се случило при изпращане на войски на ЕС в Украйна
27 фев 2024 13:06, Нели Христова
389
Радев: Да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт
Снимка: БГНЕС

Без сигурност и стабилност на Западните Балкани не може да има сигурност и стабилност в Европа.

Около това мнение се обединиха българският държавен глава Румен Радев и президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, предаде БГНЕС.

Радев подчерта, че посещението на президента на приятелска Словения е свидетелство за отличния диалог между двете държави, включително и на най-високо политическо ниво.

"Отношенията ни се основават на отлично приятелство, обща отговорност и привързаност към нашите цели", каза той и посочи, че със словенския държавен глава са обменили конкретни идеи за активиране на двустранните отношения.

Радев и Наташа Пирц Мусар са се обединили, че има голям неизползван потенциал и е нужно засилване на сътрудничеството във всички сфери, сред които важни области като търговия, инвестиции, енергетика нови технологии, стартъпи, селското стопанство и др.

Българският държавен глава открои сериозните перспективи в енергетиката. "Двете страни от години развиваме своята ядрена енергетика и имаме амбиции за разширяване на нашите ядрени мощности, и можем да си взаимодействаме много сериозно. България и Словения бяха рамо до рамо, когато водихме битката в ЕК в Европейския съвет за признаването на ядрената енергия като чиста зелена енергия", добави той и допълни, че това е бъдещето на нашия регион.

"Споделихме своята тревога от двегодишната война на Русия срещу Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че стратегията за постигане на победата на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. Напротив, броят на жертвите расте, разрушенията растат; опустошителна демографска криза в Украйна; повишен риск от глобален сблъсък и също така икономически и социални проблеми не само в Русия и в Украйна, а в цяла Европа и по света. Следим с интерес и мога да кажа и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави.

Защото всички ние виждаме, че стратегията на даване на още и още, и още оръжия явно не дава резултат. И тук трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем вече не е в оръжията. Големият проблем е, че свършват хората на бойното поле. И аз вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт. Защото изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък; означава неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт."

Българският президент очаквал и премиерът (Николай Денков) да даде повече разяснения и за това, което той вчера вече изложил като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България.

"И моят призив е наистина за един много внимателно обмислен, балансиран подход. Ние не можем да оставим, да изоставим Украйна сама, защото това означава ние да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право; в правото на всяка една страна да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък. Така че очакваме балансирани решения, разумен подход, най-вече от страна на българското правителство", добави Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


389
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
2
 
6
 
! Отговори
BURN преди 2 месеца
До Ivan И съдбата на Сталин не е по добра .
293
10
 
11
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
Да се наричаш руснак, дори и като синоним е порочно. А пишеш на български, нечестивеца. Няма сила която да заличи този срам. Руснак е срамно извратено наименование на полу човек, полу пушечно месо, полу *** и полу нищожество. По добре пиши нещастно роден Болшевик.
292
0
 
7
 
! Отговори
Лагрестин преди 2 месеца
Кой би повярвал на управници,които се крият,а говорят колко героично,славно,достойно и велико е да загинеш в името на родината?Кой би се сражавал за управници,които считат за предатели всички,които не се бият за техните интереси,макар самите управници да не са показали никаква вярност,загриженост и почтеност към своите съграждани?Който не дава пример,а само говори,не бива да бъде следван.
291
6
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Форумните бойци,като сте такива смелчаци тръгвайте да се биете с руснаците.Какво чакате,страх ли ви е?Нали сте големи мъже.Нали Русия не става за нищо.Зеленски реве от месеци,че нямат хора не Путин.Имате златния шанс да защитите евроатлантическите си ценности заставайки до вашите братя украинците срещу руска армия,на Източния фронт.Да ви напомня пак.Мариопул,Бахмут,Авдеевка,Кринки,Ласточкино,Победа,укро-контра-настъплението,бунта на Пригожин,Навални,разбития Ейбрамс.Още ли сте надъхани?
290
11
 
9
 
! Отговори
Ако преди 2 месеца
Ако не беше лъжлив и хлъзгав предател, бих ти повярвал. Но понеже си срам за България, Радев скрий се! Сега след 50 години руско-болшевишко робство, сме пълни с руски агенти редки роби и псевдо българи. И по лошото е че искат да са руски роби още! Кой друг по света иска това? Само промените мозъци на лъже българи. Бай по Русия на болшевиките, със всички сили и средства сега. А не когато са пред границата. Сега, точно сега.
289
1
 
2
 
! Отговори
Лагрестин преди 2 месеца
За да следваш който и да било лидер,той трябва да е с теб на бойното поле и накрай света.Иисус и апостолите са били хора на действието.Същото е било и с истинските християни и патриоти.Никой от тях не е бил като днешните лицемери,които говорят възвишени фрази,обаче се крият в бункерите.Щом говориш,че е геройство и добродетел да си жертвоготовен,трябва да си навсякъде до последователите си и да понасяш всякакви несгоди и опасности.Ако не си готов,тогава не е редно да агитираш другите.
288
9
 
2
 
! Отговори
Руснак преди 2 месеца
Ти ги вкара тия фашисти във власта а сега ми обясняваш че трябвало да се пазим от трета световна воина,Абе *** ние вече сме в трета световна благодарение на теб и твойте протежета Кирчо и Кокорчо с който разбиваше БСП която те направи президент !!!
287
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прави поход за мир!
286
9
 
5
 
! Отговори
ПенЦионер преди 2 месеца
Аве, нали си пенЦиониран генерал. Що не одиш у ваше село да копаш компирите, а се дъниш пред целия свят и излагаш цялата нация. Всичко живо се смее с нас, като си мисли, че щом сме избрали тебе, то останалите сме тотални галфонизатори.
285
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е какво толкова, вече имаме глобални затопляне... Следва ядрена зима.
284
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 311Хитлер нападна Европа и.... Когато нападна Русия загуби)))По-истинно, Хитлер напада СССР стига до Мацква и Сталинград, САЩ за да спаси СССР, напада Хитлер и СССР,, печели".
283
10
 
5
 
! Отговори
Национален Позор преди 2 месеца
Румен Радеф
282
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ти ни ги натресе тези от ПП
281
6
 
7
 
! Отговори
Овчарин преди 2 месеца
Според Бай Рундьо, коги мечката улезне у село у кошарите и ловците пуцат по нея, поразийте на мечката моментално спират коги ловците сопрат да стрелят.Ее, аферем бе , че ни светна, съга знааме, коги ни нападнат мечки да не пуцаме по них, и они леко и возпитано, че минат покрай кошарите и нема да задеват добитака!
280
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ocтaвka нa nocoлcтвoтo!
279
7
 
8
 
! Отговори
Ivan преди 2 месеца
Хитлер нападна Европа и.... Когато нападна Русия загуби
278
10
 
8
 
! Отговори
Герен преди 2 месеца
СПОМНЕТЕ СИ -ХИТЛЕР НАПАДНА ЕВРОПА И ПРЕТЪРПЯ ТОТАЛЕН КРАХ. СЕГА ПУТИН НАПАДА ЕВРОПА И НЕГО ГО ОЧАКВА РАЗГРОМ.
277
0
 
13
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Който не участва в Третата световна ще оцелее. Който се навира дето не му е мястото, ще д*ха су*пата!
276
11
 
11
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 месеца
Радев е жалък страхливец, недоубит комунист! Комунистите винаги са били демагози и лъжци!
275
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев е позор!