Денков се зарече: Докато съм премиер, български войник няма да отиде в Украйна

Опозицията спекулирала и всявала страх
Обновена: 29 фев 2024 19:06 | 29 фев 2024 09:34, Камелия Цветанова
228
Денков се зарече: Докато съм премиер, български войник няма да отиде в Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Николай Денков обвини опозиция в всяване на страх и спекулации заради твърденията на БСП, че български войници ще бъдат изпратени в Украйна.

„Казах преди месеци, че докато съм министър- председател никога няма да обсъдим и да има решение за изпращане на български войници в Украйна и това не се е променило и няма де се промени и всякакви опити да се измислят такива теми няма отношение към правителството. Това че някой друг политик поставя темата на някакъв форум е негово право“, скочи Денков след упреците на левицата.

„Няма нито едно решение на МС, което да не съответства на решенията, които са взети в НС, това са 7 решения и в нито едно от тях не става дума за изпращане на български войници в Украйна и този въпрос не се обсъжда“, добави премиерът.

Относно срещата в Париж, на която френският президент Еманюел Макрон повдигна въпроса за евентуалното изпращане на войници в Украйна, Денков обясни, че тя е работна и на нея не се взимат решения.

„Военният министър Тодор Тагарев е изпратен с мандат, за да потвърди позицията на България. Ние изпращаме хуманитарна и военна помощ и нищо повече“, отсече той.

Относно заявлението си в УКрайна, че България ще обсъди подписването на двустранно споразумение за сигурност с Киев, Денков посочи, че такова решение няма и ако се стигне до него, то ще бъде внесено за ратификация в НС.

„Да, ще се обсъди такова решение, но не е взето“, каза той.

Нека да обърна внимание, включително и на тези, които ходят на инструктаж в Москва, искам да кажа на хората, които подкрепят „Възраждане“, че Русия е тази, която подтиска в окупираните украински територии българските граждани и хората с български етнически произход, защото не им позволява да учат на майчиния си език за разлика от хората в Украйна и Молдова“, коментира Денков.

Военният министър Тодор Тагарев посочи, че е обсъждано с Украйна изпращането на български войници, нито двустранно споразумение с Украйна в сферата на сигурността.

„Има някои страни, които с подписали споразумение в сферата на сигурността, но не и ние“, каза той.

„На срещата в Париж не се подписвани каквито и да било документи, тя беше за обмен на мнение“, уточни Тагарев.

Премиерът Денков призова опозицията да не всява страх.

„Не се опитвайте да пъхате думи на други политици от други държави, в нашите изказвания, не се опитвайте да измислите драма там, където няма такава, защото без решение на НС никой не може да изпрати български войници в друга страна“, настоя Николай Денков.

Той коментира, че в качеството си на премиер защитава държавните позиции.

„В лично качество аз съм против и ще защитавам тази теза, защото я смятам за правилна, както смятам за правилно, че Русия е агресор, която нападна Украйна и ние сме длъжни да пазим една суверенна държава, която е нападната и всеки, които си затваря очите за това работи против българския национален интерес, защото след Украйна се оказа, че може да бъде Молдова и представете си кой може да бъде след Молдова“, каза Денков.

Всичко по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: Bulgaria ON AIRНиколай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
0
 
! Отговори
Личо Джели преди 2 месеца
Това означава ли че много скоро да очакваме призовките,или ще ни събират по адреси както е по спешна команда? та ти имаш още два петъка служба кат Премиер ва Денков.Може ли такива изказвания? Или си избърсваш съвеста си от страх да не останеш в историята като този който е подписал,но следващият е изпълнил.А ние се чудим какъв е този ,,револверен полит.механизъм",то е ясно че ,,сглобката" трябва да ,,сглоби" нещо във ущърб на България,но по начин та да не носи отговорност.денков...това са схеми.
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Г-н Денков, още две седмици сте премиер и после какво правим? Ако онзи министър на МО и пишман професор по роботика в БАН реши да покаже колко 'велик е нашият войник' какво правим? Или генералчето от ДБ реши да довърши съдебната реформа? Кой ще го спре като и Пеевски е на същия акъл? А Боцето така се е омотал в ребуса с меморандумите и надхитрянето с Про100 Киро, че не вижда къде е изхода от лабиринта!
201
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Договорено е след като вече не е премиер, тогава да ги пратим.
200
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Mного им се иска на фашистчетата, ама г-н Денков ще бъде премиер още поне 1 месец, защото изборите 2 в 1 са чак юли. Бойко е абсурд да напише програма за 1 седмица... Той ще се затрудни и за месец.
199
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зарича се защото са му останали още 6 дена на това гнусно квазимодо
198
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
20% от младежта са безработни. Да намалим процента, като ги експортираме за Украйна.
197
0
 
5
 
! Отговори
На 3-ти МАРТ! преди 2 месеца
Парламентът изсчезва!
196
0
 
3
 
! Отговори
Шопендар преди 2 месеца
Имам идея.тези които ни депортират от европа,са млади здрави и готови бойци,да ги дообучат,да ги облекат,и на фронта,да си изработят хляба
195
1
 
4
 
! Отговори
Шопендар преди 2 месеца
Как да му вярваме на тоя ***,излъга че за украйна изпращат непотребни бракувани техники,излъга че няма да приемаме отпадъка на европа,и т.н.,и сега лъже,а сондира мнение.,до кога ще ги търпиме.налагат ни цензура,иначе щяхме да покажем колко колоритен е българския език
194
2
 
5
 
! Отговори
Руснак преди 2 месеца
Хахахахахаа значи след една седмица русофобите са подготвени за пушечно месо на фронта в Украйна !!!
193
1
 
9
 
! Отговори
Смях преди 2 месеца
Значи до една седмица няма!
192
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анализатор...196 Ами те от САЩ и сега си се разхождат , много яка ТЪРГОВИЯ имат с Русия , за сметка на ЕС .. И накрая кажи , до кога ще ислямизиРАТЕ Европа ?
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анализатор-196 .Алоо , не чу ли какво каЗА Тръмп ?За какъв САЩ бълнуваш ?
190
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
''До като ''... ами ти ще си Премиер още 4 дни бре , джанъм !
189
2
 
2
 
! Отговори
х.петров преди 2 месеца
Денков 20 пъти го каза, ама който си пъзлю и мишок не чува и то в парламента.такива и- оти има че дрънка!!!
188
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денков ще е премиер още една седмица. После трябва,да подаде оставка и да се задвижи процедурата по Коституция. Ще остане като премиер в оставка докато мафията избере друг премиер или се отиде на нови избори.
187
1
 
5
 
! Отговори
Киряк Стефчов преди 2 месеца
Ми той и без това няма да е още дълго премиер, така че опасността остава!
186
1
 
6
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 2 месеца
Денков,от теб не зависи дали да изпратим или не хора в Украйна.Въпрост се решава с решение на НС,а не от теб!!! Така че,по-кротко.Кажи-против съм и толкоз.Аз,Гъдю,пишещият тези редове, също съм против,но до тук!!! Така че...
185
1
 
4
 
! Отговори
Шиши преди 2 месеца
Ей, нема се праиш, казал съм ти, че иде ротация и ти пак- на премиерче ми се правиш.
184
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, браво! Имаме още една седмица спокойствие...