Пендаровски: България малтретира македонското малцинство десетилетия наред

Президентът на РСМ не вярва то да бъде вписано в нашата конституция
5 мар 2024 16:03, Петър Бойчев
244
Пендаровски: България малтретира македонското малцинство десетилетия наред
Снимка БГНЕС

"За всички депутати, министри, членове на ВМРО-ДПМНЕ името Северна Македония е неприемливо. В нито една своя публична изява те не казаха Северна Македония, каквото е конституционното име на страната ни. Но получават заплата в парламента и в местното самоуправление под това име - Северна Македония. Ако не признаваш добавката Северна, значи оспорваш Преспанския договор. Добре, каква тогава е алтернативата?", заяви президентът на Северна Македония и кандидат за втори президентски мандат Стево Пендаровски в интервю за ТВ Сител, предаде БТА.

Пендаровски поясни, че ако ВМРО-ДПМНЕ успее да накара България да промени конституцията си, за да впише в нея "македонското малцинство в страната", ще стане член на ВМРО-ДПМНЕ.

"Пречи ми, когато някой с години лъже хората. Излиза, че "тези са неспособни, а ние не само, че ще променим преговорната рамка, но и ще включим македонците в българската конституция". "Дай Боже не утре, днес да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи, но кажете какъв е този вълшебен начин? Как ще ги впишете в конституцията? С правителството?

В българското правителство днес ключов фактор е Бойко Борисов, който подписа през 2017 г. договора за приятелство и добросъседство. И сега този човек трябва да каже, че този договор не съществува, дайте да направим нов, който е по-добър за македонците? - Не вярвам в това. И трябваше по такъв пародиен начин да кажа на ВМРО-ДПМНЕ да не ни лъжат, гледайки ни в очите. За да включите македонците в българската конституция трябва тя да бъде променена, защото в нея няма малцинства. Не мисля, че и световните сили могат да променят българската конституция, какво остава за опозиционната партия, която си мисли, че е фактор номер едно в света", каза Пендаровски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
1
 
! Отговори
До 83 преди 2 месеца
И с кое действие Възраждане им се е поклононихме на Русия? Едно единствено действие ми посочи? Това, че не искаме България да се меси в чужд конфликт или нещо друго? Нито сме искали да даваме оръжия на Русия нито да налагаме санкции на САЩ или Украйна! И ако си виждал всички макро-икономически показатели, санкциите работят с/у нас! Та така, чакам поредната изcмyкана от пръстите опорка, знам ви ги всичките.. Обикновено тук ми приключва всяка беседа по този повод с феновете на войната..
102
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Докато тя ни е обявила за вражеска държава,".............Тя не ни е обвинила, защото така й скимнало, направи го заради действията на продажните сглобкаджии.
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
не съм чувал да има малтретиране и терор към турците, пък камо ли към северомакета, тия съвсем се вкарват във фантазии, да не говорим че нямаме малцинства в конституцията, така че ще впишат дедовия
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези никога няма да влязат в ЕС.
99
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 84 - Бъркаш ме с някой. Опорките ги търси при друг. Мисля, че вече ти дадох достатъчно добър пример за това, че сте готови на всичко да се поклоните на Русия. Докато тя ни е обявила за вражеска държава, не разбирам какво правят там ваши депутати. Можеше поне да изчакат да свърши конфликта, вече да не сме вражеска и тогава да ходят там. Вероятно показват на големия брат от миналото, че още сме братушки ли? ... :) ... Агитирай там шаранчетата и мен не ме занимавай. Вече не ви вярвам!
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименДА НЯМА ПРИЗНАТИ МАЛЦИНСТВА,ЗАЩОТО ИМА ВСИЧКО ДРУГО,НО НЕ И БЪЛГАРИ И В ТОЗИ СМИСЪЛ КАК ТАКА ТУРЦИТЕ ИМАТ ПРАВО ДА ИЗУЧАВАТ ТУРСКИ ЕЗИК В УЧИЛИЩАТА...АЗ ПОЗНАВАМ ЕДИН ТУРЧИН УЧИТЕЛ,КОЙТО ПРЕПОДАВА ТУРСКИ ЕЗИК В ЕДНО УЧИЛИЩЕ В РАЙОНА НА АЙТОС...
97
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хихи.. честита ви европа и евроатлантизм! Сега разбрахте ли? Бълг а ри няма, има македонско малцинатво!
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен България от коя година е държава, след като повечето държави в източна Европа са от същата 1991г.? А, "многознаецо"?
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименНАПРОТИВ НЕ СА ГРУПА ИЗКУФЯЛИ КОМУНИСТИ В ТОВА МОЖЕШ ДА БЪДЕШ СИГУРЕН...САМО ТОЗИ,КОЙТО НЕ ЖИВЕЕ ПОД ПИРИНА НЕ ЗНАЕ КОЛКО Е СИЛНО МАКЕДОНСКОТО ЧУВСТВО НА ХОРАТА ТАМ...
94
2
 
8
 
! Отговори
Истина преди 2 месеца
македонско какво? тези от западна България изобщо чуват ли се какво говорят?Моля спрете му дрогата на този, ще стане като волдемор!
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"ПРАВИЛНО НЯМАМЕ ЗАПИСАНО ОФИЦИАЛНО ТУРСКО МАЛЦИНСТВО В КОНСТИТУЦИЯТА..." - Един път пишеш, че официално сме били признали тусркото малцинство, след това пишеш, че официално не било признато, но неофициално не знам си какво хахах Разбери се със себе си и тогава пиши... :) ... Виж, аз съм от Родопите и имам много приятели мюсюлмани (и турци, и българи). Живеем си заедно и няма проблеми между нас. Факт е обаче, че в Конституцията няма признати малцинства, но за мен така всъщност е по-добре.
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пендо, палете танковете дето ви даде Желев и тръгвайте срещу България!!
91
5
 
5
 
! Отговори
до Бунгар преди 2 месеца
Славяни идва от презрителното название на гърчолята към русите траки, които идват от днешна Хърватска/Словения/Словакия - СКЛАВИ/СЛАВИ , т.е. роби. Същото значение има и името на днешните сърби, което в оригинал е СЕРВИ (хапосервико - бързо хасапико на сърбите). *** идва от презрителното название на сервула - обувки на робите. А тези т.н. славени не са нищо друго освен траките гети/готи, които се изселват нагоре под натиска римската империя и след като тя почва да губи влияние се връщат
90
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТОЗИ НА СНИМКАТА Е ПЪРВИЯТ И ПОСЛЕДНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ РСМ,ЗАЩОТО СЛЕДВАЩИЯТ НОВ ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ БЪДЕ ВЕЧЕ НА ЛЕГИТИМНОТО ИМЕ НА МАКЕДОНИЯ,А ИМЕННО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ...
89
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Говори за няколко изкуфяли комунисти от пиринско. Предали род и родина. Това е БКП/БСП, предатели.
88
5
 
2
 
! Отговори
До 84 преди 2 месеца
И с кое действие Възраждане им се е поклононихме на Русия? Едно единствено действие ми посочи? Това, че не искаме България да се меси в чужд конфликт или нещо друго? Нито сме искали да даваме оръжия на Русия нито да налагаме санкции на САЩ или Украйна! И ако си виждал всички макро-икономически показатели, санкциите работят с/у нас! Та така, чакам поредната изcмyкана от пръстите опорка, знам ви ги всичките..
87
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България няма македонско малцинство, защото от България са отнети територи, а не от РСМ, която е държава от1991 г.
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименПРАВИЛНО НЯМАМЕ ЗАПИСАНО ОФИЦИАЛНО ТУРСКО МАЛЦИНСТВО В КОНСТИТУЦИЯТА,НО НЕОФИЦИАЛНО ТУРЦИТЕ НА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ МОГАТ ДА НАРЧИЧАТ СЕБЕ СИ ТУРЦИ,ДЕЦАТА ИМ ИЗУЧАВАТ ТУРСКИ ЕЗИК МАКАР И ФАКУЛТАТИВНО В РАЙОНИТЕ НА КЪРДЖАЛИ,ШУМЕН И АЙТОС И СЪЩО ДА ПАЗЯТ И СЪХРАНЯВАТ ТУРСКИЯ ЕТНИЧЕСКИ ФОЛКЛОР.
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз това изказване си го превеждам така: "Не искаме да влезем в ЕС. Не, не и не!"
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я някой да му пипне челото дали пари.