Кабинетът "Главчев" ще е десетият служебен от началото на прехода

Той ще бъде шести служебен кабинет за президента Румен Радев
54
Кабинетът "Главчев" ще е десетият служебен от началото на прехода
Снимка: БГНЕС

От началото на промените в страната ни е имало общо 9 служебни кабинета, като до броени дни предстои да бъде назначен юбилейният десети служебен кабинет, пише в свой материал БГНЕС.

Първият служебен кабинет в България е оглавен от Ренета Инджова, която и до днес остава единствената жена министър-председател на страната. Кабинетът управлява страната от есента на 1994 г. до началото на 1995 г. Този кабинет е назначен от първия демократично избран президента на България Желю Желев.

Вторият служебен кабинет е с премиер Стефан Софиянски и той изпълняваше тази функция между 12 февруари до 21 май 1997 г. Сформиран е от президента Петър Стоянов, като основната му задача бе да стабилизира финансово страната след кризата при управлението на Жан Виденов.

Третият служебен кабинет е на дипломата Марин Райков, назначен през 2013 г. от президента Росен Плевнелиев. Това стана само броени седмици преди изтичането на мандата на първия кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Управлява страната от 13 март до 29 май 2013 година.

Четвъртото служебно правителство бе оглавено от юриста конституционалист проф. Георги Близнашки през лятото и есента на 2014 г., също назначено от президента Росен Плевнелиев. Управлява от 6 август 2014 г. до 7 ноември 2014 г. До него се стига след подадената оставка на кабинета "Орешарски".

Петото служебно правителство (и първо на президента Румен Радев) бе назначено от него на 27 януари 2017 г. Служебен премиер бе проф. Огнян Герджиков. Това правителство бе назначено след подадена оставка на кабинета "Борисов 2". Служебното правителство работи от 27 януари до 4 май 2017 г.

Шестото служебно правителство (и второ служебно на президента Румен Радев) беше назначено броени месеци преди президентските избори, на които той спечели втори мандат като държавен глава на избори през есента на 2021 г. Шестото служебно правителство бе оглавено от Стефан Янев. То работи в периода от 12 май до 16 септември 2021 г. Съставът му е от 19 министри.

Седмото служебно правителство (и трето на президента Румен Радев) бе назначено отново с премиер Стефан Янев. То управлява от 16 септември 2021 г. до 13 декември 2021 г. и е в почти същия състав като първия кабинет на Янев.

Осмото служебно правителство (и четвърто на президента Радев) в рамките на година и половина, е с премиер Гълъб Донев. То е назначено с Указ от 2 август 2022 г. и работи до 3 февруари 2023 г.

И деветото служебно правителство, (пето на президента Радев) е назначено с Указ номер 27 от 2 февруари, и започва работа от 3 февруари. Премиер в него е Гълъб Донев.

Предстои Румен Радев да назначи десетото служебно правителство и шесто за самия Радев начело с премиер Димитър Главчев, който е председател на Сметната палата и бивш депутат от ГЕРБ. За пръв път обаче президентът не посочи сам името на премиера, а трябваше да избере между няколко високопоставени държавници, сред които председателят на НС, директорът на БНБ, омбудсманът и председателят на Сметната палата. Това стана възможно след приемането на промените в основния закон, чиято цел беше да ограничат възможностите на държавния глава да се меси активно и да определя политическия дневен ред на страната, която за последните 3 години в по-голямата част от времето беше управлявана от служебните кабинети на Радев.

Най-важната функция на служебния кабинет е подготвянето на честни и свободни избори. Той също така не може да прави актуализация на бюджета и да тегли външни заеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Калинката Калин Стоянов НЕю трябва да остава, защото е изпълнител на мафията в мвр
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако новите спрат да дават оръжие на Украйна, за да продължава войната ще е добре. Всички обедняхме от тяхната химера че ще победят Русия. Тези които ни управляват нямат проблеми с прехраната и на наш гръб дават заради политическите си зависимости - е стига вече! Дано имат някакъв разум.
23
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
президентът е част от мафията. Спомнете си как черепа го нарече "фигурант" в един телефонен разговор.
22
13
 
5
 
! Отговори
Сигнал до ДАНС преди 1 месец
По БНТ 1,тази сутрин директно в ефир лицето Чуков призова палестинците да организират протести пред посолствата на Израел и САЩ. Това са руски активни мероприятия, вземете мерки, ще ни подпалят държавата
21
4
 
6
 
! Отговори
Алито от София преди 1 месец
Най сполочливия служебен премиер си остава Стефан Софиянски, този пич колко открадна и колко подари срещу 20 %участие,хотели, паркенги, а места за строителство, пак на същия процент, а у махалата на Сан Стефано и около Докторската градина не остана изоставена къща да не я лапне, изобщо много правилно си крадеше, и не на празно станаха сватове е черепа, но евала на човека, кой и да е на негово място, все ще се възползва от поста си, или по точно, да си краднеш на воля
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предишното служебно правителство си беше на ДПС. Сегашното отново ще е на ДПС.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой му нареди правителството на Главчо? Едва ли сам си го е гласил?
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега този ГЕРБ-аджия ще обслужва и той Буци и Шиши, кой знае какви зулуми и мизерии ще направи, ама после Боко ще каже - беше служебен премиер. А че той в червата е от ГЕРБ няма да спомене
17
2
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Решава се съдншбата на света,но ни занимавате с това,че някакъв кран убил работник във Флорида. Кофти мине за работника,но като него много.Вкарайте съществени новини като това,че Израел е на прага да унищожи всички врагове на света.Министерството на Отбраната на Държавата Израел каза следното : https://aurora-israel.co.il/fdi-estamos-preparados-para-una-variedad-de-escenarios-frente-a-la-posibilidad-de-un-ataque-irani/
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стар разбойник е Главче.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пропуснахте точно най-първото служебно правителство - на Димитър Попов. Също Желю го назначи....
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Капо ди тути капи - Глава на всички глави
13
13
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО РЕВЕТЕ..?? преди 1 месец
А ПУТИН ВЕЧЕ 35 ГОДИНИ Е СЛУЖЕБЕН ПРЕЗИДЕНТ НА КГБ - НАДМИНА И СТАЛИН И БРЕЖНЕВ..... . ЗАЩО НЕ РЕВЕТЕ ЗА СТРАДАЩИЯ РУСКИ НАРОД, ЖИВЕЕЩИ КАТО СК.ОТОВЕ
12
10
 
5
 
! Отговори
Както преди 1 месец
местната власт е четири години, така и правителствата трябва да работят пълен мандат. Институтът - служебно правителство е излишен. Най- важното в демокрацията е мандатността, но при всички публични длъжности, като се почне от депутати, министри и президент, ръководители на държавни институции, и да се наблегне на възрастта, да не почва мандат, ако е на 65 години.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Синът му е ММА-боец, тоест празна кратуна. Това му е генетично.
10
13
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Колкото и кабинети да избират, докато не дойде Възраждане няма да се оправят нещата! Само по-лоши ще стават.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам нищо за тоя, само че е стар гербаджия, което само по себе си значи измама.Чудя се дали посолството не препоръча този ход защото е по-лесно да се командва една променлива (партиия) отколкото няколко.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се, бившия ковчежник на ГЕРБ ще бъде един безпристрастен и справедлив служебен премиер. Ура!
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Димитър Главчев е неполитическа фигура: член на ГЕРБ от самото създаване през 2006 г.; член на Контролната комисия на ГЕРБ от декември 2006 г.; председател на Контролната комисия на ГЕРБ от 2017 г.; депутат от ГЕРБ в 41-то, 42-то, 43-то, 44-то, 45-то, 46-то НС /2009 г. 2021 г./; заместник-председател на ПГ на ГЕРБ в 41-то, 42-то, 43-то НС; заместник-председател на 43-то НС от ГЕРБ; председател на 44-то НС от ГЕРБ /за малко/; председател на Сметната палата през 2023 г. /избор по настояване на ГЕРБ/.
6
4
 
22
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
По добре служебен кабинет подчинен на президента от колото нормални кабинети подчинени на мафията. Стига вече с тая партия - Протрихме Парапета, видя се че нищо не могат. Страната има нужда от експерти който да са знаещи и можещи а не слуги на мафията и едрия бизнес.