Защо Сърбия изгуби Косово?

„На Балканите с кибрит не се играе“, но е важно кой го казва
18 фев 2008 20:10,
119
Защо Сърбия изгуби Косово?
„Патриоти“ срещу американското посолство в Белград. Снимка: БГНЕС

Имам един лош навик- когато се случват исторически събития, да ги следя по руската телевизия. Така поддържам едно прилично ниво (малко над плажното) на познанията си по един от любимите ми езици и се зареждам с търпение да изслушам гледната точка, която не споделям.

Ако е добре аргументирана- значи усилието си е струвало, ако пропагандата идва в повече- поне долавяш автентичния дух на Путинова Русия.

Вчера косовският парламент най-после прие декларацията за независимост от Сърбия и 24-часовият новинарски телевизионен канал „Вести“ отразяваше и анализираше доста подробно събитието.

Стилистиката на новините напомняше тази на Радио-телевизия Сърбия от 1999 година- „НАТО агресията“, „вакханалията по улиците на Прищина продължава“.

Един от поканените анализатори обаче, след дежурната тирада о, каква трагедия е станала, каза и нещо любопитно- „На Балканите с кибрит не се играе“.

Само че най-радикално настроените сърби вчера пак заиграха с кибрита. Към 14 часа няколкостотин сръбски военни запасняци прекрачиха административната граница на КПП „Недаре“ и се опитаха да влязат в Косово, но бяха спрени от косовската полиция.

После по офисите на ООН и ЕС в Митровица хвърлиха ръчни гранати. Кулминацията на гнева обаче настъпи към 16 часа в Белград- там над две хиляди протестиращи заобиколиха американското посолство, тълпата хвърляше камъни, нападна полицията, изпочупи прозорци.

После разрушиха заведение на McDonald's в центъра на Белград, счупиха прозорците на словенското посолство в Белград, скъсаха флаговете на Словения и на ЕС и провокираха безредици по една от централните улици в столицата- “Теразие”.

В центъра на Нови Сад също крещяха “Който не скача, е албанец” и се опитаха да нахлуят в словенския супермаркет “Меркатор”.

Когато по-носталгично настроените сърби се съберат на маса, те често имат една болна тема- Защо се разпадна Югославия?

И се започва с тирада от обвинения към Запада, американците, масоните, евреите и т.н. Всички останали, но не и собствения ти инат и шовинизъм. Югославия се разпадна най-вече заради логиката на политическо поведение, която беше съживена на вчерашните протести.

Сърбия, или по-точно Милошевич, загуби Косово преди 9 години най-вече заради репресиите на югославската армия и сръбските сили за сигурност в областта, заради стотиците убити и над 200 000 прогонени от домовете си албанци.

Впрочем реставрирането на духа на Югославия е проблем на сръбската преса и самото население на Сърбия. То има право да избира между носталгията от „пламенните“ речи на Милошевич и Шешел и пътя на евроинтеграцията.

Сърбите сами трябва да решат дали ще пеят хвалебствени чалги за гангстерския лидер Аркан или ще изберат бъдеще, подобно на Словения, която сега ненавиждат.

Но опитите да съживиш „аргументите“ на една пропагандна машина от времето на Милошевич, която хвърля вината единствено върху САЩ, ЕС и НАТО по страниците на руската и източноевропейската преса, са срамни. И са знак за лоша, къса памет.

Това е точно толкова рискован „прецедент“, колкото и провъзгласената независимост на Косово вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
gazarogo6o преди 16 години
Рядко прочитам нещо умно тук ....Няма какво повече да добавя за този коментар изключително верен и точен ......
57
0
 
1
 
! Отговори
митко преди 16 години
Прав си КНК. Но не им се плашим, просто дълго време промиваха мозъка ни със сръбска музика и дъвки Краш. Сега се на път за дъното, а ние, наистина, трябва да гледаме в България
56
0
 
1
 
! Отговори
КНК преди 16 години
Защо им се плашите на сърбите?Те нямат спечелена нито една битка в най-новата си история.Всички победи,които са постигали в новата си история ,са на гърба на други държави,с много хленчене и вайкане.Те не можаха да преборят една млада и неопитна войска /и по-малобройна/ през 1885г.Застанаха зад България,Гърция и Румъния и се биха в гърдите през 1912-1913г.Същото направиха и през1918г.,но винаги в ущръб на България.През 1944г. България и Съветския Съюз/сега Русия/ ги освободи от Германия,докато те се криеха по горите на Косово.В същото време най-нагло и безцеремонно заграбват територии от съседите си и упражняват геноцид над завареното население там.Вижте как свиха байраците пред новите държавици като Словения,Хърватска,Босна и Херцеговина,Македония,Черна гора и сега Косово.Приказките са им много големи в кръчмата и когато са 100 срещу 1.Така,че гледайте напред какво става в България,а те да си сърбат попарата.
55
0
 
1
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
това анализ ли е или съвременна белетристика?:)
54
0
 
1
 
! Отговори
митко преди 16 години
Всъщност Георги е много прав. Анализът му е точен-проблемите са само в главите на сърбите. Ако бяха умни и не така фанатизирани щяха да приемат следната логика-независимо Косово-Да-но за сметка на бързо приемане в ЕС. Тогав, по чисто икономически причини Косово пак щеше да е в рамките на Сърбия. Истеричните реакции сега отдалечават сърбия от ЕС и пращат в трета глуха Белград. това за нас е добре, тъй като няма да имаме сериозна конкуренция за инвестиции на Балканите скоро. Бог да прости Сърбия! Следващите отцепили се ще са Войводина! И така докато Сърбия остане 2 милиона около "световния град" Белград!
53
0
 
1
 
! Отговори
ani преди 16 години
От скучното и смешно представяне на темата ти издържах да прочета само първи абзац:),за повече не ми стигна сутрешното кафе!За да си добър журналист ти трябва много,едва ли ще успееш,но за региона на Бг и необразованите хора читатели може да пожънеш успех!
52
0
 
1
 
! Отговори
stoyanov преди 16 години
Izvinqvai Georgi (avtora) no e smeshno da se pravish na velik analizator. Po-qsno, prosto i ochevidno ne moje da bade i nie NE BIVA po-nikakav nachin da nalivame voda vav vodenicata na albancite. Miloshevich i Arkan sa pokoinici otdavna, no za razlika ot upravlqvashtite v nashata strana bqha rodolubci. A analizatorite, i pisarite kato teb utre kogato stane napecheno parvi shte sviqt bairacite i shte se izpokriqt. Zatova saveta mi e, kogato ne mojesh da kajesh neshto umno, pone si premalchi.
51
0
 
1
 
! Отговори
ViSitter преди 16 години
Хахаахахах, Европа се обединява а пък тези се цепят, хаахахаххаха и това ако не е лумпенщина. После ако ЕС ги приеме тези номади("Косоварите") в организацията ще стане голям смях и ЕС ще покаже каква бизнес организация е всъщност, а не това за което се представя :(((.
50
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
ти да не живееш на луната !? нямало турци ха-ха. кат се врътнеш по родопско бг реч нема къде да чуеш
49
0
 
1
 
! Отговори
J. преди 16 години
НДР на ДПС да очакваме ли?
48
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
sega e na red 6umen,krdzali.....TURCIA!!!!!!!!!!!bravo BRACO BUGARI:)
47
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
bulgarite ima na kosovo s6toto kato SRBI v bulagia:)))
46
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 16 години
Положението в България не е идентично с положението в Косово... там живеят 90% албанци, а у нас няма Турци , а има българи мюсолмани!!!Мисля че разликата е огромна и ако някой не е проумял тази истина то просто тласка една група от българите да се турчеят!Но тук е мястото на службите не само да следят, но и да прекъсват в зародиш всяка такава тенденция..., защото ако се остави да вирее после ще бъде късно!Не може в държавните учреждения да се говори на друг език и да се вее турски флаг!Но преди всичко трябва да се преборим с регионализма и примитивизма си...граждани срещу селяни...софиянци срещу пловдивчани...Ето тово са лошите кълнове, които трябва да се отрежат и да не се оставят да избуяват!Народите се обединяват и границите падат....Всички българи независимо от религиозните си убеждения да вървим заедно напред.Не виждате ли, че нашите управници в лицето на червените олигарси и кардиналите от ДС са водили антинародна политика...изнасяха и продължават да изнасят капитали зад граница, дислоцираха хиляди предприятия и оставиха на улиците стотици хиляди безработни...Не виждате ли, че здравната и образователната им политика са насочени срещу нас!Какво като са християни, тези хора на практика обслужват чужди интереси...Нацията ни е в застой, младите нямат мечти, липсват перспективи за развитието им, науката куца и се намира на нивото на средното образование...няма критерии...колкото влезнат в университетите толкова после излизат...а качество НУЛА...С такава политика бъдещето не ни е розово!
45
0
 
1
 
! Отговори
Vseki преди 16 години
сме объркали темата. Според мен факта за загубата на Косово от Сърбия е разгледан от гледна точка на надупен дупедавец. Мисля обче, че за нас по-важното е не какво е загубила Сърбия. По-важното е какви може да са последствията за България. Стига сме живяли по шопското правило: Я не гледам мен да е добре, а на Вуте да е зле.
44
0
 
1
 
! Отговори
Pumpalla преди 16 години
Виждам как след някоа друга година *** ще се дигнат да си прават и те държава тук в БЪЛГАРИЯ...И тогава не знам....Ако го позволат това нещо ще ме е срам да казвам 4е съм българин :(((
43
0
 
1
 
! Отговори
не ви дреме,а? преди 16 години
Не ви дреме,а?КАто се отцепят Родопита и си направят мюсюлманска държава,защото броят на българите там ще е 5% на никой също няма да му дреме.Не забравяйте това.Щом дадена област става с еднородно население тя иска това население да се превърне в доминиращо т.е. да си създаде автономия и после държава.Това не са изляния на едно хлапе,а жестоката бъдеща действителност.Тогава пак този САЩ,който ни е приятел ще подпише 1-ви,защото има по-големи амбиции в мюсюлманския свят ,а вече България не му трябва.
42
0
 
1
 
! Отговори
popo преди 16 години
Не ми дреме за сърбите,но сме християни!!!Не го забравяйте
41
0
 
1
 
! Отговори
k преди 16 години
самите баски отхвърлиха на референдум отделяне от испания, терористите са малцинство там, в албания са сугирно 90% изобщо не е същото, а че турция не ми ги давай за пример хич
40
0
 
1
 
! Отговори
ANONIMEN 4 преди 16 години
KAK MOJA DANAPISHESH TOVA!!!!!!!!!!!TA POMISLI KOI BOMBARDIRA SURBIYA I ZA KAKVO ?I KAKVO ANGLIYA DA DADE NEZAVISIMOST NA SEVURNA IRLANDIYA ,A ?ISPANIYA DA DADE NEZAVISIMOST NA BASKITE , A ?BAVARIYA ISKASHE DA SE OTDELYA !!!?????TI NORMALNO LI MISLISH ,A ?YAVNO NYAKOI TI E POVLIYAL .ILI NE SI PROUCHIL PROBLEMITE ZA OTDELYA NE.AMI TURTZIYA DA DADE NEZAVISIMOST NA KURDITE , A ?I ZA TOVA SI SUGLASEN ,A ?IMASH LOSH UCHITEL !!!!!!!!
39
0
 
1
 
! Отговори
k преди 16 години
типично за нас е да се или сърбеем като 22 или гърчеем и т.н.искали сме да сме каот сърбите? подобна глуспот може само в твоя мозък да вирее. А колкото до какво ще ни сподели, ами мн ясно, че ще ако блеем. Ако някаква част от БГ се засели само с манглаи илитурци и ревнат за независимост нищо няма да ги спре. а и това е нормлано, все пак този който населява земята трябва да я управлява, справка - ние също не сме по тези земи от сътворението на света. Не бива да се допукса населяването на обособени територри с малцинства на първо място, т.е. ако не се раждат българчета, мн ясно че и бг ще изчезне...така че стига сте ревали, станалото станало, правете деца сега да не стане и тук.