Сблъсъкът на цивилизациите е факт

Инцидентите на етническа, расова и верска основа станаха всекидневие
7 апр 2008 18:03,
87
Сблъсъкът на цивилизациите е факт
А сега накъде? Снимка: cranmer.blogspot.com

В най-голямото френско гробище на загинали през Първата световна война /1914-1918 г./ бяха осквернени гробовете на 148 мюсюлмани, информира ВВС.

На един от надгробните камъни вандалите са си позволили дори да окачат свинска глава, а на останалите са нарисувани свастики, лозунги и оскърбления.

Част от надписите са били насочени конкретно срещу министъра на правосъдието Рашида Дати, която е мюсюлманка и произхожда от имигрантско семейство от Северна Африка.

Френският президент Никола Саркози изрази своето дълбоко възмущение.

„Това е недопустим расизъм и президентът на републиката споделя болката на цялата мюсюлманска общност в страната“, се казва в изявление на Елисейския дворец.

Саркози обеща виновните да бъдат намерени и наказани. Над 100 служители на полицията вече са изпратени на мястото на инцидента.

През Първата световна война загиват около 78 хиляди френски войници от колониите. Повечето от тях са били мюсюлмани от Северна Африка.

Военното гробище се намира недалеч от град Арас, Северна Франция. То е разположено на място, където са се разиграли едни от най-ожесточените боеве в периода 1914-1918 г.

В същото време, на хиляди километри от Франция, над 25 хиляди пакистански мюсюлмани участваха в протестно шествие срещу филма на холандски депутат Герт Вилдерс, който подлага на остра критика Корана.

Демонстрантите настояваха правителството в Исламабад да изгони посланика на Кралство Холандия от страната, съобщи АР.

„Те наричат това свобода на словото, но това е свобода на агресията“, каза един от лидерите на местна ислямистка група.

Демонстрантите изминаха два километра, държейки в ръцете си плакати с надписи: „Готови сме да жертваме живота си заради светостта на нашия пророк“, след което се събраха на главната улица на Карачи, за да чуят речта на своя лидер.

Едновременно с това те изгориха и портрета на Вилдерс.

Крайнодесният политик разпространи лентата, обиждаща чувствата на мюсюлманите чрез интернет. Във филма той определя Корана като „фашистка“ книга, подстрекаваща към насилие.

Съвсем очаквано холандското правителство, ръководено от премиера Ян Петер Балкененде, рязко се разграничи от неговите действия.

„Филмът свързва исляма с насилието. Ние отхвърляме тази интерпретация“, каза той на пресконференция, организирана веднага след разпространяването на лентата.

Тази позиция е оправдана, тъй като Хага очевидно се притеснява, че творението на Вилдерс може да причини вълнения в Холандия, където живеят около 1,3 милиона мюсюлмани, предимно от марокански и турски произход.

Подобни новини и инциденти на етническа, расова и верска основа в различни части на света станаха едва ли не ежедневие през последните няколко години.

Въпреки че европейските и световните политически лидери се опитват да тушират напрежението едва ли ще е пресилено, ако кажем, че "Сблъсъкът на цивилизациите", предречен от американския политолог Самюел Хънтингтън, в средата на 90-те, вече е факт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
sedat osmanpasha преди 15 години
*** si ti zshto ti ne otivassh do volga nali ot tam ste doshli. niakoi sa napishili 4e iskat da ni zakoliyat. davayte tokava zakoleti ni ko 4akate. ako ni zakolite za 24 4asa tuka stava turtsiya. ha ha ha
85
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 15 години
Не са направени половината открития от еврей, не е направено и нито едно, - защото всичката информация е еврейска и не може да има стойност. Това вече не е половината зло на света, а цялото. То не е само за да прикрива еврейския приземист интелект, неспособен нищо да открива, а е средство да се владее света. Племе което си е избрало само участа на глистите, не заслужава състрадание и нека се гордее с паразитните си подвизи.
84
0
 
0
 
! Отговори
anonimna преди 15 години
4eta,4eta i se 4udq...dosta kraini mneniq,nenavist kam musulmanite,turcite...togava za6to,sled kato ste tolkova revnostni hristiqni,ve4e blizo 20 god.nikoi ne otvarq i duma za genocida nad armenicite(mejdu drugoto parvi prieli hristiqnstvoto za oficialna religiq),proveden prez 1915-1918g?i za 1 500 000 iztrebeni du6i v cqla turciq?sigurno pove4eto ot vas dori ne znaqt za tozi fakt?interesno mi e mnenieto vi po vaprosa
83
0
 
0
 
! Отговори
mark преди 15 години
elate i vi6te kak jiveqt razli4ni etnosi v smesenite regioni v BG ,jiveqt strahotno i bez nikakvo omraza.tazi omraza se nasajda ot politici i hora koito kontrolirat masite.az sum Bg tur4in i sum 6tastliv 4e jiveq v BG A NE V tURCIQ.OT 7 GODI6NA VUZRAST IGRAQ BULGARSKI NARODNI TANCI I SEGA SLEDVAM HOREOGRAFIQ za bg narodni tanci,Tajka 4e ne mi pi6ete prostotii koito si izmislqte.6te spodelq edna misul ma islqmski mistik filosof:Ako tursi6 BOG idi go tursi v 4oveka: tova e ot men i dano se zamislite vurhu tova ..Tuk nikoi ne moje da se kaje kukuv e na BALKANITE ZA6TOTO SA MINAVALI VSQKAKVI IMPERII I VSI4KO SE E OMESILO I SE E POLU4ILA NQKAKVO KRASOTO OT RAZ\LI4NI ETNOSI.ZATOVA TUK V bG SA NAI KRASIVITE HORA NA ZEMQT5A GOSPODA .USMIHVAITE SE POVE4E I SE U4ETE OT VSEKI !TOVA E JIVOTA .ZAPOMNETE TOVA
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Относно турците.... Едни са турците в България, съвсем други са турците в Турция. Не правя разлика между тях като хора, но само искам да вметна, че турците в България са надъхани с верска ненавист към българите, наричат ни *** помежду си, пък и открито. Разни ислямски секти плъзнаха из БГ и проповядват, че трябва да се избиват немюсюлманите, че трябва да се живее по законите на Шериата с всичките му там ужаси. Аз съм чел Корана, беше част от обучението в СУ но повече от любопитство. Там няма нищо нито за насилие, нито за убийства, а джихад се обяснява като просветителство и ограмотителско предизвикателство, т.е. - научи не-мюсюлманина на добро, просвети го за единия Бог. В този смисъл нямам забележки или критики, но това, което се върши днес от фундаменталистките движения в името на Мохамед и ислямската вяра няма нищо общо с учението на Пророка. Неслучайно в самата Турция има конституционни гаранти за светската същност на държавата - армията например. И така нататък.... да не изпадам в подробности. Та думата ми беше че войнстващият ислям в днешната му форма е помрачение и изопачаване на учението на Мохамед, подмяна на вярата с ярост и агресия, желание и жажда за разрушение.... и тука идва страшното! Ислямът е заплаха за цивилизования свят днес!
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мюсюлманството одобряват единствено фанатично настроените за убийство.говорят понякога общи ,човешки неща като всички.Но винаги единствената мисъл която е изцяло и в подсъзнанието им е,трябва да бъдеш убит,трябва да намеря начин да те убия.Защото с животинският си усет-усещат,че тоя срещу тях е нещо по -добро.Когато в една кола нещо е разцентровано,то оказва негативно и износващо влияние и на другите части.Така мюсюлманството влияе на децата,изостря сетивата и нервната им система,защото са чувствителни,но не могат правилно да си го обяснят.За това се пробужда и агресия,която след това оказва влияние и върху другата част на живота им.Мюсюлманството е създадено от европейци,които са се събрали и отделили от останалите по-един единствен показател.Били са гейове,които са пожелали да имат свой собствен рай.За това и отношението им към порядките в семейството е с огромна жестокост.Но просто срамът от другите не им позволява,не че не го желаят,,да не стигнат до още по-големи крайностти.От там тръгва заразата и глупавата игра на нормални и не.Тия кото тях така трябвало да живеят,щом са обратни.И другите никога не ще ги приемат,дори да им доказват,че са като тях-не вярват.Те са убедени ,че са по-различни като всичко от вас.Че вие сте нормалните които ги потискат с другия си ненормален за тях живот.Закон при тях-щом си от тяхните ,трябва точно тяхния строй да търсиш и почиташ,не го ли търсиш тоя тяхния начин-си от тия които трябва да бъдат убивани.Не можете да убедите гей-възпитаван в такава среда,че той и вие сте едни и същи.Много сте малки,лутате се между себе си и разни култури,но не познавате начина на мислене поради който са създадени.А когато стане и традиция втълпявана векове наред.Водили са се и битки стях.Не е възможно да ги убедите ,че и вие по между си сте се поступвали.Никога няма да ви повярват.Всяко ваше изречение да разкажете нещо друго,ще се тълкува,че сте от нормалните,които желаят да ги принудят да им отнемат вътрешния,желания според тяхната душевност начин на живот.Не залитайте повече по тая мода само защото и вие носите каквато и да е част от тая биология.Всички сте един дол дренки,но разумът където надделее е ясно ,че това е възможно най-правилното.Има и генетично изградени.Дайте им свобода да живеят по своему-не е заразно,ако обяснявате на децата си нещата.Много по-лошо е такива хора да се крият, да създават деца ,които израстват мачкани психически.Но съм против такива двойки да имат деца.След като в природата е нужно мъж и жена.След като осъзнато са го направили,това означава,че и осъзнато ще се грижат за тях.Едно е говорено,но всеки го е изтълкувал според семейния интелект за момента и не на последно място природните условия в които е живял.Един е животът,едни са законите за всичко и всички.Всички останали интерпретации са плод на незнание.
80
0
 
0
 
! Отговори
Белов преди 15 години
Не мюсюлманите са малумни а христяните защото вие сте неверници не турските жени в турция ходят като а вашите деца на по 15 години не мюсюлманите правят клипчета на алах а христяните за христос и то смешни и под клипа в вибокс вместо да се вазмущавате се смеете НЕ СЪМ МЮСЮЛМАНИН
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Господи колко неорентирани хора има само......Това което е трябвало да бъде направено преди години , макар и да звучи цинично ,трябваше да бъде направено.След геноцидите в Америка , Германия , Русия , Турция и от части Испания/Англия там малцинствени проблеми почти няма
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аз имам въпрос . какво мислиш за джихада ?
77
0
 
0
 
! Отговори
gyulizar.. преди 15 години
Ще си направя труда да Ви отговоря,въпреки че темата е вече банална.За мен лично:1.Националност-Българска2.Релия-ИслямТ ова че изповядам Ислям и не съм от турски произход ми е обяснено от дете(от родитилите ми).Нашият пророк Мохамед(С.А.С.)и сподвижниците му,също не са били турци.Но,докато питате всеки който не е с християнско име какъв е,и поглеждате с подозрение всеки който е с черна кожа,ние хората от така наречените малцинства винаги ще имаме резервен вариант.За някой това е най близката страна в която ще намерят нещо сходно с традициите и манталитета който имат,за други това са по големите страни като Канада и САЩ където ако не пречиш на съседа,никой не го вълнува как и защо така се казваш.За трети остава варианта да се борят с провокации и да защитят дойстонството и наследството си тук в България.Не сме толкова глупави да тръгнем да мрем заради идеологията на някоя партия,нито пък политиците ще тръгнат да си самоограничават възможностите заради нас.Ако се наложи да водя война за българската си идентичност и мястото ми в България-да ще го направя независимо дали ще ме поведе Доган или Първан.Но тъй като националната ми идентичност не е оспорвана,този въпрос отпада.Следващият е :-Ще позволя ли някой да ме унижава,да се разпорежда с личния ми живот,или просто да не ме уважава,само заради това че съм от етнически произход?-Нее.!Тогава няма да имам нужда от водачи.За толкова имаме пиротехническа култура;).Пожелавам късмет на всички!И надявам се да нямате повече въпроси към мен:).
76
0
 
0
 
! Отговори
Даниел Христов преди 15 години
На 69: Ти като какъв/ва се самоопрделяш? Искам да ти кажа, че това, че изповядваш исляма не те прави турчин. Защо Българите потурчени преди време или казано по иначе насилствено ислямизирани не се усетите и не спрете да гледате към "Майка Турция" и да си мислите, че ще ви чакат там с червените килими. Хора, усетете се вече, докато слушате Доган, Първан или не знам кои бяха вече няма да я докарате до никъде. Искам да знам каква е националната ти пренадлежност религията не е най-определящата.. какво би казал за хората, които не се водят по никаква религия, ти би ли разбил държавата в която живееш, само защото твоите "лидери" са решили така...?! Мога да ти пиша много по тази тема, но ще спра защото няма как да ми отговориш в реално време. Ако се определяш като чужденец никога няма да си българин и няма да искаш развитие в тази държава. Аз нямам против религиозни убеждения всеки си вярва в каквото иска. Преди време в Стара Велика България е имало всякакъв вид религиозни общности, но никога не е имало конфронтации на такава основа всички са се биели и са живели за едно нещо - за държавата, за домовете си, за семействата си. Прав си, като казваш, че тук по тези форуми ръсят глупости едно от най-ужасните племена, което може да населява държавата ни, а именно безделниците и хората, които наситина нямат за цел и не могат да оправят себе си, а са тръгнали да оправят България. Това е от мен за сега. Ще следя писанията по темата, защото е една от най-наболелите за България и света, като цяло.
75
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 16 години
За интелигентния човек не може да има никакъв сблъсък на цивилизации - това е в болните мозъци на политиците и безделниците.. Проблема, обаче е в това, че посредствеността и простащината разширяват границите си и в този смисъл нищо добро не ни чака.. :)
74
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 16 години
БЪЛГАРИЯ q e imalo,imaq i 6te q ima dokato v neq tupti i edno БЪЛГАРСКО sarce,zatova vsi4ki da vnimavat kakvo govorqt i var6qt za6toto dlanta staneli umruk 6te stradat
73
0
 
0
 
! Отговори
Двойник на Brad Pitt преди 16 години
Аз пък не деля хората на турци, българи, арменци...
72
0
 
0
 
! Отговори
katq racheva преди 16 години
VIJTE AZ SACHTO BQX MN NAPLACHENA OT FILMITE I OT ISTORIQTA NO SE ZAPOZNAX S TURCI.IMAM PRIQTELI.JE SA KATO NAS.IMAT SAECA I MFGAT DA OBICHAT.GARANTIRAM.IMAM PRIQTELKA JENENA ZA TURCHIN.SMENETE MISLENETO SI MILI BALGARI.CHOVEK E GOST NA CELIQ SVQT.STIGA RASIZAM.OMRAZATA NE VODI DO NICHTO DOBRO......
71
0
 
0
 
! Отговори
x преди 16 години
Haresah pisanoto ot nomer 69.Redove,koito sa oharakterizirali nai-dobre neshtata.Tova,koeto mnozina iskaha da Vi kajat,i tova,koeto Vie znaete,che e taka e napisano vav foruma.Az ne iskam da dobavqm nishto,zashtoto vijdam che smenqme kontesta.Zabravqme che stava duma za religiite.i molq za religiite da pishat osvedomeni hora i obezatelno trezveni.Da pishat naprimer za hristiqnstvoto(Evangelizma,Katolizma,Protestanstvo to...);za Budizma;za islqma.Saotvetno nie da pishem za islqma.A tiq ,koito ne znaqt dostatachno da chetat napisanoto.Povtarqm trezvi,s trezveni glavi.Blagodarq na 69 nomer i mu jelaq uspeh.Mnogo e vzel ot Bulgaria i bulgarskoto
70
0
 
0
 
! Отговори
edmon преди 16 години
Edin chovek ,koito moje da misli.Trudno e da se izkazvash za nqkoi istini,bez da obijdash nikogo.Trudno e kogato ne iskat da te razbirat.Poznavam Bulgaria poveche ot mnozina.Poznavam q kato gledam ot razlichni profili.Predniq forum,koito e napisal se e sprql nai dobre na neshtata.Edin trezvo mislesht chovek.Kolkoto do tova-izneveriha li preselnitsite na Bulgaria,ne.Edin preselnik,koito misli Bulgaria struva 9 nagled bulgari,koito mislqt za izvan Bulgaria.Malko tejko kazano.Shto se otnasq do vqrata.Chovek trrqbva da vqrva;v islqma,v Hristos,v Musa,v Buda.Vprotiven sluchai za nishto ne go biva.Nenujen,nepotreben-daner.
69
0
 
0
 
! Отговори
gyulizar... преди 16 години
Разкажете ми какво сте направили за себе си,за дома ви,за улицата на която живеете.-Е достатъчно ли е ?Обяснете моля,от къде имате това самочувствие да се разпореждате кой къде и как да живее.Толкова сте жалки.Можете да се разпореждате само с това което сте създали вие лично(а какво сте създали?).България е и на ***,и на помаците,и на турците,и на евреите и на всеки друг който е оставил нещо тук-в България.Било то къща,нива,книга.Та кой ви пречи да посадите по едно дръвче,да си подредите двора,да се усмихнете дори,да си създадете сами комфорт.Цинизмът и злобата с която пишете,няма да ни накара да повторим грешката от 1989г.Тогава хората си продадоха къщите за жълти стотинки,подариха си животните и имотите на комшии и познати,за да не пустеят.Подариха това,което бяха градили цял живот,заради ума на някой си.А вие не се надявайте на нашите :).Нас никой не ни научи,ако ни ударят плесница да подадем и другата буза.Полагала ти се България,защото си християнин?:D-ха-ха-ха.Та това си е моята България.Защо пък ние да се изнасяме?Ако не ти харесва да живееш с нас,грабвай си куфарите и отивай да си търсиш място,където ще те оставят ти да диктуваш кой какъв е и как да живее,ей така само от компютъра, за да не се изморяваш:))).Не е важно че не знаеш къде е била днес дъщеря ти,жена ти,къде са били вчера,къде ще бъдат утре.Не е от значение че постоянно мислиш как с най-малко усилия да се облагодетелстваш възможно най-много(та било то и на гърба на другите).Важното е че на Едмон не са му достатъчни знанията;),и е много важно да дадете указания на Франция и Холандия кокво да правят със собствените си поданици изповядащи Ислям.P.S.:Единственото нещастно и жалко племе в България сте вие-злобните писатели по форумите.Ние помаците,турците и *** сме си мноого щастливи племена.Не сме станали нация,защото Ахмет Доган не е казал,ако посочи с пръст и каже "станете",ще станем :) :) :).-шегичка
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
На N47. ПОЛОВИНАТА ОТ ОТКРИТИЯТА В СВЕТА СА НАПРАВЕНИ ОТ ЕВРЕИ.
67
0
 
0
 
! Отговори
edmon преди 16 години
Kolkoto i da ne iskate,nie shte badem tam.Vie sashto trqbva da ste tuka.Vsashtnost nie sme dva blizki naroda-kakto nokata i mesoto sme.Samo deto si cheshim ezitsite.Za minutka samo da si predstavim ediniq bez drugiq.Ne stava nali.Ne stava kakto amerikanetsa bez meksikanetsa,nemetsa bez frantsuzina,vietnametsa bez kitaetsa....Taka,che trqbva da se nauchim zadrujno da jivem.Ramo do ramo,raka za raka.V NATO,v ES,vav vsekidnevieto,dnes i ute