Кремиковци – мутрата в българската икономика

Защо му правим изкуствено дишане
1 авг 2008 12:25,
197
Кремиковци – мутрата в българската икономика
Снимка: БГНЕС

Дископатията реши да се заяде с мен посред лято и ме затвори вкъщи. Вместо да опъна шалтето на някоя свежа рилска полянка, аз съм го проснал насред прашния хол, за да лежа на твърдо. Чета книги и залежали списания, а вечер гледам обилно новини по телевизията. Друго си е да видиш, че и останалите хора имат проблеми.

Е, може да не са от ортопедичен тип, ама пак е успокояващо. И какво виждам в новините на bTV. Един началник в “Кремиковци” обяснява, че “Булгаргаз” не може да им спре подаването на газ, защото (цитирам по памет):

“Аз съм тук от 1970 г. и спирането на пещите никога не е правено. Спряхме две пещи преди години, но защото ги ликвидирахме. А тези ще трябва да пуснем отново и никой не знае какво ще се случи. Всичко може да гръмне...”

Така значи. “Кремиковци” ще работи до края на света, просто защото никой не е спирал пещи. Когато един обикновен човек не си плати тока за гаража, примерно 23 стотинки на месец, веднага му дръпват шалтера. И на всичко отгоре не пристига телевизионен екип със симпатична репортерка, която поне да изслуша болката на човека с гаража. Но когато “Кремиковци” дължи 38 милиона лева на някой доставчик, той не може да спре доставките.

Щели да изстинат пещите, а при всяко изстиване-затопляне се нарушавала здравината им. Ами и на мен не ми е приятно, че квартирата ми изстива по време на коледната отпуска, но тогава почти спирам парното, защото сам си го плащам, а не чрез републиканския бюджет. И гледам да работя добре всеки месец, за да съм на плюс, а не някой да ме дотира.

По-нататък в репортажа ветеранът металург с нескрита професионално-управленческа възбуда обясни, че никой не може да спре пещите, без да пита министър-председателя. Дори Митал и Господ не можели да минат без консултация с него (то пък един премиер..., ама това е друга тема).

Изобщо заводът “Кремиковци” е една мутра в българската промишленост. Голям, тежък, тромав, мръсен и опасен.

Уж е частен, но заради мащабите си, заради огромното въздействие върху околната среда и комичната си близост със столицата, вечно е в новините и дори министър-председателят трябва да се изкаже по спирането на някаква пещ. Слава Богу, че Сергей Станишев не отговаря и за мейл сървъра в нашата фирма, за цеха за тулумбички в Елин Пелин или за лифта край Сопот!

Защо държавата да постила килимче на динозавъра “Кремиковци”, а не например на производството на ретро компютри в Правец. Защо хората, които произвеждаха в ДЗУ хард-дискове с големина на хладилник и обем от само 10 МВ, могат да останат на улицата и всеки да започне отначало, а стоманолеярите - не.

Защото зад мрачните и изпоцапани коксопроизводители стоят едни хиени, наречени профсъюзи. Лешоядите на политическата сцена, които се появяват на преден план, когато има мърша. Ще наемат пет автобуса, ще стоварят смазаните от трисменен режим работници пред Министерски съвет и ще стане кофти.

Виж, с очилатите инженерчета по електроника в Ботевград е лесно. Все ще си намерят работа я в САЩ, я в Западна Европа. Служителите в ДЗУ Стара Загора, които работеха с маски като хирурзи в т. нар. чисти помещения, също са безопасни. Далеч са от столицата, докато дойдат до жълтите павета ще им мине.

Затова този отрасъл може да го спрем. Ама металургията, където не се иска акъл, а само природа за тровене – ще я крепим. Впечатляващо е да си министър и да кажеш по новините, че на този комбинат се крепяла половината икономика на родината. Искам да попитам коя икономика? Тази, дето внася чесън от Китай и канцеларско лепило от Полша ли? Мерси!

Честно казано, не знам доколко и как би гръмнал “Кремиковци” (казват, че щяло да е страшно), но предпочитам да стане като с Челопечене. Без жертви и наведнъж. Вярно е, че на хората им се потрошиха прозорците, но кой знае досега как са им тровили въздуха при разфасоването на боеприпасите.

Сега поне с ударната доза прах и газове всичко приключи. Най-много на мястото на складовете да построят шивашки цех, който рязко ще намали безработицата в района.

Не искам с “Кремиковци” да ни плашат до живот. Крайно време е да се освободим от щампите на соц икономиката, че колкото едно нещо е по-голямо и по-димящо, толкова по-печелившо и велико е то. Пари могат да се печелят и с дребни, при това чисти неща, като ягоди, например.

Казват, че ако гигантът спре, много работници щели да останат без работа. Глупости! Веднага ще си намерят работа, която няма да им трови организмите с половината менделеева таблица.

При това работа на дневна светлина и без нощни смени. Това, че някои хора са прекарали целия си живот в един завод и имат много емоционални депозити в него, не е основание той да трови и внуците им (ни).

Изписах всичко това, защото една частна фирма има дългове. И когато решават да й спрат кранчето, тя казва “Ей, внимавайте! Ще избухна! Мен само премиерът може да ме пипа”. Е, кажете сега, това не е ли мутра?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
0
 
! Отговори
sweet chrome molibde преди 15 години
Стига с това Кремиковци- затваряй и посади дръвче.
175
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Statiqta e napisana v hubav literaturen stil, zvu4no i cvetisto.Problemat oba4e e, 4e avtorat e NEKOMPETENTEN po temata. Ako gazta se spre, naistina riskat ot exploziq e mnogo golqm. Na vaprosa: "Za6to?", 6te posavetvam avtora da pro4ete ne6to po temata "Koncentracionni granici na vazplamenqvane". 6to se otnasq do pe6tite, sa6to mi se iska da znam, ako tezi pe6ti se sprat, bi li se nael toi da prisastva na puskaneto im, za6toto e mnogo lesno da se redqt krasivi dumi, no da se 4udi6 tova posledniqt den ot jivota ti li e ili ne, ne e taka lesno. 6to se otnasq do rolqta na kombinata i zatvarqneto mu, az sa6to mislq, 4e e po-dobre Balgariq da se naso4i kam po-4ista promi6lenost i visoki tehnologii.
174
0
 
0
 
! Отговори
slavey преди 15 години
Кремиковци ке падне.. яко дим!!!
173
0
 
0
 
! Отговори
US Economist преди 15 години
Няколко дребни забележки към дискусията:1. Кремиковци е пак във фалит, което за пореден път доказва неговата пълна икономическа несъстоятелност2. Митал навремето го "купи" само по една причина - България му позволи да произвежда без да спазва съответните еко норми. В момента, в който това стана невъзможно да продължава, той по същество се оттегли, за да си спести съответните разходи. Тези допълнителни 400 милиона разходи правят завода още по безпредметен от гледна точка на печалба, а това е единственото, което интересува предприемачите.3. Допълнителните инвестиции за пречистващи съоръжения и нови технологии правят комбината още по-неперспективен и не могат да се компенсират от евтината работна ръка.4. Всички кандидати предпочитат Кремиковци да работи на ишлеме - т.е. те да не носят отговорност за екология и т.н. Да плащат ниско за продукцията и комбината сам да се оправя с другите изисквания.5. Никой досега не си е направил труда да оцени алтернативната стойност на поразиите върху околната среда и здравето на хората. Ако това се добави във сметката Кремиковци става абсолютно безпредметен. Сега някой друг плаща тази цена - болните с раковите и други заболявания и здравната каса - т.е. данакоплатците6. Всички мои познати,които работиха в Кремиковци си отидога от този свят рано и от особено тежки гадни болести. Трябва да си много глупав да искаш да ти се пази работното място в тази гробница вместо да си намериш друга работа - особено сега, когато икономиката е в подем и практически няма безработица.
172
0
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 15 години
Драги ми стоманолеяр от 170 - 171 коментар, изобщо не ти пасва май, че страна като Германия затваря Вашата индустрия, от годиони, а скоро - и окончателно. А понеже живея тук, много добре знам, че от това държавата им не фалира, нито пък работниците... Така че стига инсинуации с половинчати истини!
171
0
 
0
 
! Отговори
stomanoleqr към Роза преди 15 години
допринасяш специално ти Трендафило на хазната ,та си закрякала като жаба в блато за това колко дължел Крема на хазната,ако живееш в панелка от преди 30г строена що не се запиташ защо е била толкова евтина-ми защото беше издигнато като ранг на държавна политика да се продава продукцията на Крема под себестойност-за да ти е по евтина къщата и арматурата и,но тогава планова икономика ,обща задлъжнялост на фирмите и те окапаха ,след така наречения демократичен преход,а и толкова гладници от 90 насама само минаваха и като скакалци опоскваха всичко работещо-моме Трендафило,без производство -няма икономика,не може ти да клюцаш на компа разни глупотевини и да си пилиш маникюра на клавиатурата-с търговия икономика не се прави,а и като толкова си се вдала в темата ,що не си зададеш тъпия въпрос защо страните които цитираш не са си спрели този отрасъл и за твое сведение -всички без Швеция внасят суровини защото просто само Швеция и част от страните на Бевелюкс имат железни находища,в Британия също внасят руди-а там има работещи поне 30 завода,но не име скимнало да затварят производството-но де толкоз акъл,виеш за неща които не отбираш,все още се намираме в така наречената желязна епоха,ако преминем в друга-ще го закрият,а и от къде толкова злоба и настървение в мома с такова име не знам.В България всеки се изказва компетентно по въпроси от които бъкел не разбира,а на журналистчето списвало горното есе ,само едно мога да кажа-надхвърлил си границата на своята компетентност дилетанте.
170
0
 
0
 
! Отговори
stomanoleqr преди 15 години
ми ние като мутри си чакаме обезщетенията писателю,на *** статии,а има и нещо друго като си седнал да пишеш по тема която изобщо не ти е ясна,освен словестната еквилибристика журналистическа в която безспорно си добър вземи да прочетеш нещо,та поне по-компетентен да го раздадеш ,защото не знам да има такава специалност журналистика на запад,света който толкова ти е замаял акъла,и не само безпросветници работят тук,както се го написал и за металургия доста акъл се иска,а дали ще гръмне или не го решава министъра и другите като него безпросветни писарушки и Челопечене ще е само черешката на тортата пред Кремиковци,та без жертви няма да се размине,та внимавай и ти да не си на пътя на ударната вълна,че може да се възнесеш
169
0
 
0
 
! Отговори
Роза преди 15 години
И още нещо, анализаторе и всички защитници на работните си места във вредния комбинат, дължите на държавата 400 милиона лева, а общите ви задължения са 900 милиона. Още нещо по въпроса как трябва да останете, щото сте нужни, важни, емблематични за българската икономика?Тези държавни пари са всъщност НАШИ ОБЩИ ПАРИ, на всички данъкоплатци, така че всички ние имаме думата за закриването на губещия мастодонт - хем затрива държавата икономически, хем съсипва здравето на цяла столица и околностите й.Затова си търсете работа овреме, в София има работа за всички, а не се влачете с ръждясалите си автобуси по жълтите павета да изнудвате държавата да продължава да ви хрантути
168
0
 
0
 
! Отговори
Роза преди 15 години
Нещастнико, освен че съм умна и интелигентна, съм и доста симпатична, от скромност не казвам красива.Стига гледахте само собственото си спокойствие, комбината ви е най-ненужното нещо в София и България, скапан и неефективен, също като БДЖ. Това, че този реален факт е в противоречие със собствената ти некадърност да си търсиш работа, не променя действителността.Хайде, не умирай от страх предварително, щом имаш хъс да обиждаш някой, който ти казва истината, значи ще намериш сили в себе си да си потърсиш и нова работа. Успех
167
0
 
0
 
! Отговори
d преди 15 години
Много злобно си изригнал, изглежда ти самият имаш психически проблеми. Сложността на едно производство не е аргумент в ползва на това да съществува или да се бави закриването му. Това е въпрос на сметки. Ако тази морга Кремиковци не беше в София, да е ликвидирана преди 15 години и хората да са излезли на улицата. Така цялата страна плаща солено, за да имат няколко хиляди души в София работа. И не е вярно, че Кремиковци осигурява работа на други отрасли, той просто ги тегли към дъното.
166
0
 
0
 
! Отговори
Vankata преди 15 години
na tiq koito sa sas psihi4ni otklonenia,iskam da im kaja v sofia vuzduha e po mrasen zaradi zadrastvaniata,4e koito ne vqrva da doide v kremikovci i 6te se uveri v tova.
165
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе може и да си прав, но недей все пак да се радваш толкова - ЗЛОРАДСТВОТО е грях
164
0
 
0
 
! Отговори
Adasha преди 15 години
НЕК губи на денонощие 1,5 млн. лв., след като снабдява Кремиковци с електроенергия, без комбинатът да се издължава.Това са над 30 млн лв задължения на месец.И за газта по 7.5 мил. на месец се дължат. Ами то е по добре да се спрат пещите и да се плащат само заплати без да се работи. "Задълженията на завода става над 2 милиарда лева, каза адвокатът Николай Стойнов"След няколко години очкавам сумата да надхвърли външния дълг на България. Съжалявам хората които работят там, но шансовете Кремиковци да се спаси са нищожни. Нищо чудно, че постоянно ви бавят заплатите и не се знае до кога ще имат пари да ви ги плащат.
163
0
 
0
 
! Отговори
..... преди 15 години
Taka e 152 - до преди 1 година въздуха не беше по-чист, но всичко бе мирно и тихо - имаше даже и програми за обучение на работещите.
162
0
 
0
 
! Отговори
Стефка преди 15 години
Ами това си е типично българска черта, слагачеството и ибрикчийството. В случая доказания във всички области алчен некадърник и безскрупулен тип и двуличник Б.Б. си отвори устата срещу Кремиковци и хора от дупедавци запя с него. Той поне знае защо го прави - ще лапне доста голяма парса от Кувейтските фондове, заедно с корумпирания си архитект Диков, който заграби чрез подставени лица половината Черноморие. Жалко е, че има хора, които още вярват на този крадлив дует. Иначе относно Кремиковци, мисля че е добре за икономиката да продължи да работи. Модернизацията не струва кой знае колко много. В Европа има металургични комбинати, които са не само близо до градовете, а дори и в самите тях (снабдени с подобаващите очистващи инсталации). Мисля че се превръщаме във вълче общество. Управниците ни манипулират умело, а ние се самоизяждаме.
161
0
 
0
 
! Отговори
леля преди 15 години
Към всички, които плюят Кремиковци - чудя се как може част от българите да са толкова лесно манипулируеми.Затова всички сме на този хал - не мислите бре хора- някой реши, че му трябва нещо и всички му пригласяте?
160
0
 
0
 
! Отговори
АНАЛИЗАТОР преди 15 години
уважеема злобно-истерична г-жо Роза. Ще ви светна че спирането на кремиковци не като спирането на водата за тоалетното ви казанче. То би отнело 3-4 години минимум. Относно спирането на Домените пещи, не става въпрос за незнание как да бъдат спряни, а за това, че след като това бъде направено, повторното им пускане е невъзможно. И не са само домените пещи, въпреки че вие както повечето профани и дилетанти, пишещи тук, едва ли имате точна предствата от нещата. Има кислороден блок, има водорадна станция, има ТЕЦ, има Коксова Батерия. Но мисля, че е излишно да Ви обяснявам в детайли. Такива низши и злобни същества като вас, мисля че нямат място в обществото на. Това, че сте грозна и не може да си намерите мъж, който да успокои нервите ви чрез задоволяване на някои чисто биологични нужди, не е причина да изливате гнева си върху кремиковските работници, които са хора, не по-различни и по-лоши от останалите.
159
0
 
0
 
! Отговори
Роза преди 15 години
Абе ревящи кремиковски работници, не ни говорете колко ви е важен комбината за икономиката, пука ви за икономиката. Гледате само да не ви изпратят на борсата. Щото тая икономика, дето мислите че зависи от допотопния ви скапан комбинат, не печели от вас, а напротив - за да млъкнете вие и противните ви синдикати, ви налива ежегодни стотици милиони НАШИ пари, ясно ли ви е?Коя европейска държава е завряла толкова мръсно производство в столицата си, и за каква отдалеченост от града ми говорите, 20 км достатъчно разстояние ли е, да не идват облаците пушилка в града, а? Ей така някой като зациври, гледайки само собствените си интереси, издивявам. Ми вие сте готови за политици, бе, не бойте се, и те така като вас - от девет дерета вода ще донесат, само и само техния интерес да не се докосне.В колко държави в света правителствата са били толкова *** като бай Тошо, че да вкарат толкова опасно за природата мръсно производство, а? Умните капиталистически мозъци наливат пари в третия свят, за да произвеждат и унищожават природата и здравето на някви си петоразрядни хора, а вие искате България да продължава да държи тоя ненужен гигант - недомислица на гигантоманията на Тошо. Егати стоманата, егати ламарината - нещастници. И заради 5-6 хиляди бъзльовци, незнаещи какво е търсене на нова работа, ще ми правят протести и цяло Софийско поле ще им диша прахоляка на "великото" производство. Само за това, че не знаете как да спрете доменните пещи, трябва да ви затворят НЕЗАБАВНО, как така ще има производствен цикъл, който е неконтролируем и не се знаят последствията от спирането му. Ако газта може да се намалява и спира, и вие да се тръшкате по жълтите павета против това, заплашвайки че е бомба за града, то какво би станало при някаква аварийна ситуация, когато няма да сте предупредени? Значи, или лъжете за ситуацията и извивате ръцете на цял народ, или (ако съществува истинска опасност) трябва веднага да се измисли план и да ви затворят за броени часове, защото такова взривоопасно скапано и неуправляемо предприятие трябва да бъде отстранено веднъж завинаги!!!
158
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Но дори и да спре Кремиковци,София няма да стане по чиста.Защото Орлов мост и Лъвов мост в центъра на столицата,а там изгорелите газове(екологично чисти) толко,колко да се пусне Кремиковци отново.А колко хубаво мирише ***,особено рано сутринта и късно вечер!А колко полезни микроби има в гниещи отпадъци!И всичко това е в София.Аз работя в Кремиковци 11 години(с прекъсване) и много добре знам как се става в 4ч. сутринта години наред,как се работи през ноща,когато сърцето ти заспива,но...Не ми се работи по 16часа за 500лева и да те осигуряват на минимална заплата.Да работа има,но колко плащат?Къде има работа за 1000 лева и да ти подсигуряват транспорт?А това,че Кремиковци трови 2 милиона софиянци-пълна глупост!!!!!Само то ли трови?!Ние отдавна сме отровени от всичко:искуствена храна,вода,нитрати,консерванти и др.Погледнете в някоя река какво плува в нея,каква гнусотия!Как гние и се разлага ***,който хвърляте където ви падне!Много мога да пиша какво съм видяла и какво ме отвращава,но мисля,че и това достатъчно.Просто искам да кажа,че не Кремиковци най-голямото зло,а може да бъде от полза,но не се намери свестен чорбаджия,който и да влага средства и да печели.За сега само се граби от там,без да се инвестира.Това е моето мнение,може би някъде греша.Извинявайте за грешки!
157
0
 
0
 
! Отговори
Андрей преди 15 години
извиняваайте, но на мен кометарите срещу Кремиковци повече ми приличат на приказката НЕ Е ВАЖНО АЗ ДА СЪМ ДОБРЕ, А ВУТЕ ДА Е ЗЛЕ. На господинът дето завижда на кремиковските работници за спестените транспортни разходи ще му кажа, че е в голямо заблуждение. Уважаеми господине, всеки от работниците в така наречения от Вас соцкомбинат получава около 800лв (цифрата е средна), а произвежда около 6400лв на месец (цифрата пак е груба, но не е далече от истината). Така, че драги направете си сметка дали разходите за транспорт са безплатни или са изработени 100-кратно. Със здраве, и недейте да лаете срещу Кремиковци, защото сте жалки. Ще кажа още че всеки от кремиковските работници внася осигуровки в НОИ горе-долу колкото е заплатата на Вашите работници в кирливите ви дребни и смрадливи далавераджийски фирмичкиp