Кой е убиецът?

Пътищата се превърнаха в поле на смъртта. И Dnes.bg се озова на това поле...страшно е
8 авг 2008 12:46,
289
Кой е убиецът?
Докога? Снимка: Булфото

Събота, 2 август, 6.30 часа

Опашка пред касата на бензиностанция на изхода на София посока Пловдив.

„Защо всички са толкова нервни? Виж ги само как влизат да зареждат с 200. Нали са тръгнали на море, би трябвало да са в настроение,“ коментира 20-годишно момиче, свежо, не чалга стил.

„Всички са се озлобили напоследък. Дай да се махаме“, каза в отговор нейният спътник.

7.30 часа

Пътуваме за морето. За Смокиня, до Созопол. Четирима души в червен форд Ескорт. На тунела след Ихтиман е сложено натрошено купе, смачкано до неузнаваемост от катастрофа. Май не стряска никого. И гаргите дори.

След 10.30 часа

Минаваме Стара Загора. Магистралата свърши. Пътят неочаквано се задръсти. До спиране. Отварят се врати, хората се втренчват напред. „Страшна катастрофа“. Ужас. „Обръщайте през село Дълбоки“.

Дълбоки. ОК. Дълбоки. Въртим през селата. Цяла колона коли. Кога ще има магистрала?! На пътя излизат крави. На стада.

11.20 часа

Отново сме на главния път. Минахме още едно зверско задръстване. Задминават ни двама мотористи. Мъж и жена. Карат бързо. Много бързо.

11.35 часа

Появи се надпис: „Опасни завои“. След него двамата мотористи се въргалят на пътя. Жената е в конвулсии, всичко е в кръв, кракът й седи неестествено изкривен. На опасния завой са се ударили в Лада. Спътникът й е ужасно осакатен. Май няма глава. Лекарите се суетят около тях.

„Гадост, гадост!“.

11.40 часа

Заспивам. Возя се на предната седалка, до шофьорката. Шофирането до морето (нашето) е като фехтовка с луди. Не знаеш какъв удар ще понесеш. Минаваме Карнобат...

11.48 часа

Събуждам се. Внезапно и тревожно. Към нас лети нещо черно. После ще се окаже, че е тъмносиньо. Лети по средата на двете платна и минава към нашето. „ТОЗИ ЩЕ НИ УДАРИ!“. Натискаме спирачка. Отстрани има мантинела, няма къде да избягаме. Опитваме се да спрем. Май ще се разминем на косъм, на косъм...Не. Челно.

Няма да забравя никога свистенето и забиването на въздушна възглавница в лицето ми. Удар на брони. Стъклото е на сол. Съскане на течност.

11.49 часа

Чувам вик. Зверски вик. Май ми тече кръв. Обръщам се настрани. Цвете е заклещена ужасно зад волана. „НЕ МОГА ДА СИ МРЪДНА КРАКА. НЕ СИ УСЕЩАМ КРАКА. ААААААААААААААА“. По челото й тече кръв.

Движа си краката, болят ме гърдите. Мога да отворя вратата. Спомням си всичко. Цвете извъртя колата и ударът бе понесен от лявата част на Форда.

„АААААААА. САШЕ, ОТКЪСНАТ Е. ОТКЪСНАТ!“. Слизам и тичам към нейната врата. Другите двама отзад са живи. Тодор е невредим. На Диана й тече кръв.

11.50 часа

Хора около нас. Викат линейка. Цвете е в шок. Диана не вижда. „НЕ ВИЖДАМ, НЕ ВИЖДАМ, НЕ ВИЖДАМ".

„Диана, от шока е, май си си ударила главата, успокой се, моля те".

Изпреварващият лежи затиснат в Аудито си в канавката. Може би е мъртъв. Не е.

Багажът ни е разпилян по някакво нанадолнище. Колата прилича на смачкана консервна кутия. Цвете вика, крещи и е в шок. Шок, шок, шок. Не можем да отворим вратата.

11.51 часа

Испанка и испанец контролират движението, останалите шофьори не се притесняват да минат през колата. Само испанците и техният български придружител помагат.

Непозната жена се опитва да успокои Цвете. Предлага ни да пренесе багажа ни до Бургас. Има и добри хора. В момента не ми пука за багажа, искам Цвете да не я боли, а Диана да почне да вижда. Искам да не се беше случвало.

12.25 часа

Идват полиция и линейка. Местят я. Кракът й е безформена маса. Изкривена натрошена, смазана, кървяща, ужасяваща. Дано гръбнакът й е здрав.

Откарват я. Тодор е с нея.

12.35 часа

Откарват и убиеца и жената в неговата колата. После научавам, че е пострадал тежко.

Диана е по-добре, вече вижда. Чакаме дознатели. Пътна помощ. Гърдите ме болят. Главата ме боли. Вие ми се свят. Жегата е смазваща. Пътят е затворен.

12.40 часа

„Добре, че сте били с колани“, казва полицаят. Не мога да мисля и говоря. Господи, преди месец минах 8 000 километра до Норвегия и обратно и из цяла Европа с кола и нямах нито една инфарктна ситуация. А тук преживявам зверска катастрофа.

16.00 часа

МБАЛ Бургас. Цвете е със супено бедро и натрошено стъпало. Две операции. Гаден шок. Пирон от платина. 1300 лв. Майната му, нали е жива. Три месеца патерици. Майната им.

Главата на Диана е ок. Имам натъртени и пукнати ребра. Майната им. Нали съм жив.
В моргата на болницата е пълно с трупове. Не съм сред тях. "Вие сте късметлии в това ПТП", казва лекар от Шокова зала в МБАЛ.

7 август

Този, който ни удари, е на 56 години, изпреварвал е без видимост, гласи официалното съобщение на МВР.

Говори пак МВР. От началото на месец август са станали 142 пътно-транспортни произшествия с 19 убити, 180 ранени, от които 15 с опасност за живота.

От началото на годината са станали 4562 катастрофи с 584 убити и 5693 ранени.

На 17-ти юли правителството обяви, че отпуска 120 млн. лв. за „ускоряване“ на изграждането на автомагистралите "Марица", "Тракия", "Хемус” и южната дъга на Софийския околовръстен път.

От тези 120 млн. лв. ще бъдат отделени пари за строежа на 25 км от отсечката Стара Загора – Карнобат. Кога ще бъде построена... не е ясно.

Магистрала, която се строи години. А знае ли правителството колко жертви му лежат на съвестта? Знае...

А знае ли МВР колко хора карат с фалшиви книжки? И как контролът на пътищата му куца? И още колко неща му куцат...? Знае...

А хората ще продължат да измират. Кой е убиецът?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
1
 
! Отговори
ui преди 15 години
Те такива като 169-ти са си за затвора по най-бързата процедура!!! със !АУДИ А 4!Голям праз!Такива като теб с АУДИ-та пълнят моргите(за жалост и с невинни хора)!Кат' си толкова отворен,що не идеш някъде по ЕВРОПА да покараш с *** си АУДИ А 4 с по 160 на междуградско,там поне ще лежиш в по-хубав затвор,но пък дълго,за сметка на това!Апропо,не знам къде са те учили(ако изобщо е така)да караш,но професионални шофъори с къде по-голям стаж от твоя умират всеки ден в катастрофи,като понякога те самите са причина за което!!!Ти как мислиш-застрахован ли си???А,ооо,забравих!Ти си с АУДИ А 4...
187
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
Ще го напиша много кратко и ясно: ТИ СИ И*ИОТ. Ако щеш не ауди куатро с чип тунинг, ами ферари карай, пак ще си И*ИОТ. Това дето много се хвалиш със завъртане с ръчна и разни такива тъпотии не те прави шофьор. За да станеш шофьор и да имаш правото да се нараичаш така трябва да можеш да мислиш. А така както гледам ти не можеш. Много добре, че тръгваш да ни поучаваш как се карало със 220 и 250, ама като толкова разбирашаш дали можеш да овладееш колата си с такава скорост? Не е нужно да го пишеш, защото отговорът е НЕ. На такива като теб, хора, които застрашават живота на другите с малоумното си каране им пожелавам да се нацепят в дърво и да оживеят. Надявам се да им дойде акъла в главата тогава. Само да не вземеш да си мислиш, че си и безсмъртен, защото като гледам сега си мислиш, че си толкова добър пилот като тези от Формула 1 или рали шампионата. Айде и като толкова искаш да се убиваш поне не застрашавай живота и на невинните хора.Поздрави
186
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
Ще го напиша много кратко и ясно: ТИ СИ . Ако щеш не ауди куатро с чип тунинг, ами ферари карай, пак ще си . Това дето много се хвалиш със завъртане с ръчна и разни такива тъпотии не те прави шофьор. За да станеш шофьор и да имаш правото да се нараичаш така трябва да можеш да мислиш. А така както гледам ти не можеш. Много добре, че тръгваш да ни поучаваш как се карало със 220 и 250, ама като толкова разбирашаш дали можеш да овладееш колата си с такава скорост? Не е нужно да го пишеш, защото отговорът е НЕ. На такива като теб, хора, които застрашават живота на другите с малоумното си каране им пожелавам да се нацепят в дърво и да оживеят. Надявам се да им дойде акъла в главата тогава. Само да не вземеш да си мислиш, че си и безсмъртен, защото като гледам сега си мислиш, че си толкова добър пилот като тези от Формула 1 или рали шампионата. Айде и като толкова искаш да се убиваш поне не застрашавай живота и на невинните хора.Поздрави
185
0
 
1
 
! Отговори
Vseki преди 15 години
в това, че глпаците зад волана се трепят по т.нар. пътища. Лошото е, че загиват невинни хора. Излишно е да се търси вината само в лошите пътища. Нали човека зад волана е този, който трябва да прецени скоростта. Ако не може да прецени си плаща за последствията. В България е гордост да не спазваш правилата. А това се плаща скъпо рано или късно.
184
0
 
1
 
! Отговори
plamen преди 15 години
mnmn dobre go e napisal toq sa6o. dobre, 4e sa oceleli. nie za syjalenie sme ***. postoqnno bylwat nowini za ujasni katastrofi, ejednewno , ako ne i celodnewno dori i pak se kara po sy6tiq na4in :(. ne mi se davat primeri v4era kakvi ne6ta vidqh po pytq, vseki ot vas gi e vijdal sy6tite. za6to vseki si misli 4e na NEGO NQMA DA MU SE SLU4I :( a na toq 169 se 4udq kakvo da mu kaja na idi0ta-4ove4e ne se pravi na golqm 6ofior ne mi karai s 250 4e otka4am ot takiva kato tebe lain0 s lain0, 0ligofren. kakyv kontrol ala bala, 4udq se kato se zasili nqkoi takyv kato tebe s 250 i se sre6tnete da vidim koi kyv kontrol ima. ina4e da - trqbva teq 4engeta edni hubavi globi da marizqt i knijki da vzemat i postepenno 6te se opravi. i pak kazvam dobre 4e teq hora sa oceleli , a na motoristite - pliuq na tqh, pi6e opasni zavoi i pak se nabili s 180 sigurno :(
183
0
 
1
 
! Отговори
чичо преди 15 години
На 169-ти бих припомнил, че и най-добрите плувци се давят, така че да спре да ни се дуе колко е печен. Никой, никога не може да предвиди всички ситуации, и ако досега просто му се е разминавало, да не трупа фалшиво самочувствие, че и да ни го натрапва.А иначе, може би 179-ти е най-прав. Преди се говореше и за мобилни камери, монтирани в случайни коли на доброволци. Ако го направят, аз с радост ще съм един от тях. Колко пъти ми се е искало да заснема ***.ота, който безразсъдно изпреварва и рискува и живота на останалите...
182
0
 
1
 
! Отговори
STIX преди 15 години
Ей,***,такива дрисльовци като теб оставят трупове по пътищата!!!!! "Чип тунинг,завой на парченца..!!!!!" После хората стават на парченца?!?!? Върти си тунинга на ливадата на село....там ще събориш само плевнята!!!!
181
0
 
1
 
! Отговори
М2М преди 15 години
Да стават такива неща по целия свят. Стават ама много рядко. Защо ли е така? Защото освен автомобили в част от които има гламари има и пътища. Има и полиция. Има и камери. А в милата ни Родина какво има - полицията - мутри в униформи, които си разхождат шкембетата по пътищата и улиците и се държат като сейбии на пътищата; тук - там има някоя камера; тук - там има някоя магистрала; има гламари в автомобилите на които им липсва всякакво образование, да не говорим за първите 7 години и т.н. Какво няма? Няма държава!!!. Защото си мисля, че ако имаше такава отдавна някои щеше да направи и една друга статистика - колко души са загинали от калпави пътища. Винаги са виновни хората - несъобразена скорост. И нервите естествено. Но как да не се нервираш като от магистрала влизаш в асфалтиран коларски път на който има тапа. Като от Гърция влизаш в тапата България. Не знам колко милиони се дадоха за реконструкцията на пътя до Гърция, но си мисля, че можеше да бъде и малко разширен и да стане като в Гърция - асфалтиран банкет и тези които се движат бавно - карат в него така, че да има място за изпреварване. Просто си мисля, че държавата не може да настигне развитието на живота, а тя трябва да го изпреварва. Мисля си, че докато чиновника, вкл. и полицая мислят с критерии от преди 20 години ще е така. За съжаление още много хора ще загинат по пътищата, докато те станат магистрали. Когато станат магистрали фактора "перничанин с бял голф" ще има все по - малко значение. А може ли някой да ми каже защо на магистралата от Перник към Дупница (до разклона за Радомир) не се води за магистрала? Ограничието е 90 км и сейбиите (т. нар. полицаи) седят зад трънките и глобяват за превишена скорост, пишат актове и т.н. Мисля, че това е поредната гавра на т.нар. държава над нейните граждани и данъкоплатци. Изобщо както пее един комик - "има граници - няма държава". А иначе има и читави полицаи и чиновници, но се губят между "мутрите на държавна служба".
180
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Не ставай смешен, малцина са тези, които може да реагират адекватно при скорости от порядъка на над 200 км/ч дори и да имат огромен стаж зад волана, ако можеше да реагираш адекватно при тази скорост то вероятно мястото ти не би било зад волана на ауди а зад волана на болид от формула 1 или най-малко на болид от GP2 сериите. Да не говоря, че се съмнявам от адекватната ти реакция дори и при 180 км/ч ;)
179
0
 
1
 
! Отговори
Шофьора преди 15 години
Ужасно е, но мн. лесно поправимо...Камери, камери, камери. Те контролират, те не вземат рушвети, те са обективни, те са безпристрастни....Това го знае всяко хлапе. След заснемането с камерите има много глоби, глоби, глоби. Българина разбира най-добре грешките си, когато му бръкнеш дълбоко в джоба. А сега какво е? Спира малкото дупе с расовия автомобил, купен от баща му катаджията и той кара с 50-100 км превишена скорост и от тука нататък какво? 20-30-50-100 лева и гъзарчето продължава...До къде обаче-до следващия завой, където смачква 15 год. вектра на сем. Иванови и четери човека са малко загинали! Кой е виновния? Отговора оставям на всички чатещи тук....
178
0
 
1
 
! Отговори
Свет преди 15 години
Тъжно. Българите сме ***. За мъжете колата / каквато и д а е/ е единственото средство за избиване на комплексите - ерго "аз съм велик като седна зад волана".Жените са лоши шофьори, но катастрофи правят малко защото са страхливи. И не всички са кофти - моята жена кара по-добре от мъж.Държавата е най-виновна защото от десетилетия си прави оглушки, краде парите за пътна инфраструктура и тка нито магистралите ни построени, нито улиците из градовете ни асфалтирани.Но най-виновни сме си всички ние, които хем търпим цялата гадост, хем нехаем за всеки тръп на пътя щото не ни е роднина, хем не спираме да се правим на Шумахер по пътищата след като си знаем на какво дередже са....Тъжно...
177
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Човече, ти добре ли си? Какво паркиране на задна, какво тръгване без задавяне??? И какви автоматични скорости? Да не съм американски пенсионер? Аз мога (и съм го демонстрирал неведнъж на приятели) с 60 км/час да завъртя тунингованата си "дръглива" A4 Quatro от 2003-та с чипмод на 180 градуса на двулентово платно и да тръгна веднага в обратна посока. Или на 360 градуса и да продължа в същата посока, без да спирам.Можел да даде на всеки Ягуар и той да кара с 300! Това може да го каже само човек, който никога през живота си не е карал с повече от 180 :) Ти знаеш ли, че над 220 нямаш време да си отклониш погледа от пътя, за да погледнеш километража? А с 250 дори завоите на магистралата с техния огромен радиус се вземат със сечене на волана, на "парченца"?От жените не става шофьори не защото не могат да паркират на задна, а защото не са способни да усетят и възприемат динамично променящи се мащаби, разстояния и пропорции, така че да преценят къде ще се намират N на брой движещи се обекта след определено време и как ще се измени ситуацията, когато който и да е от тях промени скоростта си. Мъжете са способни на това, защото по природа са ловци и им е заложено еволюционно. Освен това трябва да си достатъчно опитен, за да прецениш по стила на каране на всеки от останалите участници в движението способностите и опита му и да предвидиш как би реагирал в създалата се ситуация.А останалите коментирали - карайте си 15-годишните Вектри с не повече от 120 и не си и помисляйте за най-лявата лента :)
176
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
169 какво очакваш бе. Хората тука да ти се възхищават как караш толкова бързо и си мислиш, че си царя, че можеж да отреагирваш? Ти си царя на тапанарите, поне недей го споделя пред хората. Винаги на пътя като видя някой като тебе, му пожелавам да си го блъсне влак и ми става готино, ама след това да оживееш... да караш инвалидната си количка с 5км/ч и да умреш от угризения че не си проумял какъв си крет3н! Да те гледат хората и да ти се смеят, великия шофьор на инвалидна количка! Вземи прочети предния коментар!
175
0
 
1
 
! Отговори
Pfff преди 15 години
До 169, индивид, ти си човек който има още огромно количество да учи! Щом още не си разбрал че със 160-180 км/ч нямаш никъв шанс да овладееш и да реагираш в дадена ситуация? Ти си пълен *** като твърдиш, че караш с 250 и имаш опит да отреагираш на всичко? Как ще овладееш колата с такава скорост в каквото и да е ситуация бе, ? На светлинни години си от това да се наречеш шофьор! Заради *** п*тки като тебе умират невинни хора, умира човека който си кара с 90 и изведнъж отсреща му изкача тапанара който си мисли че и със 160км/ч има шанс да реагира в ситуацията.Като казваш че жените немогът да карат, то това не е защото не карат бързо, а защото нямат шофьорско мислене, защото немогът да паркират една кола на заден ход и защото нямат етика на пътя! Така че ти, първо се научи да си паркирваш драгливата четворка, научи се на етика на пътя и после ходи ми разправяй с колко караш! Защото и на човек без опит да дам един Ягуар и той ще вдигне 300, ВСЕКИ може да кара бързо бе, но много са малко добрите шофьори! А да си добър означава да мислиш и да си изградил шофьорското мислене, да си паркираш колата, да тръгнеш на 1ва без да задавиш я задавиш, да си пич на пътя, а не какъвто си ти! Незнам дали ти е автоматик Аудито, но ако е, то значи ти си толкова шофьор колкото аз вчера пих кафе и играх карти на Марс!
174
0
 
1
 
! Отговори
Смяяяяяяяяяяяятай... преди 15 години
Абе смотан, я се осъзнай моля ти се. Кво някъв герой ли си с тоя таралясник АУДИ бла бла еди си кво си ? Някъв герой ли си мислиш, че си като караш с 220-230 на магистрала или там 160-180 извънградско. За такива като тебе направо тряя като те видят само и куршума в главата, защото 90% от катастрофите стават заради катили като тебе, които са с "достатъчно опит" и реакцийте са им по зле от на БРЕМЕННА ***. В края на обръщението си към теб, ще кажа само АМАН ОТ СЕЛЯНИ (пояснение : нямам против хората от селата, имам против такива безмозъчни червей като номер 169 от по-долните коментари.)
173
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Целия този разказ ми прилича на поход до Еверест - както го разправят алпинистите - минаваш натаък и подминаваш трупове без да спираш. Някакво пътуване на ужасите.Не са ни виновни на нас полицаите, нито недостроените пътища. Виновна ни е културата на пътя, на шофирането.
172
0
 
1
 
! Отговори
bau преди 15 години
169 абе я слез от Голфа !!!
171
0
 
1
 
! Отговори
Роси преди 15 години
Проблемът не е в парите, пари бол в бълграия нищо че всеки се оплаква от обратното... Проблемът на българина е в манталитета му - той винаги бърза, той винаги нервничи, другите са му виновни... Какво пречи ако караш бавно и спокойно в колоната, ще стигнеш все някога и какъв е смисъла да изпреварваш, като след дългата 200 метра колона има още една такава. Явно е по-важно да спестиш 30 минути, отколкото да останеш жив. Разбира се това си е лично твое решение, но тук идва и проблема, че ти носиш отговорност и за още няколко живота, първо на тези които возиш и второ на всички други около теб. ----ВНИМАНИЕ---За всички баш шофьори, големи състезатели напомням, че да умреш в катастрофата не е най-страшното, най-страшното е да оживееш след една жестока катастрофа и да си едно вегетативно растение, без крака, без ръце, тотално осълатено... направо да ти е радост ако можеш сам да си преглащаш лигите. Как е да си млад и енергичен, но решиш да се правиш на голяма работа, и след тва да прекараш остатъка от живота си в инвалидна количк, или без крак, или без раце... А как е да оживееш без да ти има нищо, но да гледаш човека който е бил до теб или срещу теб в това същото вегетативно състояние??????ХОРА ЗАМИСЛЕТЕ СЕ... СМЪРТТА НЕ Е НАЙ-СТРАШНОТО, ГЛОБИТЕ СЪЩО... НАЙ СТРАШНИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА... АКО НЕ ВИ ПУКА ЗА ВАС, ТО ПОМИСЛЕТЕ ЗА ДРУГИТЕ
170
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Няма да те плюя, приятелю! Явно малко познаваш днешна България, иначе идеята ти е добра за нормална страна. Но тук има хора дето си слагат в джобчето на ризката няколко извинителни бележки с подписа на Алеко и си карат, както си искат. Мой приятел прибра до София един джип Мерцедес, който не е негов. Беше ужасно учуден как колите, които просто застигал бягали към канавката, без той да ги е натискал. Всички са наплашени дори само от вида на тези катафалки. Да не мислиш че ченгетата ще спрат такъв, да го глобяват, пък ако ще и за як процент? Понякога страхът е по-лош и от корупцията...
169
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Но ти си жив самоубиец. Луд ли си да тръгваш на дълъг път с таралясник, предназначен само за градско. И при това управляван от жена без стаж. И то не каква да е жена, а еврейка, т.е. генетично увредена от стотиците поколения имбридинг. Тя сигурно си е мислела докато кара дали не се е минала, като е платила по 1.20лв за батериите на вибратора си и е натиснала спирачката с 3 секунди закъснение.И аз държа 220-230 стабилно на магистрала, на моменти вдигам и до 250, ако няма движение, а на междуградско - 160-180, но първо съм с Audi A4 Quatro, второ карам сам и трето - имам достатъчно опит, за да реагирам адекватно в подобна ситуация. А на жените по принцип трябва да се забрани да кормуват. Научно е доказано, че те нямат необходимите рефлекси и мозъкът им не е в състояние да определя правилно разстояния, скорости и да екстраполира данните в реално време.