Пътят към (Не)зависимостта

Или доколко сме независими днес
22 сеп 2008 08:52, Красимир Ангелов
25
Пътят към (Не)зависимостта
Снимка: БГНЕС

Ден като днешния е направен за празнуване. Ето защо независимо от всичко и всички реших да се потопя в центъра на отбелязването на Независимостта - Велико Търново.

Ранното ставане не можа да сломи моя непримирим дух и желание за пътуване. За съжаление обаче все още нямам кола, а това ме принуждава всеки ден да съм зависим от обществения транспорт.

Независимо от това нищо не можеше да сломи моя дух за отбелязването на заветната дата 22 септември.
Тричасовото пътуване до Велико Търново не ми се стори дълго (та аз всеки ден кисна по толкова в градския транспорт). За щастие съм независим от никотина, за разлика от момичето, което стоеше до мен и нервно чупеше пръсти.

„Уфф, няма ли да спре някъде тоя за 1 цигара, бее”, мърмореше нервно мацката и така тръгна с нея един диалог, та чак до Търново.
Оказа се, че момичето и то се бори за независимост. На 20, учи и работи в София. Сама си плаща квартирата. В опита си да не бъде зависима от парите е стигнала чак до САЩ преди година. На бригада.

За щастие с момичето открихме доста общи теми за разговор и времето започна да минава все по-бързо.

Всъщност, като се качиш в обществен транспорт и се загледаш (че и заслушаш), веднага може да видиш колко разговорливи сме станали българите. За съжаление обаче не в завързването на контакти, а в зависимостта си от телефона.

Че нечий телефон звънкаше през 3 минути - е ясно, но определено има хора, които, като ги слушам, си мисля, че имат не 1000, а 10 000 безплатни минути.

„Слушай к`во, омръзна ми от тебе! Ти си болен, беее!“, чу се внезапно истеричен писък от задните седалки и целият автобус обърна глава натам.

Оказа се друго младо момиче, явно имащо проблеми с гаджето.

Мадамата си повика на воля около минута и най-накрая завърши с обещаващото за всички ни: „Не искам да те чувам повече“.

Слава Богу. Със сигурност и целият автобус не желаеше да я слуша повече.

Щастието обаче бе мимолетно. Момичето пак захапа телефона и започна отново една тирада, от която в автобуса се разбра: колко голямо говедо е приятелят й, кога двойката за последен път е правила секс, а в кратките почивки от караниците – какви са новите колекции по "Витошка" и как звучи новата песен на неизвестна за мен фолкпевица. Не че ни интересуваше особено. Явно обаче мацката бе доста зависима – и от телефона си, и от приятеля си.

За щастие скоро след това стигнахме и Велико Търново, центъра на празненствата по случай 100 години от Независимостта на България.

Тук е мястото да отбележа, като редовен посетител на този прекрасен град, че на национални празници шансът да си намерите хотел ей така е нищожен. Всичко е пълно навсякъде, а и в такъв момент и цените стават само за финансово независими хора.

За щастие аз не страдам от проблеми къде да спя (който е взел болярка, така е) и ми остана просто да се отдам на отбелязването на Независимостта.

А в ден като този може да срещнеш много различни хора. Едни – независими от работа и училище, щастливо обикалят улици, кафенета и магазини. Други – независимо от празника остават зависими от своите всекидневни  задължения.

Естествено, до настъпването на вечерта - когато независими и щастливи сядаме на софрата, а често завършваме зависими от алкохолното опиянение.

И ако вие се чувствате независими и искате да усетите истинската атмосфера на празника, може би още не е късно да запалите колата и да отпрашите към Велико Търново.

Аз лично ще бъда някъде там – в подножието на Царевец, зависим от величието на България и нейното минало.

Защото Независимостта на България далеч не започва с датата 22 септември.

Дори тези 100 години не представляват нищо в сравнение с могъществото на Симеон, разума на Иван Асен или саможертвата на последните Шишмановци.

Защото Независимостта на България започва с независимостта на нейните граждани. Остава ни да се борим срещу нашите зависимости, за да бъде независима и България.

Честит празник, българи!

22.09.2008   София - Велико Търново

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
БЪЛГАРИЯ И НЕЗАВИСИМОСТ, ТОВА СА ПРОСТО ДВЕ НЕСЪВМЕСТИМИ НЕЩА - ВСЕ ЕДНО *** ДА ИМА СОБСТВЕНО МНЕНИЕ
23
0
 
2
 
! Отговори
Форумец преди 15 години
Иа триеш материалите момче пак няма да скриеш истината за своето невежество по история
22
0
 
2
 
! Отговори
боздугана преди 15 години
Слушай, Ангелов .Стига си говорил глупости ,а си прочети урока по история ,ама добре .При Шишмановци няма никаква саможертва ,а търгуване с интересите на страната .Те са повечето време васали на турците, а Rван Шишман се молил за пощада ,когато Баязид преминава край Никопол на път за Влашко .Ти ми кажи КОГА И КЪДЕ ДВАМАТА БРАТЯ ШИШМАНОВЦИ СА ВЛЕЗЛИ В РЕШИТЕЛНО СРАЖЕНИЕ С ТУРЦИТЕ. Хайде ,бягай да си четеш урока по история r ijrhd ir .chd. nf,djd
21
0
 
2
 
! Отговори
21 преди 15 години
Много хубава статия, подходяща за празника.
20
0
 
2
 
! Отговори
дедо поп преди 15 години
Сега по проправитлственият КАНАЛ1 ДАВАХА ЗАРЯТА ПРОВЕРКА АМА ЕДНО КУЧЕ-ПОМИАРЧЕ БЕШЕ НАСРЕД ЦЕНТЪРА ПРЕД НАЩЕ УПРАВЛЯВАЩИ-ГОЦЕ ТРИПЕРА И СЕРГО ГЕЯ!!!!!ГОЛЕМ СМЯХ ПОМИЯРЧЕТО ДОШЛО ДА ВИДИ ПОМИАРИТЕ
19
0
 
2
 
! Отговори
зависим преди 15 години
да аз само дето не усетих какъв празник е поради простата причина че и днес съм на работа............както и сигурно много други хора като мен (зависими от работодателите си.........) такаче който празнува да празнува а ние останалите за нас щее поредния работен ден..........
18
0
 
2
 
! Отговори
makedonija преди 15 години
честит празник
17
0
 
2
 
! Отговори
joro преди 15 години
Кога успя да отиде, да празнува, че и да напише, и всичко това до 9 часа...
16
0
 
2
 
! Отговори
nezavisim преди 15 години
Bogata dargava ima kogato horata ghiveeshti v neia sa bogati,taka i nezavima e darghavata sazdadena ot nezavisimi graghdani. Kakvo li shtiaha da praviat prezident,ministri ako ne biaha si izmislili porednia praznik za balamosvane na horata? Kolko li narodna para se potroshi otnovo za porednoto napompvane na patriotizam? Izpratihme i malko pensioneri na pochivka v deputatskite hoteli,za da uplatnim hotelite im i da drapnat oshte neshto ot darghavnia budjet.Kak uspiavame ,neznam
15
0
 
2
 
! Отговори
pepel преди 15 години
Няма независими държави!Има независими хора!
14
0
 
2
 
! Отговори
Иван Иванов преди 15 години
Авторът поне наистина да си беше направил труда да отиде до Велико Търново и наистина да поговори с някоя случайна "мацка".Аман вече от измислени журналисти,които само стоят зад лаптопите и си фантазират колко е лошо всекидневието им !!!
13
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Не мисля да ставам зависим от подобни плоски статии...Децата в трети клас пишат по-остроумно.
12
0
 
2
 
! Отговори
venco преди 15 години
Честит празник страшна статия.
11
0
 
2
 
! Отговори
Рос преди 15 години
Статията е много хубава,но за мен лично Съединението е по големия празник,така го чувствам.
10
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ден като днешния заслужаваше подобна статия, свежа и мотивираща, такава, която може да те развълнува. Празника е хубав, може да те накара да се обърнеш към миналото, за да намериш смисъла на настоящето и да пребъдеш в бъдещето. Денят е топъл и слънчев, нека е празник дори и за тези, които не искат да си признаят, че са българи :)
9
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Бих искал да съм независим или поне да не ми пука ... за да не се срамувам от тая управляваща пасмина...
8
0
 
2
 
! Отговори
Lori преди 15 години
Az naprimer sum pensioner i kolkoto i da iskam ne moga s malkata si pensia dori i da pomislq da zamina za Turnovo - koeto shte reche za men e po-vajno da mi uvelichat pensiata predi vsichko za da moga da buda nezavisima :(((
7
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Хубави думи, но ... Съединението на България например е много по голям акт на Независимост , съжалявам, че ви развалям празника, но имаме къде, къде по важни и сериозни дати, без цара обаче ...
6
0
 
2
 
! Отговори
чочо преди 15 години
Комплименти за есето!Ако сте/вероятно/и млад човек,радостта ми от прочетеното е още по-голяма.
5
0
 
2
 
! Отговори
Ivan преди 15 години
Нека бъдем свободни. Честит празник.