Малцинствата, правата и лицемерието

Имаме потребност от неразкрасената истина
Обновена: 20 окт 2010 14:25 | 20 окт 2010 14:13,
338
Малцинствата, правата и лицемерието
Снимка: Булфото

Наистина ли някой мисли, че Никола Саркози не беше прав, когато нарече циганските лагери във Франция „развъдник на проституция, трафик на хора и експлоатация на деца”. И наистина ли някой вярва, че Саркози е расист, фашист и ксенофоб? 

Канцлерът Ангела Меркел пък обяви мултикултурализма за „напълно провален модел” и  се противопостави на идеята, отричаща необходимостта от съществуването на доминираща култура в полза на интеграцията – тоест на адаптирането (още не са я нарекли никак, но и това ще стане).

Това е изключително сериозна промяна в мисленето и поведението на европейските лидери спрямо имигрантите, малцинствените общности и политиките към тях. И частичен отказ от политическото лицемерие. 

У нас обаче президентът Първанов силно се възмути от френската държава и особено от посланика й, който ни каза да си интегрираме ромите, вместо те да имигрират*. 

Ахмед Доган и депутатите му дори внесоха в НС нарочна декларация. “Изразяваме дълбоката си загриженост относно принудителните мерки, предприети от органите на някои държави, насочени към роми и предвиждащи тяхното връщане в съответните страни, и ги призоваваме да прекратят този процес”, пише в нея ДПС. Нали не се заблуждаваме за какво става дума? 

Публична тайна са два факта. Ромите са електорален резервоар за всяка партия или политик, който може да си ги позволи – морално и финансово. И всеки политик, който си позволи да назове нещата с истинските им имена, бива атакуван, както стана с Цветан Цветанов, който ни „посрамил” в Брюксел, като признал, че циганските гета са инкубатор на престъпност. 

Мой приятел, талантлив и вглъбен човек, който не забелязва подробностите около себе си (дори земетресенията влизат в тази категория), пътувал из Родопите и описвайки живота и хората, изведнъж изрече думата „екстериториалност”. Звучи ви пресилено? Кажете кога сте влизали в циганска махала? За замръкване да не говорим. И имате ли куража за това? А така нареченото мешере? Кои са тези съдии, за какво правораздаване става дума? Къде в конституцията е записано, че може да има две правораздавателни системи? 

Какво са според вас информациите по медиите за 12-годишни родилки? За циганско момиче, два пъти продавано от родителите си за булка, пък то бягало, те го връщали. Всяка година телевизиите се надпреварват да снимат в Бачково „пазара” на цигански момичета (деца) – веселичко и шаренко изглежда някак си. Какво си казваме, ако изобщо обърнем внимание? Че са цигански работи?! А става дума за пазар (покупко-продажба) на хора! А упоените бебета по кръстовищата, осакатените, за да изкарват повече от просия, деца? А проституиращите, болнави, необразовани, лишени от шанс деца? Те нямат ли човешки права, за тях няма ли правозащитниците да скочат на крака и да ги защитят от родителите им?

Общност, която съществува изолирано и не се съобразява нито с писаните, нито с неписаните норми на една държава.

И нека да се разберем – НЕ мразя циганите (и не смятам думата за оскърбителна), НЕ мразя никого по предусловие, но се разтрепервам от безпомощност, когато мисля, говоря и пиша за това публично лицемерие.

Какви ли специализирани програми за „интеграция” е ползвал Никола Саркози, син на емигранти, че стана даже президент на Френската република. Да не би на едно „немалцинствено” дете, просто завършило средното си образование, да му е по-лесно да се интегрира и да се справя с трудностите. 

„Не децата продуцират бедност, а получаващите държавни помощи продуцират деца. Статистиката доказва това, защото тези, които живеят от социални помощи, имат значително повече деца от останалата част от населението. Така в нашата образователна система непрекъснато се покачва процентът на децата, които са от т.нар. прослойка на отдалечени от образованието семейства. След завършване на училище, което е успешно в много малко от случаите, повечето нискоквалифицирани младежи поемат по пътя на своите родители.

Социалните помощи обаче имат противоположно въздействие върху готовността за интеграция: това ги освобождава от необходимостта да променят традиционния си начин на живот, да положат усилия да научат езика и да си намерят работа. Така правият път на социалните помощи води към паралелните общества. Ако не искаме това да се случи, трябва да сменим посоката на движение – към пазара на труда, към образованието, към семейната политика и към воденето на диалог”.

Това е откъс от „Германия се самоликвидира” на немския икономист и политик Тило Сарацин** и съм сигурна, че сте го „прочели” като отнасящо се за България. И ако там става дума за имигранти, то тук си говорим за хора, които принадлежат към българската нация. 

Какво тогава „възпламенява” сърцата на пазителите на политически коректните действия и говорене в България? 

„Ние сме под влиянието на странно противоречие: от една страна, доминира влечението към развлеченията и скандалните разкрития, а от друга, властват евфемизмите на политическата коректност. Но пък в обществото е налице много силна потребност към неразкрасената истина. Онзи политик обаче, който реши да поеме този голям политически риск, лесно става жертва на медийната власт, която упражняват политически коректните”. (И това е цитат от Сарацин.)

Хайде тогава да спрем да си говорим хубавичко, гладко и лицемерно, нещата имат своите имена и не думите ги правят грозни и отблъскващи. 

*През 2009 година от Франция са екстрадирани 10 000 роми от Източна Европа, а от януари до юли 2010 – още 5000. През юли френският президент разпореди 200 души от Румъния и България, без право да пребивават на територията на Франция да я напуснат. Да сте чули нещо от медиите тогава? 

**Тило Сарацин също беше обвинен в нацизъм, расизъм и ксенофобия. Защото директно назова проблемите с имигрантите, които напълно съзнателно, по различни причини, отказват да се интегрират, тоест, отказват да спазват законите на страната, в която доброволно са отишли да живеят. Сарацин беше „изгорен” на клада от политици, медии и различни правозащитни организации. Макар че близо 50% от немците са съгласни с тезите, изложени в книгата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
0
 
33
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Статията е изключително точна.Единствения недостатък,е че не посочва причините.Очевидно-причините за загубата на 2млн Българи(макар че те са много повече т.к.родените в чужбина сигурно имат деца)за последните 20 години са икономически.Преди обаче преди причините да станат икономически....са били преди всичко политически.България можеше да изглежда много-много по различно!
295
4
 
5
 
! Отговори
любо преди 13 години
Искам да кажа, че всичко , което съществува умира. Християнин съм, но ми се струва, че 2000 г. са преклонна възраст. Исляма е само на 1400. За съжаление бъдещето не е добро. Вижте какво става в католическата църква - педофилски скандали непрекъснато - може би предвестник на агонията. Затова и дадох примера с англичаните -мюсулмани.
294
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си *** не е срамно. Вижте испанските *** или тия в Унгария. Не съм слушала по-емоционално и зареждащо изпълнение от това на *** унгарски оркестър. Нашите *** са турски ***. Ей, това вече е проблем - крадат, лъжат и мързелуват. Бавно и постепенно България се превръща в турско-*** държава. Затова не ни искат в Европа. Уважавам всички религии, но християнството е градивна и позитивна религия и затова е най-разпространената. Другото е фанатизъм.
293
0
 
18
 
! Отговори
любо преди 13 години
Защо е загинала Римската империя, след ката е била много поразвита от всички заобикалящи я варвари?Знаете ли, че всяка година 30 000 поданници на Нейно Величество Английската Кралица /чистокръвни англичани, шотландци и пр./ приемат исляма?Отговора в теорията на Збигнев Бжежински за американското общество, като за общество на ВСЕПОЗВОЛЯВАЩАТА КОРНУКОПИЯ. "Корнус" - от гръцки - рог на изобилието. Общество на разврат и аморалност, в което да си хомосексуалист е достойнство.
292
31
 
2
 
! Отговори
севда симеонова преди 13 години
Апелирам партията на Волен Сисеров да бъде съдена в СТРАСТБУРГ за расизъм и правата на човека..
291
27
 
4
 
! Отговори
севда симеонова преди 13 години
продължение.През 84 или 85 година не помня точно братя българи знаете ли какво направихме с бълг. турци в БЪЛГАРИЯ.много малко хора знаят как насилствено ги прекрастихме.Имаше деца хвърлени пред танковете на нашите войници и куп други жестокости.Това стана в нашия цивилизован свят........А мястото на този Волен Сидеров е в затвора..мръсен расист.Не беше ли той който нападна и преби на магистралата един студент и възрастен човек....Направете си извода сами.....Неговата партия трябва да бъде съдена
290
24
 
1
 
! Отговори
севда симеонова преди 13 години
Я да видим ние кои сме и какво искаме......защо е тази омраза към Турция. Защто ние трябва да решаваме съдбата на един народ..чийто деди някога преди стотици години..уж са направили нещто..Но какво..нищто не е доказано.Така пише в историята ни. Но по пътя на логиката ако сме били 500г под турско робство..всеки ден да бяха убивали по един от нас или бяха потурчвали..нима сега щяхме да съществуваме като народ и нация.Припомнете си ние какво им сторихме през 80те години. следва продалжение.
289
1
 
22
 
! Отговори
генщаб преди 13 години
За каква интеграция говорим? Това е все едно да интегрираме всички пандизчии в обществото ни,а не да ги държим в кауша.С какво болшинството *** са по-различни от пандизчиите,когато са потенциални такива,а и повечето от тях са си постоянни клиенти там? Щом крадат,насилват,убиват и това е тяхна константна характеристика,да бъдат изолирани от обществото! Докато се научат да живеят според нашите закони.Ако въобще стане това! И да се премахнат *** организации.Те крадат европарите!
288
0
 
20
 
! Отговори
Ицо преди 13 години
Приятелю, така както описваш нещата, остава само да си купим по едно въже и сами да си се окачим на първото дърво. Нищо няма да се промени, ако ние самите не променим нещо. И не започнем първо от себе си. С вайкане няма да стане. Онези в парламента не са силни, защото *** са с тях. А защото ние мълчим. Безропотно. Наскоро имаше протест точно срещу *** терор. Присъства ли? Написал ли си два реда до някоя институция, в които да изразиш недоволство или несъгласие с нещо? Или всичко е обречено?!? Не планина, не камък една песъчинка премести пак е нещо, нещо повече, отколкото да се примириш с мисълта, че промяната е невъзможна. Господата на това разчитат на безверието и пасивността ни.
287
1
 
25
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Ицо, подкрепям те напълно.Гнусната *** нищо не е дала на България, за да иска каквото и да е в замяна !!! Стига сме им давали, цял живот ги храним - те ни отговарят с насилия, терор, грабежи !!! Да им бъдат спрени всички помощи и аванти, безмилостни наказания за престъпленията им - или да стават хора или да измират !!!288 - подкрепям те напълно - призив към всички - НИЩО НЕ ДАВАЙТЕ НА ***, ни стотинка, ни залък хляб, ако ще пред вас да умират...дори в кофите не хвърляйте нищо годно.
286
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 13 години
Hora zashto se zablujdavate che *** kato ne glasuvat i shte se opravime ? vie sluchaino vijdate li alternativnata PARTIQ koqto shte ni izkara ot kishata s/u koqto *** glasuvat? Nqma takava partiq vsichko e "dust in the wind". za jalost taka sa napraveni neshtata v BG che kukite pazqt kradcite a nie rabotime za tqh. na vsichkoto ot gore imame 3 mil maimuni koito se mnojat kato ulichni kucheta. Who can stop that? - NO oNE :(
285
1
 
0
 
! Отговори
професор по биология преди 13 години
разряд, не разделХайде почети малко!
284
0
 
24
 
! Отговори
911 преди 13 години
ВСИЧКО В СТАТИЯТА Е ТОЧНО И ВЯРНО И ИСТИНАТА Е ,ЧЕ ТЕЗИ КОИТО РЪКОВОДЯТ *** ОБЩНОСТ,СА ЧИСТА МАФИЯ КОЯТО ДОБРЕ ТЪРГУВА *** ГЛАСОВЕ,НАРОЧНО ПОДДЪРЖА МНОГО НИСКО ИЛИ НИКАКВО НИВО НА ОБРАЗОВАНИЕ.ПРИ ТЯХ НЯМА ДРУГИ ЗАКОНИ ОСВЕН *** ,ТОВА Е НАЙ- ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНАТА МАФИОТСКА СТРУКТУРА ТЪРГУВАЩА С НЕВЕЖЕСТВО,НИЗКИ СТРАСТИ И ГОЛЯМА ДОЗА НАСИЛИЕ И СТРАХ.ГОСПОДИН ЦВЕТАНОВ,ВЯРНО КАЗАХТЕ В БРЮКСЕЛ ,А В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ОБЕЗГЛАВИТЕ МАФИЯТА,ИНАЧЕ ОЩЕ 100 ГОДИНИ ЩЕ БЪДЕ СЪЩОТО,И ПО-ЛОШО
283
6
 
5
 
! Отговори
крезо преди 13 години
На снимката - новите мотоциклети, закупени от Цветанов за повишаване мобилността на българските полицаи.
282
5
 
16
 
! Отговори
АСИ преди 13 години
АБЕ КАКВО ИНТЕГРИРАНЕ БЕ,ТИЯ ДАЖЕ НЕМОГА ДА ГИ НАРЕКА ХОРА,ТОВА СА ***,И САРКУЗИ БЕШЕ С ПЪЛНОТО СИ ПРАВО.
281
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ave mai mai vsi4ki tuka sa nacionalisti na edno s ekip4eto
280
1
 
38
 
! Отговори
angel преди 13 години
Тъй като всеки от пишещите във форума се възмущава от ***, като начало всеки един български гражданин да започне да пише и да подава сигнали за нарушенията извършени от ***: Придвижването с каруци по пътя и незаконната продажба на цигари. Незаконни сергии и т.н.
279
1
 
43
 
! Отговори
Илиян преди 13 години
Много добра статия. Браво на автора! Искам да знам аз, защо учих 12 години в училище, изкарах висше и магистратура, след като един просяк на улицата на месец взема повече пари от мен? Защо? И същия този необразован просяк е с повече права от мен. Но видиш ли, тези неинтегрирани роми са много повече от нас и представляват много по-добра и многобройна гласоподавателна маса в сравнение с нас простите българи.
278
1
 
15
 
! Отговори
Да преди 13 години
Много добра статия! Хубаво е понякога някой да се осмели поне да напише истината!
277
5
 
5
 
! Отговори
попа преди 13 години
"Не споделям становището на мнозинството от състава за липса на конфликт на интереси по отношение на народния представител Ахмед Демир Доган по следните съображения: Доказателствата по делото сочат, че Амхед Доган е сключил четири договора за поръчка с "Институт по строителство и минно дело" АД София с предмет, свързан с хидрогеоложки проучвания на обектите: "Проект Тунджа", каскада "Доспат-Въча","Баташки водносилов път" и Хидроенергийна каскада "Горна арда", за изпълнението на които е получил общо сумата от 1 955 830 лева, представляваща равностойността на 1 милион евро. Определение за договор за поръчка се съдържа в разпоредбата на чл. 280 от ЗЗД, съгласно който това е договор, по силата на който едната страна, наречена довереник, се задължава да извърши за сметка на другата страна, наречена доверител, възложените му от него действия. Този вид договор е консенсуален и с продължително действие. По дефиниция договорът за поръчка е безвъзмезден, освен ако не е уговорено възнаграждение. Един от най-важните елементи на договора за поръчка е личният елемент - чл. 283, ал.1 от ЗЗД - "довереникът трябва да извърши възложеното му действие лично". Въведени са само две изключения от това правило в чл. 283, ал.2 и 3 от ЗЗД: когато довереникът е бил овластен от доверителя да предостави извършването на възложените му действия на друго лице и 2. когато това е било необходимо за запазване интересите на доверителя и от неизвършването му от друго лице, той би претърпял вреди. В конкретният случай при липса на специална компетентност от страна на Ахмед Доган в областта на възложените му задачи и фактът, че той е възложил изпълнението на договорите на трети лица, и предвид правната природа на договора за поръчка, посочена по-горе, а именно, че той е договор intuitu personae, следва да се направи извод, че възложените му действия са направени с оглед на личността му като народен представител, председател на политическа партия ДПС, която е мандатоносител на правителството към момента на сключването на договорите. И двете страни по договора - търговското дружество, възложило изпълнението на договорите и заплатило договореното в тях възнаграждение, и Ахмед Доган още към момента на сключването им са знаели за невъзможността за лично изпълнение от довереника на възложените му задачи и с оглед на това предмета на договорите прикрива други отношения между страните. В тази връзка съдът не споделям становището на представителят на Комисията, че договорите са нижощни, тъй като при нижощността не поражда правно действие на договорите. Касае се за прикрити договори, които не се позитивират пред обществеността, но страните желаят тяхното действие. Този вид договори са действителни, стига да отговарят на изискванията на закона. Следователно е налице реално получаване на облага по смисъла на чл. 2, ал. 2 от ЗПРКИ, представляваща стойността на полученото по договорите възнаграждение.Ответникът прави възражение, че няма задължение да декларира получената имотна облага, тъй като договорите са сключени на 07.01.2008 година, а ЗПРКИ е влязъл в сила на 01.01.2009 година и същият няма обратно действие. Това възражение съдът приема за неоснователно по следните съображения:Съгласно теорията на облигационното право договорът се счита за сключен в момента на съвпадане на насрещните волеизявления на двете страни. Няма спор, че четирите договори за поръчка са сключени на 07.01.2008 година и от този момент е започнало тяхното действие и изпълнение. ЗПРКИ обаче изисква получаване на облага, която не е обвързана от изпълнението или сключването на договор или това е извършено по друг начин. В случая е налице хипотезата на получаване на доход в пари, което получаване съгласно платежните документи е извършено за сумата от 452 170,39 лева на 29.12.2008 година, а за останалата част в размер на 1 356 857, 06 лева - на 12.02.2009 година. Поради това по отношение на облагата, получена преди 1.01.2009 година ЗПРКИ няма обратно действие и получателят не е бил длъжен да я посочи в публичната си декларация по чл. 12, т. 2 във връзка с чл.14, ал.1, т.4 от ЗПРКИ /редакцията на текста в сила от 01.01.2009 година/. Нормативният акт, определящ правилата за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси на лица, заемащи публични длъжности влиза в сила на 01.01.2009г. и действа за в бъдеще. Обратна сила с нарочна норма не му е придадена, което означава, че законът не намира приложение спрямо фактите и отношенията, които той заварва. Следователно възникналите преди 01.01.2009 година факти не попадат в хипотезата на чл. 2 от ЗПРКИ, но възникналите след тази дата факти лицето, което има качеството на публична личност е било длъжно да декларира, а именно получената сума от 1 356 857,06 лева на 12.02.1009 година, когато законът е изисквал лицата, заемащи публична длъжност да подадат декларация, в която да посочат данни за свързани лица, дейността на които би довела до възникване на конфликт на интереси при изпълнение на задълженията на лицето, заемащо публична длъжност.Дефиницията на "свързани лица" е дадена в 1 т.1 от Допълнителната разпоредба на ЗПРКИ /обн. ДВ бр.94/31.10.2008 г., в сила от 01.01.2009 г./, според която това са "съпрузите или лицата, които се намират във фактическо съжителство, роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица,с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически отношения, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност". Правилно в доклада на Комисията е прието наличието на икономическа зависимост по отношение на народния представител Ахмед Доган от търговското дружество "Институт по строителство и минно дело" АД, с оглед изложените по - горе съображения за характера на сключените от него договори и получената сума.Налице е и обвързаност на "Института по строителство и минно дело" АД с държавата, в частност чрез получаване на даржавни средства по изпълнението на проекта "Цанков камък" и направените от Ахмед Доган разработки. Безспорно се установи по делото, че възложител на проекта е "НЕК" ЕАД, което дружество е с капитал 100% държавна собственост, като финансирането на обект "Цанков камък" е обезпечено с търговски кредити. Със сключването на договори между "НЕК" ЕАД и "Минстрой - холдинг" АД, чието дъщерно дружество е "Институт по строителство и минно дело" АД като подизпълнител на дейности във връзка с реализирането на хидровъзел "Цанков камък" през 2005 и 2007 година, преди сключените договори за поръчка с Доган, възложителят е получил държавни средства, независимо дали техния размер съответства на размера на заплатените от него на ответника хонорари по договорите за поръчка. Още повече, че зависимостта от частния интерес не е огранича само до момента на получаването на облагата, а тя съществува като възможност за поети задължения във времето напред.Като косвено доказателство за намерението на Ахмед Доган да участва при разпределянето на държавни средства между фирмите е и неговото изказване на 18 юни 2009 година с с. Кочан, в което той е изразил следното становище: "Аз съм инструмента на властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата..... И от гледна точка на проекти, и от гледна точка на тяхното изпълнение, на оперативни програми и т.н. Когато ние искаме по-мощно присъствие в парламента, това означава че искаме по-широко позициониране в парламента и от там в централната власт, господа."В подкрепа на становището ми са и мотивите на решение 5/1993 година на Конституционния съд по конст. дело 6/1993 година, в които също така е посочено, че "с оглед целта, която се преследва с установяването на несъвместимост на депутатския мандат и друга служба или работа, историческият опит е показал, че независимостта на народното представителство се застрашава реално при съединяване в едно лице на публичната /държавната/ власт и на икономическата власт. В такива случаи интересът на държавата обикновено страда. Възможно е развитие на корупция в държавния апарат,престижът на парламента се застрашава".По тези съображения считам, че на народния представител Ахмед Демир Доган следва да бъде наложена глоба в размер на 3000 лева, на основание чл. 34, ал. 1 от ЗПРКИ, както и на основание чл. 33, ал. 3 от закона да бъде присъдена в полза на държавата сумата от 1 356 857 лева /след приспадане на платените данъци/."- МОТИВИТЕ към изразеното ОСОБЕНО МНЕНИЕ на председателя на състава и докладчик по делото съдия Марина Михайлова - ВАС-