На кого е нужна азбуката АБВ...?

Не политическа, не конституционна, а икономическа алтернатива
Обновена: 3 ное 2010 18:00 | 3 ное 2010 12:50,
148
На кого е нужна азбуката АБВ...?
Снимка: БГНЕС

На кого е нужен „проектът” АБВ? На тези, които се прехранват от политиката. Става дума за онзи неутолим глад за власт и влияние, публични почести и задкулисни интриги и, разбира се, за онези много, много големи пари, които не са просто да си ги харчиш на старини, а които ти дават всичко това.

Сегашният президент натрупа за осем години много от властта и влиянието, явно и много нереализирани амбиции и никак не му се иска кротко да отиде зад кулисите.

Господин Първанов бил против „узурпирането на българската политика от партиите”. Но партиите са легитимен инструмент за участие и правене на политика, колкото и да не ни харесват и разочароват, те са отговорният субект, който помазваме или наказваме чрез избори.

И освен това (не мога да се въздържа) цели осем години Георги Първанов потискаше това несъгласие от узурпацията и дума не пророни. Особено твърдо потискаше това си несъгласие в последните четири години и нà, сега повече не може да търпи...

Сегашният обитател на „Дондуков” 2 дълго и търпеливо е носил в сърцето и ума си този проект (май е по-добре да го наричаме сценарий).

Сценарият има няколко заемки, които са видими: От БСП – електорат, от новите богати – финансиране, от Симеон Сакскобургготски – нищонеказването (повишаване на благосъстоянието на българина в рамките на 800 дни, нали помните), от ГЕРБ – модела с „неформалния лидер”, и от Владимир Путин – схемата президент–премиер и/или съхраняване на властовите позиции.

Бившият БСП лидер си дава ясна сметка, че когато дойде време да напусне президентството – през януари 2012, няма да разполага с никакви лостове на влияние. Даже в партията, от която формално излезе преди осем години. Президентските и местните избори ще са минало.

Парламентарният мандат още няма да е приключил и без лостове на политическо влияние бившият президент ще е полузабравен, полупенсиониран доктор хонорис кауза от няколко незначителни университета. И това не отговаря на плановете му.

Сергей Станишев, който беше лично назначен за наследник на лидерския пост в БСП от Георги Първанов, изглежда обаче тревожен. И предупреди, че БСП не е електорален резервоар. Но това с предупрежденията от типа "Не ми пипай колелото” няма как да му помогне.

Георги Първанов със сигурност мисли партията като своя заслуга – сиреч, той я изведе от пост-Жан-Виденовия партиен кошмар, той спечели изборите за държавен глава два пъти, той „създаде” Сергей Станишев (Представете си как звучи тази тирада в „аз” форма). Защо тогава да не се възползва? Но в момента няма легитимен начин да си върне лидерския пост и контрола върху БСП – по конституция е забранено, в партията се практикуват демократични процедури, няма как да стане.

Затова господин Първанов се застрахова с проекта АБВ, като първо ни го разказват като „обединение на духа”, после „широка гражданска инициатива за българско възраждане”, е, в един момент ще се трансформира в нещо властово ориентирано. Няма начин, когато на Отечеството е нужно, а хората го искат...

Разбира се, „широката инициатива” има повече от един вариант за развитие и тепърва ще видим кой от тях ще се случи.

АБВ ще разчита да обере два типа гласове – леви, недоволни от политиката на БСП, и „номади”, недоволни от всяка политика и гласуващи всеки път различно. Е, и купените, разбира се. 

Посланията за толкова широк център, че чак няма периферия, естествено, са несъстоятелни и най-вероятно имаха за цел просто да провокират любопитство и медиен шум (доста успешно впрочем). Но не трябва да се изключи възможността да се играе отборно и в схемата тайна коалиция (това господин Първанов го умее, но го нарича консенсус).

Според различни медийни публикации осведомени вътрешни източници от „Позитано” твърдят, че инициативата на Първанов е „договорена между него и Сергей”. Президентът трябвало да обере разпилените гласове от БСП и затова Първанов събира толкова разнородна компания. На по-следващ етап БСП на Станишев и гражданската инициатива щели да си подадат ръка в парламента и да направят коалиция.

Твърдението, че Първанов и БСП всъщност имат съвсем друга, скрита стратегия със създаването на АБВ, поддържа и Георги Божинов.

„На първите избори догодина ще се надбягваме с Първанов като атлети на 100 м, но състезанието не свършва с този финал“. Според него на парламентарните избори двата отбора ще бягат заедно. „Вярвам, че с това ново обединение ние ще направим щафетата, която ще даде на България следващото четиригодишно управление“, прогнозира Божинов.

А, и още нещо – проектът АБВ е нужен и за/на специфичен дял от структурата на „богатите”. Така преди близо година Бригадир Аспарухов анонсира бъдещата насоченост на проекта на Георги Първанов. БСП щяло да си остане за пролетариата, сиреч за сиромашта (Б. А. има своите моменти на искреност).

Има една история, която се разказва за покойния Илия Павлов: бил много ядосан на тогавашните управляващи и някой му предложил да си направи партия и да я вкара в парламента.

„Аз имам 30 депутати, от всички партии, които лично съм посочил и са вътре”, рекъл Павлов. Може и да е легенда. Но е и обяснение защо на някои определени кръгове на „богатите” (да не заемам израза за „обръчите”, те са си на ДПС) подкрепят „проекта” АБВ.

Кръстьо Петков, и той съвсем ново лице в политиката и един от „бащите” на АБВ, го описа така:

„Това  не е политическа, не е конституционна или някаква друга, това е икономическа алтернатива”. Жив и здрав да сте, професоре, няма какво да питаме повече, май разбрахме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: политически проект
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АБВ е бъдешта банда на далаверата с власт Начело с Първанката Гоце СЕЛЕНДУРА
121
0
 
1
 
! Отговори
ало ало преди 13 години
Каквато и партия и формация да се появи, тя ще бъде напазарувана от олигарсите, ще бъдат вкарани вътре агенти, които да я разцепят, ако не "слушкат" и така ще продължава модела, докато не излезем на улицата поне едно 200-300 000 и не изринем авгиевите обори. Закарваме ги на стадион Васил Левски всички мутри, политици и други крадци и там всеки си получава каквото е заслужил. Всички велики демокрации са минали през кървави революции за да станат такива. А ние искаме наготово. Не става.
120
0
 
3
 
! Отговори
МНОГО ПРАВИЛНО преди 13 години
ДО 129 МОЖЕ И В ГРЕНЛАНДИЯ ,ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ.
119
0
 
5
 
! Отговори
ПРОБЛЕМ ЗА БЪЛГАРИЯ преди 13 години
ДА МНОГО ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ СА ***,ОТ ЗАПАДА ЗАПОЧНАХА ДА ГИ ГОНЯТ А РАНО ИЛИ КЪСНО,АКО МИРИЗИВЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ПЛОДЯТ ПО 5-10 ОТ ВСЯКА ***,КОЯТО СЛЕД ТОВА РЕВЕ КАТО МАГАРЕ ЧЕ ДЕСАТА СА БОЛЕН ДАЖЕ И ТОИ,ПЪТЯ ЩЕ Е ЕДИН ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ.ЩЕ ГИ ПРЕМЕСТИМ В АВСТРАЛИЯ ПРИ ДИВИТЕ КУЧЕТА ДИНГО,ТАМ ИМА И ЛЪВОВЕ.
118
0
 
3
 
! Отговори
НЯМА преди 13 години
ИОК ЧЪЛЪМ,АНАДЪКМУ,КОМШИИТЕ СА ДОБРИ ХОРА НО ДПС НАСТРОИВА БЪЛГАРИТЕ ПРОТИВ ТУРЦИТЕ ОТ ТАМ ИДВАТ ПРОБЛЕМИТЕ И НА РАБОТЛИВИТЕ И ДОБРИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ.БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ ВИНАГИ СА РАБОТЕЛИ НАИ ЧЕРНАТА РАБОТА В БЪЛГАРИЯ.
117
0
 
8
 
! Отговори
Анти преди 13 години
АБВ - Али Баба Въх...Новата банда на Гоце Първанов е обречена с него и за това да поема пътя за Сирищник!
116
5
 
0
 
! Отговори
tsciganina преди 13 години
BG 6te se upravllqva ot DPS ,i 4ak togava may vsi4ko 6te e na red.
115
0
 
4
 
! Отговори
do Gozkata преди 13 години
Ha ha ,kakva partija, kakav proekt e tozi ABV ,be Gozka !!!?? Za parvi pat edin politicheski pokoinik si pishe pregive nekrologa !!!
114
2
 
12
 
! Отговори
!!!!!!а ГОЦЕ преди 13 години
БОЖЕ ОПАЗЙ БЪЛГАРИЯ ОТ ТОЗЙ КРАДЕЦ ГОЦЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!****************************************************
113
0
 
4
 
! Отговори
ТАТО преди 13 години
do;РокиТИ БЕЗ РЪЦЕ МОЖЕШ ЛИ ДА НАПРАВИШ НЕЩО???????????ДА САМО *** НА МЕН ...***
112
4
 
10
 
! Отговори
AТИЛА преди 13 години
Първанката е политически импотентен. Той се самоуби политически с допускането на тройната коалиция или по-точно с бездействието си спрямо тях. Първанов е слаб политик, който вече няма място в политиката, защото се провали. И все пак поне се разбра кой е главата на финансовата реформация на БКП в МУЛТИГРУП , ДПС и БСП.
111
2
 
6
 
! Отговори
bb преди 13 години
АБВГоце е пълното име на движението, но то ще бъде разкрито на 11 ноември.Параванов, извинявай че споделих това тук и развалих изненадата, която беше подготвил.
110
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всъщност в стила на БСП измислих лозунг за следващите избори:ГЛАСУВАШ ЗА ГОЦЕТО - ПОЛУЧАВАШ ДОГАН, СТАНИШЕВ И ЯНЕТО !!!та ... гласувайте мили пенсионери ... достатъчно сте малко вече, за да пречите на държавата.
109
3
 
16
 
! Отговори
Милен преди 13 години
Гоце е прокоба за България. Този пернишки червей поквари и малкото останало читаво в страната ни. Агент Гоце е еманация на лукавостта, политическия шмекерлък, на безпринципността и безнравствеността. Проблемът е, че продължава да облича агнешка кожа и да изглежда като вакло агънце, което заблуждава оскотелия от мизерия и проблеми народ.
108
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много ми е интересно на следващите избори двете комунистически партии (БСП и АБВ) заедно ли ще издигнат кандидатури или ще си разцепят пенсионерския електорат на две ?много ще се хиля да видя резултатите от изборите ако ГЕРБ ги спечелят каква физиономийка ще скалъпи Гоцето Седефчов като си загуби лостовете за рекет и насилие срещу хората. щото нали сте забелязали - който каже нещо срещу Гоцето и слиза от ефир или го пребиват в метални пръти. да видим Гоцето ще запълни ли трапа след това.
107
2
 
19
 
! Отговори
До тарикат Гоце преди 13 години
От селендур се става само агент
106
2
 
13
 
! Отговори
Георги Димитров преди 13 години
АБВ като предсмъртен стон на комунистическата олигархия, с поглед вперен за помощ в Москва. Но Москва не се нуждае от посредници, подобно на газта. Простата дума на Борисов, пред витиеватите сълзливи обяснения в любов на Първанов.
105
1
 
1
 
! Отговори
BKP-seljak преди 13 години
Slab material na slaba draskachka za slab politik-komunist.
104
7
 
2
 
! Отговори
Хмм да преди 13 години
Убеждаваме се,че политиката на ГЕРБ и коалицията,която го подкрепя ще доведат особено пенсионерите на просешка тояга.Повечето институтции държавни или частни средната заплата се оформя над 1500 лв.с тенденция да вървят на горе,следователно таванът 700лв.къде остава с тази спирачка,която сложиха ГЕРБерите?
103
0
 
10
 
! Отговори
5ър преди 13 години
Малко по малко започва да се оформя коалицията от компрометирани лица и партии :АБВ , РЗС , НДСВ и най - вероятно ДПС . Иначе с изключение на последните , останалите не биха минали границата от 4% .