Бог е любов, но служителите му го "цензурират"

Църквата говори властно, когато иска имоти, пари, власт
Обновена: 29 ное 2010 07:10 | 26 ное 2010 16:40,
306
Бог е любов, но служителите му го "цензурират"
Снимка: Булфото

Не смятам за редно да се правят лични съобщения в публичен текст, но този път има специална причина да кажа, че пиша от позицията на вярваща, православна християнка, приета с кръщение в лоното на Православната църква.

Вярвам, че Бог е всемилостив, но не и служителите му, макар в Библията и поученията на апостолите да има достатъчно текстове, възпиращи ги от поругаването на вярата. Какво освен поругание на вярата е да прогониш дете инвалид от Божия дом, защото, според епископ Теодосий, инвалидите са „грешници” и прокълнати”, които нямат място в храма.

В Библията е казано: На владиците дваж по-голям грехът, защото те знаят. Знаят, че Иисус Христос е приемал със състрадание и е помагал на грешници, болни и обзети от зли бесове. Знаят, че в правилата на Светите Апостоли пише: Клирик, който се присмива на куц, глух, сляп или на сакат в краката, да се отлъчи. Също така и мирянин.

Какво друго освен поругание на вярата е твърдението на митрополит Николай, че Бог е наказал 15 души с удавяне и чрез тях – българския народ, защото в София едни други хора слушали и гледали „грешницата” Мадона. Какво освен поругание на вярата е един Божи служител (каквито твърдят, че са) да не намери една дума за съчувствие и утешение, да не намери малко милост към близките им. Явно те не са „заслужили” никаква благост и скръбта им е нищожна пред гнева на владиката.

Да питам тогава: Къде бяхте, когато се удавиха децата в Лим? Кого утешихте, намерихте ли родителите, за да им помогнете да преживеят? Кой от вас, Божите служители, се появи публично, за да каже на сащисания българин, че може да потърси и намери упование във вярата, във взаимопомощта?

Още по темата
7 яну 2010 14:13
153

Къде бяхте, Божи служители, когато един пиян англичанин насред София уби детето на психолога Христо Монов, същия, който живя месеци в Свищов, за да помогне на оживелите деца и почернените родители да оцелеят?

Къде сте, когато деца умират от свръхдози по улиците, когато жени ослепяват от побоите на съпрузите си, къде сте, когато хората живеят тежко, не намират работа, не могат да хранят семействата си, не могат да се справят сами с грижите и трудностите си?

През 90-те, когато в България масово разцъфтяваха така наречените нетрадиционни църкви, попитах защо Православната църква стои безучастна и ми беше отговорено: "Не ние трябва да излезем извън храма(тоест сред хората), а миряните трябва да дойдат в храма, за да чуят нашите поучения".

И пак тогава, в Жан-Виденовата зима, моя приятелка атеистка не можа да плати на свещеника да опее майка й, отказал й въпреки нейното обещание да му се разплати по-късно. Сега тази жена е вярваща християнка, но в една от евангелистките църкви. И никога и никой няма да може да я убеди, че Православната църква представлява Божията воля.

Слава Богу, има и други хора в расо – отец Николай, който въпреки, а не благодарение на Синода години наред служеше в Централния затвор, без да се гнуси от хората там, а там наистина са грешниците, поне от човешка гледна точка. Той беше приютил в църквата „Свети Димитър” бивш затворник, когото издържаше от своята свещеническа заплата. Той създаде неделно училище за деца и техните родители в една от стаичките при църквата и не търсеше държавна субсидия.

Има го и отец Иван, който, слава Богу, не се „гнуси” от всякакви „грешници” и всеки ден храни, облича, приютява и помага за оцеляването на всеки потърсил приют при него.

Сигурна съм, че има много такива Божи души, и трябва да сме благодарни, че ги има. Но ако епископ Теодосий получи, макар и символично, но порицание от светската власт, какво мисли Светият синод? Така както нямаше позиция и порицание за жестокостта на владиката Николай, така ще замълчи и сега.

За съжаление нашата църква говори силно и властно, когато настоява за имоти, пари и власт, когато иска да бъде узаконена от държавата като единствената, представляваща вярващите, когато забранява филми, когато анатемосва Хари Потър и Мадона.

Затова българите не пожелаха точно тази църква да учи децата им на Божието слово, а не защото са масово грешници и неверници. Защото с интуицията, която им е дал точно Създателят, и дори да не четат сутрин, обед и вечер Библията, отделят зърното от плявата и не искат да допуснат до децата си хора, които ще ги научат, че Бог е зъл и отмъстителен тиранин, който ще ги накаже свирепо и жестоко, за нещо, което дори не са сторили.

Затова с гняв казвам – или се променете, докажете ни, че има основание да ви наричаме „отче”,така както се обръщаме към Бога в молитвите си, или си идете, ние имаме нужда от вяра, но не и от такива посредници.

А и Господ писмено ни е казал, че можем да се обръщаме към него, където и да сме, по всяко време и с всяка своя грешка или грях. Апостол Павел също може да ви подскаже идеи:

"И ако имам пророческа дарба и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам всичката вяра, така че и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво бе, пич - описа цялата биография на Ватикана за последните 100 години.
264
3
 
2
 
! Отговори
123 преди 13 години
HRISTOS mnogo e dal na horata s samojertva,primer i pou4enia,ala svetata carkva e otdavna oskvernena ot svoite slujiteli,koito se okazaha po lo6i ot fariseite.histianstvoto trjbva da se varne kam svoite koreni-yudaizma.isus e bil udei i to dobar.ima tri religii v sveta koito vodjt 4ovecite po bojia pat-hinduizma/yoga/ budizma ,yudaizma.vsi4ko drugo e ot satanata.
263
0
 
1
 
! Отговори
rottenroll преди 13 години
Ми да, виж как знаеш :D
262
8
 
0
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Това са пълни глупости на големи търкалета.
261
7
 
1
 
! Отговори
Om Ram преди 13 години
Не, бе, адаш, никакви такива - само оргии, секс до дупка, брат със сестра, с братчедките, с комшийките, пиячка, кльопачка и наркотици на корем, пушки, фишеци, фойерверки, тъчене на слабите, доколкото изкарат, мутрите да безчинстват както им душа сака, властимущите да злоупотребяват както си могат, както от вътре им иде, хората едни други да се изяждат за кеф, ей така е най-гот, ей на това му се вика цивилизация и половина!
260
12
 
2
 
! Отговори
Om Ram преди 13 години
Затова нека постъпим като Господа - да избиваме всеки, що е против нас и не ни е угоден, и всеки, що отрича думата Божия! Само с пролята кръв може да има прогрес!
259
5
 
15
 
! Отговори
до 266 преди 13 години
С какво се е изложила жената? Статията е актуална и не мисля,е е някаква пропаганда.Посредник на всички ни пред Бог е Исус Христос
258
3
 
10
 
! Отговори
Om Ram преди 13 години
Намерил се някой да съди Господа!Че направи нещо хубаво, бе, по правилния начин, да те видим!Господ се разпна и пак биде поруган, какво?Защо живеем в такъв свят, а? Господ ли ни е виновен за собствения избор?На нас вечно някой за нещо ни е виновен, никога ние самите не сме!
257
2
 
2
 
! Отговори
Om Ram преди 13 години
Защо символично-нека да бъде съвсем буквално!Знаеш ли как можеш да накараш един *** да не краде, примерно?Когато работиш с варвари,но варвари със свободна воля и да кажем вредни навици,можеш ли да ги отвърнеш от вредните навици с убеждение,можеш ли да говориш на някого,който не познава милост за хуманизъм?Човек или прогресира или търпи регрес и ако глобалната тенденция е към оскотяване, към загуба на човешкото у човека,към злоупотреби във всеки смисъл, с ясно съзнание, тогава какво?
256
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бог е любов......., България одавна да е в рая.....
255
8
 
14
 
! Отговори
pablo преди 13 години
Лицемерието на църквата, убива вярат в Бог ...
254
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Анелия, с тази статия си се изхвърлила доста. Не си чела достатъчно Библията, за да пишеш на тази тема. Или има друг вариант - правиш тайна евангелистка пропаганда с това "нямаме нужда от посредници". Ти сама си знаеш къде е истината, ама се изложи. Написа 2-3 добри статии и си повярва.Тази е ЖЪЛТА яко
253
23
 
5
 
! Отговори
Евангелие от Исус преди 13 години
1. Аз съм Пъпът, и Истиналата, и Компотът. 2. Аз съм любов. 3. Анална. 4. Но само вярващите ще я познаят. 5. И ще бъдат изпълнени с нея. 6. Амин.
252
2
 
8
 
! Отговори
stamat преди 13 години
Абе Антихрист и Томов не са ли една и съща персона? Май си имаме ***, който си задава въпроси и си отговаря самичък!
251
6
 
4
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
О, супер, още цитати. Сякаш си нямахме достатъчно.
250
3
 
6
 
! Отговори
тома преди 13 години
ДидахиУчение на дванадесетте АпостолиГосподне поучение чрез дванадесетте Апостоли до езичницитеГлава 11И тъй, който дойде и ви учи на всичко, казано по-горе, приемете го. Ако, обаче, тоя, който ви учи, се обърне и ви учи друго учение, за да руши, не го слушайте. Но ако ви учи, за да се умножат правдата и знанието Господне, приемете го като Господа. С апостолите и пророците постъпвайте, както е заповядано в Евангелието.Всеки апостол, който дохожда при вас, приемете го като Господа. Но той да не остане повече от един ден. Ако е нужно, може да остане и втория ден. Но, ако остане три дни, той е лъжепророк.Като си отива апостолът, да не взима нищо друго, освен хляб, докато се настани, но ако иска пари, лъжепророк е. Не изкушавайте, нито разпитвайте пророка, който говори по вдъхновение. Защото всеки друг грях ще се прости, но тоя грях няма да се опрости. Обаче, не всеки, който говори по вдъхновение, е пророк, а който има обноски като ония на Господа. И тъй, кой е лъжепророк и кой пророк ще се познае от обноските му. Всеки пророк, който по вдъхновение нарежда да се сложи трапеза (за гладни и жадни), той сам да не яде от нея, инак е лъжепророк.Който пророк учи истината, ако не постъпва според както учи, лъжепророк е. Всеки изпитан и истински пророк, който прави нещо мирско за тайнствена поука на църквата, без да учи и другите да правят, каквото той сам върши, няма да бъде съден от вас. Защото Бог ще го съди. Така са правили древните пророци. Който вдъхновено каже: дай ми пари или друго нещо, да го не слушате. Но, ако каже да дадете за други, които се нуждаят, никой да не го съди.
249
11
 
5
 
! Отговори
Томов преди 13 години
А как ще коментирате божията любов тук: Второзаконие (21:18-21),Битие (4:8),Битие (6:7, 17),Изход (2:11-12),Изход (10:2)и тн. тн. Мога цял ден да ви давам цитати, водил съм си записки. Ще кажете, ами това е символично (въпреки че аз не виждам пребиването с камъни какъв символизъм може да има), четете за добрите неща. Добре, ако аз съм съдника кои неща са добри и кои са лоши, за какво ми е тогава библията въобще?И прощавайте, но науката е променила живота ни истински, не религията.
248
6
 
4
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Ама ти ОЧЕВИДНО не си чел Библията и не можеш да я съдиш!!! И не си никакъв атеист, а само се заблуждаваш!!!* * *Какво, да не мислите, че реалният отговор ще е по-смислен и културен?
247
10
 
3
 
! Отговори
Томов преди 13 години
До бг, как ще обясните фактът, че един вярваш прочита библията и става атеист. Визирам себе си? Бихте ли коментирали следния текст от Библията: Числа(15:32-36) ?
246
7
 
2
 
! Отговори
Антихрист преди 13 години
Ако християнщината не идва с канони и традиции, тогава какво - голи приказки на всеослушание, ли? А като не ти се спори, недей да спориш. Никой не те кара.