Философия на преброяването

И някои въпроси за това какво ще научим от питането
Обновена: 11 фев 2011 15:06 | 11 фев 2011 15:06,
152
Философия на преброяването
Снимка: БТА

Аз съм от баналните, нормално преброили се по интернет граждани. Нито ми заби системата, нито ми закъсня паролата, има-няма за 40 минути преброих живеещите у нас. Така че нямам от какво да се оплача чисто технически. Даже напротив – приветствам възможността да се спася от попълването на хартии на ръка и навестяването от съмнителни субекти.

Преброяването обаче провокира у мен въпроси от съвсем различно естество. Така да се каже, философски и народопсихологически, колкото и да мразя от сърце тази псевдонаука, отровила една година от студентския ми живот.

Първо, който е писал картите, определено е марксист, твърдо убеден, че битието определя съзнанието. Не си обяснявам по друг начин ексклузивната важност на квадратурата на коридора, банята и кухнята ми, включително съществените уточнения дали всъщност не става дума само за бокс. Ами ако живееш в ателие?

Ако не вкараш не просто броя на стаите, ами и точно определена квадратура, системата просто не ти приема картата. Е как да я попълниш, ако не излъжеш? Един приятел сподели в интернет как написал, че боксът му е 3,5 кв. м и това било самата истина, но системата не го приела. Така че, похвали се той, вече има кухня!

Честно казано, определих размерите на око и гледах да излезе сметката, като от общата квадратура се извадят 2 стандартни стаи. Съжалявам, ако съм компрометирала „националната задача” (каквато според шефката на статистиката Марияна Коцева е преброяването), но наистина не ми стана ясно защо е толкова важно колко квадрата ми е коридорът.

Има и нещо друго, което се чудя. Като ме питат имам ли течаща вода и ток, не може ли просто да се вземат данните на съответните ВИК и електроразпределителни дружества и да се види кои и колко са клиентите им?

В крайна сметка, мога да напиша каквото искам, нали?! Така де, представих си някакви села и паланки високо в планината, където може би няма ток и вода, кметството е в съседното по-голямо село и хипотетично няма представа за положението, така че хората трябва да споделят този проблем именно с преброителя. Примерно.

И дали после някой ще се впечатли от данните и ще предприеме нещо? Ако е така, защо нямаше въпрос „Има ли бездомни кучета във вашия квартал?” – щях да им ги опиша подборно на брой, вид и според имената, дадени им от кварталните баби, които любезно ги хранят.

Забелязах също, че не съм единствената, която се е запитала и защо в картата ме карат да опиша не просто къде работя, а с какво се занимава фирмата, та и детайлно да опиша точно какво работя. Ако съм написала, че съм лекар, какво следва да опиша като работа – преглед на пациенти? И защо се налага това?

А ако работя в частна фирма, защо трябва да описвам подробно дейността й – нали като напиша името й и то фигурира в съответните регистри, това лесно може да бъде проверено? Изобщо, не разбирам защо държавата има толкова администрация и най-различни ведомства, след като такива данни трябва да се събират чрез преброяване.

Според председателя на НСИ Мариана Коцева преброяването е единственият начин да се съберат изчерпателни данни за населението като брой, етнически произход, образование, възраст, професии, безработица или заетост. Вероятно е така, след като го прави целият свят веднъж на 10 години. Продължава да ме мъчи обаче въпросът за практическото изпълнение на задачата.

България силно се възгордя, че цели 40% от населението са се преброили по интернет. Може да се предположи, че това са хора в активна възраст, работещи, сравнително образовани и очевидно потребяващи интернет. Което предполага, че тези хора така или иначе са на светло – информацията за работата, доходите, семейното им положение и т.н. е налична и лесно проверяема.

Обаче как един преброител ще влезе в едно ромско гето, за да събере необходимата информация? Извинете, но знаем как ромите гласуват „организирано”, защо да мисля, че ще се преброят по-отговорно? И това не е някаква антиромска позиция, просто не смятам, че преброяването ще даде реални данни за истинското състояние на нещата.

Хора споделиха в социалните мрежи, че преброителите раздавали картите и по-късно се връщали да ги вземат. А преброителят така или иначе не може да влезе в дома ви, ако не го пуснете, нито да проверява истинността на написаното.

Истината е, че ако някой се интересува например дали децата на едно семейство ходят на училище или не, може да получи информацията от местното училище и след това екипи от социалните, образователните и други необходими органи трябва да посетят семейството, да видят проблемите, да преценят как да се решат и така за всеки един отделен случай. На местно ниво и конкретно. Не знам защо са толкова важни данни, събрани по толкова ненадежден начин като преброяването.

Задавах си тези въпроси и преди да започна лично да попълвам анкетната карта. Но тъй като те са извън компетенцията ми на редови гражданин, аз реших да се концентрирам върху личната си съдба, отразена в преброителната карта.

Истинско предизвикателство се оказа разделянето на живеещите у нас семейства и домакинства. Има разлика, макар че ми е трудно да я обясня. В общи линии, ако сте заврян зет, с тъста и тъщата може да сте едно домакинство, ако си споделяте парите, но не сте едно семейство – такива сте вие, жена ви и децата ви. По-големият проблем идва, ако не сте семейни, защото сам човек не е семейство (но е домакинство).

След като направите тази тънка разлика, идва второто предизвикателство – избор на глава на домакинството и глава на семейството. Просто казано, това е човекът с парите в къщата, поне според обясненията на НСИ. Сега си представете, че жената получава повече пари от мъжа. Това обикновено дразни мъжете, ама чак пък да се заяви в прав текст в преброителната карта, си е направо прекалено.

Ами ако семейството си дели правата и отговорностите и взима решенията заедно – кой е главата? Съдейки от реакциите на хората в социалните мрежи и форумите, и този въпрос е предизвикал най-много чудене и несъгласие. А моят фундаментален проблем с него е, че изобщо не разбирам защо е необходим. Нали се преброява населението, не йерархичната структура на семейството? Каква е нуждата изобщо да има глава?

Например в английския въпросник подобно разделение на семейство и домакинство, а още повече понятието „глава” на съответното, изобщо отсъства. Там се иска да се опишат живеещите в жилището лица и връзката между тях. Иначе като цяло въпросникът е същият като българския, защо точно в това отношение у нас е ненужно усложнен? Мисля че съвсем справедливо повечето хора са оценили това като твърде патриархален подход. Не е ясно защо статистиката трябва да е подвластна на някакви стереотипи и клишета на манталитета, все пак е наука, а векът е 21-ви! Да не говорим, че това не носи никаква, ама никаква важна статистическа информация, поне аз не се сещам каква е тя.

Та ще ми е любопитно, в крайна сметка, да видя обобщените резултати от преброяването. Заради всички въпроси, които си задавах, докато това беше основна медийна тема цял месец от сутрин до вечер. То не бяха фанфари, то не бяха хвалби – колко е важно, колко е чудесно и колко България ще изпревари целия ЕС! И какво като се преброи първа, ако се окаже, че е първа и по неграмотност например? Макар че, подозирам, това няма да се случи. Поради всичко, описано по-горе.

Ще се преброим, но няма да се познаваме по-добре. А това всъщност е целта на занятието – за да може държавата да планира политиките си според получената картина. Така че преброяването като акция сигурно ще бъде крайно успешно, но практическите ползи от него едва ли ще са съществени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
4
 
1
 
! Отговори
оффф преди 13 години
абсолютно ненужна статия. типично по бУлгарски. коментираме всичко което е прелетяло пред очите ни. като в ,,малкия коментар" по бтв. прав е един от постингите по доло. ако това е някъде в европа-ще е най доброто. същата бланка тук автомати1но става обект на десекция от куцо и сакато*. самата написала статията си признава още в началото,че съответните науки са и биле чужди. ами като не ги разбираш въпросните науки,що си се напънала да пишеш глупости?!
146
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
няма да коментирам преброяването като такова - преброих се по интернет, споделям някои от изказаните тук възражения; искам да коментирам преброителката, която ме посети-с чиста съвест казвам -пълно куку: не знаеше разлика между постоянен и настоящ адрес,не знаеше, че не се брои жилищния фонд, а само хората и за капак - водеше си бележките на хвърчащи листове и ми каза -ами някъде тук си запишете номера от интернет!Ужас!Няма да се учудя ако ги изпогуби...
145
4
 
5
 
! Отговори
toto преди 13 години
"Чудесна" статия. Нищо съществено ! Разтягане на локуми и нищо ,ама нищо смислено ! Това се прави на 10 години един път!!!! Но, като истински българи и това трябва да омрънкаме !!!!!!!!!
144
3
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 13 години
(Свършиа ми символите,ама имам още малко да поревем и че ви остаим на мира).Та,приокаа ме у кметството,ама я им отказах.Казах им,оти дека сам се броил у интернето,дал сам им преброителен номер и повече да не ме закачат.Обаче они ми казаа,оти дека че ме глобат 120 лева.Как стават тиа работи,немам толко акъл да ги разберем.Май,че сичко па е за пари...
143
2
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 13 години
До дедовия,При вас,па арно,оти дека са минали проверители.Нас ни окаа у кметството оти преброители/ки беа секретарката на кметството и секретарката на читалището и ни приокваа през работно време та да не си изгубат от надниците на основната работа.Ама язе не одих.Преброих си кащата по интернет им казах номеро по телефоно.После го пратих и по скайпо,та да ми е чиста работата.Обаче па не ми е чиста(работата).Обадиа ми се по едно време,та ме приокаа да ме питат нещо допълнително.
142
1
 
7
 
! Отговори
dd преди 13 години
Авторката на текста много точно е описала ненужните въпроси,не мисля,че това е същинската, важна част на преброяването,по вярно е да се каже,че данните ще бъдат използвани за повишаване на данъците и други непочтени действия,както това стана след последното преброяване.
141
9
 
3
 
! Отговори
коки преди 13 години
егати тъпотиите е написала авторката, моме, не се опитвай да мислиш, върви си обратно на село
140
2
 
5
 
! Отговори
jess преди 13 години
Е както и да напишат картата все ще се намери някой да мрънка. За квадратурата 100 пъти се каза, че се искат приблизителни данни, всички го мерят на око, стига сте се оплаквали. За това "аз мога да излъжа, как ще ме хванат" - във всяка статистика има оптределен процент грешка, в която попадат такива дето лъжат и пишат глупости. Някои въпроси бяха странни наистина, но като цяло преброяването мина много цивилизовано и имам чувството, че някои хора сега се чудят за какво да се заядат
139
2
 
3
 
! Отговори
bgf преди 13 години
Това преброяване ме връща във времето на "соца". Времето на академик Сендов, когато България беше основен производител на "компютри" в СИВ. Зная, че трябва да помним миналото си, но сме длъжни да живеем в настоящето. Ето и Новата власт си назначава "мумии" от времето на "соца". Какво да се прави...
138
0
 
7
 
! Отговори
Борислав преди 13 години
Добре, нали една от основните цели на това преброяване е да се види каква точно е етническата структура в България на този етап? След като се оказа, че това е просто избираем въпрос нима очакват да съберат реални данни като разчитат само на "будната" съвест на българските граждани? Отново се получи една пародия на преброяване и недообмислена работа,типична за нашите географски ширини.
137
2
 
7
 
! Отговори
Марк преди 13 години
По повод на тази Ралица се сетих един виц:Един *** го върнал Саркози от Франция и човека се хванал да прави кирпич.И през цялото време разправял на другите ***, които нямали късмета да са били във Франция:"А бе това кал ли е?!? Вие да знаете във Франция каква кал има!!!"
136
8
 
7
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Ееей, все кусури да се намерят?!?!Защо било така , а не онака?Ралица Ковачева , ако обаче се беще преброила в Австрия сигурно обаче щеше да изпадне в телешки възторг от същите въпроси, но понеже е в Бг и трябва веднага да им намерим недостатъците!Ти Ралице вероятно никога не си работила в администрация и не знаеш, че особено в рамките на ЕС, подобни мероприятие се стандартизират, като методика и въпроси разбира се!Въобще хайде стига сме се правили на много разбиращи, като плюем Бг!
135
0
 
1
 
! Отговори
Защо? преди 13 години
Благодаря 134.
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хубав материал, прочетох докрай
133
0
 
5
 
! Отговори
защо?, не е баш така преди 13 години
Брои се само физически наличното население и обичайното население върху ТЕРИТОРИЯТА на страната, респ населеното място. За осъстващите под 1 година се попълва електронен въпросник от името на някого тук, но като за временно отсъстващ от съответното жилище в страната или населеното място, а там го броят като временно присъстващ, ако периодът на преброяване съвпадне. За отсъстващите над година, преброяването е само като обичайно живеещи в държавата,в която са. Студентите се броят там, където учат.
132
1
 
8
 
! Отговори
prebroitel преди 13 години
Фолософията на това "преброяване" е в стил пачуърк. Кръпнати един към друг разни въпросчета с неясна и остаряла нагласа, от средата на миналия век и с още по-неясна и трудноразбираема за необразован във ведомствено-прошнуровъчните термини фразово-смислова формулировка.Въпросникът има един дребен,но съществен за философията на съжителството в 21 век, пропуск - няма въпрос даденото домакинство има ли си домашен любимец и вида му. А хората имат и кучета,и котки,с които си "поделят квадратурата".
131
0
 
5
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
Ясно пише - кухня над 4кв.м. Тоя като има някакъв бокс не влиза в понятието. Много ясно, че ще искат квадратури и добре че ги искат - иначе статистиката може да изкара, че всеки българин има "апартамент", а реално да са по 30кв.м. заедно с коридора. Все едно Смарт и S-класа да се пишат в графа "мерцедес - 1бр."
130
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преброихме се през Интернет за 10 мин, не видях нищо сложно. Аз се писах глава, макар че с жена ми взимаме приблизително еднакви пари. Какво толкова ви затрудни, не ми е ясно? Някакъв тука не можел да си раздели хладилника и печката с жена си и децата му живеели в чужбина. Ваш проблем, ние се преброихме като семейство, а не като катун.
129
1
 
7
 
! Отговори
дедовия, преди 13 години
Значи... като дойде да ти звънне на вратата, преброителят требе да си опише посетеното жилище. Иначе няма да му повярват, че наистина е минал. Та той си пише една карта за жилището, а вместо да ти задава въпроси за населението в него, те пише теб като първо лице в тая карта и вместо да ти иска ЕГН, пише електронния ти код, и колко души са били изброени с него.За теб получава 80ст, за жилището 30, а за останалите хора с твоя код - нищо. Ако ви брои всички на хартия, получава за всеки по 1.40л
128
1
 
3
 
! Отговори
Защо? преди 13 години
До....... Защо да няма смисал?Какво като не живея в МОМЕНТА в БГ.Скоро ще се прибирам.Това преброяване е НАЦИОНАЛНО,а не само живеещите в БГ.Не разбираш ли,че просто сме отхвърлени?.А за някои това не е безразлично.