С двата крака и хоп в локвата

Размисли, които идват с топенето на снега
Обновена: 7 мар 2011 10:31 | 7 мар 2011 10:30,
89
С двата крака и хоп в локвата
Снимка: Авторът

Изобщо няма да ви изненадам със следващата история. Сутрин, София е осъмнала снежна, но плюсовите температури са я превърнали в голяма кална локва още в десет и половина. Живея близо до строежа на метрото в Лозенец, поради което още на 100 метра от къщи съм в кал до коленете.

Не че нещо, но отивам в Министерството на финансите и не ми се струва нормално да се появя като бригадир на строителен обект. 

Докато стигна до крайната цел, вече съм се сблъскала с всички гадни номера на софийските улици – локви; дупки; поддаващи плочки, изпод които изненадващо бликва кал; локви по улиците, през които автомобилите преминават, без да намалят. Крайният резултат е, че освен мръсна от горе до долу, вече съм и мокра.

Е какво толкова, това всичко го знаем, ще кажете. Това е проблемът, ще ви отговоря. Защото не сме достатъчно взискателни.

Всеки от нас е виждал улиците и тротоарите на европейските столици, по които, като вали, не се образуват гигантски локви. Всеки от нас е виждал как около строежите, не само в градовете, а и на магистралите, е чисто, все едно не се разкопава пръст. Защо тогава, след като очевидно топлата вода отдавна е открита, това не се прави у нас? Защо приемаме това за нормално там, а не го изискваме тук?

Не очаквам общината да извади допълнително пари, за да мие около строежа на метрото, но не виждам причина да не търси отговорност от фирмата строител, ако замърсява извън ограденото пространство.

И ако приемем, че повечето столични улици са правени отдавна, защо дори и новите булеварди се наводняват, да не говорим за току-що построената дъга от околовръстното шосе, която в края на миналата година се превърна в пълноводна река?

Както обича да казва кметът Йорданка Фандъкова, в София много се строи. И това е чудесно, стига да не превръщаше града в голяма мръсна кална строителна площадка.

За сметка на това общото усещане от разбитите улици и тротоари и лющещите се фасади е, че градът е вехт и неподдържан. През зимата София е ледена пързалка, а през пролетта дъждът разнася по улиците пясъка, хвърлян в борбата с леда.

Разказвам всичко това не просто за да критикувам общината. Разказвам го, защото както и в много други отношения, не всичко е въпрос на пари, а на отношение, на мислене, на желание.

Ние, от една страна, не сме достатъчно претенциозни. Някак си с лека ръка приемаме, че „тука е така” и не може да се промени. От друга, не сме склонни да променим някои свои навици и да положим усилие, за да се чувстваме по-добре всички в собствения си град, който и да е той.

Докато размишлявам за това, почти се сблъсквам с една девойка, която чака кучето й да си свърши работата на тротоара. Вече така съм набрала, че мигновено отварям уста, за да се скарам с нея. Даже вадя фотоапарата, за да снимам.

Но в този момент момичето се обръща и виждам, че на едната си ръка има найлонова ръкавица, а в другата държи пликче. Толкова съм изненадана, че забравям да снимам и отминавам засрамена.

Засрамена, че бях готова да стоваря на това момиче всичките си обвинения срещу толкова много живеещи в София хора, които обаче изобщо не могат да се наричат столичани. Засрамена, че съм се оставила толкова да свикна с грозното и мръсното, че дори вече рядко се възмущавам. Засрамена от името на всички нас, които сме толкова непретенциозни – към своя град, към съседите си, към институциите, към самите себе си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
0
 
! Отговори
младен преди 13 години
Абе *** си е България!!!
87
2
 
0
 
! Отговори
AcOrP преди 13 години
Ми ше е кално щото не се мисли няма паркинги само дупки и прахуляк паркинга пред блока дупките са огромни пълнени с камъни от ляво от дясно ама те се натрошиха с годините и се превърнаха в пепел и пясък които си се разнася, разкопки за кабели зарязани зарити и като завали и минеш разнасяш калта на всяакде ше се оправим ли ? да сме взискателни все тая общината няма интерес и ресурс да се справя с тези проблеми, къде къде по големи проблеми има,че с чистотата да се занимават.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
S dvata prysta (sredni) i hop, za dnes.bg
85
1
 
4
 
! Отговори
jj - 2 преди 13 години
Иначе аз съм страшно взискателен и ... чаках по морето на ул. "Могила" 45 минути всред пейзаж ала австралийско наводнение. Точно пред мен полицията затвори Черни връх в посока Околовръстното докато чаках на ляв завой. Излязох от колата, нагазих във водата и отидох да питам полицая защо пускат тирове, автобуси и циментовози да влизат по Черни връх без да имат къде да отидат. Видях една истински куха физиономия и коментар с подтекст "къф си ти бе..."
84
1
 
0
 
! Отговори
jj преди 13 години
Вчера нямаше снеготопене, а масивен теч от спукан тръбопровод, който успя да наводни квартал, намиращ се в най-високата точка на града :)
83
1
 
2
 
! Отговори
Haco преди 13 години
Народопсихологията трябва да се промени за твърде много неща. Това става със "стимул"... това беше остен на гръцки, нали ?
82
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Съгласен, съгласен :) Убеди ме в правотата си :) Но съгласи се, и народопсихологията трябва да се промени :)
81
1
 
6
 
! Отговори
Haco преди 13 години
Винаги съм смятал, че ако изчистят калта и мръсотията по улиците, хората ще започне да им прави впечатление, как на улицата е чисто, а в техния "двор" е ***. И тук не са много дисциплинирани, но има дребни правилца и се следи спазването им. И мерките са ефективни, а не "ше имаш да даваш". Това е - общините да си свършат работата и после да следят дали хората спазват правилата, създадени като резултат от тая работа. Както беше написано по-долу - топлата вода е отдавна открита......
80
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Значи, съгласен съм, че ЧАК колкото в центъра на София никъде не е толкова мърляво. Но за друго не съм съгласен - виж каква е *** в Студентски град, в Дружбите (там живях и повярвай ми - не е само 5), Младост, Обеля, Люлин, *** махали, Овча купел... Та, тези хора все някъде работят... Т.е., пренасят си цялата простотия и по центъра на София - хвърлят, цапат, бутат се... Чак толкова ли е зле в Лондон? Не мисля :) Също така и в Брюксел не е :)
79
1
 
0
 
! Отговори
Haco преди 13 години
Да, може да се каже, че е предградие, но района е относително скъп (не около офиса, а по пътя насам). Прав си за "частните сметища"! Наистина тук ги няма, но и където живея в София няма и все пак там е мръсно. Има прах по улиците, *** около контейнерите за *** и какво ли още не. Това да оправят и да мият улиците поне един път в седмицата не в годината и тогава ще ни останат "сметищата" да борим в Обеля 9 или Дружба 5. Иначе си прав, в центъра е мърлявко, но не като в София.
78
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 13 години
По принцип питах дали е в България или чужбина, но както и да е :) Доколкото знам това е предградие на Лондон? Или квартал? Не съм сигурен, но беше свързано с Лондон. Аз живея в Белгия, около Брюксел - е там е ***, както и в Лондон - всъщност, както във всяка столица, понеже в столиците се събират най-големите *** от цяла държава и свят. ОК, цапат, но съм сигурен, че няма да видиш "частно" сметище в междублоковата градинка, сиреч - изхвърлени торбички през терасата?
77
1
 
1
 
! Отговори
Haco преди 13 години
Намира се в Chessington.
76
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Насо, къде се намира офиса ти?
75
1
 
4
 
! Отговори
Haco преди 13 години
Боби, днес се загледах по спирките на влака, когато идвах към офиса. Картонени чаши от кафе, опаковки от чипс вклюяително и големи кръгли кутии и какво ли още не имаше навсякъде. В кошчетата също имаше ***, но ги имаше и по пейките и по земята. Не пазят, а просто си плащат и се чисти. Довечера тия *** няма да ги има. Казвам довечера, защото няма да мога да ги видя през деня, но най-вероятно няма да ги има още до обяд. Просто се чисти. Иначе казано краде се по малко от това, което плащаме
74
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 13 години
...да цапат как да стане работата с чиста и приветлива София!? Няма как да стане. И стига сте критикували авторката на тази статия - жената си изкарва хляба с това и трябва да пише и го прави. Изразява мнение, а вие веднага я нападате и я пращате на село, в чужбина и къде ли не... Ето за тази народопсихология говоря - всеки по презумпция е накадърен в очите на другите... Недейте така, моля ви...
73
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 13 години
...и върху това. Строителната фирма няма да цапа по улиците, пешеходеца ще пресече на зелено или на пешеходна пътеки, където пъ шофьора ще му спре, а не да го прегази, пешеходеца няма и да си изхвърли цигарата на улицата, а в близкото кошче и т.нат. При по-голямата част от българите (не само софиянци) това го няма. Първо трябва да ни се промени народопсихологията и после трябва да изискваме. Иначе не става - колкото и да чистят, представете си, близо 2 млн. човека в тази София като не спират...
72
2
 
2
 
! Отговори
morfei преди 13 години
За това в знак на гражданско неподчинение да стиснем зъби и да спрем да си мием колите, ако от КАТ ни напишат акт да съдиме ОБЩИНАТА ЗА МРЪСНИТЕ УЛИЦИ. За да изискват трябва и да дават. Едно посещение на автомивка е 20 лв. а колата остава чиста 20 метра и на 30-ия те дебне изгладняла фуражка. Време е да поискаме своето а не само да даваме на разни гладници добрали се до някаква власт.
71
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Прочетох коментарите на всички и всички сте прави, според мен поне :) Да, плащат се данъци на държавата, за да ремонтира и поддържа улиците и пр. на някой град или село. Да, в правото сме си да го изискваме. Да, в чужбина в това отношение са по-добре от нас. Но има и нещо друго - да, и ние самите българи трябва да си го направим хубаво. В чужбина, освен заради това, че една голяма част от данъците отиват по предназначение, има и гражданско (само)съзнание. САМИТЕ ХОРА си държат чисто...
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много,много истина...за съжаление.Само,че ако в София се оплаквате,разходете се из малките населени места та дано прогледате най-накрая каква мизерна *** е България:((( Две години живях в Англия и мизерия като тук не можах да видя и в най-забитото село!!!!Няма смисъл да пиша,че изходът е към летището...
69
2
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
е що не можело като в европейските столици...трайте още 20-30 години бе джанъм, като се напълнят другите европейски столици с българи и българоподобни бегълци от локвите и калта в техните държави, европейските столици ще станат като нашата и тогава ще си го приемаме за нормално и няма да ни дразни :)