Битовизми

За връзката между течащата вода и гражданското общество
Обновена: 10 мар 2011 11:57 | 10 мар 2011 07:04,
42
Битовизми
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нямаме вода. След няколко часа вече се изнервям, но преди да звънна гневно на „Софийска вода”, проверявам сайта им. Планов ремонт, без вода от 9 до 21 часа. Хората са спазили закона и са публикували надлежно съобщение на сайта си и вероятно, както се полага, в два централни всекидневника.

Разговора „Защо няма бележка на входната врата?” вече съм го водила с ЧЕЗ и така разбрах, че не са длъжни. Мой проблем е дали проверявам сайта им редовно и дали чета „централни ежедневници”. Пишело го в Общите условия на дружеството. Вярно, пишеше го.

Ама явно оповестяването не е достатъчно шумно, защото във Фейсбук се развихря страхотна дискусия на тема защо няма вода в квартала и кога ще дойде. Някакви хора, които прибирайки се от работа първо си мият ръцете и после си пускат компютъра, отчаяно се опитват да влязат в час.

За кратко социалната мрежа се превръща в квартално събрание, на което всеки споделя наличната информация и поема част от съседския гняв. У нас водата все пак идва в определеното време, но от споделената мъка във Фейсбук става ясно, че в някои части на квартала вода не е имало до 1 часа през нощта.

Водата добре, преглъщам я. Но спира интернета. Спира откъм доставчика, на който е вързан сайтът, за който работя. Сайтът просто изчезва. За колко време? Не е ясно. Пропуснати ползи? Абе я моля ви се! Нямам и служебна поща. А имам да чета сума ти неща. Оооо, вие за каква се мислите?!

Прибиране от училище. С автобус номер 9, евентуално. Това е единствената връзка на т.нар. Горен Лозенец с „центъра” заради разкопките за метрото. Когато строителството започна си обещах да не мрънкам, защото е за добро.

Обаче. Зима, мраз, със сина вървим и зъзнем, защото автобусът го няма, а ако дойде е толкова претъпкан, че не можем да се качим. Решавам все пак, че е твърде студено, за да вземем баира пеша и отиваме на спирката на НДК(то). Същото са решили още 50 човека.

Естествено, автобусът пристига със солидно закъснение и толкова пълен, колкото се полага за 7 без 20 вечерта. Отказвам се от битката веднага. И о, чудо, шофьорът се оказва човек и ни пуска, очевидно заради горкото измръзнало дете, отпред при него. Надявам се няма да му създам проблем, ако така е нарушил правилата, защото по-човечна постъпка отдавна не бях виждала.

Защо разказвам това? Със сигурност не ви казвам нищо ново. Но в 9 вечерта, след като вече съм се възползвала от благата на цивилизацията, символизирани от течащата вода, си мисля колко е лесно да се направят хората зависими. Колко е лесно да забравиш за неща като свобода, права на личността или демокрация, когато искаш просто да имаш ток и вода.

Не искам да кажа, че някой прави това нарочно, изобщо даже. То се случва именно защото увлечени в битката с битовизма, забравяме, че имаме права. Защото си плащаме, защото сме граждани на тази държава, защото тези услуги в крайна сметка са за нас, не за себе си.

Понякога се ядосвам на хората, че не забелязват някакви въпиещи нередности, че не се вълнуват от важни политически и обществени въпроси. После си мисля, че не съм права - йерархия на потребностите, те са заети с хляба и водата.

Уловката е, че всичко е важно. Да търсиш правото си на постоянен ток е точно толкова важно, колкото да отстояваш правото си на глас или на свобода на изразяване. Може днес да нямаш пари за пържоли, но не може да не те интересува дали тези, които взимат решения от твое име, правят така, щото утре да имаш шанса да знаеш повече, да работиш повече, да получиш повече.

Не може да не те интересува дали светът, другия, отвъд оградата ти и дори отвъд морета, няма да се срине ето сега и да те затрупа. А най-лошото е, че се опитват да ни отвлекат вниманието от тези важни неща с пошли властови интриги. Да ни убедят, че има по-важни работи от това да се чувстваш нормален, пълноценен човек, в средно развита, европейска (член на ЕС) държава в 21 век. Ни повече, ни по-малко.

Лъжат, няма по-важно. Еднакво искам да имам вода и да не ме подслушват, улиците да са чисти и да си избирам районния кмет (може би първото следва от второто), да не ми спират тока и нета на случаен принцип и да не попадат хора в парламента и правителството на същия принцип. А по телевизията да не ми обясняват, че това е нормално.

Всичко е свързано. Ефектът на пеперудата. От нас зависи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
4
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Ако се не лъжа, това втората глупост, която чета от тази авторка!В интерес на истината не я и дочетох!Как може да се публикуват подобни неща!Въобще не ми се спори, самоще отбележа, че във въпросния случай /както е обикновенно/ водата беше спряла защото имаше авария!Ккаво искаш Ралице - да не се отстранява аварията ли?Ива още една - Фучеджиева се казва, която занимава аудиторията във в. Уикенд със собствените си терзания - примерно докато се разхождала около СУ!Да .. айде у лево дет се вик
40
3
 
4
 
! Отговори
whatever преди 13 години
Булка, направи си блог, не ни занимавай с драмите си. Малко са смешни, много са пресилени. Тук сме да четем някакви новини. "В Лозенец вчера нямаше вода" ни е достатъчно. Дреме ми за личната ти драма като няма вода. И интернет също.
39
1
 
2
 
! Отговори
onzi преди 13 години
mestete cqlata administraciq v facebook i tva e :D
38
1
 
1
 
! Отговори
tais преди 13 години
Do 35:Tapoto- Abe chovek,zashto ti e tova ime?? Nai-malko si tap,mislya az, po skoro si mnogo prav!Kade sme,kak protestirame? Znaete li,che na protesta sreshtu mobilnite- operatori (kolonizatori gadni) e imalo shepa hora!! Tova na kakvo vi obrashta? Na vsichko drugo,no ne i na nedovolstvo i ne na protest.......
37
3
 
5
 
! Отговори
junkpaper преди 13 години
много силно :)
36
8
 
3
 
! Отговори
Критик преди 13 години
Поредния малоумно *** бълвоч.
35
2
 
3
 
! Отговори
Тъпото преди 13 години
А къде спахме докато триглавата ламя засмукваше всичко, ама всичко, и сега и продължава и тези същите ще останат ненаказани... Излезе ли някой на протест? НЕ!! Ние сме си виновни.... Всеки народ си заслужава управниците!!!!
34
1
 
6
 
! Отговори
ЯВЕР преди 13 години
Много добра статия,от която,ако се замислим,ще извлечем някаква полза. Дори и само за общуването в интернет,което искаме да превърнем във своево рода лост за решаване на проблеми в обществото ни. Благодаря....
33
1
 
15
 
! Отговори
Я преди 13 години
В случая Софийска вода са може би единствената цивилизована държавна институция, защото ако желаеш може да получаваш е-мейл уведомление за планирано спиране на водата, което при това получаваш 2-3 дни по-рано и имаш достатъчно време да се приготвиш с вода :) Все пак нереално е да мислим че като сме в 21 век неможе да възникнат ремонти или да очакваме да уведомят всеки поименно. И те са модерни - пращат електронни писма :) И вместо да се оплаквате във Facebook се регистрирайте в сайта им
32
1
 
4
 
! Отговори
до 31 преди 13 години
Виж какво, извън конкретната тема става въпрос по принцип. Някои, може би и ти до такава степен са се вторачили в корема си, че колкото и пари да имат, все не стигат до духовността.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тук се е развихрал спора едва ли не за яйцето и кокошката :)Няма начин да си хуманен и духовен ако корема ти кърка от глад ,а нервите ти са опънати до скъсване от подобни битовизми като описаните в статията! Нещата си имат поредност и не може да хвърчиш в облаците когато го няма обикновенното и най- нужното!
30
2
 
0
 
! Отговори
tais преди 13 години
Kam 11ti- admj Za men li se otnasya,tova za seloto? Ami dobre,ako sluchaino ti si na selo,kakvo predlagash?Moje pak da mi haresa na selo,nishto che jivyah v London dalgo vreme!! Te anglichanite doidoha po selata,zashto pak da ne opitame po selski ....Haide che mnogo vreme ti otdelih....
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** *** от EVN, ЧЕЗ и ЕОН за да не ви надписват сметките за ток.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато ценностната ви система се покрива само с бананите и телевизорите, ще сме на този хал. Вярно е , че стремежът към по-добър живот движи човечеството напред, но ако няма духовност и хуманност, това движение ще се попилее.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е хубу, че не живееш в Центъра на вселената, че тогава само такива статии щяхме да четем...
26
3
 
11
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Добре, че е Фейсбук/Днес.бг да си излеете яда, иначе щяхте да се ограничите с един бой/скандал върху съпругата/съпруга. И днес пак да отидете да ви мачкат. Онлайн е пълно с велики недоволстващи нереализирани революционери.
25
4
 
10
 
! Отговори
до 8 ми !!! преди 13 години
Дори не съзнаваш какви глупости пишеш...!!!ОК -гражданска война ,А ПОСЛЕ ....НАЛИ ТРЯБВА ОТНОВО НЯКОГО ДА ИЗБЕРЕМ...И ТУК ВЕДНАГА ЩЕ СЕ РАЗДЕЛИМ В МНЕНИЯТА СИ И ЩЕ ПОВТОРИМ ОНОВЯА ,КОЕТО ИМАМЕ И СЕГА ,КОГО ИМЕННО ...!!! А ПО-ЛЕКИЯ ВАРИАНТ -ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА И ...КАКВО СЛЕДВА ПОСЛЕ ....!!!Промяната започва от ВСИЧКИ НАС-В СЪЗНАНИЕТО НИ ...!!!
24
1
 
15
 
! Отговори
ЕС-СССР преди 13 години
И аз забелязвам, че за 5 години членство в ЕС материалното ни положение ( на семейството ми ) дори се е влошило. Има многократно повишаване на цените спрямо минимално увеличение на доходите. Така се получава една несъразмерност.... а и не забелязвам кой знае какъв ръст на икономиката,
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
19-ти,нещо не си ме разбрал май.Примерът който дадох,беше за това колко "хубаво" беше тогава.А има още много подобни.
22
3
 
11
 
! Отговори
Gen преди 13 години
Ми преди 10 години живеех в подобни условия, писна ми и се преместих в Германия. Най-доборото решение, което съм вземал. Първата година е трудно - сега е песен.