Светът е голям, защо не го забелязваме

Зрителят ли има ниски изисквания, или телевизията учи така
Обновена: 11 мар 2011 19:50 | 11 мар 2011 18:51,
129
Светът е голям, защо не го забелязваме
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Петък сутрин. Най-напред Twitter ме залива със съобщения за земетресение в Япония с магнитуд 8,9 по Рихтер, последвано от цунами.

Когато пускам телевизора, световните новинарски канали вече са организирали излъчване на живо на приливната вълнà, която е погълнала 150 метра от сушата и продължава да приижда.

Кадрите са потресаващи – наводнени земи, тресящи се хора в офиси, пожари и всички възможни последици от подобно бедствие, макар японците да са възможно най-подготвени да се справят, защото имат богат опит.  

Бърз преглед на Facebook показва, че и там това е най-обсъжданата тема. Но не и за българските телевизии.

Малко след девет сутринта, когато традиционно е времето за „теми от живота”, нито една телевизия не е променила сценария си, за да пусне кадри от Япония. Навсякъде в студията седят някакви хора и си говорят за някакви неща, които изобщо не дочаквам да чуя, сменяйки каналите.

Не че имам нужда да гледам българска телевизия вместо BBC, но по всички новинарски стандарти да покажеш кадри от бедствие на живо, си е удар в десетката. Зрителят обича трагедиите, по възможност по-мащабни и по-разрушителни. Звучи цинично, но цинизмът е основна черта на журналистическия труд, без него не можеш да се абстрахираш от човешкия елемент и да си свършиш работата.

Но наистина не разбирам защо когато очевидно аудиторията се е залепила за телевизорите или компютрите, за да гледа изумителната картина ала „края на света”, българските телевизии излъчват кулинарни предавания, светски клюки и изобщо неща, които може да видим и утре, а може изобщо да не видим и няма да загубим абсолютно нищо.

Възмущението ми всъщност подобно на приливната вълнà в Япония, започна да набира скорост още от предната вечер, когато бюлетинът на БНР в 18 часа започна с новината за едночасовата стачка в БДЖ, вместо с решението на НАТО да наблюдава отблизо ситуацията в Средиземно море заради Либия.

Съжалявам, но протестите в БДЖ, въпреки заплахите да продължат и на другия ден, които (както и очаквах) не се оправдаха, изобщо не могат да се сравнят с мащабите на бедствието, което ще настане, ако Алиансът започне операция срещу Кадафи.

Не разбирам защо на фона на тресящия се (включително и буквално) свят, българските медии са така упорито втренчени в барбекюто на Доган. Разбирам, че прословутото барбекю се превърна в символ на недосегаемостта на лидера на ДПС, но не разбирам защо тази новина трябва да измести водещите световни вести.

И кой губи от всичко това? Драгият зрител, разбира се. Дали медиите отразяват това, което зрителят очаква да разбере, или той свиква да потребява медийното отражение на действителността, е въпрос, подобен на онзи за кокошката и яйцето.

Дали аудиторията има ниски изисквания, или медиите така я възпитават? Дали ако медиите вдигнат малко летвата, няма да се окаже, че са подценявали публиката си, или пък няма да си върнат онази аудитория, която гледа само Дискавъри ченъл и не използва вестници дори за да си застеле пода, когато боядисва.

Провинциализмът няма да ни спаси от глобализацията, колкото и според някои да е примамливо убежище. Светът се променя, понякога се руши пред очите ни, а ние битуваме с глава в пясъка.

Гледайки кадрите от Япония, си мисля, че животът е твърде кратък и крехък, за да си позволим да го пропиляваме. А светът е твърде голям, за да си позволи да не го забелязваме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
2
 
! Отговори
Ха-ха-ха:) преди 13 години
Абсолютно :) А от вчера върховната новина в централната емисия на една голяяяма "талавизия" беше родната *** - "скромна девойка с естествен цват на косата"!!!!, която не била спала с някой от синовете на Кадафи :) То дълги репортажи по всички блокове, то невероятния репортерски нюх! Още ми е топло на душата! Слава богу за Евронюз, BBC, и (докъде я докарахме!!!) CNN
125
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нито авторката, нито коментаторите под статията, са гледали достатъчно телевизия, за да се изказват по подобен начин. Повтаряте като папагали гръмки фрази, само за да изглеждате по-интелигентни (от онези, които уж гледат само документални филми и новините на CNN), а истината е, че българските телевизии буквално прекалиха от отразяване на трагедията в Япония! Но винаги е интересно да се напише нещо гръмко и провокативно - така някой може да забележи великата авторка на статията....
124
2
 
3
 
! Отговори
и аз на теб преди 13 години
И ако на авторката заниманието и е да гледа по цял ден twitter, facebook и BBC, то за други хора в тази държава е истинско цунами и непрекъснато земетресение, щото не са взели заплатите си с месеци!Световни трагедии има непрекъснато.Може би е и някоя от тях ще се окаже фатална за човечеството, но тъпите кулинарни програми или чалга предавания няма как да спрат.И проблемът не е нареждането им в новините...,ама нейсе!Поредната боза..
123
2
 
2
 
! Отговори
и аз на теб преди 13 години
Статията представлява некво тотална безсмислица и рИване !Какъв и е пробелмът на авторката?!Програмната схема на телевизиите?!Разчита на бомбастични заглавия и безсъдържателен хаос!Безспорно журналистиката и телевизиите са ни пошли, но.. това ще е факт и ако ни занимават 24 часа с глобалния парников ефект!Авторкта сигурно е твърде малка и не си спомня началото на 90те, когато имаше точно обратно поведение на медиите!Има място за всякакви новини, но без подобни истерични писания!
122
1
 
1
 
! Отговори
ilteko преди 13 години
И все пак има една телевизия, която неперекъснато даваше картини от Япония и това е Канал 3. Така беше и когато паднаха кулите близнаци. Всички други спяха. Най-големият майтап е, че имаме "първата българска новинарска телевизия" както смешно се обявяват. Не се ли виждат, че са всичко друго, но не и новинарска телевизия.Поне да пускат лента, като стане нещо. Абе, гола вода!
121
0
 
4
 
! Отговори
Оле затвори очички преди 13 години
Това е нищо. Тази сутрин в блока на бтв един поп(така и не разбрах от къде - май от Сливен!?) в опита си да оплюе Ванга и Дънов накрая изцепи - Ами той Христос действителна личност ли е!?- направо се вцепених незнам какво да кажа. Добре, че Гарелов се намеси и призова да не занимават зрителите с анатеми още от 7:30 сутринта. Нямам думи за циркаджийските ни политизирани така наречени медии...
120
1
 
4
 
! Отговори
Василиса Премъдра преди 13 години
Важното е, както съобщиха снощи по новините, че за България няма опасност при евентуален взрив във "Фукушима". Каквото и да се случва по света, ние сме по-важни - Боко, Цоко, заплатите, бензинът, скарата на Доган... японците ***, ние да сме здрави!България над всичко и всички, каквото и да се случва!
119
3
 
3
 
! Отговори
Linda преди 13 години
Попитайте психолозите как се отразява на депресирания българин за добро утро да му зашлевят шамар с информация за близкия апокалипсис. Да върви по дяволите професионализма на медиите щом вместо да ни дава желание за живот, ни побърква.
118
1
 
6
 
! Отговори
Петре преди 13 години
Какво се учудвате , те нашите телевизии дадоха кадри от взрива в Челопечене чак два часа по късно , а това е до София. Как да отразят адекватно нещо ставащо на хиляди километри. Няма истински репортери , а само поръчкови типове .
117
0
 
4
 
! Отговори
. преди 13 години
Новините в 7 - по btv започват с протест по бензиностанциите за цените на горивата, по france24 - какво се случва в Япония. И това ме кара да си мисля, че или българите не виждат по-далеч от носа си, или се опитват да ги приучат да не се интересуват какво се случва по света. И после защо не гледам български телевизии.
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на автора, направо съм учуден, че се появи подобна статия - все пак никоя медия не смята за нужно да говори за такива неща, то това става в Япония... Но пък е поредната добра причина да не гледам телевизия ( а аз не гледам телевизия от 3-4 години), а да си чета каквото ме интересува из интернет.Колкото до барбекюто на Доган, то не е толкова символ на недосегаемостта му, а добра причина да не се обръща внимание на други подобни на него, които така и не дадоха обяснение за имотите си.
115
0
 
6
 
! Отговори
Графиня преди 13 години
трябва да се съглася с Ралица. Права е в заключенията си. Единствената телевизия, която се беше пробудила и отсрами всички телевизии беше ТВ7, която имаше извънредни Новини към 11 часа, и след това май и следобед по някое време. Друг е въпросът, че в рамките на 2-3 часа единственият информационен източник бяха ББС и СНН. Жалко, а Светът наистина е много голям, за да не го забелязваме.
114
1
 
11
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Евала за статията!Но всъщност си напипал нещо много просто-българите(имам предвид онези ,които използват мозъка си ) сме вътрешни емигранти.Отдавна не четем вестници и не гледаме "новините".Нета дава всичката информация ,от която съвременния човек се нуждае.И то веднага.Без много реклами и "коментари",без цензура.Сполай!
113
1
 
8
 
! Отговори
ор преди 13 години
Нашите, "независими медии" са услужливи, те винаги са с тез, които са на власт! Какви прекрасни резултати по казусите с БДЖ и барбекюто на Доган! Но какви ли асоциации, щяха да предизвикат, у българина, кадрите от Япония, при състоянието на сградния фонд и наличието на АЕЦ?! За евентуално цунами, по Черно море, да не говоря! Информационна политика в стила на Т.Ж.
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bravo! mnogo hubava statia!
111
1
 
9
 
! Отговори
any преди 13 години
Работещите в медиите имат... ниско ниво. ;)И няма как иначе, след като са я роднини на бивши партийни величия, я на фаворизирани при соц-а `култур-трегери`. Какъв професионализъм търсите? :)А за провинциализма - това вече е малко комплексарско - самата авторка очевидно не страда от него, повечето от коментиралите тук - също, остава да е присъщ... на медийните ни `светила`. Според мен обаче тяхното не е провинциализъм, а... затворен кръг на светилата. Как няма кой да го търкулне нейде надалеч!
110
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тая статия е чиста проба "Присмял се Хърбел на Щърбел".
109
0
 
15
 
! Отговори
Никой преди 13 години
Става въпрос за целенасочена промяна на ценностната система, според 'мирогледа' на не толкова умните и можещи, но за сметка на това богати и нагли людя.
108
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В тези природни,политически,икономически,морални и всякакви други катаклизми в световен мащаб ,трябва да си отворим очите и да погледнем,не да виним за всичко правителството ни!
107
0
 
4
 
! Отговори
Charley преди 13 години
Другото, което си мислех да кажа, но нямаше място, го е написал вече Fox под 108. Абсолютно точно!