Ако до всеки с метла застане поне още един...

10 мин. + 1 лв. = чиста градинка
Обновена: 4 апр 2011 14:34 | 4 апр 2011 11:52,
156
Ако до всеки с метла застане поне още един...
Снимка: Dnes.bg


Така изглежда най-популярната детска площадка в квартала ни в събота сутринта. Кошчетата преливат от боклуци – хартии, бирени бутилки и използвани памперси са разпилени по тревата. Дъщеря ми е погнусена и директно предлага да си тръгваме. И без това няма други деца – нормално, кой ще си доведе децата в такава кочина.

Ако до всеки с метла застане поне още един...
Снимка: Dnes.bg

Деветгодишният ми син обаче, като разумен човек, пита кой трябва да почисти. Отговарям, че тъй като е обществено място, вероятно общината е отговорна дали почистващите фирми си вършат работата. Но може и да не е така, защото междублоковите пространства имат особения статут на ничия земя. А вината определено е и у хората, които вместо да си съберат боклуците в пликче и да си ги изхвърлят в близкия контейнер, са ги изсипали около кофите. Вятърът и бездомните кучета са свършили останалото.

Ако до всеки с метла застане поне още един...
Снимка: Dnes.bg

Тогава да не чакаме общината, а да почистим, предлага синът ми. Купува найлонови ръкавици от аптеката, донася чували от къщи и операцията започва. Междувременно са се появили още няколко души, които също се включват. Цялото мероприятие отнема 10 минути и струва 1 лев за чували и ръкавици.

Ако до всеки с метла застане поне още един...
Снимка: Dnes.bg

През това време на около 10 метра от нас две професионални хигиенистки в съответните униформи грижливо метат паркинга пред съседния блок. Нито поглеждат към площадката, нито проявяват интерес към конкуренцията в наше лице. Само се обръщат на другата страна, като забелязват, че ги снимам. В интерес на истината, за последно съм виждала работнички с метли по време на „кризисния щаб”  през пролетта на 2009-а. Не казвам, че не работят, казвам, че аз не съм виждала. 

Ако до всеки с метла застане поне още един...
Снимка: Dnes.bg

Из цяла София са разлепени призиви от общината хората да се включат в пролетното почистване. Не знам колко масов е откликът на столичани. Но според официалната статистика в града живеят над 1,2 милиона души. Представете си, ако всеки си купи чувал и ръкавици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 13 години
Великия Арафат воюва за правото на палестинския народ да си хвърля *** през прозореца, редно е и в България гражданите да отстояват това основно човешко право.
150
0
 
0
 
! Отговори
ахахаха преди 13 години
и ако до всеки един на който му опростят данък "смет", застане по още един хахахаа случайно и жените да им онодим не искат ли??
149
0
 
1
 
! Отговори
onq s konq преди 13 години
a nqkoi da e 4ul svinq da se e prevyrnala v lebed? Nqma po mrysno pleme ot bylgarina. da znam mnogo 6te podsko4at i za tova se za6titavam s dilemata-vsqko pravilo si ima izklu4eniq.....i vse pak......ogledaite s e
148
0
 
1
 
! Отговори
onq s konq преди 13 години
Predi 2 godini si kupix edna stara ky6ti4ka v edno malko strandjansko selo .unikalna krasota . reka izvira ot tam gori a be 4udo. ne6te6 li pyrvoto lqto koeto prekarax tam se okaza malyk ko6mar. makar 4e e za6titena zona ot mai mesec wekends vsqko petynce okolo rekata be6e okopirano ot"turisti" jalko 4e ne moga da publikuvam pics tuk. Cqla godina dobrovolno 4istix raion ot okolo 8 kvadr.km. i na drugiq den vse dno ni6to ne sym pravil. s edna duma-bylgarina e svinq .
147
0
 
2
 
! Отговори
84 преди 13 години
И какво, оказва се, че ленинските съботници не били толкова лошо нещо?!! 20 години ме учиха да мразя всичко от ОНОВА време, да ме е срам, че съм живял тогава, а сега се връщат към неща, само! които им изнасят! Сега е капитализъм, без заплащане не става! Пък и с тия данъци, с това тяхното шикалкавене ми дойде до гуша! Щели да ни върнат същите сметки, но преди това трябвало да ни обяснят, да се аргументират. Смях в залата!
146
0
 
2
 
! Отговори
Гражданинът Иванов преди 13 години
И аз няма да отида. Не пуша и не хвърлям фасове по улиците и спирките. Хвърлям си битовия *** в контейнерите и при това разделно. Плащам и заплатите на общинарите, но не за да откриват подобни мероприятия, а за да си вършат работата. Доколкото разбирам от оскъдната информация парите похарчени за "чистота" в София се увеличават всяка година, а градът става все по-млъсен и по-прашен и по-кален.
145
0
 
1
 
! Отговори
OMG Lucker преди 13 години
Изчетох повечето коментари тук. Гледам повечето дават акъл да не се замърсява. Бил съм в чужбина, точно на това съм обръщал внимание. Да, например в Германия хората са културни. Но какво да кажем за Дания, Холандия? Такива мърлячи тук са само ***. Уикендите пият, чупят халби, чаши. Но след това в понеделник сутриннта минават от тамошната "Чистота" и всичко бива ометено.Така че освен да не се мърси (с което съм съгласен!) - трябва и органите по чистота да си вършат работата!
144
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма да отида!!! Работя между 8 и 12 часа всеки ден, 5 дни в седмицата, плащам данъци, такси и всякакъв вид осигуровки и какво получавам - бездомни кучета, мръсотия до шия и некадърно управление. Сега ще изчистим и след месец всичко отново ще тъне в мръсотия до следващата година по това време. Когато Фандъкова и сие почнат да си вършат работата и аз ще участвам, но за сега.... Не благодаря, гласувам въздържал се тази година!!!
143
0
 
1
 
! Отговори
mein преди 13 години
iskam da pozdravq horata koito shte otidat i shte po4istqt
142
3
 
4
 
! Отговори
шкаф преди 13 години
На 9ти съм на рожден ден на Доби. Няма как да се включа. Става въпрос за Доби все пак.
141
2
 
6
 
! Отговори
Алото преди 13 години
Във всички наредби на СОС пише, че замърсяващите биват глобявани. Не съм чул някой да е реално глобен. Аз лично се грижа достатъчно за чистотата. Тая, *** да се зариват в ***, а други да им чистят, няма да я бъде! То бива кражба и далавера с "такса смет", то бива лъжа и измама с почистващите (уж наети за целта) фирми, но накрая хем да ппащам, хем да чистя, е това е свръхнаглост! На 09.04 се изнасям за Виена, който е балък да мете!
140
0
 
11
 
! Отговори
един жител преди 13 години
бл,100 Мусагеница София , милите съседи почистиха пред своя вход ....., като натрупаха буклука пред съседния,Някой може ли да каже това на какво прилича?
139
0
 
6
 
! Отговори
да бе преди 13 години
Очаквам "ЛУКСУСЛУГАТА".......миене на улиците ,много прах дишаме ,....ама ВСИЧКИ !В другите държави е задължителна "ЛУКСУСЛУГАТА "?
138
4
 
2
 
! Отговори
до 138 преди 13 години
Няма безплатен обяд - така е, но няма плащане на Титан, за да не чистят и да не мият. Щом не се чисти- няма да се плаща такса битови отпадъци!!! Когато чистеха София преди 20 и повече години, пак си имаше данък сгради и такса за смет. Просто се изпълняваше услугата, за която се плащаше. Сега от кражби - нищо не сотана!!!!!
137
1
 
3
 
! Отговори
до 137 преди 13 години
Ало , възмутения :) ,измита беше София както и всичко в държавата ,тогава когато потънаха МИЛИАРДИТЕ , всичко УЖ да е безплатно . А БЕЗПЛАТЕН ОБЯД - НЯМА !!!СЕГА ПЛАЩАМЕ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТА СОЦИАЛИЗЪМ .
136
2
 
7
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 13 години
АЛО ФАНДЪКОВА МИЛИОНИТЕ НА ТИТАН ЗА КАКВО СА ??? АКО СИ ЖИВЯЛА В СОФИЯ, ЩЕШЕ ДА СИ ПРИПОМНИШ ИЗМИТА СОФИЯ ВСЯКА СУТРИН !!! СОФИЯ ОТ МОЕТО ДЕТСТВО С ДЪХ НА МОКРИ УЛИЧКИ
135
5
 
8
 
! Отговори
77777 преди 13 години
Който цапа да си чисти!Аз не цапам, а и няма да ходя на ленински съботник.
134
0
 
7
 
! Отговори
да бе преди 13 години
По-важното е да не цапаме всеки ден ,и да се измиват улиците ...РЕДОВНО!
133
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЖИВЕЯ НА ПЪРВИЯ ЕТАЖ И ПОДЪРЖАМ ЧИСТО ПОД МОЙТЕ ПРОЗАРЦИЧИСТАЧКАТА НА ВХОДА ЧИСТИ И МЕТЕ ПОД НАШИТЕ ПРОЗОРЦИ ИМАМ НАСАДЕНИ РОЗИ ЗДРАВЕЦ ХРАСТИ И ЮКА ПОЛИВАМ И ОКОСЯВАМ /ОТ ВИЛАТА СИ ЗВЕМАМ ЕЛ.КОСАЧКАТА/ВСИЧКО ТОВА МИ ОТНЕМА ПО 15 МИНУТИ НА СЕДМИЦАДА НО СЕ РАДВАМ НА КРАСОТА И ПОДРЕДЕНОСТНЯМА ДА ЧАКАМ ТРЕВАТА ПОД ПРОЗОРЕЦА ДА СТАНЕ 1 М "ИЗТЪНЧЕНАТА "ПРЕВЗЕТОСТ НА МАРЛЯЧИТЕ И МЪРЗЕЛИТЕ ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАНА МЕН МИ Е ХУБАВО ДА ЖИВЕЯ НОРМАЛНО!ИМАМ ВРЕМЕ И ЗА КИНО И ЗА КНИГА И ЗА ВИНО!
132
1
 
11
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 128Е да бе, сигурно си самовменяваме вина. Аз бях преди години на такъв рок фестивал в Швеция, та знам какво правят след това. Но това е организирано мероприятие за което си плащаш билетче! И съответно получаваш организирано почистване на свинщината.А иначе Стокхолм беше толкова чист, че муха няма къде да кацне на тротоара - ще си пързаля крачката и ще се разчекне! Но никой не хвърля! Има си кошчета за *** и на никой не му минава наум, че може да не ги използва!!!