Кучешка история

Гневен изблик на една софиянка, която иска правилата да се спазват
11 апр 2011 07:00,
909
Кучешка история
Снимка: Авторката

Това, което виждате на снимката, не е в София, България. И никога няма да видите такава картинка в София, България. Знаете ли защо?

Защото софийските градинки не са за хората, а за кучетата. Ама имало знак забранено да се разхождат кучета? Ама имало глоба за разхождане без каишка и намордник? Ама трябвало да се събират изпражненията в пликче? Моля? Казахте ли нещо?

Виждала съм точно трима души, собственици на кучета, да правят последното (просто непознати на улицата) и ми идваше и тримата да ги разцелувам.

За сметка на това се разправям всекидневно със съседи, които пускат животни от бойни породи да тичат свободно из квартала. С баби, хранещи с помия бездомните кучета, които се оформят в „опитомена” глутница и лаят по всеки случайно преминаващ човек. Или със стопани, които пускат кучетата си сами навън през деня, защото не можели да ги разхождат.

И знаете ли какво? Чувствам се напълно дискриминирана. Нищо не мога да направя срещу т.нар. защитници на кучетата, които не просто са повече, ами са и агресивни.

Споделих във Facebook новината, че общински инспектори щели да проверяват спазват ли собствениците на кучета изброените по-горе задължения. И като ме нападна една госпожа, как не ме било срам, тя си плащала данък на кучето, за разлика от нас, чиито деца акали по градинките.

Един приятел пък се оплака, че стар негов колега и познат го „блокирал” в социалната мрежа, защото се изказал против бездомните кучета.

Замислих се, че вместо проблемът с бездомните кучета, както и с неспазването на правилата за отглеждане на домашните, да ни накара да потърсим общо решение, той ни разделя на два враждуващи лагера.

Единият, определено по-безгласен, е този на хората като мен, които искат просто да се спазват правилата и да се поддържат редът и хигиената в града. Сред тях има и доста собственици на кучета, които обаче се държат като нормални хора и не превръщат съгражданите си в заложници на криворазбрана любов към животните.

Другият лагер е на гръмогласните защитници на бездомните кучета и на собствениците, които не желаят да се съобразяват с никакви ограничения.

От доста време една банда от 4-5 едри бездомни кучета обитава градинката между нашия блок и детската градина отсреща. Причината е, че няколко любезни баби от околните блокове хранят „кученцата”, които им отвръщат с „охрана” на територията, като лаят и ръмжат всеки непознат човек или животно.

Оказа се, че това е проблем за дъщеря ми, която се страхува да мине покрай кучетата на път за градината. Звъннах в „Екоравновесие” да помоля да ги съберат. Отговорът беше, че след като си живеят тука, понеже покровителите им ги хранят, след като ги кастрират и ги пуснат, пак ще се върнат. Та да съм се обадела на районния еколог. И той какво, питам, ще глоби ли бабите, дето ги хранят? Ми не. И каква е ползата тогава?

Излишно е да уточнявам, че разговорите с кучешките благодетели са безполезни, защото веднага съм обявена за коравосърдечна и безжалостна към бедните същества.

Междувременно открих, че в т.нар. Долен Лозенец тече вътрешноквартално съревнование за най-мръсна улица в контекста на кучешките разходки. Дотук първото място си оспорват „Цанко Церковски“, „Крум Попов“ и „Криволак“. Да не се обиждат други квартали, които може би претендират за по-предна позиция.

И на този омазан и миризлив фон т.нар. защитници на животните претендират само за права. Извинете, но грижата не предполага ли отговорност, задължения? Дори ако прибегнем до паралела с децата, направен от цитираната от мен госпожа – какво мислите за хората, които имат деца и не се грижат за тях?

Ако ви е еня за бездомните животни, осиновете си някое. Приберете го, нахранете го, направете му паспорт, ваксинирайте го, плащайте му данък, разхождайте го, събирайте му изпражненията. С децата така се прави, най-общо казано.

Общината пък има грижата да реши въпроса с бездомните животни, а природозащитните организации, моля вместо да организират шествия в защита на кучетата, да организират приюти за отглеждането им.

Какво смята местната власт по въпроса можете да разберете от проекта на Наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на животни - компаньони и селскостопански животни на територията на Столична община

Аз лично нямам нищо против кучетата. Но съм твърдо против това желанието на някои да имат куче или да обичат уличните кучета да нарушава моите лични права и да застрашава моята и на децата ми сигурност.

Не може да се страхувам да мина по улицата и да се налага да заобикалям, защото там се е разположила глутница. Не желая да извеждам децата си в паркове и градинки, където се внимава като в минно поле.

Хора, не сте ли чували, че пясъчниците по детските площадки са за игра на децата, а не са тоалетни за кучетата ви?!

Вижте пак снимката. Това е Будапеща. Няма ли да е хубаво, ако и в София можем да сядаме по тревата и да играем свободно с децата си? Можете да играете и с кучето си, ако предпочитате, и ако на съответното място е разрешено.

Стига преди това да възпитаме първо себе си, после животните, че когато живееш в общество, трябва да спазваш определени правила. В противен случай не разбирам защо да не си отглеждам прасе зад блока? Нали така се казваше в култовия филм: „Прасета не може, а кучета и котки може?!”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


909
Още по темата: бездомни кучета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
801
2
 
1
 
! Отговори
крокодил преди 13 години
837добавен от: Алигатор преди 6 минути умирам от страхидиот
800
2
 
15
 
! Отговори
Кака Агресия преди 13 години
Е огледайте се бе хора в коментарите. На въпроса защо *** кучетата в градинките отговаряте с агресия. На агресията някои отговарят с реакция отрова за кучетата и се въртите в един омагьосан кръг. Но няма да излезете да изринете *** от тротоара, а ще драскате и псувате пред монитора. Я да видя кой пръв ще напише току що изринах *** от градинката пред блока. На бас че никой. Даже няма да се намери и кой да го излъже.
799
10
 
4
 
! Отговори
сдфг преди 13 години
836добавен от: Анонимен преди 1 минута ==А не така ти глутниците си ги тровиш лично. чинийките с отровата се надписват и се слагат ярки знаци. Слагат се под ниски храсти, където са труднодостъпни за хора и дете едва ли ще тръгне да се завира. Такива ниски храсти обичат кучетата. Съда е последният проблем просто самата чинийка трябва да я пипаш само с найлонови ръкавици и ще те хванат за кобурга :Д дете да се завре под нисък храст и да изяде нещо изглеждащо и миришещо на помия - аре бе
798
3
 
9
 
! Отговори
Ред няма преди 13 години
и докато няма ред, ще има мърсотия и агресия. А че кучетата пикаят исерат в пясъчниците на децата е вярно сам съм го виждал, а собственика на породистото кучето гледа с *** и отегчена *** физиономия. Та *** са от другата горната страна на каишката, която в повечето случаи липсва.
797
6
 
13
 
! Отговори
Алигатор преди 13 години
Крокич, мойто момче имаш късмет , че живееш някъде на майна си райна или в крайните квартали :))) Иначе щяхме те спукаме от бой всичките до един - кучкари или кучемразци. Защото *** като теб слагат отрова до детските градини..и кучето като умре? Не му прибираш разложения труп , нали? Дано тея пари дето за отрова ги даваш, да ги даваш за лекарства някой ден.
796
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тровенето очевидно не е решение по няколко причини. Първата е, че отровата може да я похапнат и малки деца и в този смисъл всички дето тровят трябват да бъдат съдени за опит за убийство на деца.
795
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Войната в случая е гражданите срещу общината. Интересите на гражданите вкл. деца, кучкари и кучемразци са еднопосочни - общината да си свърши работата. Да има места за разходка на деца, да има места за разходка на възрастни и да има места за разходка на кучета. Правилата трябва да се спазват, но първо правилата трябва да ги има и да са смислени и изпълними. Бездомните кучета са друг проблем, а авторката доста произволно ги смесва.
794
14
 
7
 
! Отговори
Пънкс преди 13 години
Авторката да не се прави на ударена, като пясъчници вече няма почти, а и вместо да седи и да подпръцва пред компютъра, може спокойно да викне екоравновесие. Ама не...нали това е къртовски труд, ако може някой друг да го направи вместо нея. Нали няма елементарно понятие как се пише статия и затова давай тема, която дразни хората. Все една и съща история..аман от малумници.
793
13
 
13
 
! Отговори
крокодил преди 13 години
Отровете ги бе хора след 1 часа през ноща съвсем небрежно им подхвърляте и се махате. Ще ви хванат за к... после. Решенеито е толкова просто. И все пак препоръчвам силна отрова в храната, а не изтезания като стакла и кукички. Все пак идеята не е да мъчиш кучето, а да не ти пречи и да неяма риск да ти ухапе роднините. Ако не искате да ги отровите - мрънкайте във форумите.
792
11
 
5
 
! Отговори
зьГ преди 13 години
Решението е само едно за тия кученца, сещате се...
791
12
 
10
 
! Отговори
крокодил преди 13 години
Еми аз уличните ги отрових около мен. Едно се беше нападало да хапе майка ми и ми кипна и всичко туш. Решението е много просто - храна с отрова под храсти и на места, където се завират кучетата. Слагайте по някоя и друга чинийка за да знаят безотговорните стопани, че като пуснат песа може и да не се прибере.
790
6
 
7
 
! Отговори
Оххх преди 13 години
Айде пак жена и пак нейните истории :) Всички знаем, че "детенцето" е вече пубер, който повече му подхожда ТВУ, ама все горкото не можело да се оправи с кръвожадните глутници.И поздрав от Цанко Церковски, където едно *** не съм видяла, ама спринцовки и *** -бол. Миналата събота един пиян пубер уринираше по детската пързалка...А и къде тая жена е вусяла пясъчник? И да нямам куче, ама за глутниците АЗ звънях - "майките" седяха, реваха, ама нищо не направиха. Чакате всичко на готово!
789
3
 
7
 
! Отговори
до 827 преди 13 години
Напротив, точно по желание на хората става ***. Не е само с ла*на замърсена София - колко фасове, пликчета и хартии има по улиците? Май са повече от ***. А пък и като падне един дъжд или духне един вятър какво става не е истина просто... Факт е, че докато цапаме ще е мрънсно - без значение дали не си чистим след кучето или си мятаме фасa/хартията на земята. Въпрос на манталитет е, нищо повече.
788
1
 
15
 
! Отговори
миротворец преди 13 години
за света който пишете, там има кошчета и на тях закачени пликчета за да се изхвърлят изпражненията на кучето, а тук аз нося пликче в джоба си и почиствам след моето куче. С какво създавам проблем, с това че като ям нещо търся кошче и обикалям поне 100 м докато го намеря за да си изхвърля отпадъка или някой който мята *** си през балкона има претенции, че е по чист от мен и моето куче..
787
5
 
5
 
! Отговори
До 822 Факт преди 13 години
Въпроса е че газим в *** всеки ден, и мръсни и болни нерегистрирани *** се отглеждат по улиците от неясни субекти на преклонна възраст, които им мятат кокали и хляб директно от балкона. А домашноотглежданите кучета също *** дето им падне. Въпроса е къде са майките с деца при това олайняване и опиярване на улиците. Осъзнайте се хора става въпрос на борбата на детето срещу кучешките ***? Вие кучелюбците осъзнавате ли че столицата се е превърнала в *** ***, не по желание на хората
786
9
 
21
 
! Отговори
Само с бой става преди 13 години
Живея в центъра и преди малко излязох да си взема кафе!Точно пред входа някакъв ждрольо се спря с кучето си и го изчака да свърши една "благоуханна" работа!На тротоара!И си тръгна!Настигнах го и го попитах дали не го е срам от тая мизерия!И защо не си носи едно най-елементарно пликче за да си събере гняста след кучето и да не ***!Вместо да се засрами пича ми се озъби супер нагло и ме напсува!Много голяма грешка!Такива шутове му нададох,че направо не му се вярваше!И малко му беше!
785
0
 
5
 
! Отговори
Gal Anonim преди 13 години
Айдеее - още само +/- 170 коментара и dnes.bg ще си получат така жадуваната статийка с хиляда коментара. Какво друго мислите, че целят подобни писания?! Едно и също вече трета година - усетиха от какво се вълнува народът :) Халал да им е!
784
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало, форумните капацитети, хващайте се на работа, ***!
783
7
 
10
 
! Отговори
Censor преди 13 години
До 807! А бе на вас кучкарите, май ви дишат главите! Колко инцидента трябва да станаза да разберете че не сте прави! Детето ми беше ухапано в количката, детската количка от вързан пес! Който беше без наморник! И това се случи в парка Заимов! Детето на мой приятел беше нахапнано преди седмица от глутница "домашни" *** живеещи в двор точно до ДКЦ 3! Как майките да разхождат децата на спокойствие! Ще ми сравнявате правата на тъпите ви *** със сигурността на децата ни! Саморазправа е цаката!
782
12
 
11
 
! Отговори
Факт преди 13 години
Винаги съм се удивлявал защо колкото по-малко знае човек по дадена тема, толкова повече говори по темата от позицията на истина от последна инстанция. В случая е точно така - нека авторката поотглежда по правилата едно недребно куче поне за няколко години, да посхване за какво става въпрос и тогава да пише. Така ще знае истината и от двете страни на бариерата - едната, на човек, който безумно се страхува от кучетата и втората, на човек, който все пак си има някакво понятие как се отглежда куче.