Совите не са това, което са

Нищо в България не е, каквото изглежда или трябва да бъде
Обновена: 18 апр 2011 09:11 | 18 апр 2011 07:04,
92
Совите не са това, което са
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Совите не са това, което са, обичаше да казва жената с дънера от „Туин Пийкс”. Тия дни, нарамила сноп вестници досущ като прословутия дънер, си мисля точно това. Нищо в България не е, каквото изглежда. Или каквото се очаква да бъде. Или каквото е нормално да бъде.

Например, новината за продажбата на „Кремиковци” на никому неизвестен млад милионер. Цяла седмица медиите се упражняваха в разследваща журналистика, разкривайки повече от очевидните странности около сделката и връзката на новопроизведения милионер с известна фирма за скрап и голяма банка. Не че някой изобщо се е опитвал да прикрива нещо- иначе биха се постарали повече. За капак банката потвърди официално, че е финансирала сделката и цялата интрига се разсъхна пред очите ни. Не че пак няма твърде много въпроси. Когато совите не са това, което са, и лешоядите минават за орли.

Или пък сагата около собствеността на вестниците „Труд” и „24 часа”. Истинска класика, неразгадаема дори за Кайл Маклоклан (детективът от същия сериал). Но когато совите не са това, което са, собствеността върху медиите трябва да е максимално неясна и тайнствена, защото така гаргите най-лесно минават за лебеди.

Или друго. В Народното събрание обсъждат новия закон за енергията от възобновяеми източници. Понеже България (все още) е в ЕС и трябва да участва в постигането на европейската цел до 2020 година 20 процента от потребявания ток да е зелен. И затова трябва да оказва подкрепа на сектора, като същевременно има едно наум да не допусне създаването на зелен балон.

В същото време, продължава чуденето ще строи ли България АЕЦ Белене или няма да строи. Това, обаче, е само на пръв поглед, защото премиерът в прав текст обясни на министрите си, че АЕЦ Белене е скъпа, но зеления ток е много по-скъп. Сиреч, решението е взето, явно чуденето е само как и кога да се съобщи по подобаващ начин. Другият вариант е това да е само лично мнение на премиера, но практиката показва, че личното му мнение често става държавна позиция. Защото когато совите не са това, което са, папуняците лесно минават за пауни.

А пък Търговският регистър хлопва кепенците си за свободно ползване от догодина. Напук на приказките за прозрачност и достъпност на информацията. Да припомня, че недостатъчната публичност на търговския регистър (преди) беше критикувана и в мониторинговите доклади на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка. Защото е важно обществото да е наясно кой какво притежава и с кого е свързан. Е, очевидно когато совите не са това, което са, важното е всяка жаба да си знае гьола и медиите да не си врат гагите в канчето на грабливите птици.

Или друга разтърсваща вест- производители и потребители подписвали Великденски пакт за агнешкото и яйцата. Сиреч, да са пресни, ядливи и на нормални цени. Ще кажете, много добре! Да, при положение, че приемате за нормално положението да е различно, когато не е Великден. Но явно когато совите не са това, което са, агнетата могат да са на няколко години или да са произлезли от друго животно, освен от овца. А яйцата могат да съдържат живи пиленца. 

А пък бизнесменът Христо Ковачки бил осъден на три години условно за укрити данъци за над 16 млн. лева. За разлика от Ал Капоне, който въртял цяла престъпна империя, но тъй като не оставял следи, бил прибран на топло именно под предтекст за неплатени данъци. Но така е в страната на совите, които не са това което са- свраките не крадат, те просто сменят притежанието на лъскавите неща. А пеликаните необезпокоявано пълнят гушите си с дребни рибки.  

Не знам дали знаете, но предстоят президентски избори. Как къде, в България! Ами правилно, откъде ще знаете, след като остават още има няма 6 месеца, а досега не знаем нито един кандидат. Американците например, знаят, нищо че техните избори са след година и половина. Тука обаче, совите кръжат ли кръжат, нооо ни е си знаем, че те не са това, което са и чакаме да разберем в чие гнездо ще снесат яйцата си, защото именно са кукувици.

За капак, даже и пролетта ни само формално е пролет, с тоя неочакван снежец и минусовите температури. Ноо ние сме обръгнали и не се даваме на манипулациите- знаем си, че сезоните вече не са това, което бяха, предвид глобалното затопляне, което прилича на застудяване и нуждите на туристическия бранш за по-дълъг сезон.

Хайде сега, грабвайте си дънерите и не забравяйте- совите не са това, което са, но пък кои сме ние, че да се съмняваме.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
3
 
! Отговори
Киро преди 13 години
Бойко е човек от народа,ама от руския народ.А определението ПАПУНЯК не му допада, той си една селска ТИКВА. Дори Боко КАРТОФА му допада добре.Затова хората са казали "пази Боже гладен да те храни, крадец да те управлява,жаден вода да ти носи!"между другото поздравления за статията,авторката добре се е справила.
91
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mа как така това момиче си позволява да нарича нашият възпитан,високообразован,леко бръснат,тактичен и винаги усмихнат премиер-слънце ПАПУНЯК?Това е недопустимо в една ''демократична" "държава" като България!Нашето премиер е човек от народа...и майор от ДС,ама то това е било преди,сега вече е друг човек.И как си позволява да казва на журналистите да разследват около Кремиковци??Че те да не би да са...журналисти?Кой ще ни пише за Николети и футболети после?Важно е...
90
2
 
18
 
! Отговори
Оценка: 101 преди 13 години
за първи път да ме грабне статия!!
89
3
 
17
 
! Отговори
До Марк преди 13 години
Авторката е написала прекрасна статия, а "порцията песимизъм", която споменаваш си е Бг реализма, за съжаление. Интересно как след като не четеш статиите ги коментираш...Поздравления за статията!
88
20
 
3
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Ралица пак се появи , за да ни сервира поредната порция песимизъм, придружен с псевдоинтелектуално оплюване на страната НИ!Въобще не и чета писанията ! Само като видя името и ми е ясно какво пише!Аман!
87
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А знаете ли, че Совите са това, което не са?
86
2
 
6
 
! Отговори
jj преди 13 години
Интересно струпване на впечатления.Някой теми обаче не могат да просто да бъдат оставени в услуга на кратката ритмичната стъпка. 20-те % зелена енергия например и АЕЦ-а трябва да излязат от устата на адвокати, общественици и литературни специални.Иначе през 2020-та ще заковем две дъски на прозорците на малката спретната къщурка "България" и ще сложим табелка "FOR SALE".
85
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЕДНО ГОЛЯМО БРАВО НА АВТОРА!! БРАВО!!!!!!!!!!!!
84
3
 
5
 
! Отговори
до 82 преди 13 години
Нищо не си разбрал от статията. Нито като съдържание, нито като стил.
83
10
 
3
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 82: В цялата статия няма нито един въпрос, селски. ;)
82
16
 
14
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
"Совите не са това, което са" - а какво е самата статия е доста по-неясно от това което се опитва да направи.Изброяват се някакви проблеми - има ли ги нйма ли ги не е ясно, важното е за автора да се прави на велик.Е да ама както е казал Аристотел - "и магарето маже да участва в диспут само със задаване на въпроси". Изглежда това е и състоянието на автора - магарешко.
81
0
 
3
 
! Отговори
do 79 преди 13 години
не се бия никъде а най вече в гърдитеНо съм се нагледал!!!В северните страни не така както в Южните защото са възпитани по друг начина Контрол има навсякъде-защо тогава има разлика?
80
0
 
2
 
! Отговори
do Бесепар-Натовец преди 13 години
po-zdrav ot Onanist-Mazohist, priatel
79
0
 
10
 
! Отговори
До 68 преди 13 години
Излишно е да навлизаме в междуличностни спорове и да се "бием в гърдите" кой колко години е живял и работил в Европа и дали е бил хамалин или се е занимавал с умствен турд, както и да търсим под "вола теле" - разбира се, че навсякъде има заобикаляне на закона, но важното е, чев по-голямата си част правилата в "Нормалните страни" се спазват, защото има Контролиращ орган. Както и да е. Статията е изключителна и не е за всеки, небходимо е и умствен потенциал за за да бъде разбрана.
78
0
 
3
 
! Отговори
до Майнд Туйст преди 13 години
"Сиреш да се знае кой какви лични данни разглежда. Нима подкрепате безразборното разглеждане на лични данни?" Тва малко не е съвсем така. Има лесно бе. Пишеш си ЕГН-то и получаваш достъп до регистъра. Що следенето трябва да е чрез ел. подпис ? АМи че може да не искам да имам ел. подпис бе.
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е поне обяснете какво точно са совите!
76
0
 
14
 
! Отговори
Поздно, батюшка! преди 13 години
Имаше малка надежда, че все пак ЧАЛГАТА НЕ НИ Е ПРЕВЗЕЛА НАПЪЛНО, защото ако не най-коментирана, тази статия беше най-четена от публикуването и до сега! Въпреки доста големите усилия за умствено храносмилане, които изисква прочитането и Поради тази причина беше във "водещи в дясно"!След около 5 часа вече "водещите новини" започват да си стават нормално чалгарски!Което само потвърждава, че в битката между ЧАЛГАТА и нормалния разум, ЧАЛГАТА е победила не само на 100%, но и за много време напред
75
0
 
9
 
! Отговори
гх преди 13 години
жалко че само понякога се усещате за какво стана на въпрос, не виждам смисъл да се гласува и да се интересува човек от тези неща, то е ясно че искат да ни притопят отдавна, ако ще се променя нещо тука ще е с цената на много кръв
74
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още в края на соц-епохата - малко преди 1989 - и българската, както и руска комунистически партии започват да прехвърлят заграбените от нарора пари на прясно регистрирани частни компании. След това тия частни компании се превръщат в люпило на икономическата и обикновената престъпност. Висшите номенклатурни кадри на БКП и доносниците от Държавна сигурност унищожиха нашата родина. Но съвсем сами нямаше да успеят - те бяха подкрепени по изборите през 90-те от 2 милиона българи.
73
8
 
9
 
! Отговори
до 72 преди 13 години
Тая червена моймуна Костов най-малкото е виновен че насрa хоризонта на цяла София, като разреши онзи градеж на Копитото на Витоша. Самия той се пише голям планинар може би заради китната си градинка в Драгалевци, но факта си остава - неговите хора потрошиха пейзажа супер брутално!