Който не работи... спи повече

Дали българите работят малко, защото заплатите им са малки
16 май 2011 07:06,
172
Който не работи... спи повече
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Любимата ми новина от седмицата не е, че България може да приеме трима или четирима бежанци от Северна Африка и така да демонстрира европейската си солидарност. Изобщо не.

Нито, че перничани най-после ще стигат до София само за 10 минути на промоционална цена от 9 милиона евро на километър. Любимата ми родна вест е статистиката, произведена от НСИ по отношение бита (и душевността) на българския народ.

Според официалните данни средно на ден българинът работи по 7 часа и 19 минути. За да е средно, това означава, че на всеки работил 14 часа, се пада по един, който дори не е станал от леглото.

Още по темата

Означава още, че 8-часовият работен ден е легенда. Означава не просто, че работят малко българи, а че и тия дето работят, работят малко. А малцината, които работят много, не са статистически значими. И до тук говорим само за количествената страна на нещата.

Какво и как прави българинът, докато е на работа е съвсем отделен въпрос. Че производителността на труда ни е ниска и трябва да се повиши не е новина. И само, ако се повиши, може да има увеличение на заплатите, както наскоро се разбраха и лидерите на 25 европейски страни, включително България, в така нареченият Пакт Евро +. То е като в готвенето- ако сготвиш повече, ще ядеш повече. Но не би, оказва се. 

Според коментарите на новината в интернет, причината за малкото работа са малките заплати. Лично аз не срещнах нито едно мнение с обратната корелация- че за да получаваме повече, трябва да работим повече.

„За тия заплати пак добре, че изобщо им работим” беше може би най-популярният коментар по темата. Две неща правят впечатление в тази позиция. Едното е, че качеството и количеството на работата зависи от заплатата и второто е местоимението ИМ (на тях). Да ги анализираме последователно.

Предполага се, че постъпвайки на работа, човек знае каква заплата ще получава и преценява устройва ли го или не. Уговорката е, че тази преценка трябва да се направи според длъжността, компетентностите и отговорностите, които тя предполага, а не според лелеяния от работещия стандарт на живот.

Ето ви житейска случка за пример. В хранителен магазин чистачка е клекнала и бърше пода. Оплаква се на минаваща наблизо касиерка, че я боли гърбът и е дошла на работа в 6 сутринта, и за какво- за жълти стотинки. Да беше учила, можеше да станеш касиерка и да седиш, невъзмутимо отвърна другата.

Относно израза „им работим”, т.е. на тях, на работодателите, също може да се разсъждава. Познавам хора, които приемат работата си и компанията си като своя лична кауза, те не работят за някого, а за себе си, защото се чувстват реализирани, полезни, приобщени.

Това не пречи понякога да не харесват началника си или да имат претенции за по-висока заплата при определени условия, но тези неща по никакъв начин не влияят върху работата им.

Защото човек трябва да прави това, което обича и ако го прави, да го прави както трябва, поне от самоуважение. Както се казва в една хубава книга, „Всичко, което си струва да се направи, си струва да се направи добре”. Очевидно, обаче, описаните от мен хора са именно онова статистически незначително малцинство, което трудно личи сред мнозинството, оплакващо се, че „им” работи за жълти стотинки.  

Уловката е, че ако човек си обича работата и смята, че трудът е нещо повече от средство да си купиш храна или кола, обикновено работи много. Така се получава просто. Той не отброява секундите до края на работното време, не се интересува дали е почивен ден, често се лишава от сън, за да довърши нещо важно.

Докато обратната позиция (те ме лъжат, че ми плащат, а аз ги лъжа, че работя) е доста по-изгодна в определен смисъл. Първо, пестят се усилия. Второ, освобождава се време- според посочената статистика българите отделят 12 часа и 20 минути на ден за за лични грижи! В това време влизат 9 часа и 14 минути сън.

Аз лично не познавам човек, който спи толкова, но явно има доста хора, които компенсират моето лично недоспиване. Онзи ден например чух едно момиче да обяснява, че не ходи на училище, а предпочита да се явява на изпити като частна ученичка, защото не можело да става рано.

Обяснението на този феномен (защото според мен подобно отношение си е феномен, емблематичен за съвременната действителност) е в следните статистически данни: за учене, четене и игри с децата се отделят 1 час и 7 минути дневно. Т.е. родителите от една страна трябва да общуват с децата си, да говорят с тях, да се интересуват от тях.

От друга, да дават личен пример, не само с четенето на книги. Когато обаче човек прекарва 2 часа и 43 минути на ден преде телевизора, той няма как паралелно с това да рита топка със сина си или да чете приказка на дъщеря си. Въпреки че време има- българите имали по 4 часа и 25 минути свободно време на ден! (Г-да статистици, моля дефинирайте свободно време!)

Отгоре на всичко в тези четири часа и половина не влиза времето, отделяно за хранене- 2 часа и 8 минути на ден! За два часа мога да напиша статия, да изгладя пране, натрупало се за 2 седмици (и как само 6% от жените гладят, останалите как се оправят?!), да сготвя супа, второ и десерт за петима души, да изгледам един филм, да си доспя...Но за ядене?! Ако приемем пак, че е средно, значи някои отделят и повече!

Знам, че се получава противоречие- хем цитирам статистиката, хем я коментирам, хем не й вярвам. Противоречието идва от това, че не се откривам вътре. Вероятно много от вас също. Това обаче не означава, че данните не са верни. Просто в статистиката, както и в демокрацията, решаващо е мнозинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
19
 
! Отговори
Работник преди 13 години
Аз пък бачках като луд 3 години в една от най големите компании в света.Увеличих приходите на поверената ми търговска територия с 80 % за този период (т.е.1 000 000 евро), заплатат ми остана без промяна през последните 2 години..На третата като видях, че няма да има подобрение напуснах.До всички млади и вярващи във възможностите си, не се оставяйте да ви ***!!!
149
4
 
19
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Почти всички коментари изчетох ама тоя е номер 1"А дали кравата дава по-малко мляко защото я храним по-малко или я храним по-малко защото дава по-малко мляко? Евала!!!
148
2
 
2
 
! Отговори
към 147 преди 13 години
Дори не знае каква е нужната документация за отварянето на заведение.
147
1
 
17
 
! Отговори
SP преди 13 години
Аз работя 2 работи - т.е. работя непрекъсно и изключително трудно си плащам сметките към монополите и картелните цени на всички стоки от първа необходимост! Автора на статията може ли да коментира нещо?
146
13
 
3
 
! Отговори
До 134 преди 13 години
Много са ми смешни неграмотници с претенции, че много могат, но все някой им пречи. Кое му е толкова трудното да си направиш собствен бизнес в България? Ти въобще проверил ли си какви са нужните документи за отварянето на един автосервиз? Ти просто никога, ама никога да отвориш автосервиз, защото не си предприемчив, икономически грамотен и най-вече предпочиташ да си получаваш всеки месец заплатата, а не да рискуваш и да разчиташ изцяло на себе си.
145
7
 
5
 
! Отговори
към Иванчо, преди 13 години
Много си заядлив и ми губиш времето. По принцип на простотията отговарям с мълчание. Опитваш се да чувстваш освен да мислиш от мое име и да Анализираш човек който изобщо не познаваш и не ти е позволил. Три коментара не са достатъчни да разбереш що за човек съм. Доводи и подобни си ги остави за себе си. Просто не мога да те "храня!" Намери си други себеподобни да се "храните" заедно на гърба на хората и форумци в интриги.
144
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко благородна статия! Трогнах се! Сега ще се заровя в работа до ушите, пък после, ако не ми стигнат парите да си купя нещо в хранителният магазин, може би е редно да се обвиня, че не съм останал допълнително на работа! Не, че някой плаща извънредни часове, де, ама знае ли човек! Я, моля Ви се, госпожо!
143
2
 
5
 
! Отговори
Михо преди 13 години
.. а и още нещо..работата т.е. само по себе си регламентираното работно време и общоприетото схващане за "работа" предполага точно това - средство да си купиш храна и кола, е абсолютно точно.Т.е. ако не работиш можеш да изкарваш времето със децата си, да пътуваш, да четеш книги, да ходиш за риба, да скачаш с бънджи или изобщо да правиш каквото там ти харесва...т.е. ако имаш възможност да не работиш, не работи а си живей живота..Ура!!!
142
4
 
6
 
! Отговори
някой преди 13 години
"Относно израза им работим, т.е. на тях, на работодателите, също може да се разсъждава. Познавам хора, които приемат работата си и компанията си като своя лична кауза, те не работят за някого, а за себе си ... "И аз познавам такива хора. В това число - изпълнителни директори, членове на борда на директорите, акционери с голям дял ... Аз съм наемен работник и животът ми зависи от надницата - дори 1000 лева на ден да е, пак няма да чувствам фирмата си като моя, а като източник на кеш :-)
141
0
 
4
 
! Отговори
Михо преди 13 години
Я да видим сега а каква работа говори автора?..физическа или интелектуална..Ако е физическа, аз лично не познавам някой с повече физическа работа да е успял да се устрой материално, камо ли на старини..ако говорим за интелектуална, по добре автора да попита някой от заетите в строителството лица, не говоря за работниците на обекта, а за инженери, архитекти, геодезисти и т.н. Може също да отнесе въпроса до служителите на БАН...Нещо някак си не ми се връзва тука..Пък може и да се бъркам..
140
6
 
3
 
! Отговори
към Иванчо, преди 13 години
Да си съм ти позволил да ме анализираш? И не можеш да мислиш от мое име? И, когато казваш чужди думи с твоето име се слага в кавичики. Така, другите не им става ясно, че това са думи казани от друг човек, но с твоето име. Когато, ЦИТИРАШ се слага в кавичики. Ако не знаеш да ти кажа. Ако не ти известно вземи ЧИТАНКАТА! Твоите мисли чувства не ги преписвай на друг. Хората са различни от теб мислят и чувстват къде, къде по различно от теб. :)
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Зайо, в Младост 1 до метростанцията има една баничарница със супер пирожки със сирене, заповядай :)
138
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 119Е, и?
137
1
 
6
 
! Отговори
Иванчо преди 13 години
*** и за какво спори и това не му е изсетно?! Това ми звучи, малко забравихме за какво сме дошли! :) Приятен ден! :))) Аз тук довод или ненападетелно изказване не видях. Съвалявам за натрупаното озлобление, което тайш в себе си... Лек ден и на теб!
136
4
 
4
 
! Отговори
към коментар №133 преди 13 години
Гнило, това е заучена фаза на един мъж, който е постоянно разкъсан, мeжду служебните си задължения и с кой да си заформи една сплетня. Мъж, Жена, без значение за теб е важна интригата. Това, храни ли те? На мен не са ми по вкуса, това е едното и второто не знам, дали разбра ироният с която подходих към в коментарти си. Изобщо не си мой тип. И на Теб, Стремителен Ден! :)
135
1
 
8
 
! Отговори
Иванчо преди 13 години
Месец ще му е много. На някой покрив или ЖП прелез.....Много е страшно да нямаш и да няма кой да ти даде. Когато спрат изобщо да ти помагат тогава ще се усетиш какво си имал неблагодарнико! Ами Bai прав ти път крива ти пътечка! :) Псуеш и как те търпят в чужбината, такъв Бай ***.... "До Чикаго и назад"..... вервай си, че си и на Луната, ако щеш. Явно си хванал Господ за шлифера или си мислиш все още, че и пилците къде летят се ядът. И ти ще пораснеш! :) Води спорове, но дори не знае с кой, с
134
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
#88 е посочил точно един от способите, чрез които ни принуждават да работим за мизерни заплати.Заради почти невъзможните за удовлетворяване от дребния бизнес изисквания, България стана рай за монополистите.Ако аз мога да си отворя сервиз и да работя за себе си, ще ходя ли да бачкам за 700лв/м като роб на някой, който дори понятие си няма от коли.Всъщност с един ден работа му изкарвам за мойта заплата, останалите работя само за него.
133
3
 
3
 
! Отговори
Иванчо 128 преди 13 години
Хахаха, добре казано!!! Да ти кажа имаше нещо гнило в коментарите ти, което можеше да ме наведе на мисълта, че си жена, ама съм леко разкъсан между служебните си задължения и писането тук...Приятен ден ти пожелавам и дано не оцеляваш, а живееш пълноценно! ;)
132
1
 
4
 
! Отговори
някой преди 13 години
Този тази приказка "те ме лъжат, че ми плащат, а аз ги лъжа, че работя" беше създадена по времето на социализма!Извод: причината за сегашния упадък е именно тези 45 години див болшевишки социализъм!Според научния комунизъм, всеки трябва да работи според способностите си, а на всеки трябва да се дава според потребностите.Цитираната чистачка дето превива гръб може само да мие пода, но да обича да кара Порше последен модел. Е как да стане?Лошото е, че в България май само чистачките ще останат!
131
5
 
2
 
! Отговори
към Иванчо, преди 13 години
Води спорове, но дори не знае с кой, спори и за какво спори и това не му е изсетно?! Това ми звучи, малко забравихме за какво сме дошли! :) Приятен ден! :)))