Който не работи... спи повече

Дали българите работят малко, защото заплатите им са малки
16 май 2011 07:06,
172
Който не работи... спи повече
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Любимата ми новина от седмицата не е, че България може да приеме трима или четирима бежанци от Северна Африка и така да демонстрира европейската си солидарност. Изобщо не.

Нито, че перничани най-после ще стигат до София само за 10 минути на промоционална цена от 9 милиона евро на километър. Любимата ми родна вест е статистиката, произведена от НСИ по отношение бита (и душевността) на българския народ.

Според официалните данни средно на ден българинът работи по 7 часа и 19 минути. За да е средно, това означава, че на всеки работил 14 часа, се пада по един, който дори не е станал от леглото.

Още по темата

Означава още, че 8-часовият работен ден е легенда. Означава не просто, че работят малко българи, а че и тия дето работят, работят малко. А малцината, които работят много, не са статистически значими. И до тук говорим само за количествената страна на нещата.

Какво и как прави българинът, докато е на работа е съвсем отделен въпрос. Че производителността на труда ни е ниска и трябва да се повиши не е новина. И само, ако се повиши, може да има увеличение на заплатите, както наскоро се разбраха и лидерите на 25 европейски страни, включително България, в така нареченият Пакт Евро +. То е като в готвенето- ако сготвиш повече, ще ядеш повече. Но не би, оказва се. 

Според коментарите на новината в интернет, причината за малкото работа са малките заплати. Лично аз не срещнах нито едно мнение с обратната корелация- че за да получаваме повече, трябва да работим повече.

„За тия заплати пак добре, че изобщо им работим” беше може би най-популярният коментар по темата. Две неща правят впечатление в тази позиция. Едното е, че качеството и количеството на работата зависи от заплатата и второто е местоимението ИМ (на тях). Да ги анализираме последователно.

Предполага се, че постъпвайки на работа, човек знае каква заплата ще получава и преценява устройва ли го или не. Уговорката е, че тази преценка трябва да се направи според длъжността, компетентностите и отговорностите, които тя предполага, а не според лелеяния от работещия стандарт на живот.

Ето ви житейска случка за пример. В хранителен магазин чистачка е клекнала и бърше пода. Оплаква се на минаваща наблизо касиерка, че я боли гърбът и е дошла на работа в 6 сутринта, и за какво- за жълти стотинки. Да беше учила, можеше да станеш касиерка и да седиш, невъзмутимо отвърна другата.

Относно израза „им работим”, т.е. на тях, на работодателите, също може да се разсъждава. Познавам хора, които приемат работата си и компанията си като своя лична кауза, те не работят за някого, а за себе си, защото се чувстват реализирани, полезни, приобщени.

Това не пречи понякога да не харесват началника си или да имат претенции за по-висока заплата при определени условия, но тези неща по никакъв начин не влияят върху работата им.

Защото човек трябва да прави това, което обича и ако го прави, да го прави както трябва, поне от самоуважение. Както се казва в една хубава книга, „Всичко, което си струва да се направи, си струва да се направи добре”. Очевидно, обаче, описаните от мен хора са именно онова статистически незначително малцинство, което трудно личи сред мнозинството, оплакващо се, че „им” работи за жълти стотинки.  

Уловката е, че ако човек си обича работата и смята, че трудът е нещо повече от средство да си купиш храна или кола, обикновено работи много. Така се получава просто. Той не отброява секундите до края на работното време, не се интересува дали е почивен ден, често се лишава от сън, за да довърши нещо важно.

Докато обратната позиция (те ме лъжат, че ми плащат, а аз ги лъжа, че работя) е доста по-изгодна в определен смисъл. Първо, пестят се усилия. Второ, освобождава се време- според посочената статистика българите отделят 12 часа и 20 минути на ден за за лични грижи! В това време влизат 9 часа и 14 минути сън.

Аз лично не познавам човек, който спи толкова, но явно има доста хора, които компенсират моето лично недоспиване. Онзи ден например чух едно момиче да обяснява, че не ходи на училище, а предпочита да се явява на изпити като частна ученичка, защото не можело да става рано.

Обяснението на този феномен (защото според мен подобно отношение си е феномен, емблематичен за съвременната действителност) е в следните статистически данни: за учене, четене и игри с децата се отделят 1 час и 7 минути дневно. Т.е. родителите от една страна трябва да общуват с децата си, да говорят с тях, да се интересуват от тях.

От друга, да дават личен пример, не само с четенето на книги. Когато обаче човек прекарва 2 часа и 43 минути на ден преде телевизора, той няма как паралелно с това да рита топка със сина си или да чете приказка на дъщеря си. Въпреки че време има- българите имали по 4 часа и 25 минути свободно време на ден! (Г-да статистици, моля дефинирайте свободно време!)

Отгоре на всичко в тези четири часа и половина не влиза времето, отделяно за хранене- 2 часа и 8 минути на ден! За два часа мога да напиша статия, да изгладя пране, натрупало се за 2 седмици (и как само 6% от жените гладят, останалите как се оправят?!), да сготвя супа, второ и десерт за петима души, да изгледам един филм, да си доспя...Но за ядене?! Ако приемем пак, че е средно, значи някои отделят и повече!

Знам, че се получава противоречие- хем цитирам статистиката, хем я коментирам, хем не й вярвам. Противоречието идва от това, че не се откривам вътре. Вероятно много от вас също. Това обаче не означава, че данните не са верни. Просто в статистиката, както и в демокрацията, решаващо е мнозинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
5
 
! Отговори
Името преди 13 години
Ако след тая статия някоя се е почувствала екстра работливо, имам един неуморен за укротяване...
129
0
 
8
 
! Отговори
Зайо преди 13 години
Вече никъде не правят готини пирожки със сирене, каквито имаше преди 15 г.
128
1
 
3
 
! Отговори
към коментар№127 преди 13 години
Знаеш ли харесвам те! Знаеш ли, защо ми хареса? Защото си толкова непринуден, дори неумееш да разграничаваш Жените от Мъжете! Това да не ти изиграе лоша шега по житейския път!? :))) И с тази самоувереност си пленителен. :)))
127
1
 
5
 
! Отговори
иванчо преди 13 години
Отказвам се да водя споеове с вас момчета. Пича от 124 ми изгляжда свестен, а г-н 126 го намирам просто ненужно нападателен и не виждам да дава адекватни доводи. Сори момчета, ама имам работа и заради тея коментари ще трябва да наваксвам... ако толко искате пуснете IM някакъв и да продължим спора си довечера...
126
3
 
2
 
! Отговори
към коментар№124 преди 13 години
Псуеш и как те търпят в чужбината, такъв Бай ***.... "До Чикаго и назад"..... вервай си, че си и на Луната, ако щеш. Явно си хванал Господ за шлифера или си мислиш все още, че и пилците къде летят се ядът. И ти ще пораснеш! :)
125
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хехе, андрешковците наскачаха защото не им се иска статуквото да се наруши. А то е - скатаване, кафенца, клюки, вестници, сайтове за запознанства, форуми, скайп, обяд 2 часа и в 18:00 аре бегане по къщите за хапване, пийване, телевизийка, шоуто на слави и най-вече - чакане на следващите 3-4 поредни почивни дни и проклинане на работодателя. Е ще ви кажа - и това ви е много за тази производителност. И защо си мислите, че някой ви е длъжен за нещо особено ако пък е чужденец?
124
3
 
5
 
! Отговори
Хей ти Иванчо, преди 13 години
За това говорим нито с много труд нито с много учене не се получава и всеки ден това се доказва. От 16 год . една нормална възцраст да си самостоятелен мъж, жена много са трудностите, но се бориш не да оцеляваш, а да Живееш! Има разлика. В оцеляването е да живееш ден за ден - това означава почти просешка тояга. Живеенето е да си позволиш, какво ти желае душата ДНЕС, УТРЕ или след, месец. Брат, сестра, трябва се живее подобаващо.
123
4
 
10
 
! Отговори
иванчо до 117 преди 13 години
Пич, не съм в бг от 2 години. Никой не ми помага и се оправям сам. Готвя, чистя пера и гладя... Обмисли го това докато сърбаш на мама манджата или докато въртиш волана на купената от тати кола. Фък оф!
122
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Навремето Тодор Живков беше написал формулата : 5 / 4 / 3 / 2 / 1 /, което значеше : Петте години от петилетката ще ги вземаме за четири, като работата за трима ще я вършат двама, а ще им плащаме като за един !
121
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А не бързайте с изводите. Едва ли не обвинявате хората, че сами са избрали да работят за малки заплати и след това нямат право да се оплакват. Абе, някой от вас да е оставал без работа на 50? Ако щеш и 3 висши да имаш, никой не те иска и понеже трябва да се яде се хващаш на какво да е. Е, как няма да ти е болно и обидно? И съвсем нормално няма да си в настроение да работиш.
120
3
 
3
 
! Отговори
иванчо - до 113 преди 13 години
Да не съм се родил в ситуация, която да ме постави в позицията да се оправям сам в живота от 16, но не мисля, че това е по-често срещания случай, нито пък,че променя нещата.Да имам много да уча за живота, както и ти и всимки останали. Ти от 16 сам ли се оправяш? Ако да сори брат, тежко ще да ти е било, но ако си изплувал само доказваш тезата ми, че с мн труд нещата стават...
119
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще дам един *** пример.В България в една фирма работят двама специалисти - българин и чужденец.Работят една и съща работа (като българинът знае езика на който говори чужденеца, за да се разбират).Българинът взима 500 лв., а чужденецът 2000 лв.
118
0
 
13
 
! Отговори
мдаммм преди 13 години
За съжеление не е само за ягодите.Действителна ситуация с доста примери в нашата държава :- Чужда фирма с така наречен чужд инвеститор- Офис в София или общо България и офиси в други градове в Европа- Дейноста извършвана от българския Офис е една и съща с тази която се извършва и в другите из Европа- заплатата в България ор 4-6 пъти по-малка при еднакво свършена работа ( даже в някой ситуации Българското представилство натделява )Имайте предвид че не става дъма за търговия а за пройзводсто
117
0
 
2
 
! Отговори
Кубрат преди 13 години
Вместо в 9000 ще се почва работа по-рано :)Имаше една статия за работата на шефовете хахах
116
3
 
2
 
! Отговори
Хей ти Иванчо, преди 13 години
Когато спрат изобщо да ти помагат тогава ще се усетиш какво си имал неблагодарнико! Ами Bai прав ти път крива ти пътечка! :)
115
0
 
3
 
! Отговори
съмишленик преди 13 години
До -89- всичко много точно казано.Повече хора с такова мислене и ще се праменят нещата...
114
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има картелно споразумение.Това е причината да са ниски заплатите.Едновременно ги свалиха.И едновременно ги държат ниски.Не говоря само за български фирми.И чуждите фирми също дават ниски заплати.
113
0
 
10
 
! Отговори
ДО 777 преди 13 години
Я СТИГА ГЛУПОСТИ! ПЛАЩАМЕ СИ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ! БИЗНЕСА ДА РАЗВЪРЖЕ КЕСИИТЕ А НЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩОТО ТАМ ПАК СА НАШИТЕ ПАРИ! ЕГАТИ НАГЛОСТТА! ТРУПАТ МИЛИОНИ ПЛАЩАТ МИЗЕРНО А И ОТ ОБЩАТА КАЦА ИСКАТ ДА КРАДНАТ
112
2
 
6
 
! Отговори
към коментара№111 преди 13 години
Някои се оправят от 16 годишини. Така че но живота за едни е много сурав... за друд още по к....в така че никога не знаеш кокво ще ти предложи живота и на какво ще те подложи. Приятен ден! Какво знаеш още ти за живота....? Какво знаеш ти? Има много неща да видиш и разбереш. Хубав ден!
111
0
 
18
 
! Отговори
Лъжете !!!!!! преди 13 години
Лъжете,лъжете и пак лъжете.Никога никъде в България положеният труд не се заплаща достатъчно а приблизително от седем до десет пъти по-малко ако беше полаган в чужбина,главно в истинските държави които отдавна са разбрали че ако искат да станат като България трябва да лъжат работниците си и да им плащат десет пъти по-малко от необходимото.Никъде не съм видял работодател който да плаща повече от осемстотин лева брутна заплата за висококвалифициран труд.За същия труд в чужбина се плащат 5000 евро.