Българската следа

За националните комплекси и техните жертви
30 май 2011 16:57,
336
Българската следа
Снимка: Булфото

Моля да натиснат back всички, които се чувстват обидени, когато жена коментира футбол; които се обиждат лесно на тема национална гордост; които смятат, че международното положение е антибългарски заговор.

След като вече сме останали само тези, които не се засягаме лесно и не рискуваме модераторът да изтрие коментарите ни като нецензурни, да ви кажа откъде ми тръгна мисълта. От финала за Шампионската лига между „Барселона” и „Манчестър Юнайтед”.

Любимите отбори на семейството ни са „Ливърпул” и „Реал Мадрид” – т.е. смъртните врагове на финалистите за ШЛ. Така че дилемата за кого да викаме беше обобщена до „за по-добрия”.

Мачът беше хубав, имаше емоция, подскачахме, викахме, коментирахме, че „Барселона” е силно надценен отбор, но пък има страхотни играчи и винаги успява да обърка сметките на противника, че сър Алекс би бил доволен да има още 10 Руни-та на терена...

На другата сутрин, естествено, проверихме коментарите за мача в спортните и не само спортните сайтове.

Ииии познайте – единственият коментар беше „Защо не игра Бербатов?”

Чак се учудих как не ми е минало през ума, докато гледах мача. Няма да изреждам сочните попържни спрямо „некадърния” сър Алекс и воплите за накърненото българско национално самочувствие.

Имах чувството, че журналисти и зрители просто са изгасили телевизорите в мига, когато не са видели Бербатов не просто на терена или на резервната скамейка, а на трибуните.

Защо изобщо отварям дума за това? Защото от години се дразня на изрази като „Барселона на Стоичков” или „Астън Вила на Стилян Петров”. Не е важно, разбираш ли, че има такъв отбор, важното е, че в него има „наше момче”.

Същото е, като се съобщава за някакво световно бедствие и новината започва с думите „Няма пострадали българи”. 

Презумпцията явно е, че всичко българско трябва априори да се харесва и величае просто защото е българско – дали е футболист, сирене или песен на „Евровизия” – ако не го харесвам, значи не съм достатъчно патриот.

Мога да се обзаложа, че същите автори по сайтове и форуми, които сега плюят по Алекс Фъргюсън, че е унижил звездата на отбора Бербатов, са изсипали тонове помия по Бербатов, когато той отказа да играе за националния отбор.

А защо отказа, помните ли? Заради същите комплексарски страсти, които сега се вихрят из медиите.

„Колкото и да съм се старал да покажа най-доброто от себе си за България, винаги бях обиждан за представянето си. Винаги имаше хора, които не харесваха какво правя на терена. Сега обаче не ми се налага да се притеснявам за това повече", каза тогава Бербатов. И беше напълно прав.

Бербатов може и да напусне „Олд Трафорд”, но едва ли ще се върне в България, той отдавна се сбогува както с „Осанна!”-та, така и с „Разпни го!” на тукашната реалност.

От обвиненията в липса на патриотизъм до рап апологията на Гошо от Почивка измина само една година – толкова им трябва на феновете, за да заменят омразата с преклонението.

И за всичко е така – всеки герой на деня рискува утре да бъде стъпкан в калта заради „националната гордост”.

А истината е, че нещата са прости – или си добър, или не. Или ставаш, или не. И не ми казвайте: „Ама голмайсторът на Висшата лига!”. Истината е, че Бербатов явно е умен и талантлив, но така и не се вписа в английското разбиране за футбола „на кило кръв и метър кожа”.

И това стана ясно много отдавна, не в събота вечерта. Дори да беше играл, Бербатов нямаше да направи за „Манчестър Юнайтед” онова, което Стивън Джерард направи за „Ливърпул” на онзи паметен финал за ШЛ през 2005-а. Едва ли дори самият Бербатов, колкото и да е разочарован от решението на своя треньор, е очаквал това от себе си.

И за всички, които въпреки инструкциите в началото все пак са стигнали до края и вече точат „моливите” да сложат на мястото й тая женска, дето влиза с бутоните в мъжката светая светих – футбола, явно не сте разбрали.

Темата не е футболът, той е метафората. Темата е за националните комплекси и техните жертви.

Не пожелавам на никого да е герой в България, защото ако не избива националните комплекси с подобаващо старание, утре ще бъде сложен в казана от апологетите си, за да бъде принесен в жертва пред олтара на националното самочувствие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
7
 
! Отговори
huh..? преди 13 години
А лошо ли е човек да е националист? И това ли е комплекс? Защо все ми се струва тези, които се разграничават, се опитват просто да се изкарат по-умни от масите? Аз пък не обичам изрази от типа на "за съжаление в България все още не сме..", "България за разлика от други страни в Европа.."Е да му се не види тези "национални комплекси" донякъде са израз и на принадлежност към нацията, не е нужно да се доказвате колко не сте комплексирани като отричате българския манталитет!
259
0
 
10
 
! Отговори
до 777 преди 13 години
Ако на мястото на бедствието пребивават твои близки, първото нещо което ще ти се иска да чуеш е точно това.
258
0
 
12
 
! Отговори
... преди 13 години
То сега стана модерно да си атеист, безродник, ***, чалгар, гъзар (макар че караш Голф 2) и т.н. Все пак и журналистите като Ралица Ковачева трябва да са в крак с модата...
257
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така ми се прияде прясно откъснат домат, домашно сирене, луканка и топъл хляб... не е истина!Писаното не го разбрах.
256
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Национализмът е последното убежище на болните мозъци. Като няма с какво друго, комплексарят почва да се гордее с постиженията на хора, на които по някаква случайност е сънародник.
255
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
чета,чета по - голяма помия от тази скоро не бях чел. последната статия която не разбрах беше за космоса. жалко за ралица
254
0
 
11
 
! Отговори
до777 преди 13 години
и ти си същото недоразумение на природата , като авторката "Ралица"
253
1
 
3
 
! Отговори
Ivancho преди 13 години
Защо трябва българин да напише хубаво за българин?Защо да плюе и той...сега му се е паднало. Когато сме най-слаби идва на помощ бългаската ни съпрочастност. Ти падна...малко ти е, а да беше паднал и още, защото помня както не ме поздрави преди 25 години когато има от другата страна улицата! Взаимно се закопаваме! Не ние се освободихме от турско робство, турците се освободиха от нас! Който е дошъл България напред не е тръгнал повече...
252
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мола са да непрекалявам с дрогата как е направил писателя на т'а поема!
251
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Кажи ми че не си ти авторът на статията?
250
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Останали хлеб и блажно? И аз съм гладен!Статията остава неразбрана, каква гордост какви комплекси?Авторът се е смахнал както всички които отброяват - "няма жертви за денонощието"
249
1
 
11
 
! Отговори
Az преди 13 години
Аман от *** журналисти. Тая долнопробна *** предполагам се мисли за интелектуалка. Аман от *** дето се опитват да ни изкарат по черни и от дявола. Бе национализъм не може да оцелее нито един народ. И без това при нас национализма вече е на санитарния минимум. Още малко да поспадне и няма да има вече такъв народ.
248
12
 
3
 
! Отговори
777 преди 13 години
Разбрах статията, хареса ми и дори малко ме опечали. Честно казано все едно прочетох мислите си. "Същото е, като се съобщава за някакво световно бедствие и новината започва с думите Няма пострадали българи" Това и на мен винаги ми е правило лошо впечатление. Болезнено точни съпоставки и идеи, но мисля че статии от този тип не са за dnes.bg . Не за друго, а защото тук малко хора ще разберат смисъла на онова което е заложено в съдържанието, което провокира негативни реакции. Както винаги! :)
247
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"А истината е, че нещата са прости или си добър, или не. Или ставаш, или не."Нещата наистина са прости - авторката не става.
246
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-нормалното е една нация да се гордее със своите сънародници и не виждам нищо лошо в това.Не смятам,че всичко трябва да се върти около българските идеи,но не виждам нищо лошо в това децата,които играят в квартала да си представят,че са Бербатов,а не Джи Сунг Парк,а относно футболната компетенция на автора няма да изказвам мнение след твърдение,че Барселона е надценен отбор...Успехите на личности от по-малките нации стимулират тяхното израстване =)
245
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 13 години
Извинявам се, отнася се зя 249, съжалявам.
244
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 13 години
Абе 252 тъпо ***, изчезвай в Анадола *** смотан.
243
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ралица Ковачева, ако имате роднини в Япония(например) и там стане земетресение(например) с НЕТЪРПЕНИЕ ще очаквате да чуете думите "Няма пострадали българи"...
242
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Автирът или авторката на статията не е разбралаедно важно нещо. То е много просто, но трябва и акъл както се казва. Въпросът не опира в това защо Бербатов не беше пуснат в мача, с този състав на Манчестър и с тази игра те отново щяха да паднат. Въпросът е, че се случи един гаф който няма аналог във футболната история. Бербатов бе оставен в съблекалнята да гледа мача - едва ли не като разсилен или някакъв чистач. Ето това беше непростимото, грозното, неморалното. Не получи медал. Това е въпроса!
241
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вече като има катаклизми по новините в България първо трябва да съобщават дали има загинали американци, французи, англичани и руснаци... и чак някъде към края може да кажат дали има загинали българи.